SYBERIA 2Walkthrough door Marjo © 2005 www.adventurespel.nl

Uitgever: Microids / 2004
Ontwerper: Benoît Sokal, MC2-Microids

Voor spelbeschrijving en screenshots, ga naar: Marjo's Spel-Info.Romansburg stationkolenHans ziekkloostergenezing en ontsnapping
vertrek uit Romansburgbevroren NoordenvliegtuigtreinYoukol dorp
droomwereldOscarvertrek per arkpinguin eilandSyberiaIntro

We horen de stem vam Kate's baas, Mr. Marson. Hij vertelt iemand dat hij Kate wil terughalen naar New York. "Bel haar op", zegt hij. Dan zien we een trein door een besneeuwd landschap rijden. Kate is aan boord en praat met Hans over zijn droom om Syberia te vinden. Het lijkt erop dat Kate niet echt gelooft dat Syberia bestaat, maar Hans is er zeker van. Als het gesprek eindigt, begint het spel.Romansburg station  

Als Kate zich omdraait, zie ze in het midden van de ruimte het zuiltje met de muziekcilinder van Hans. Op een klein wandtafeltje staat de mammoetpop. Ze loopt door naar de slaapkamer en praat even met Hans. De trein is gestopt en moet weer opgewonden worden.
Als Kate naar de uitgang loopt, wordt ze opgebeld door Oscar, de robotmachinist. Naar nu blijkt, heeft Hans voor Oscar een mobieltje gemaakt. Hij is er blij mee en vertelt Kate dat ze in Romansburg zijn aangekomen. Als Kate haar eigen mobieltje bekijkt, blijkt dat, naast haar moeder en het kantoor, ook Oscar nu in het geheugen staat. Vóór Kate de trein verlaat, neemt ze nog even een kijkje achter de deur, links voor de uitgang. De deur, waarvoor in Syberia 1, Oscar altijd op Kate stond te wachten. Het blijkt een badkamer te zijn. Kate heeft op dit moment nog geen behoefte er gebruik van te maken, dus verlaat ze de badkamer weer en stapt uit de trein.
Op het perron wordt Kate verwelkomd door Kolonel-in-ruste Emeliov Goupatchev, Bewaker van de Imperiale Grens en Manager van het Warenhuis. Romansburg is de laatste stad voordat een uitgestrekte wildernis van sneeuw en ijs begint. In het midden van zijn introductie, wordt hij tot zijn ergernis onderbroken door een moderne intercomstem, die Kate eveneeens welkom heet in Romansburg.

Kate loopt naar rechts langs de trein. Bij de locomotief vindt ze Oscar. Kate praat met hem over Hans en over hemzelf. In de verte ziet ze op een heuvel een klooster en beneden in de diepte een klein stadje. Links van de plek waar Kate en Oscar staan te praten is het opwindmechanisme van de trein. Als Kate aan het wiel draait, schuift de Voralbergsleutel naar de trein. Als ze hierna links aan de hendel trekt, wordt de trein opgewonden. Kate draait weer aan het wiel en de sleutel schuift weer terug. Dan vertelt ze Oscar, dat de trein opgewonden is en ze kunnen vertrekken. Oscar heeft hier echter een andere mening over. Hij wil pas vertrekken als Kate ervoor gezorgd heeft dat de kolenwagon gevuld is.

Dus loopt Kate terug. Aan de rechterkant ziet ze in een inham de kolendispenser. Als Kate aan de hendel op het paneel trekt, zakt de machine iets naar beneden, maar er rollen geen kolen over de band. Er is duidelijk iets mis met de dispenser. Misschien aan de basis onder in het stadje?
Kate loopt verder over het perron. Helemaal rechts achteraan is een toegangspoort tot het stadje. Jammer genoeg op slot, dus loopt Kate terug en gaat het warenhuis in. Kolonel Emiliov staat achter de toonbank. Kate praat met hem. Ze verneemt dat ze de kolen gratis kan krijgen. Als ze zegt dat de dispenser blijkbaar stuk is, krijgt ze te horen dat ze dan maar moet wachten op de onderhoudsploeg. Die zal misschien over een week of twee langskomen. Dan vraagt Kate of hij de sleutel van de toegangspoort tot het stadje heeft, zodat ze zélf even kan gaan kijken naar wat er mis is met de dispenser. Die heeft kolonel Emiliov ergens verloren. En daarbij is hij van mening dat de mensen 'van boven' en de mensen 'van beneden' gescheiden moeten blijven. Geen hulp van de kolonel dus.
Kate kijkt dan maar wat in de winkel rond. Op de rechter toonbank ziet ze de gebroken snoep-automaat liggen, die de kolonel aan het repareren was. Kate raapt het sleuteltje op, dat naast de automaat in een doosje ligt. Ze leest het label van de automaat: Candyroff 625-122. Als ze haar mobieltje pakt en 625 122 belt, krijgt ze een reclameboodschap van de Candyroff firma over diverse soorten snoepgoed.
Kate loopt terug naar de deur van de winkel. Aan de rechterkant tegen de toonbank, ziet ze drie snoep-automaten staan. Ze bekijkt ze van dichtbij. Hm, ze heeft wel zin in een kauwgumbal. Kate heeft geen geld, maar ze heeft wel een sleuteltje. Ze gebruikt het sleuteltje op de rechter automaat en wordt beloond met een heel rijtje munten. Jammer genoeg is de kauwgumbal-automaat nu kapot. Dan maar een ander snoepje? Kate haalt uit haar inventaris de tweede munt van links, stopt hem in de gleuf van de middelste automaat en trekt aan de hendel. Ze krijgt een vissnoepje (fish-candy). Dan gebruikt ze de vijfde munt in de linker automaat en haalt hier een suikersnoepje (sugar-candy) uit. Kate kan de laadjes van de linker en middelste automaat met het sleuteltje sluiten en zo haar geld terugkrijgen. Heel handig als je meer snoepjes nodig hebt.

