S P E L - I N F O

         

ABSENT


Uitgever: FNGames / 2013
Ontwerper: James Fenton, FNGames

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP/7 - 65 MB RAM - Grafische kaart: resolutie 640x480 (gemaakt in 320x240) - 1 GB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Mysterie, horror, bovennatuurlijk, onderzoek, getekende 2D en 2.5 D beelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Murray Schulls verhaal begint op een vrijdag na school. Zijn vriend Steve geeft diens vriendin Crystal een tekenboekje en gaat naar huis. Ze tekent in de kantine een soort geestverschijning in het boekje en wordt lastig gevallen door Lloyd en diens vriend Grant.
Na het weekend is Crystal zoek. Steve had haar in een telefoongesprek horen gillen en verdenkt Lloyd ervan haar vermoord te hebben. Dat gelooft Murray niet, maar Steve is niet te overtuigen.

Murray gaat op onderzoek uit in school, op het schoolplein, in een klein winkelcentrum en zelfs in een soort geestenrijk waar 'Reapers' cellen hebben. Reapers zijn wezens die geen eigen gevoelens en emoties hebben, maar op de gevoelens en emoties van andere mensen leven. Ze kunnen van hun menselijke vorm overschakelen naar de Reapers-vorm en omgekeerd. Ze kunnen van mensen Reapers maken of ontvoeren ze. Ze sluiten hen dan op om van hun emoties te leven. Hun lichamen zijn eigenlijk lege omhulsels.
Murray weet nog niet dat hij een opdracht in het leven heeft. Hij is het begin en het einde van de Reapers. Hij moet de cirkel van de Reapers-evolutie rond maken.

      

Het verhaal speelt zich af in een middelbare schoolsetting. De personen in het verhaal zijn middelbare scholieren. Er is een dialoog-/inventarispuzzel, die erom gaat huiswerk van een ander in te leveren, maar verder leeft er weinig onder het middelbare schoolpubliek. Murray komt sympathiek over. Hij helpt de receptioniste op school, als jongens lastig zijn en hij vindt het naar dat hij iemands baantje heeft afgepakt.

Het duurt een tijdje voor Murray door heeft wat er aan de hand is en het duurt nóg wat langer voor de speler de gebeurtenissen doorziet. Er worden dingen uitgelegd, bijvoorbeeld door de Reapergod en af en toe in gesprekken tussendoor. Het verhaal is echter zó fantastisch en onbekend in boeken en films, dat het verhaal langzaam doordringt. Het zit echter wél logisch in elkaar.
Ook is er lichte humor aanwezig. De lerares die net in een viswinkel werkt, dreigt bijvoorbeeld met nablijven in plaats van ontslag en een jongen zonder inhoudelijke kennis heeft zijn baan te danken aan het leren van sollicitatietips.

      

Het is duidelijk dat dit adventure geen inzicht geeft in wat een scholier bezig kan houden en dat het probleem alleen bestaat uit het oplossen van makkelijke puzzels om uiteindelijk het Reapers-ras te laten verdwijnen en te ontdekken wat er met Crystal is gebeurd.
Het spel is daarom niet geschikt voor spelers die wat diepgang in een verhaal zoeken en ook niet voor ervaren spelers, die ervan houden moeilijker puzzels op te lossen. Voor een onervaren of jeugdige speler is het spel echter goed geschikt. De Reapers gedragen zich. Ze houden zich niet met horror-zaken bezig en er vloeit geen bloed.

Je krijgt vooral te maken met inventaris- en dialoogpuzzels en de stappen die je moet zetten, volgen logisch voort uit eerdere stappen. Er zijn twee puzzels waarbij je snel moet zijn en gebrek aan tijd je vast kan zetten. Verder is er een puzzel waarbij je plafondtegels moet zien weg te breken om een portal, die op zo'n tegel staat, weg te krijgen.
Alle puzzels zijn goed te doen. Ze zitten logisch verweven in het spel.

      

De tekeningen van de voorkomende persoontjes zijn aardig. Vooral als ze boos en bedreigend naar iemand wijzen. De tekeningen van de Reapers zijn zwart en gedetailleerd getekend. Spullen voor de inventaris komen er, wat tekeningen betreft, bekaaid van af. Een telefoon naast sportschoenen die je vindt, zijn wat zwarte vlekken. Ook gereedschap dat op een balie ligt, ziet er uit als wat zwarte plekjes.
Achtergrond animatie is er nauwelijks, maar de mondjes van de figuurtjes bewegen als ze spreken. Ook zijn er momenten waarop figuurtjes duidelijk een inventarisvoorwerp in hun handen hebben en bijvoorbeeld een tekening maken of een papiertje door scheuren. Andere keren houdt een persoontje zijn armen naar beneden terwijl hij een telefoon bekijkt.

Als je het volume erg hoog zet, is er muziek te horen in het spel, kabbelende, lichte muziek. Het volume is in het spel niet aan te passen aan het volume van de gesprekken. Af en toe is er wat gedreun als er bijvoorbeeld een reaper verschijnt.
Er zijn stemacteurs die het goed doen, vooral Murray en de vrouwenrollen worden goed en natuurlijk geacteerd. Hoewel een paar jongens wel erg diepe mannenstemmen hebben, is de lage stem van de Reapergod passend bij zo'n type.

      

Samengevat is dit spel dus geschikt voor spelers van alle leeftijden, die in niet al te veel tijd een niet te moeilijk spel tot een goed einde willen brengen.

Meteen spelen?    Download dit gratis spel, op Steam.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.