S P E L - I N F O

         

IN FEAR I TRUST


Uitgever: 1 C Company / 2016
Ontwerper: Black Wing Foundation

Platform: PC, iPad, iPhone.

Systeemeisen:
--- Windows 7/8/10, 32 of 64 bit - Processor: Dual Core 3.3GHz of gelijkwaardig - 1 GB RAM - DirectX 9.0c compatible grafische kaart met 1024 MB VRAM - DirectX 9.0c - 5 GB HD ruimte - DirectX® 9.0c compatible geluidskaart.

Categorie:
Psychologische horror, Russische geheime experimenten, getekend realistisch, realtime 3D, 1ste persoon, muis- en toetsenbordbesturing.

Beschrijving en review:
Nicolay, oftewel patient #17 wordt op een dag wakker in een kleine, vervuilde cel, ergens in een Russisch overheidsgebouw. Hij weet alleen nog dat hij voor zijn familie een beter leven wilde en dat hij daarom een contract ondertekende. De "dokter" zei dat het slechts een formaliteit was.
Uiteraard wil Nicolay nu ontsnappen en tevens erachter komen wie hij is, waar hij is en wat ze met hem gedaan hebben. Dit is niet zo eenvoudig. Je zult als speler de nodige puzzels en problemen moeten oplossen om sleutels te vinden, liften in beweging te krijgen en documenten te lezen.
Een geluk bij een ongeluk is, dat Nicolay het vermogen heeft om iets in "retroperspectief" te bekijken. Hierdoor ziet hij in een soort flashback schimmen uit het verleden van mensen die hier stierven of mysterieuze tekens op de muur.

Het spel is verdeeld in vier hoofdstukken die vanuit het optiemenu van hoofdstuk 1 te bereiken zijn. Het eerste hoofdstuk begint in de cel en al gaandeweg komt Nicolay in het kantoor van de dokter en in een soort laboratorium/ziekenzaal.

      

Nicolay's vermogen in het verleden te kijken is niet alleen goed om dat verleden te begrijpen, maar kan ook heel behulpzaam zijn bij het oplossen van puzzels en problemen die Nicolai tegenkomt. En die zijn heel gevarieerd en goed uitgewerkt. De basis is natuurlijk alleen een kwestie van deuren openen op zoek naar een uitgang, maar dit is meer dan een simpele sleutel zoeken. Er zitten de nodige mechanische puzzels in het spel, zoals electrische bedrading via een draai/schuifpuzzels koppelen of deurcodes krijgen via een weegschaalpuzzel of noodzakelijke onderdelen verzamelen door bediening van een operatierobot.
De hulp die je hierbij krijgt door aanwijzingen uit het verleden zorgt ervoor dat het spel zeker niet moeilijk te noemen is en dus ook geschikt voor beginners in het genre.

      

De eenvoudige bediening via kijken met de muis en lopen en andere actie via het toetsenbord wordt in het begin heel duidelijk, al spelende uitgelegd. Net als in het echte leven, is er geen cursorpijl en kun je geen hotspots activeren. Om het je toch iets makkelijker te maken zie je precies in het midden van je scherm een heel klein vaagwit rondje, dat je kijkrichting aangeeft. Als dit rondje op een voorwerp rust, klik je en soms kun je het met je spatietoets oprapen of bekijken. Op een witte of gele ondergrond is het rondje echter moeilijk te zien. Je kunt vrij rondkijken en ook de voorwerpen in je inventaris/aantekenboek kun je "vastpakken" en 360 graden ronddraaien. Heel mooi gedaan. Teksten op documenten kun je overigens ook getypt in een goed leesbare close-up bekijken.

      

Grafisch ziet het spel er werkelijk uitstekend uit. Een fotorealistische omgeving, waarin je vrij in 3D kunt rondwandelen en waarin alles op je gemak kunt bekijken is overtuigend. De afwezigheid van mensen geeft het geheel een sinistere sfeer, waardoor je nieuwsgierig blijft naar het hoe en waarom van dit overduidelijke geheime project.
De documenten, opnames op cassettes en de flashbacks, waarin je soms merkt dat niet iedereen het eens was met de gebruikte methodes, maken het geheel nog realistischer en geven je meer inzicht in een verhaal dat goed gedoseerd verteld wordt.
Ook de achtergrondmuziek, als je de klanken van verre machines en het kraken van een oud gebouw zo mag noemen, past bijzonder goed bij de sfeer.
De stemmen die je op de cassetterecorder hoort, zijn eveneens overtuigend naturel.

      

Samengevat is In Fear I Trust een akelig realistisch aandoend spel met ietwat onlogisch geïntegreerde puzzels, dat zich afspeeld in een sfeer van geheime overheidsexperimenten op onwetende burgers. Een prima horror.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.