Kate verlaat de winkel en loopt maar eens terug naar de kolendispenser. Die doet het natuurlijk nog altijd niet. Maar als Kate rechts naar beneden kijkt, ziet ze een klein meisje staan. Ze praat met haar. Het meisje heet Malka en is heel vriendelijk en behulpzaam. Met de dispenser kan ze niet helpen, maar ze kan Kate wel een sleutel van de poort naar het stadje bezorgen in ruil voor een snoepje. Kate gooit het suikersnoepje (sugar-candy) naar beneden. Malka vangt het op en is er zeer gelukkig mee. Ze bindt de poortsleutel aan haar ballon en laat deze naar boven zweven, waar Kate hem opvangt.
Dan loopt Kate naar de poort, opent hem en gaat de trappen af, naar het stadje. Intussen huurt Kate's baas een detective, genaamd Nick Cantin, om achter Kate aan te gaan.Kolen  

Onderaan de trap gaat Kate naar rechts. Hier ziet ze twee mannen, bezig met karweitjes. Ook hangt hier onder de rails een vreemd voertuig. Kate kan erop klikken, maar dat zet nog niets in beweging. Dus draait Kate zich om en loopt het stadje in. Ze ziet Malka weer en praat met haar. Malka heeft geen ouders meer, maar wordt goed verzorgd door Cirkos, de eigenaar van 'Circos Cabaret', de lokale bar. Ze denkt dat de gebroeders Bourgoff de enigen zijn, die Kate kunnen helpen met de kolendispenser. Ze waarschuwt Kate wel voor die broers. Het zijn dieven en leugenaars.

Als Kate voldoende met Malka gepraat heeft, loopt ze naar links. Nu staat ze bij de basis van de kolendispenser. De generator blijkt op diesel te werken. Kate duwt op de rode startknop en hoort alleen wat gekuch. Jammer, de brandstof is op. Links staat een lege jerrycan. Kate neemt hem mee en loopt verder naar links, het stadje in. Ze loopt langs een houten hekwerk met posters, totdat ze bij een poort met een luikje en een bel komt. Ze trekt aan de bel en Ivan Bourgoff verschijnt. Ivan blijkt een naar mannetje te zijn en absoluut niet bereid om te helpen.
Kate loopt verder langs het hek, tot bij een poster van Cirkos. De poster zit links bovenaan een beetje los. Kate trekt de poster van het hek af. Erachter blijkt een gat in het hek te zitten. Ze kruipt door het gat en staat op het terrein van de gebroeders Bourgoff. Kate ziet een krat. Een paar vriendelijke ogen haar kijken haar aan. Ze haalt de grendel van de krat en een youki rent zijn vrijheid tegemoet, achtervolgt door Ivan. Nu kan Kate verder het terrein oplopen. Ze ziet een volle jerrycan boven op een ton staan. Snel verruilt ze haar eigen lege jerrycan voor de volle.
Als Kate met Igor,de andere Bourgoff broer die op een sofa zit, praat, hoort ze Ivan terugkomen. Dus verdwijnt ze weer snel door het gat in het hek.

Kate loopt terug naar de kolendispenser en vult de brandstoftank. Dan duwt ze op de rode knop en de motor van de kolendispenser begint te lopen. Voordat Kate terugloopt naar de trein, gaat ze nog even bij Cirkos naar binnen. Ze praat met hem en hoort dat Hans Voralberg zijn vriend is. Hans heeft de mechanische paarden op het podium voor hem gemaakt. Cirkos vraagt of Hans even naar de paarden wil komen kijken, want het mechanisme werkt niet meer. Dan loopt Kate terug naar boven, naar de trein en naar de kolendispenser. Ze trekt aan de hendel en de wagon van de trein wordt keurig gevuld met steenkool.Hans ziek  

Dan komt Oscar in paniek aangerend. Hans Voralberg is verdwenen! Kate kalmeert hem en zegt dat ze Hans zal gaan zoeken. Ze loopt de winkel van kolonel Emiliov in en praat met hem. Ze vertelt dat ze de poort heeft opengemaakt. Dat was tegen de wet, maar de kolonel vindt het verder prima dat ze nu kolen heeft ingeladen. Waar Hans is, weet hij niet.
Kate verlaat de winkel en loopt naar beneden, het stadje in. Ze praat met Malka. Malka zegt dat ze Hans de bar heeft zien ingaan. Dus loopt Kate naar Cirkos. Hier vindt ze Hans inderdaad. Hij werkt aan de mechanische paarden. Dan stort Hans in elkaar en krijgt een soort visioen.
In de volgende scene staat Kate naast zijn bed in de trein. Hans is in een delirium en geeft maar drie antwoorden. Kate gaat eens met Oscar praten, maar die is van weinig nut in zijn opgewonden toestand. dan maar hulp gaan vragen in het stadje. Kate loopt terug naar Cirkos en praat met hem. Cirkos vertelt dat de abt in het klooster haar misschien kan helpen. Hij heeft zelf niet veel vertrouwen in de kunde van de abt, maar dit is wellicht het enige dat helpt.

Kate verlaat de bar en loopt langs het houten hekwerk, langs de poort en langs het nu dichtgetimmerde gat. Ze komt bij een brug. Hier staat een automaat voor doekjes? Kate's munten werken niet. Kate wil ook niet verder lopen, want het is te koud. Hm. Met warme kleding wellicht wel? Terug naar de winkel van kolonel Emiliov dan maar. Als Kate kolonel Emiliov om 'help'vraagt, laat hij een ladder zakken. Kate klimt naar de zolder en vindt hier een setje winterkleren op een krat liggen. Met de kleren gaat Kate terug naar de trein. Ze kleedt zich om in de badkamer.
Nu heeft Kate het niet meer te koud. Ze zet haar sneeuwbril op en loopt over de brug, de heuvel naar het klooster op. Bij het klooster aangekomen, trekt ze aan de bel. Ze zwaait naar de monnik, maar deze schudt 'nee'. Kate mag niet naar binnen. Wat nu gedaan?

