S P E L - I N F O

         

THE SOJOURN


Uitgever: Iceberg Interactive / 2019
Ontwerper: Shifting Tides

Platform: PC, PS4, Xbox One.

Systeemeisen:
--- Windows 10 64-bit - Processor Quad-core Intel of AMD processor, 2.5 GHz of sneller - 8 GB RAM - Grafische kaart NVIDIA GeForce GTX 770 of AMD R9 280 series of hoger - DirectX 11 - 3 GB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Fantasie, levensloop en waarheid zoektocht, omgevingspuzzels, gestileerd beeld, realtime 3D, toetsenbordbesturing.

Beschrijving en review:
Je werd geboren in een prachtig en puur land, maar niet alles is wat het op het eerste gezicht lijkt. Net als bij een pasgeboren kind, is de wereld niet groter dan wat je voor je ziet, vreemd en onbekend. Je groeit op en ontdekt meer, je wordt nieuwsgierig en gaat nog verder.
Dan arriveer je in een mysterieus deel van de wereld waarin je leeft. Een kleurrijke, etherische wereld die bestaat uit licht en schaduw, bouwt zich voor je voeten op. Een bijzonder en magisch licht wijst je verder naar de mogelijke doorgangen die je voeren naar een volgend deel van de wereld en zo ontdek je, net als in het echte leven, langzaamaan de uitdagingen die er op je pad verschijnen en andere mensen die je leven beļnvloeden.
Het verhaal wordt min of meer verteld in de standbeelden van mensen die je ziet. Er is ruimte voor je eigen invulling.

      

Door in een vurige "portal" te stappen, kom je in de schaduwwereld. Hier merk je dat er in die schaduwwereld gebouwen, paden en bruggen zijn, die je in het licht niet ziet.
Jammer genoeg kun je maar beperkte tijd in de schaduwwereld rondlopen, dus zomaar naar de uitgang rennen (en rennen is ook iets wat je niet kunt) is er niet bij. Gelukkig zijn er wel tijdelijk actieve standbeelden met 'vleugels', met wie je op magische wijze van plaats kunt wisselen en die je in een oogwenk op een andere plek laten uitkomen. Harpen bouwen tijdelijke bruggen en grote bollen vormen een doorgang en zijn draaibaar, zodat je een ruimte kunt veranderen.
In het eerste half uur word je met en met bekend gemaakt met de (on)mogelijkheden die je hebt en de manier om hier mee om te gaan. Stap voor stap worden de puzzels moeilijker en uitdagender om op te lossen. Wellicht kom je zo dichter bij je uiteindelijke doel, maar dat is iets wat je zelf moet ontdekken. Heel verslavend.

      

Het spel is gedeeltelijk liniair. Je zult de puzzels in de ene wereld eerst moeten oplossen, voor je in een volgend schitterend landschap komt. Maar binnen elke wereld heb je wel de vrijheid de puzzels in je eigen volgorde op te lossen. Wat niet betekent dat het eenvoudig is, maar wel dat het heel bevredigend is, als het na proberen of plannen allemaal lukt.
Waar je in soortgelijke puzzelspellen nog wel eens geweld moet gebruiken of "vijanden" moet ontwijken, blijft het in dit spel heerlijk rustig en beschouwend. Je krijgt alle kans om rond te kijken en na te denken over de te volgen route in een fantastisch uitziend landschap, dat zich al lopende onder je voeten ontvouwt. Betreed je een nieuwe wereld, dan zie je letterlijk de bouwstenen in je leven ontstaan en zich vormen tot een weg of gebouw. Veelkleurig, maar nooit schreeuwerig opdringend.

      

Elke wereld begint in helder zonlicht, met lichte kleuren en duidelijk omlijnde structuren. Het puzzel-element zit in de schaduwen, in blauwige tinten die verlevendigd worden door de magisch gloeiende voorwerpen en de "trillende" atmosfeer. Een perfecte mix van statische gebouwen en vloeiende animaties laten je vaker dan eens in verwondering rondkijken. In de schaduw niet te lang, want hier is je tijd beperkt, al is het geen straf om sommige dingen vaker dan eens te proberen, alleen al om het beter in je op te kunnen nemen.
En terwijl je nadenkend rondloopt, is er begeleidende meditatieve electronische muziek en rustige harpklanken in een melodie die je makkelijk in je opneemt en die rust en ontspanning brengt.

      

The Sojourn is een aanrader als je houdt van puzzeluitdagingen zonder geweld en een verhaal dat ruimte biedt aan een eigen invulling.
Het samengaan van het rustig nadenkend rondlopen in een oogstrelende omgeving en de begeleidende meditatieve muziek is ronduit perfect.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.