S P E L - I N F O

         

FIRE


Uitgever: Daedalic Entertainment / 2015
Ontwerper: Daedalic Entertainment

Platform: PC, Mac, Linux, iPad, WiiU.

Systeemeisen:
--- Windows XP 32 Bit - 2,7 GHz Dual Core processor - 2 GB RAM - nVidia GeForce 9600/Radeon HD 6570 videokaart - DirectX 9.0c - 5,5 GB HD ruimte - DirectX 9.0c Compatible geluidskaart met de laatste drivers.
--- MAC OS: 10.7 - 3.06 GHz Intel "Core i3" I3-540 (Clarkdale) processor - 4 GB RAM - ATI Radeon HD 4670 videokaart - 16Bit geluidskaart.
--- LINUX Ubuntu 12.04 en 14.04.

Categorie:
Puzzels, cartoon, humor, steentijd, vuur zoeken, 2D of 2.5D handgetekend, geen tekst, 3de persoon, point & click.

Beschrijving en review:
De Neanderthaler Ungh valt in slaap als hij 's nachts bij een vuurtje de wacht moet houden. natuurlijk blijkt de volgende ochtend dat het vuur uit is gegaan. Een ramp in een wereld zonder lucifers. Ungh wordt uit zijn dorp verbannen en mag pas terugkomen als hij nieuw vuur heeft.
Dit is het hele verhaal in dit grappige puzzelspel en meer is ook niet nodig.
Ungh gaat op zoek en komt in de meest vreemde situaties terecht, waarbij je niet mag verwachten dat alles historisch verantwoord is. Per slot is het een cartoon en daar zijn dinosaurussen, metalen kookpotten en zelfs ruimteschepen heel gewoon in het Stenen Tijdperk.

      

Er zijn geen gesproken of geschreven teksten in dit puzzelspel. Met behulp van icoonballonnen zie je wat Ungh of een andere steentijdbewoner denkt. Zo zie je bijvoorbeeld een vraagteken als Ungh niet weet wat hij moet doen, of een regenwolkje als een sjamaan laat weten waartoe zijn dansje dient.
Ook de actieve punten die je kunt manipuleren, zoals het wegschuiven van een gordijntje voor de maag van een dinosaurus, worden aangegeven met een icoon. Vervolgens klik je erop om de gevolgen te kunnen zien. Gebruik de spatietoets om alle actieve punten te zien.

      

Ungh zoekt vuurvliegjes en bezoekt daarvoor een aantal aparte delen van zijn wereld. Elk deel bestaat een aantal schermen die bij elkaar horen. Via grote pijlen onderaan in beeld ga je naar een volgend scherm. In elke scherm probeer je met een beetje gevoel voor logica en veel creativiteit een probleem op te lossen, zodat je dichter bij het vuurvliegje komt. Je kunt hierbij gebruik maken van je omgeving. Schiet bijvoorbeeld cocosnoten weg met behulp van de slurf van een mammoet of verander in een bijtje en bestuif bloemen. Heb je het vuurvliegje eindelijk te pakken, dan kun je verder naar de volgende stukje wereld en het volgende probleem.
Als bonus zijn er in elk level ook nog drie 'munten' te vinden.

      

De handgetekende achtergronden zijn vrolijk van kleur en gedetailleerd. Zelfs als het nacht is en alles blauw en bruin lijkt, is het door de kromme lijnen nog speels en vrolijk. Ungh is een sympathiek uitziend oerwezen met een weelderige haardos en hij is behoorlijk expressief. Hij danst en lacht zeer aanstekelijk. Als hij boos wordt zie je dat niet alleen aan zijn gezicht en haren, maar verandert hij ook van kleur. Alle geanimeerde acties verlopen gladjes en zijn vaak grappig om te zien.
De achtergrondmuziek bij dit puzzelspel zonder woorden klinkt opgewekt en vrolijk. Gelukkig zonder irritant te worden, want je blijft in menig level best lang hangen, de puzzels zijn soms best pittig. Het is overigens jammer dat er een muzikale puzzel in zit, waarbij je vier wezentjes de juiste noten moet laten zingen. Deze is voor mensen met een hoorprobleem alleen op te lossen door te blijven proberen.

      

Samengevat is Fire een erg leuk puzzelspel, met originele, maar niet al te makkelijke puzzels. De vrolijke kleuren en grappige animaties geven extra cachet aan Ungs avonturen in de steentijd. Niet alleen voor kinderen erg leuk.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.