Kate loopt terug het dorp in en praat met Malka. Malka vertelt haar over haar moeder en over het klooster en dat Kate alleen naar binnen kan als ze de regels volgt. Dan gaat Kate met Cirkos praten. Hier hoort ze dat de abt alleen zieken wil bekijken als hij een afdruk heeft van het gezicht van de zieke. De afdruk wordt gemaakt door één van de doekjes, die bij de brug in de automaat zitten, op het gezicht van de zieke te leggen. Malka is door de abt aangesteld als bewaker van de doekjesautomaat.
Kate gaat terug naar Malka en vraagt haar om een muntje voor de doekjesautomaat. Dan loopt Kate naar de brug, gebruikt het muntje en krijgt zo een linnen doek. Met de doek loopt Kate terug naar de trein. Ze legt de doek op het gezicht van Hans. Nu heeft ze een afdruk van Hans' gezicht (shroud)

Dan loopt Kate helemaal terug naar het klooster en trekt weer aan de bel. Maar nog steeds mag ze niet naar binnen. kate loopt rechts over het pad langs het klooster. Ze komt bij een klein meertje, waar een monnik bezig is met het wassen van de pijen. Als Kate met hem praat, hoort ze, dat een vrouw niet naar binnen mag. Ook verneemt ze dat de monnik dol is op vogels, vooral op de 'Merula alba'. Hm. Als Kate een pij zou dragen, kan de monnik boven in het klooster vanaf die afstand niet zien dat ze een vrouw is. Maar natuurlijk wil de was-monnik haar geen pij geven.
Kate loopt maar eens helemaal terug naar de winkel van kolonel Emiliov. Ze krijgt van hem 3 vogelfluitjes. Een gouden, een zilveren en een zwarte.
Teruggekomen bij de was-monnik bij het meertje, geeft Kate hem het zilveren fluitje. Hij gebruikt het om de 'Merula alba' te roepen, krijgt antwoord en rent blij achter het geluid van de vogel aan. Nu kan Kate een pij oprapen en hem in de bosjes aantrekken. Als ze ditmaal aan de bel trekt, wordt ze opgehesen en mag ze eindelijk het klooster betreden.Klooster  

De monnik die Kate omhooghees, is van het zeer zwijgzame soort, dus kijkt Kate maar eens om zich heen. Links staat een soort machine, die blijkbaar gebruikt wordt om kaarsen mee te maken. Kate kan op een paar knopjes duwen, maar er gebeurt nog niks. Dan loopt ze verder, langs een kruiwagen, waar ook nog niets te halen is. Als Kate nog verder loopt, verandert het beeld in het bovenaanzicht van een plein. Bovenaan is de plek waar ze vandaan kwam, dus gaat Kate naar beneden. Weer een bovenaanzicht, vanuit een andere hoek. Er zijn twee ingengen tot het grote gebouw en een ingang tot iets wat een tuin lijkt. Een grote boom staat in het midden. Als Kate gaat kijken, ontdekt ze dat het een kerkhof is.

Ze verlaat het kerkhof, gaat links het grote gebouw in en betreedt in een bibliotheek. Er is een spiraalvormige gang naar boven en eenzelfde soort gang naar beneden. Boven is in de duisternis niets te zien. Beneden is een ronde ruimte, waar Kate eerst probeert iets van de wand te halen, maar het niet doet, omdat ze bang is dat iemand haar ziet. Dan loopt Kate maar terug, de bibliotheek uit en probeert de andere deur in het grote gebouw.
Het blijkt een kapel te zijn. Links in de kapel is een metalen spijlendeur. Deze is op slot. Kate loopt verder de kapel in. Aan beide zijdes ziet ze muurschilderingen van heiligen. Aan het einde van de kapel komt de abt uit een sacristie. Kate praat met hem. Hij is behoorlijk kwaad een vrouw in zijn klooster te zien. Kate geeft hem de afdruk van Hans'gezicht (shroud). Dan blijft Kate net zo lang met de abt praten totdat hij toestemt naar Hans Voralberg te kijken.

In een tussenscene horen we dat detective Cantin aan Kate's baas rapporteert dat hij in Aralbad met de manager van het hotel heeft gesproken. In een andere scene zien we dat de monniken Hans Voralberg naar het klooster brengen. De abt vertelt Kate dat Hans stervende is. Kate wil Hans zien. De abt weigert, maar Kate dringt aan. Uiteindelijk stemt de abt toe en zegt dat hij daarna Kate in de kapel wil spreken.
Kate loopt onder de boog door en maakt de laatste deur rechts open. Hier ligt Hans ziek in bed, maar hij is helder genoeg om te praten. Hij vertelt Kate dat ze een monnik, genaamd Alexei Toukianov moet zoeken. Deze Alexei heeft bij de Youkol-stam medicijnen gestudeerd en Hans denkt dat hij de enige is, die hem kan genezen.

Kate verlaat Hans' kamer. Buiten de deur staat een monnik (de was-monnik?) die waarschijnlijk heeft staan luistervinken. Kate spreekt hem aan. Het is de enige monnik die met Kate wil praten. Hij zegt dat hij geen Alexei Toukianov kent. Wel geeft hij Kate een perkamentrol en een glazen schijfje met de afbeelding van een mammoet.
Kate opent haar inventaris en leest (met het oog) de perkamentrol. Ze krijgt informatie over Alexei, de Youkol-stam en de mammoeten. De laatste zin van het geschrift is een hint: De sleutel ligt in het licht van het oog van de mammoet (the key is in the light of the mammoth's eye). Kate bekijkt ook nog even het glazen schijfje met de afbeelding van een mammoet. Dan verlaat ze de ziekenboeg, ziet een emmer en raapt de borstel op, die ernaast ligt.

