S P E L - I N F O

         

ANOTHER TOMORROW


Uitgever: Glitch Games / 2022
Ontwerper: Glitch Games

Platform: PC, Mac, Android, iOs, Switch.

Systeemeisen:
--- Windows 10 - Processor: 1.5 GHz - 2 GB RAM - Grafische kaart: OpenGL 2.1 of hoger - 2 GB beschikbare opslagruimte.
--- MAC OSX 10.10+ - Processor: 1.5 GHz - 2 GB RAM - Grafische kaart: geïntegreerd - 2 GB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Mysterie, geheugenverlies, onderzoek, escape room, casual puzzels, isometrische 3D beeld, 1ste persoon, point & click.

Beschrijving en review door Hans:
Inleiding
Another Tomorrow is een mysterie/puzzelspel. Er zijn met inbegrip van de Proloog tien hoofdstukken die zich steeds in een andere omgeving afspelen; maar elk daarvan kent meerdere locaties om te verkennen.

Verhaal
Door een traumatische gebeurtenis ben jij als mannelijke hoofdpersoon je geheugen kwijt. Door het lezen van krantenartikelen vermoed je dat jouw zwangere vrouw bij een verkeersongeluk is omgekomen. Je vindt een spoor naar degene die je verantwoordelijk houdt voor haar dood en je zet de achtervolging in, waarbij je langzamerhand steeds meer aanwijzingen vindt die je mening lijken te bevestigen. Maar wat is MIND voor een geheimzinnige organisatie? Kunnen ze daar een deel van je geheugen wissen? Het intrigerende verhaal heeft een verrassende ontknoping.

      

Puzzels
Another Tomorrow bevat heel veel puzzels die variëren van redelijk gemakkelijk tot heel moeilijk. Sommige zijn zeer intelligent bedacht en een ware uitdaging. Enkele zijn zelfs briljant te noemen. Om sommige op te lossen heb je voorwerpen nodig die je moet oppakken en meenemen in een inventaris (koffer) voor later gebruik. Ook kun je soms voorwerpen in je Inventaris combineren.
Als een puzzel erg moeilijk lijkt is het aan te raden om 'buiten de box' te denken. In enkele gevallen vind je de oplossing door uitproberen (als er statistisch gezien niet te veel mogelijkheden zijn).

In veel gevallen verdient het aanbeveling om in een hoofdstuk eerst de hele omgeving te verkennen, voorwerpen te verzamelen en de bedoeling van puzzels te achterhalen, om daarna te proberen deze op te lossen. Ook is het meestal mogelijk om via een icoon links in beeld (een rode 'druppel') naar een vorig hoofdstuk te gaan om daar een puzzel op te lossen dankzij de nieuw verworven informatie.
Het spel bevat subtiele aanwijzingen die je bij de oplossing helpen, als je er tenminste voor open staat. En als je helemaal vastloopt is er ook een hintsysteem, maar dat werkt niet erg goed.

      

Bediening
De cursor is een wit handje dat geel wordt in een actief gebied. Dan verschijnt er onder in beeld een tekst met aanwijzingen wat je te doen staat, zoals: 'open de deur', 'pak ...op' of 'kijk naar ...'. Boven in beeld staat tekst met de gedachten van de hoofdpersoon. De teksten zijn vaak geestig, vol typische Britse humor!

Je kunt foto's maken van elk schermbeeld om deze later te raadplegen. Daarvoor open je dan een fotoalbum en klikt een opname aan. Na openen heb je een rode pen ter beschikking om op de opname te tekenen of te schrijven. Ook kun je de foto verschuiven, vergroten/verkleinen en draaien. Op deze wijze hoef je geen aantekeningen te maken en kun je zo'n foto in een nieuwe situatie raadplegen.
De camera kan vol raken. Dan moet je oude foto's één voor één verwijderen. Maar dan blijken ze er een volgende keer toch weer te zijn. Dit is een foutje in het spel, dat zich overigens heel soepel laat spelen.

      

Beeld en geluid
Bijzonder aan het spel is dat het is opgebouwd uit diorama's, zeg maar een soort kijkdozen, waar je schuin van bovenaf inkijkt. In elke omgeving (kamer, gebouw, buitengebied) kun je inzoomen op details. En soms kun je nog verder inzoomen!
Alle ruimten zijn mooi vormgegeven in veel detail. Hoewel je in het point & click spel van 'dia naar dia' schakelt is het spel niet statisch, omdat er meestal wel iets beweegt. Dat kunnen knipperende lampjes zijn, beeldschermen met bewegend beeld, rimpelend water, lekkende vlammen of hele korte ingelaste filmpjes. En de directe opeenvolging van een gesloten en een open deur suggereert dat je die deur hebt zien open gaan.

Merkwaardig is dat een verticaal beweegbare stenen tegel, bij het wegnemen van een gewicht dat erop lag, niet omhoog gaat, wat je zou verwachten, maar juist omlaag, alsof het gewicht uit antimaterie bestaat!

      

Elke beweging of aanraking van een scherm gaat met geluidjes gepaard, allerlei piepende, knarsende, zoevende, schurende, knallende, klikkende, tingelende, schellende, klakkende, bonzende, kloppende, rollende, pingelende en tikkende geluiden. Buiten in de natuur hoor je vogels fluiten en bij het vliegveld klinkt het geronk van een overvliegend toestel.

Je komt behalve op het eind niemand tegen, dus klinkt alleen de stem van de hoofdpersoon af en toe. En er is eenmaal een damesstem via de telefoon te horen.
De muziek is aardig maar erg repetitief en kan gelukkig zachter worden gezet.

      

Samenvatting
Another Tomorrow is een onderhoudend spel met een intrigerend verhaal en vooral veel slimme puzzels. Tekenwerk, geluid en muziek zijn dik in orde. Glitch Games heeft al meerdere spellen uitgebracht en er staan er nog meer op stapel, voor de liefhebbers!

Eerst uitproberen?    Download de demo, op de officiële Itch.io site.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.