S P E L - I N F O

         

HELGA DEEP IN TROUBLE


Uitgever: OFF Studio / 2013
Ontwerper: OFF Studio

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7/8 - CPU Pentium 4 - 1 Gb RAM - 128 Mb videokaart - 200 Mb HD ruimte.

Categorie:
Humoristisch spel over spelmakers, minigames, handgetekende 2D beelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: Het spel heeft een ingebouwd hintsysteem.

Beschrijving en review:
Helga is de baas van een kleine spelmakersstudio. Ze wordt dankzij het slechte economische klimaat aan de kant gezet en vervangen door een incompetente, hoogblonde ex-secretaresse, waar het hele team als een blok voor valt. Maar Helga laat het niet erbij zitten. Ze wil proberen haar oude team weer aan zich te binden. Maar de programmeur, de tekstschrijver en de grafische artiest zijn vreemde figuren en niet zo makkelijk over te halen. Zo zal Helga onder andere een meisje moeten opscharrelen, een maaltijd koken en een bar opvrolijken. En dat is allemaal niet zo eenvoudig als het klinkt. Daarbij heeft Helga er een handje aan, om nogal aparte oplossingen voor de problemen te bedenken en maakt ze overal een zooitje van.

      

Als speler heb je dan ook de handen vol aan de puzzels, die niet alleen inventief zijn, maar vaak ook erg grappig. Alsof het niet genoeg is een badkamer onder water te zetten of de politie te misleiden en een hond af te troggelen, zitten er ook nog minigames in dit spel.
Zo mag je bijvoorbeeld op konijnen schieten en een passende outfit samenstellen. En ook kun je vrijwillig beertjes verzamelen, om een extra hoofdstukje te ontsluiten.
Mocht je er niet uitkomen, dan heeft het spel een uitstekende ingebouwde hintfunctie/walkthrough.
De bediening van het spel is eenvoudig. Voorwerpen hebben een naamplaatje en klik je erop, dan krijg je de keuze uit kijken, praten, pakken of vlijen. Alles wat je opraapt gaat naar een overzichtelijke inventaris, waar je ze kunt bekijken en combineren, maar ook gebruiken, zoals Helga's GSM.

      

De handgetekende achtergronden zijn in een herkenbare stijl, met vrolijke kleuren. Voorwerpen zijn niet overdadig gedetailleerd, maar er is ruim voldoende aandacht besteedt aan de aankleding van een locatie. Veel voorwerpen zijn dan ook alleen aanklikbaar voor het commentaar en niet persť nodig om Helga's problemen op te lossen. Soms zijn er in de achtergrond animaties, zoals in de straat waar de winkel en het kantoor liggen. Hier zie je - en niet steeds dezelfde! - mensen langswandelen. Het geheel geeft een evenwichtige, aantrekkelijke en prettige speelomgeving.
Helga loopt zelf nogal eigenaardig steeds vanaf de zijkant gezien, maar dat is de spelmakers makkelijk vergeven. Een leuk klein detail is de 'wacht even' cursor: een muis die in een molentje rondrent.

      

Het spel heeft geen gesproken dialogen. Alle gesprekkken en commentaren verlopen via duidelijk leesbare teksten. Ze zijn niet te lang, humoristisch en goed geschreven. Voor de gesprekken krijg je meerdere keuzes en een enkele keer maken ze onderdeel uit van een puzzel.
De sfeer van de dialogen past ook uitstekend bij de diverse karakters, zodat je makkelijk in je hoofd hoort hoe het zou kunnen klinken. De snelheid van de tekst is, heel prettig, in het menu te regelen.
Op de achtergrond hoor je intussen een aantal vrolijke deuntjes, die je na verloop van tijd zou kunnen meefluiten. Ook het volume van de muziek en de geluidseffecten zijn apart in het menu te regelen.

      

Samengevat is Helga Deep in Trouble een grappig, goed geschreven spel met veel inventieve puzzels in een kleurrijke, aantrekkelijke omgeving. Inmiddels is het spel gratis verkrijgbaar.

Meteen spelen?    Download het gratis spel, op de officiŽle site.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.