Nu loopt Kate terug naar de kapel. Ze probeert haar borstel eens uit op de muurschildering aan de linkerkant. Achter het boek blijkt een andere schildering te zitten! Een symbool van een kruis, met 12 witte en zwarte punten rondom. Dit lijkt Kate iets om te onthouden.
Dan loopt ze verder de kapel in en praat met de abt. Deze denkt dat Hans te ziek is om te helpen en wil persé gewoon afwachten totdat hij vanzelf dood gaat. Ook vertelt hij dat Alexei Toukaniov niet meer leeft. Kate begint zich behoorlijk te ergeren aan de abt en verlaat de kapel. Tijd om ergens anders hulp te zoeken voor Hans en te zorgen dat ze het klooster verlaten.

Kate loopt naar de bibliotheek. Ze volgt de spiraalvormige gang naar beneden tot de bodem, waar het leesgedeelte van de bibliotheek is. Nu durft Kate wel de lange stok van de wand rechts te nemen. Het is een haak, om de kroonluchters aan het plafond, naar beneden te trekken en aan te steken.
Als Kate de stok vast heeft, kun je van boven af in de leeszaal neerkijken. Kate staat in het midden van een cirkel van 12 kroonluchters.
Ze begint met het aansteken van de kaars die nét ietwat links van de ingang hangt. Deze kaars komt overeen met de witte punt bovenaan het kruis van de muurschildering. Kijk naar de vage afbeelding van een kruis op de vloer.
Daarna steekt ze kloksgewijs de andere kaarsen aan, die overeenkomen met de witte punten in de muurschildering. Dus vanaf de ingang naar beneden twee overslaan, twee aansteken, drie overslaan, twee aansteken.
De kaarsen brengen niet alleen licht, maar blijken ook een irisvormig raampje te openen boven in de bibliotheek.

Kate loopt nu via de spiraalvormige gangen helemaal naar boven tot bij het raampje. Als ze erdoor naar buiten kijkt, ziet ze Romansburg, de trein, de binnenplaats van de gebroeders Bourgoff en bossen. Naast de opening van het raam ziet Kate 4 paneeltjes, waarmee ze de iris van het raam kan openen en sluiten, als ze kloksgewijs op de 4 paneeltjes klikt.
Blijf er nog even af. Als de kaarsen correct zijn aangestoken, staat het raampje nu helemaal open.

Kate herinnert zich het glazen schijfje met de afbeelding van een mammoet. Ze haalt het uit haar inventaris en plaatst het in de iris. Dit lukt uiteraard alleen als de iris helemaal open is.
Als het glazen schijfje geplaatst is, sluit Kate de iris weer door achtereenvolgend op het onderste, linker, bovenste en rechter paneeltje te duwen.
Het zonlicht schijnt door het glazen schijfje en projecteert de afbeelding van de mammoet op een muur in de bibliotheek.

In de perkamentrol, die Kate van de monnik kreeg, stond iets over 'het oog van de mammoet'. Kate loopt de spiraalvormige gang af tot bij de projectie van de mammoet. Hier duwt ze op het oog van de mammoet. De verborgen deur van een geheime kast gaat open. Kate neemt het dagboek van broeder Alexei en de Youkol beker (Youkol relic) die erachter staat, van de plank.Genezing en ontsnapping  

Kate leest het dagboek, dat vol met interessante informatie staat over de reis van Alexei naar het Bevroren Noorden en de dingen die hij leerde bij de Youkol-stam. Kate is op het moment alleen geďnteresseerd in een methode om Hans beter te maken. Ze leest dat een mengsel van braamstruik (bramble), gemengd met walrusvet of kaarsvet, een genezende rook ontwikkelt. De braamstruik groeit alleen op het graf van een ziel in vrede. Kate loopt dan in de richting van de ingang van het klooster. Uit de kruiwagen haalt ze een snoeischaar. Hiermee loopt ze naar het kerkhof. Ze ziet een monnik die een graf graaft. Een kist staat ernaast. Achter de kist is een brede spleet in de kloostermuur. Kate kijkt erdoor en zegt iets over 'naar beneden glijden'. Dan loopt ze naar rechts en kijkt naar een grafsteen met een struikje ervoor. Ze knipt het struikje af met de snoeischaar. Het graf blijkt dat van Alexei Toukianov 1895-1996, die in vrede is met zijn ziel.

Dan raapt Kate het braamstruikje op en loopt helemaal terug naar de ingang van het klooster. Hier staat een machine om kaarsen mee te maken. Als eerste trekt Kate aan het handvat links om het vuur op te stoken. Dan stopt ze het braamstrukje in de ketel. Vervolgens opent ze de vorm, die onder het kraantje zit. Als ze hierna klikt op één van de pitten, die links naast de pot in een rijtje aan een ketting hangen, dan komt één van de pitten in de gietvorm terecht. Daarna sluit Kate de vorm weer. Als laatste opent ze de tap en dan vloeit de geneeskrachtige was in de vorm. De kaars is nu klaar en Kate opent de vorm en haalt de geneeskrachtige kaars eruit.
Voordat Kate met de kaars naar Hans gaat, neemt ze nog de lucifers mee, die links boven op de kaarsenmaakmachine liggen.

Bij Hans in zijn ziekenkamer aangekomen, plaatst Kate de Youkol beker op de tafel. Dan zet ze de geneeskrachtige kaars in de beker en steekt vervolgens de kaars aan. Dampen en schaduwen van mammoeten vullen de ziekenkamer en doen hun werk. Hans hoest en herstelt. Zijn geest wordt weer helder. Kate praat met hem. Ze willen het klooster verlaten, maar Hans is nog te zwak om te lopen.

Kate loopt naar de ingang van het klooster om te kijken of iemand haar wil helpen Hans terug naar Romansburg te brengen. Ze ziet de abt en praat met hem. De abt is er absoluut op tegen dat Hans het klooster verlaat. Hij vindt dat Hans ter plekke dient te overlijden. Hij kan vinden wat hij wil, maar Kate is dus niet van plan om Hans in het klooster te laten. Ze laat de abt staan waar hij staat en gaat zelf op zoek naar een andere uitweg. Ze herinnert zich de spleet in de muur op het kerkhof. De doodskist zou een prima slee zijn, maar dan moet ze eerst de gravende monnik uit de weg hebben.
Kate loopt de kapel in. De abt staat nog bij de ingang van het klooster, dus ze heeft nu de kans om de sacristie te doorzoeken. Ze vindt hier op het altaar een sleutel. Met deze sleutel kan Kate de spijlendeur links vooraan in de kapel openmaken. Het blijkt de klokkentoren te zijn. Kate trekt aan het klokkentouw en alle monniken worden naar de kapel geroepen voor het gebed.

