S P E L - I N F O

         

THE SECRETS OF JESUS


Uitgever: Amir Matouk / 2019
Ontwerper: Amir Matouk

Platform: PC

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7 (32-bit of 64-bit OS) - Processor: Quad-core Intel of AMD CPU - 2 GB RAM - NVIDIA of AMD ATI videokaart met 1GB RAM (Nvidia GeForce GTX 260 of ATI Radeon 4890 of beter) - DirectX 9.0c - 2 GB beschikbare opslagruimte - DirectX compatible geluidskaart.

Categorie:
Parodie over een periode in leven van Jesus, zwarte humor, handgetekende 2D of 2.5D beelden, 1ste persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Dit adventurespel beschrijft een periode uit het leven van Jesus Christus. Het is een lichte parodie op de bijbel en straalt geen zendingswerk uit.

Jezus sterft niet aan het kruis en is na zijn kruisiging vrijgelaten. Hij verwacht opgepakt te worden en wil 'het beloofde land' verlaten. Hij vindt dat zijn leerlingen hun taak nu zelfstandig moeten uitvoeren, maar wil wel gezelschap van Maria Magdalena op zijn reis naar India.
Maria's vader, Aram, is zoek en ze wil niet weg voor ze haar vader heeft gevonden. Drie mensen zouden hem kunnen verbergen in hun huis. De prostituée Rahab of Felix die nog veel geld van Aram te goed heeft. Verder is er nog de crimineel Barabbas.
Jezus gaat dus op zoek naar Maria Magdalena's vader en de drie mensen bij wie hij zou kunnen zijn.

      

Jesus spreekt vaak in spreuken en vertelt de mensen die hij ontmoet, wat de juiste levenswijze zou moeten zijn. Omdat je in het begin veel plekken moet aflopen en lang met de inwoners moet spreken, zijn er veel teksten te lezen en kunnen die wijsheden wat te veel van het goede zijn. Later in het spel hoef je alleen nieuwe gespreksopties te lezen, zodat er dus minder gesproken wordt in spreuken of geboden.
Verschillende voorwerpen als hoofddeksels, kandelaars en andere joodse gebruiksvoorwerpen en muziekinstrumenten worden beschreven, wat het spel een educatief karakter geeft en je iets van de gewoontes uit Christus' tijd leert.
Dat gebeurt niet op een belerende, maar informerende manier. De hoofdpersoon Jezus zou dus zó vervangen kunnen worden door een andere man uit die tijd, maar juist de algemene kennis die mensen hebben van het bijbelverhaal zorgen voor meer begrip in het spel.
Maria Magdalena vraagt zich bijvoorbeeld af wat Jezus eigenlijk bedoelde met ook de andere wang toekeren als ze hem op zijn wang slaat. Bij een kruik water op straat spreekt Jezus zijn waardering uit dat er aan de dorstige voorbijganger wordt gedacht en vindt hij het schandalig dat mensen er hun voeten in wassen.

      

Aan het eind zie je dat het spel logisch in elkaar zit en een logisch verhaal vertelt én dat doet met de nodige humor. Mensen die de bijbel letterlijk nemen, zullen daarom dit spel misschien niet waarderen en kunnen er wellicht beter van af zien.
Jezus is een figuur die, zoals de overlevering gaat, geen criminele of andere foute trekjes heeft. Hij steelt niets voor zijn inventaris, hooguit een spijker en andere dingen waarvan hij vindt dat niemand die nodig heeft. Of hij steelt iets en vraagt de speler even een oogje dicht te doen.
Daarnaast komen er in het spel veel gebeurtenissen voor die passen bij een adventure, maar niet bij het overgeleverde verhaal. Zo is Jezus allergisch voor wortels waardoor winderigheid ontstaat. Ook gaat hij weg uit een huis met de mededeling dat hij moet plassen, wat hij dan ook in een stal doet. Hij heeft hoogtevrees en is nogal hebberig als twee van de drie koningen een zak cadeautjes voor hem klaar hebben staan. Er zijn meer van dit soort gebeurtenissen, Jezus is ten slotte ook maar een mens, maar blasfemisch wordt het adventure niet.
Jesus houdt zich ver van wonderen, ook al zou het handig zijn om over water te kunnen lopen. De inwoners verspreiden tegen zijn zin in geruchten dat hij wel degelijk wonderen verricht heeft. Een keer slechts doet hij een goocheltruc om zijn zin te krijgen. Die truc heb je zelf moeten voorbereiden door de juiste dingen te vinden en gebruiken.

      

De puzzels zijn allemaal inventaris- en dialoogpuzzels. Één keer krijg je multiple choice-vragen. Als je daarbij een vraag fout beantwoordt, kun je opnieuw beginnen aan de zelfde vragen. Die puzzel is dus makkelijk te doen en kost alleen wat tijd.
In feite is het hele spel niet al te moeilijk, maar makkelijk is het ook niet. Je moet ten slotte veel rondlopen om de figuurtjes te ondervragen en ze nogmaals bezoeken om te zien of er nieuwe gespreksopties mogelijk zijn. Daarnaast kunnen de voorwerpen die je vindt je behoorlijk aan het denken zetten.
Je kunt het hele spel rondlopen met spullen in de inventaris die je pas aan het einde nodig hebt en het is vaak niet duidelijk wat je met een voorwerp moet doen tot het moment er is om het uit te proberen. Vaak moet je meerdere stappen ondernemen voor één puzzel is opgelost. Dat maakt The Secrets of Jezus interessant voor een geoefend speler.
Beginnende adventurespelers met geduld zullen het spel ook kunnen oplossen. De spelbediening is namelijk makkelijk, er zit een plattegrondje in de inventaris en puzzels zijn op te lossen als je bereid bent daarvoor meer dan een stap te zetten.

      

De handgeschilderde tekeningen zijn eenvoudig van opzet en kleur en met net genoeg detail om het interessant en levendig te houden. Als je de achtergronden bekijkt, zit er weinig beweging in. Wat regelmatige golfjes in een meer, een brandend vuurtje, twee vliegende vogels, een bewegende vislijn, maar geen in de wind wiegende bomen of rondlopende figuranten.
Veel is er dus niet aan beweging, maar als mensen spreken bewegen de mondjes en voorwerpen worden in de handjes aangepakt. Ook zie je een kom leger worden als er uit gedronken wordt. Een vrouw roert in een pot soep, een ezel zwaait zijn staart, een oude man tikt met zijn wandelstok op de vloer. Het gaat om de kleine details.
Jezus zelf loopt en beweegt op een natuurlijke manier.
De inventaris is ronduit geweldig. De heilige geest in de vorm van een duif koert en maakt fladdergeluiden met zijn vleugels als je de inventaris gebruikt. Hij is ook jaloers als Jezus een postduif koopt.

De muziek is goed gekozen. Arabisch klinkende muziek als afkomstig uit het midden oosten. De muziek past dus perfect bij dit verhaal en irriteert niet ondanks het genre waaraan velen niet gewend zullen zijn. Ook achtergrondgeluiden als timmermansgeluiden, zoemende bijen, deuren die kraken als je ze opendoet, getik van een wandelstok op de vloer, komen tot hun recht.

      

Samengevat is The Secrets of Jesus een humoristisch spel met een goed en logisch verhaal gemaakt door een ontwikkelaar met kennis van zaken. Al met al een geslaagd en intelligent spel dat je niet te snel hebt uitgespeeld.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.