S P E L - I N F O

         

THERE IS NO GAME: Wrong Dimension


Uitgever: Draw Me A Pixel / 2020
Ontwerper: Draw Me A Pixel

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows 7 SP1+/10 - Processor: x86, x64 architecture met SSE2 instruction set support - 4 GB RAM - Grafische kaart: Intel HD 4000 - DirectX 10 - 950 MB beschikbare opslagruimte - Ingebouwde geluidskaart.

Categorie:
Absurdistisch, satirisch puzzelspel, verschillende game-genres, zoektocht naar home, 2D retro pixelbeelden, 1ste persoon, point & click.

Beschrijving:
Na het opstarten krijg je te horen dat je een vergissing begaan hebt. Dit is geen spel, dus sluit maar meteen weer af. De stem in de computer lijkt zijn waarschuwing serieus te bedoelen en dringt aan. Doe je best niet overal op te klikken, want het is geen spel, er is niks te zien en niks te doen en je maakt alleen maar alles kapot en sluit nou maar af.
Tjaaaaa....wat doen liefhebbers van point & click adventures dan....?? Ja, die klikken tóch en ondanks herhaalde protesten lukt het je wellicht om met je pijlcursor een ballon lek te prikken en een lastig waarschuwingsbord naar beneden te halen.
Je krijgt de smaak te pakken, dit is toch leuk en wél een spel? Je gaat natuurlijk door en voor je het beseft beland je in andere spellen, de verkeerde spellen! Zelda-achtige RPG's en oude andere adventures of FMV's, Sims en platformers en wat nog meer. Wat nu? Hoe kom je hier weer weg? En die rotstem maar blijven schreeuwen dat het geen spel is en dat je moet weggaan....

      

De opzet van dit humoristische spel is briljant te noemen.
En spel of geen spel, het is vreselijk leuk en verslavend om de stem dwars te zitten en een oplossing te zoeken voor de problemen die hij opwerpt als jij wilt doen wat hij verbiedt. En ook die oplossingen zijn briljant. Het word je beslist niet makkelijk gemaakt, er komt zelfs een heuse crash en een bug aan te pas, maar denk een beetje om de hoek en blijf proberen. Draai desnoods een TV-scherm om en kijk of je het spel vanaf de achterkant kunt benaderen of luister goed naar een liedje of bekijk de karaktertjes die over je scherm wandelen en waar je geen invloed op hebt, ze zitten immers in een ander spel! Hiermee kom je al een heel eind, maar niet meteen aan het einde. Zelfs niet als je dood gaat in een gevecht dat je helemaal niet wilt aangaan.
Je blijkt uiteindelijk makkelijk 6 uur van je leven kwijt te zijn aan het spelen van een spel, dat zegt geen spel te zijn.

      

Ook visueel is dit spel niet zomaar in een categorie onder te brengen. De achtergronden zijn vaak in pixelig 2D, zoals je dat in klassieke spellen ziet, maar ze zijn beslist niet statisch en spelen een rol in het geheel. Zo word je cursor word groter als een voorwerp actief is.
Maar ook als je zomaar overal klikt, reageert de stem op je acties. Je wordt uitgelachen als je acties nutteloos zijn. Klik snel heen en weer naar een volgend scherm en je krijgt te horen dat je hem zeeziek maakt. Uiteraard blijf je dan precies doen wat de stem niet wil...
Het stemacteren is erg leuk gedaan. Het Franse accent van de stem geeft een extra dimensie aan het opgewonden standje dat je blijft wegsturen of honen, zonder ooit irritant te worden. Integendeel, meer dan eens is het reden om te glimlachen als je hem tot wanhoop hebt gedreven. En ook de andere stemmetjes, zoals het bekakte van Sherlock of de ouderwetse piep- en klikgeluidjes in een RPG zijn helemaal geslaagd en passend bij de omgeving.

      

Samengevat is "There Is No game" precies dát. Geen samenhangend spel, maar wel vreselijk leuk om uren te spelen, begeleidt door een wanhopig wordende stem die blijft zeggen dat je alles kapot maakt en dat het heus geen spel is en dat je weg moet gaan, maar soms hulpvaardig lijkt.
Briljant!

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.