Kate maakt van deze gelegenheid gebruik om naar het kerkhof te gaan. Ze kijkt nog eens naar de helling achter de spleet in de muur. Stijl, maar met een slee zou het moeten lukken. Ze duwt de doodskist tussen de twee rotsen. Dan loopt ze terug om Hans op te halen. Ze praat met hem, ze moeten snel zijn. De abt en zijn monniken proberen hen tegen te houden, maar zijn te laat. Hans en Kate maken een geweldig ritje per slee naar beneden!Vertrek uit Romansburg  

Kate en Hans staan gezellig wat te praten in de werkplaats die Hans in de trein heeft ingericht. Hans vraagt aan Kate of zij de paarden van Cirkos' Cabaret wil repareren met het mechanische hart dat hij haar overhandigt. daar heeft Kate geen moeite mee, dus ze verlaat de trein en loopt de trappen af naar het stadje. Ze praat nog evn met Malka die buiten staat en gaat dan bij Cirkos naar binnen.
Cirkos is bezig om de youki, die Kate bevrijdde bij de gebroeders Bourgoff, een kunstje te leren. Het lukt niet zo erg, dus jaagt hij de youki weg en gaat achter zijn bar staan. Kate praat met hem en vertelt dat ze de paarden komt repareren. Daar is Cirkos blij mee.
Kate loopt naar het podium, opent het mechanisme en legt het mechanische hart erin. Voordat ze de pijpen bevestigt, duwt Kate 3 keer op de knobbel in het midden, om het mechaniek op te winden. De wijzer met het paardje staat nu helemaal naar rechts.
Het mechaniek bestaat uit 4 secties met elk 3 aansluitgaten. De pijp van het eerste paard komt in het middelste gat van de sectie linksonder. Het tweede paard wordt aangesloten op het rechter gat van de sectie linksboven. Het derde paard in het linker gat van de sectie rechtsboven. En de pijp van het vierde paard wordt tenslotte aangesloten op het rechter gat van de sectie rechtsonder.
Als Kate hierna op de middelste knobbel drukt, ziet ze de paardenshow in al zijn glorie.

Opeens hoort Kate een luid gerommel en gedender. Cirko's cabaret trilt. Dat moet de trein zijn die vertrekt! En zonder Kate! Kate neemt haar mobieltje en belt Oscar, de machinist. Oscar vertelt haar dat Ivan en Igor Bourgoff de trein gekaapt hebben en Oscar en Hans gekidnapped.
Kate loopt de trappen op naar het station en gaat de winkel in om met kolonel Emiliov te praten. Hij zegt dat er een soort lorrie onder de rails hangt, die Kate mag gebruiken om achter de trein aan te gaan. Kate loopt naar het einde van het perron, bij de trap naar beneden. Hier ziet ze een grote hendel. Ze trekt eraan, een luik klapt open en het vreemde voertuig, dat Kate onderaan de trappen zag, komt omhoog. Ze springt erin en rijdt......tot aan het einde van het station.
Kate gaat terug naar kolonel Emiliov en praat met hem, totdat ze een half idee heeft, om een dier te gebruiken voor de aandrijvng van de lorrie. Dan loopt Kate de trappen af, het stadje in en praat met Cirkos. Ze vraagt hem of ze de youki mag lenen. Dat mag ze als ze hem te pakken kan krijgen. Kate gaat naar buiten en praat eens met Malka, die haar vertelt dat de youki dol is op vis. Als Kate geen vissnoepje meer in haar inventaris heeft, kan ze die alsnog gaan halen in de snoepautomaat in de winkel van kolonel Emiliov.
Dan loopt Kate naar de binnenplaats van de gebroeders Bourgoff. Oscar belt haar op en zegt, dat de gebroeders Bourkoff hem vertelden, dat Kate terug ging naar New York en de reis niet wilde voortzetten. Maar nu denkt hij toch dat dit niet klopt. Hij zal proberen de trein zo langzaam mogelijk te laten rijden.
Na het telefoontje loopt Kate verder en ziet de youki zielig liggen naast de kachel. Op de tafel ligt een krant. Kate raapt de krant op en leest een artikel over Helena Romanski, de zangeres uit Syberia 1 en een artikel over ivoor, het 'witte goud'.
Nu geeft Kate de youki een vissnoepje. Hij is dolenthousiast en zal haar in het vervolg overal volgen waar ze gaat. Als Kate wil, kan ze nog even afscheid nemen van Malka, Cirkos en kolonel Emiliov. Dan loopt Kate naar de lorrie op het station en klikt erop. Ze roept de youki die dan vol ijver in de kooi begint te rennen. De lorrie zet zich in beweging en rolt het station uit.Bevroren Noorden  

