S P E L - I N F O

         

THE ADVENTURES OF BERTRAM FIDDLE: A Dreadly Business


Uitgever: Rumpus Animation Ltd/2014/2015
Ontwerper: Rumpus Animation Ltd

Platform: PC, Mac, Linux, Android, iOS.

Systeemeisen:
--- Windows XP of later - 2 GB RAM - beschikbare opslagruimte.
--- MAC OSX Mountain Lion (10.8) - 2 GB RAM - 1 GB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Moordmysterie, cartoon, humor, Victoriaans tijdperk, actiepuzzels, 2D en 2.5D handgetekend beeld, 3de persoon, point & click.

Beschrijving:
Bertram Fiddle, volgens hemzelf 's werelds meest bekende onderzoeker in het Victoriaanse tijdperk, verveelt zich een beetje. Er zijn geen verdwenen werelden meer te ontdekken en ook lijkt het erop dat er geen ongelooflijke uitvindingen meer worden uitgevonden.
Maar dan wordt per ongeluk de hond van Bertrams echtgenote ontvoerd door Geoff de Moordenaar, een gevaarlijk man, die overal in de stad onderdelen van lijken achterlaat. Bertram zal het beestje moeten gaan zoeken, want zonder hond durft hij zijn vrouw niet meer onder ogen te komen.

      

De toon van dit cartoneske avontuur is luchtig en vrolijk oppervlakkig, ondanks het zoeken naar een moordenaar en de lichaamsdelen die hij overal achterlaat. Het goed geschreven script en de humoristische dialogen die 'Victoriaans' klinken, werken daar zeker aan mee. Bertram stopt met een opgewekt "gelukkig heb ik verrassend grote zakken" een ladder in zijn inventaris/binnenzak. Zonder zich schuldig te voelen geeft hij Sherlock Holmes een slaapdrankje om te voorkomen dat de beroemde detective hem voor is bij zijn zoektocht naar de moordenaar. Er zijn veel dingen die je kunt aanklikken of combineren, zonder dat dit echt nodig lijkt. Je krijgt dan altijd een passende reactie. Zo is een man vastpakken die gemasseerd wordt niet nodig om het spel uit te spelen, maar laat het wel een glimlach achter bij de reactie "Oei, wat heb jij koude handen".

      

De puzzels zijn prima in het verhaal geļntegreerd en vergen niet al te veel denkwerk. Wat ook maar goed is, want er zit (gelukkig) geen hintsysteem in het spel. Beginners in het adventure genre zullen er goed mee overweg kunnen. Toch is het spel ook leuk voor de meer gevorderde spelers. Een beetje buiten het boekje denken als je een gestolen onderbroek gebruikt om een lek in een tentzeil te dichten is grappig, net als het bedonderen van kinderen die om snoep vragen. Verder zitten er ook nog twee makkelijke actie-puzzels in, waarbij je over straat rent en hindernissen moet ontwijken. Zo hobbel je vrolijk in anderhalf uurtje door de eerste episode van het spel heen en laat dit afgeronde verhaal je achter met een goed gevoel en een verlangen naar meer avonturen van Bertram.

      

De fantastische handgemaakte achtergronden en maf getekende karakters zijn een compliment waard. Met veel liefde gedetailleerd, passend bij het tijdperk en voornamelijk in bruin-groen-paarse tinten zijn ze een verademing na al de schreeuwerige harde kleuren die tegenwoordig al te vaak een cartoon 'leuk' moeten maken. Humor zit hier in de details, zoals neuzen, ledematen en vreemdsoortige voorwerpen. Ook de animaties zijn uitstekend. De karakters bewegen vloeiend en de achtergronden hebben kleine onopvallende animaties, zoals rondrennende pissebedden in een kelder, om te boel te verlevendigen.

      

Bertram Fiddle is een uitstekend spel voor degene die nog niet zoveel ervaring in het spelen van adventures heeft. De puzzels zijn niet al te moeilijk en de vrolijk oppervlakkige toon van het verhaal helpt je op een aangename manier door een lege zondagmiddag. We wachten ongeduldig op de volgende episode.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de Bertram Fiddle serie:
The Adventures of Bertram Fiddle 2: A Bleaker Predicklement