S P E L - I N F O

         

ANGELO AND DEEMON: One Hell of a Quest


Uitgever: Specialbit Studio / 2019
Ontwerper: Specialbit Studio

Platform: PC, Mac, Linux.

Systeemeisen:
--- Windows 10 - Processor: 2.3 GHz - 4 GB RAM - Grafische kaart: Intel HD Graphics 4000 of hoger - DirectX 11 - 500 MB beschikbare opslagruimte.
--- MAC OS X 10.13 - Processor: 2.3 GHz - 4 GB RAM - Grafische kaart: Intel HD Graphics 4000 of hoger - 500 MB beschikbare opslagruimte.
--- LINUX Ubuntu 18.04+ - Processor: 2.3 GHz - 4 GB RAM - Grafische kaart: Intel HD Graphics 4000 of hoger - 500 MB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Bovennatuurlijk, humor, blogger in de hel, getekende 2D en 2.5D beelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving:
Ergens, en op de een of andere manier, had DE DOOD gepland om een bepaald appartement te bezoeken en een ziel op te halen. Maar zoals dat vaker gaat, heeft "het lot" andere plannen.
Blogger Angelo wordt per abuis opgehaald en heeft wel zin in het avontuur. Met unieke beelden kan hij immers de likes op zijn blog vermeerderen en meer volgers krijgen.
Hij ontmoet in een station tussen hemel en hel het duiveltje Deemon, een vroegere rapper. Samen gaan ze op onderzoek uit in de hel en ontmoeten daar allerlei wezens, die hun eigen wensen en problemen hebben. In ruil voor hun hulp aan de helbewoners worden Angelo en Deemon geholpen met hun eigen problemen en kunnen ze uiteindelijk uit de hel ontsnappen.

      

Het spel is een traditioneel point and click-adventure, dat bij veel liefhebbers van dit genre in de smaak zal vallen. Het heeft een goed en logisch opgebouwd verhaal.
Hier geen pixel hunting. Duidelijke en vrolijk gekleurde tekeningen met niet te veel voorwerpen op het scherm leiden je makkelijk door het spel heen. Soms zul je met uitproberen een puzzel oplossen, maar álle puzzels zijn, als je ze wat overdenkt en goed om je heen kijkt, ook logisch op te lossen. Er is een puzzel waar je drie vragen moet beantwoorden om verder te komen, maar de andere puzzels zijn dialoog- en inventarispuzzels.
In de inventaris zit een microfoontje dat de hintfunctie symboliseert. Op elke plek in het spel is deze hintfunctie te gebruiken. De hint geeft dan meteen aan wat je volgende stap of plek moet zijn. Het gebruik van deze functie leidt ertoe dat je denkstappen overslaat en de logica in het spel over het hoofd ziet. Voor het spelplezier zou het beter zijn de hints pas te geven als een bepaalde tijd verstreken is of het aantal hints te beperken.

      

Een sterk punt in dit adventure is de humor, die nooit platvloers is. De humor zit in zowel de plaatjes als de tekst. Trump als Mr. P is meteen te herkennen aan zijn rode das en kleine handjes en ook de paarse tentakel is voor velen een herkenbare 'figuur'. De helhond is uiterst grappig als leveraar van een heavy metal stem en dat het hoofd van een clown wordt opgeblazen onder meer om hem van zijn hoofdpijn af te helpen, is wel iets om over te gniffelen.

De figuurtjes hebben allemaal een eigen karakter. Deemon heeft licht criminele trekjes, maar Angelo is serieus van aard en laat vaak merken hoe je over bepaalde zaken zou móéten denken. Over appen terwijl je rijdt, of de zin van het leven heeft hij wel ideeën. Gestolen geld neemt hij niet aan. Je zou een licht filosofisch, maar niet moraliserend, etiket op dit spel kunnen plakken.
De biker is grappig als hij over zijn verraad aan zijn motor vertelt, toen hij een auto i.p.v. zijn motor gebruikte. Als hij beschrijft hoe zijn motor op dat moment naar hem keek, ontroert dat. De samurai-vis is trouw tot in de dood, de chauffeur bij de bar uit zich alleen via zijn phone, maar vindt met behulp van Angelo een app-partner. De secretaresse van een CEO neemt alles wat geschreven staat als waar aan. Al deze figuurtjes met hun eigen karakter en bijpassende gedragingen zorgen voor een vrolijk en grappig geheel.

      

De handgetekende plaatjes zijn mooi, helder en rijk gedetailleerd. Nergens zie je iets over het hoofd omdat het bijvoorbeeld te donker is of op een andere manier ergens verstopt is.
De bewegingen van Angelo komen natuurlijk over. Ook als hij een voorwerpt pakt of weggeeft. De mondjes bewegen als ze spreken, maar verder is er geen mimiek op de gezichtjes. Dat valt niet echt op. Deemon zweeft wat door de lucht, maar als hij in een bootje gaat zitten komt dat over als levensecht. Mooi is de freak getekend met zijn paranoïde en zenuwachtige karakter. Hij is heel expressief in zijn bewegingen.
De plekken die bezocht kunnen worden zijn sfeervol en ook de achtergrondanimatie is prima. Er is bliksem, er zijn icoontjes op een computer aan te klikken, bladeren vallen van een boom, vuurtjes flakkeren en zo is er nog meer animatie die het spel verluchtigen.

      

De muziek die door Deemon gemixt wordt, is grappig en vormt een parodie op heavy metal. De hellehond klinkt als een zanger van een metalband. Ook de dronken dood die jingle bells zingt is geweldig. De songs zijn leuk gedaan.
De muziek op de achtergrond valt niet zo op, maar is wel aanwezig en stoort niet.
Op de achtergrond zijn voetstappen, typgeluiden, het vullen van een koffiekopje en dergelijke geluiden te horen.
Er zijn stemacteurs gebruikt, die hun werk goed doen. Óveracteren is er niet bij, ze storen niet en de stemmen komen over als natuurlijke stemmen. Alleen bij de stem van Mr. P. zou je iets anders verwachten.

      

Samengevat is Angelo en Deemon een goed vertegenwoordiger van het klassieke point and clickadventure, dat het bij liefhebbers van dit genre goed zal doen. Door de makkelijke spelbediening, de leuke tekeningen en de humor zal het ook anderen aanspreken.
Aan het eind van het spel stappen Angelo en Deemon een tram in op het tussenstation. Het wachten is op een vervolg van dit Oekraïens indie-team?

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.