De lorrie begint in te lopen op de trein. Maar dan rijdt de trein over een oude brug, die onder het gewicht instort. Kate stopt en gaat naar rechts, een kijkje nemen. De trein zit vast aan de overkant van de kloof en Kate aan deze kant. Ivan grijnst haar toe en Kate begrijpt nu dat hij de trein kaapte om op zoek te gaan naar mammoet-ivoor.
Kate besluit een andere weg te zoeken om bij de trein te komen. Als eerste kijkt ze eens in haar inventaris en ziet dat ze alleen de lucifers en de documenten nog heeft. Dan loopt ze verder langs het pad tot ze bij een vogel komt die op een tak zit. Volgens het dagboek van Alexei is dit een heilige Harfang (sneeuwuil). Naast de vogel ziet Kate op de grond een stapeltje stenen. Een graf? een offerplaats? Kate bekijkt het van dichtbij en ziet dat een bevroren vis op de stenen ligt. Ze krijgt de vis niet los, dus loopt ze maar verder.
Een eindje verderop jaagt haar youki een bever het water in, die een boomstam aan het doorknagen was. Voorbij de youki ziet Kate onder aan de waterval een huis. Ze zal de rivier over moeten steken om erbij te kunnen komen. Ze kijkt eens naar de grond rondom haar op de open plek en raapt wat droge takjes op. Dan loopt ze terug naar het stapeltje stenen met de bevroren vis. Kate legt de droge takjes aan de onderkant tegen de stapel stenen en gebruikt haar lucifers om ze aan te steken. Het ijs smelt en Kate kan de vis oprapen.
Dan loopt ze terug naar de youki en geeft hem de vis. Nu de youki niet meer blaft, durft de bever weer terug te komen. Hij knaagt de boom door en Kate heeft een brug naar de overkant van de rivier.
We horen dat detective Nick Cantin in Romansburg is aangekomen.

Aan de overkant van de rivier volgt Kate het pad tot ze bij een gebroken touwbrug komt. Kate kijkt eens naar de touwen. Voorlopig geen doorgang hier, dus loopt Kate naar rechts. Als ze bij een blokhut komt, wordt ze opgebeld door haar moeder. Na het telefoontje opent Kate de deur van de blokhut en gaat naar binnen.
Op de schoorsteenmantel bij de open haard vindt Kate een matrouchka (russisch popje), een bijltje en een boek over vissen op zalm. In het boek leest Kate dat oranje zalm dol is op groene kikkers en bij voorkeur leeft op schaduwrijke plekken in koud water.
Als Kate de blokhut via de voordeur probeert de verlaten, blokkeert een grote beer de weg. Kate slaat de deur dicht en kijkt door het raam. Het lijkt erop dat de beer voor de deur blijft dralen. Hm, ook beren zijn dol op zalm. Misschien kan Kate hem met zalm van de voordeur weglokken. Kate loopt naar de keuken, links naast de achterdeur. Op het aanrecht naast de koelkast raapt Kate een viskorf op. Dan verlaat ze het huis door de achterdeur en loopt naar de steiger.
Als Kate op de hengel klikt, zet ze vanzelf de viskorf naast zich neer. Dan kan ze op de doos met het aas klikken. Op de bovenste rij, uiterst rechts zit aas dat het meeste lijkt op een groene kikker, dus die neemt Kate. Er zijn diverse plekken waar Kate haar hengel heen kan werpen. Ze vangt hier blauwe, groene of paarse vis. Kate kan die vis aan de youki of de beer voeren. Maar de beer gaat alleen weg als hij oranje zalm krijgt.
Als Kate haar hengel vlak bij de steiger, rechts van haar gooit, vangt ze deze oranje zalm. Ze stopt hem in de vismand en loopt de blokhut in. Dan opent ze het raam en gooit de oranje zalm naar de beer. Tevreden knagend schommelt de beer bij de deur vandaan.
Als Kate de blokhut verlaat en eens gaat kijken waar de beer gelopen en gegeten heeft, vindt ze op de grond een visgraat. Ze raapt hem op en loopt daarna terug naar de kloof met de gebroken touwbrug.

Bij de touwbrug aangekomen kijkt Kate naar het touw. Ze mompelt iets over een knoop. Dan hakt Kate met het hakbijltje de knoop door en haalt het touw in, dat aan een plank blijkt vast te zitten. Ze heeft nu een soort 'werphaak'. Ze zwaait de werphaak om de boomstronk boven haar en zwiert zeer dapper naar de overkant van de kloof.
De youki springt op Kate's geroep naar de overkant en rent voor haar uit. Kate loopt achter hem aan en ziet hoe hij een Harfang opjaagt. Ze loopt verder de heuvel op tot bij de youki, die bij een stijle klip omhoog staat te blaffen.
De gebroeders Bourgoff staan boven op de klip en gooien rotsblokken naar beneden. Dan ronkt er een vliegtuig boven hun hoofd. Het vliegtuig zit duidelijk in de problemen en stort een eind verderop neer.
Kate besluit de rotswand te beklimmen. Met het hakbijltje maakt ze haar eerste houvast. Dan klimt ze stapje voor stapje verder omhoog. Als ze niet verder recht omhoog kan, gaat ze iets opzij en dan weer verder naar boven.
(N.B.: Als je er niet uitkomt plaats dan het actiesymbool (de gaffel) respectievelijk:
boven (3x), rechts (2x), boven (4x), links (4x), boven (2x), rechts (2x), boven (2x), rechts (2x), boven (4x).)

Intussen heeft Detective Cantin weer een telefoongesprek met Kate's baas, Marson.Vliegtuig  

Boven aangekomen volgt Kate het pad naar beneden en dan weer naar beneden. De gebroeders Bourgoff zitten op een sneeuwscooter, rijden Kate bijna ondersteboven en vluchten, met medeneming van Hans. Heel in de verte ziet Kate de trein tussen de bomen. Dan volgt ze de sporen van de sneeuwscooter tot bij de radartoren. Ernaast staat een schuurtje met een radarscherm en een radio met microfoon.
Kate verlaat het schuurjte en volgt de sporen terug. Dan gaat ze links naar de plek waar het vliegtuig is neergestort. Ze loopt erlangs tot ze bij de piloot komt. Het is Boris, haar oude astronaut vriend uit Komkolzgrad in Syberia 1 . Hij is uit het vliegtuig gesprongen en hangt nu met zijn parachute in een boom te bungelen. Hij heeft zijn koptelefoon nog op en is vast in slaap! Als Kate hem wakker wil maken, heeft ze zijn radiofrequentie nodig.

Kate loopt terug naar het vliegtuig en kijkt in de cockpit.
Op het instrumentenpaneel, draait Kate aan de grote draaischakelaar linksboven.
Een rood licht gaat branden (power on). Rechts hiervan zit schakelaar nummer A. Als Kate hem omhoog zet, brandt een geel licht.

