S P E L - I N F O

         

THE THIN SILENCE


Uitgever: Nkidu Games Inc. / 2018
Ontwerper: TwoPM Studios

Platform: PC, Mac.

Systeemeisen:
--- Windows 7 - Processor: Intel Dual Core - 4096 MB RAM - Geïntegreerde videokaart - DirectX 9.0 - 300 MB beschikbare HD ruimte.
--- MAC OS 10.10 - Processor: Intel Dual Core - 4096 MB RAM - Geïntegreerde videokaart - DirectX 9.0 - 300 MB beschikbare HD ruimte.

Categorie:
Puzzelplatformer, interactieve animaties, depressie, gestileerde interactieve 2D en 2.5D beelden, 3de persoon, point & click.

Beschrijving en review:
The Thin Silence is gemaakt door twee jonge mensen uit Brisbane die zich hebben aangesloten bij "Check-Point", een liefdadigheidsorganisatie die tot doel heeft een brug te vormen tussen geestelijke gezondheid en videogames. Een van de spelmakers heeft zelf in een diepe depressie gezeten en dit spel is dan ook gebaseerd op deze moeilijke periode in zijn leven.
Het spel vertelt het verhaal van Ezra Westmark's reis in zijn verleden. Het is geen verhaal over succes. Het is een verhaal over depressie, gebrek aan eigenwaarde, inwendige strijd en het terugtrekken in jezelf, tot aan zelfvergeving en hoop. De titel "dunne stilte" slaat op het zachte, nauwelijks hoorbare geluid dat ons roept in onze donkerste uren en dat ons de kracht geeft om het nog eens te proberen, en nog eens, en nog eens, tot het lukt.

      

Ezra's reis begint dan ook in nauwe gangen, diep onder de grond. Het is je taak om de gangen te volgens, obstakels te overwinnen en de weg naar het licht te zoeken. Niet al rennend en schietend, maar in een rustig, bijna traag tempo. Je omgeving goed verkennen, mogelijkheden bekijken en gebruik maken van elke kleinigheid die je vindt.
Je kunt overlijden en vast komen te zitten, bijvoorbeeld door onder een dikke kei te belanden of die kei naar de verkeerde plek te rollen. Gelukkig krijg je dan meteen een tweede kans.
Voorwerpen zoals een schoen, een haak of een touwtje liggen precies dan wanneer je ze nodig hebt op je te wachten. Later in het spel zul je vooruit moeten kijken en problemen moeten oplossen die niet meteen zichtbaar zijn. Een hele enkele keer moet je snel reageren. Zo wordt de moeilijkheidsgraad van de puzzels langzaam opgebouwd.
Gevonden voorwerpen gaan naar een inventaris, waarvan je de werking even moet doorhebben. Iets eruit halen, in een draaicirkel brengen en daarvandaan dan weer combineren (touw met haak, tot een werphaak)of klaarzetten voor gebruik vergt enig experimenteren. Het is niet altijd even logisch of handig.

      

Het spel is uitgevoerd in retro-pixel beelden, wat zeer effectief blijkt te passen bij het onderwerp. Donkere kleuren, een enkel lichtpunt en weinig details in de gangen geven je meteen een beklemd en hopeloos gevoel. Ook later in het spel, als je in een soort magazijn tussen eindeloze metalen hekken en wanden loopt die iets helderder zijn, of in een spaarzaam verlichte kantoorruimte met computers werkt het gebrek aan licht en detail deprimerend. Een hele duidelijk plattegrond die je in close-up ziet, kan je dan zomaar ineens hoop geven dat je hier ooit uitkomt.
Achtergrond informatie over Ezra's leven, krijg je gedoseerd aangeleverd in korte animaties en in teksten die gedachtes van hem of anderen zijn. Het houdt prima je aandacht en interesse vast. Wat ook wel nodig is, want de puzzels zijn min of meer repetatief, het blijft een verplaatsen van keien of blokken. De verdere animaties zoals het lopen en bukken van Ezra en het rollen en schuiven verloopt soepel en effectief.

Er zijn geen gesproken stemmen in het spel. De achtergrondmuziek past perfect bij de sfeer van het spel. Een continue donkere brommende toon met enkele heldere klanken in mineur, waar een sprankje hoop doorheen klinkt. Mooi gedaan.

      

Samengevat is The Thin Silence een bijzonder spel dat op een goede manier de gevoelens en gedachtes van een depresief persoon weergeeft. De waarschuwing die aan het begin van het spel gegeven wordt is terecht. Mensen die gevoelig zijn voor depressies of er middenin zitten, moeten voorzichtig zijn als ze zich onderdompelen in de klanken en teksten. Anderen kan het al spelende inzicht geven.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.