S P E L - I N F O

         

LEAVES - The Journey + The Return


Uitgever: Daedalic Entertainment / 2017
Ontwerper: ZAR 21

Platform: PC, Mac.

Systeemeisen:
--- Windows XP SP2 of beter - Processor: 2Ghz Pentium T4200 - 1 GB RAM - Grafische kaart DX9c compatible - DirectX 9.0c - 500 MB beschikbare HD ruimte.
--- MAC OS X 10.8 - Processor: 2Ghz - 1 GB RAM - Grafische kaart OpenGL 3.2 compatible .

Categorie:
Fantasievolle surrealistische wereld, 2D, Samorost-achtige puzzels, 1ste persoon, point & click.

Beschrijving en review:
Als je in "The Journey" plotseling verschijnt op het plateau van de Stony Mountains, zorg je voor nogal wat commotie bij de "Treefruities". Een flinke windvlaag zorgt ervoor dat de beschermende bladeren van hun thuisboom wegwaaien en overal in het land Mononino terecht komen.
Uiteraard probeer je nu het kleine volkje te helpen hun bladeren weer terug te vinden.
Meer verhaal zit er niet in dit puzzelspel, maar dat hoeft ook niet, want het gaat om de aparte omgeving en de vele, vele puzzels die je mag oplossen in je zoektocht naar die blaadjes.
Kom je in "The Return" terug bij de boom van de wezentjes, dan gebeurt natuurlijk hetzelfde. Weer mag je de weggewaaide blaadjes gaan zoeken.

      

Het lijkt een eenvoudige opdracht om die blaadjes te vinden, maar dat valt gelukkig toch wat tegen. Ze liggen over de hele "planeet" verspreid, vaak achter deuren en gangen, die naar andere vreemde, surrealistische plaatsen leiden. In elk beeld licht je cursor op als je iets kunt doen. Je zult legpuzzels, draaipuzzels, kleurenpuzzels, lichtpuzzels en logische denkpuzzels moeten oplossen, die net anders zijn dan je zou verwachten en soms heel origineel. Vaak is het ontdekken van wat je nou precies moet doen, al een puzzel op zichzelf. Voor de denkpuzzels krijg je hints die vaak cryptisch zijn, omdat die wezentjes bijvoorbeeld een eigen schrijftaal hebben, die je ook weer moet doorgronden. Zo blijft het heel leuk puzzelend een nieuwe wereld ontdekken. De kleurenpuzzels zijn overigens ook voor kleurenblinden op te lossen, omdat de kleurtjes op unieke vormpjes te zien zijn.
Je vorderingen en de locaties van de bladeren zijn te volgen in een grote overzichtelijke inventaris/plattegrond. Vergeet ook niet om het vergrootglas te zoeken, waarmee je in elk scherm de grappige kleine, en met met blote oog onzichtbare, bewoners van de planeet kunt bekijken.

      

De achtergronden zien er bijzonder leuk en artistiek uit. Veel gebogen vormen in rustige natuurlijke kleuren. Herkenbare objecten, maar dan toch net niet realistisch. Sommige scènes zouden niet misstaan, ingelijst aan de wand van een kunstgalerie.
Schattige kleine wezentjes die alleen zichtbaar zijn met het vergrootglas complementeren het geheel. Ze zijn licht geanimeerd, zwaaien of lopen, om het geheel levendiger te maken.
De animaties in de puzzels zijn uitstekend en verlopen vloeiend, net als de overgangen naar een ander beeld. Hier en daar was de "terug"pijl niet zichtbaar in het scherm, maar middenonder klikken had wel het juiste effect.

Muziek is wel aanwezig, maar beslist niet overheersend. Aangenaam op de achtergrond terwijl je bezig met met puzzelen. Ook als je langer in een en het zelfde scherm verblijft, zal de muziek nooit gaan irriteren.

      

Samengevat zijn Leaves: The Journey en Leaves: The Return onderhoudende puzzelspellen, met veel verrassend leuke puzzels in een surrealistische, aangenaam ogende speelwereld. De minimalistische muziek leidt nergens af en stoort je denkproces niet. Beide spellen zijn een must voor de puzzelliefhebber!

Grotere plaatjes bekijken?   
Ga naar de screenshots van The Journey of de screenshots van The Return.