Dan kijkt Kate naar het paneel aan de rechterkant.
Boven de grote speaker brandt een rood lampje naast 4 vakjes.
Onder de speaker ziet Kate een rijtje van 3 brede schakelaars.
Hieronder links een lampje en 2 smalle schakelaars. Kate zet de smalle schakelaars omhoog en het lampje ernaast gaat groen branden.
Dan zet ze de linker en middelste brede schakelaar omhoog en de rechter brede schakelaar naar beneden. In de vakjes boven de speaker verschijnt het getal 0 3 . .

Dan zet Kate de linker brede schakelaar naar beneden en de middelste en rechter brede schakelaar naar boven.
Als ze daarna op het bovenste paneel, schakelaar A naar beneden zet, gaat het gele lampje ernaast uit.
Dan zet ze schakelaar B, (naast de bliksemschicht) naar boven en een groen lampje ernaast gaat branden. In de vakjes boven de speaker verschijnt nu het getal . . 2 8
Kate weet nu de radiofrequentie van Boris, namelijk 0 3 2 8.

Nu loopt Kate terug naar de toren en het schuurtje. Ze gaat het schuurtje in en ziet op de bovenste plank een radio staan met 8 rode knoppen. Ze zet de radio aan (power on). Dan draait ze aan de knoppen totdat de radiofrequentie van Boris zichtbaar is. Hierna duwt Kate op de knop aan de voet van de microfoon en maakt zo Boris wakker.
Dan loopt Kate terug naar Boris en vertelt hem alles over de trein en Hans en de gebroeders Bourgoff. Boris is blij haar te zien en wil Kate graag helpen. Hij zegt dat ze de schietstoel van zijn vliegtuig kan gebruiken om zichzelf naar de trein te lanceren. Wel heeft ze dan de coördinaten van de trein nodig, zodat ze ook in de goede richting 'vliegt'. Als Kate in de cockpit kijkt, ziet ze dat het paneel van de schietstoel open is. Hier kan ze coördinaten invoeren.

Kate loopt terug naar de radartoren en het schuurtje. In het schuurtje zet Kate het groene radarscherm aan (power on), rechts onderaan. Ze ziet hoe de scan werkt. Op het linker bovenkwadrant is niets te zien.
Dan verlaat Kate het schuurtje en beklimt de ladder van de radartoren. Ze draat de hendel naar positie B. Dan klimt ze weer naar beneden en gaat het schuurtje in. Kate bekijkt het radarscherm en hoort en ziet een 'blieb' op positie 80 vertikaal en 20 horizontaal in het rechter onderkwadrant. Dit is de richting waarin Kate de trein in de verte zag.

Nu loopt Kate weer terug naar het vliegtuig. In de cockpit voert ze de coördinaten 80 en 20 in. dan duwt ze op de grote knop eronder en.................landt naast de trein.Trein  

Kate wordt hartelijk begroet door de youki. Hans is meegenomen door de gebroeders Bourgoff, maar Oscar is wellicht nog in de trein. Kate gaat naar hem op zoek. Ze loopt naar de locomotief. Onderweg wordt ze opgebeld door kolonel Emiliov. Hij zegt dat hij detective Cantin zo lang mogelijk zal proberen vast te houden in Romansburg.
Dan vindt de youki iets in de sneeuw. Kate gaat eens kijken. Een arm steekt uit de sneeuw. Ze trekt eraan en Oscar blijkt nog aan de arm vast te zitten. Kate praat met Oscar. Zijn raderwerk zit helemaal vast door de koude en de sneeuw. Dus Kate moet op zoek naar iets om de raderen mee te smeren.
Ze loopt naar de wagon en kijkt rond. In de expositieruimte ziet Kate een ronde metalen plaat op de vloer, daar waar het centrale zuiltje stond. Ze loopt door naar de slaapruimte van Hans. Op de grond vindt Kate een bouwtekening van de trein. Ze loopt verder door naar Hans' werkplaats. Hier raapt ze van de vloer bij de werkbank een oliespuit op. Dan gaat Kate terug naar Oscar in de sneeuw, geeft hem de oliespuit en hij smeert met de oliespuit zijn vastgelopen raderwerk.
Oscar controleert of alles soepel is en zegt dan tegen Kate dat ze naar de wagon kan gaan. Hij zal naar de locomotief gaan en de trein starten. Kate gehoorzaamt en Oscar doet zijn best, de vonken vliegen in het rond, maar de trein komt niet in beweging.

Kate belt met haar mobieltje naar Oscar en vraagt wat er aan de hand is. Hij verstaat haar niet goed, dus gaat Kate maar persoonlijk even naar hem toe. Oscar zegt dat de wagon helemaal vast zit en dat ze hem beter kunnen afkoppelen. Hij zegt dat Kate hem even moet opbellen als ze het paneel heeft gevonden waar het ontkoppelingsmechanisme onder zit. Kate loopt naar de expositieruimte, waar ze de metalen plaat op de vloer zag. Ze belt Oscar op. Oscar opent het paneel en Kate ziet het mechanisme: 5 metalen staven die met 5 ruitvormige schuifknoppen kunnen worden geopend. Kate schuift de eerste, derde en vijfde knop naar rechts. De wagon ontkoppelt en Kate springt snel op de locomotief, die in beweging komt.
Intussen rapporteert detective Cantin, die bij de ingestorte brug staat, dat Kate Walker waarschijnlijk dood is.

De trein stopt bij de ingang van het Youkol dorp. De youki rent weg. Kate stapt uit en loopt naar het gigantisch grote mammoetbeeld, dat boven op een helling staat. De helling is te glad om zo op te lopen. Onderaan de helling staat een grote houten totempaal in de vorm van een vogel. De wind waait met een akelig geluid door de holtes. Ook ziet Kate de sneeuwmobiel van de gebroeders Bourgoff staan. In de zadeltas vindt Kate een gaasachtig doek (gauze blanket). Ze stopt het doek in de bek van de houten vogel en het akelige huilen van de wind stopt.
Dan loopt Kate terug naar de andere kant van de trein. Ze vindt hier Igor in de sneeuw staan. Hij was erg bang van het gehuil van de wind. Hij dacht dat het boze geesten waren. Maar nu het geluid gestopt is, wil hij weg van deze plaats en vertrekt met de sneeuwmobiel. Op de plek waar de sneeuwmobiel stond, vindt Kate een paar klimijzers. Op de rechter totempaal is een Harfang geland. Kate doet de ijzers onder haar schoenen en loopt de helling op, naar de grote mammoet.

Bovenaan de helling staat Kate aan de rand van een bevroren meer. Overal liggen slagtanden van mammoeten. Verderop staat een slee, beladen met slagtanden. Plotseling verschijnt Ivan Bourgoff. Hij bedreigt Kate met een slagtand. Kate probeert ook een slagtand op te rapen om zich te verdedigen, maar Ivan staat het niet toe. Kate praat met hem, maar het geprek leidt nergens toe.
Dan belt Kate met haar mobieltje naar Oscar. Hij wil niet komen om te helpen, maar hij heeft een ander idee. Hij blaast de stoomfluit van de trein! Ivan wordt even afgeleid en Kate krijgt de kans om een ivoren mes van de slee te nemen. Ze snijdt met het mes het touw van de slee door. De slee glijdt in de richting van Ivan. Maar Ivan is niet onder de indruk. Hij komt dreigend op Kate af. Dan begint het ijs te kraken en te breken...en Kate valt erdoor.
Intussen praat Marson met Kate's moeder. Zij houdt hem verantwoordelijk voor alles wat met Kate gebeurt.Youkol dorp  

Een Harfang met gele ogen vliegt door de duisternis. Kate wordt wakker in bed in een hut in het Youkol dorp. Ze staat op en gaat naar buiten. Hier praat ze met de Youkol hoofdman. Hij vertelt Kate dat Hans in veiligheid is. Hij is bij de medicijnvrouw in de grot, waarvoor de slaande trommels staan. Andere Youkols houden zich bezig met de trein. Kate bedankt hem. Dan draait ze zich om en ziet een mand met rendier geweien. Ze raapt een gewei op.
Dan loopt Kate naar rechts, in de richting van de trommels. Ze komt langs een speciale paal, waar een harfang op een stok zit.
Dan loopt Kate verder en probeert over de trommelstokken naar de grot te lopen. Dat lukt haar echter niet. De drums worden aangedreven door waterkracht.Boven de aandrijving ziet ze ijspegels hangen.
Kate draait zich en om loopt een stukje terug. Een Youkol man zit in een grote pot te roeren. Aan de overkant staan huiden in raamwerken gespannen. En hier vindt Kate links onder op de grond een leren riempje. Ze combineert in haar inventaris het leren riempje met het gewei en heeft nu een katapult.
Dan loopt Kate terug naar de trommels. Als Kate met haar katapult op de ijspegel links naast de vlag klikt, raapt ze vanzelf een steentje op dat op de grond ligt. Ze schiet de steen weg en de ijspegel valt naar beneden. Hij blokkeert de aandrijving van de trommels. Nu kan Kate de grot van de medicijnvrouw in.

Kate kijkt naar Hans, die in touwen boven een bed hangt en praat daarna met de medicijnvrouw. Deze zegt dat Hans in de droomwereld is. Hij maakt een reis naar het verleden. Als Kate hem terug in de wereld van de levenden wil brengen, zal ze hem achterna moeten gaan in de droomwereld. Om de droomwereld te kunnen betreden, heeft Kate het rode fruit van de lachende boom nodig.
Voordat Kate de grot verlaat, gaat ze links een zijkamertje in. Op tafel ligt een voorwerp, dat ze van de geestenvrouw mag meenemen. Het is een gebedswieltje (prayer wheel), geschikt om een 'geest' mee te roepen.

Kate loopt in de richting van de plek waar de man in de pot roert en de huiden in hun raamwerk hangen.
Ze loopt voorbij de huiden. Een eindje verderop ziet Kate twee grote potten langs de rand van een meertje staan. Er tusssenin staat een constructie van hout en beenderen, die bedoeld is om water uit het bevroren meer te halen. Kate raapt de kurk (cork bung) op die op de grond ligt en neemt ook de lege veldfles van de paal. Dan hangt ze de lege veldfles aan de haak, bovenaan de constructie en draait aan de hendel met de knook onderaan. De fles zakt in het water. Dan draait Kate, met de hendel, de haak omhoog en neemt de de veldfles gevuld met water weer van de haak.

Als Kate naar onderen loopt, ziet ze een kraal met youki's. In de kraal liggen visgraten op de grond. Indien Kate vergeten is om de visgraat bij de blokhut op te rapen, kan ze deze nu in de kraal halen. Heeft ze de visgraat wel, dan kan ze hier verder nog niks doen.

Kate loopt verder naar rechts. Onder de enorme constructie met de rails, ziet Kate een grote poort, gemaakt van beenderen. Kate loopt door de poort, over de beenderen brug en gaat naar links. In de verte ziet ze een door toortsen verlichte grot. Ze loopt er naar toe. Bij de grot aangekomen kan Kate rechts en links naar binnen. Als ze naar rechts gaat, ziet ze een grot waar vooraan een zitpaal voor een harfang staat. Gaat ze naar links, dan ziet ze ook daar aan de rechterkant in de grot, een zitpaal voor een harfang. Links in deze grot ziet Kate een grote ijswand. Als ze dichterbij gaat kijken, ziet ze dat een lemming een gangenstelsel in het ijs heeft gegraven. In een gedeelte van het stelsel ziet Kate rode bessen liggen. Het droomfruit dat zij nodig heeft? Kan ze de lemming, die over de bodem scharrelt, zo ver krijgen dat hij het fruit door de gangen naar buiten duwt? Kate weet uit het dagboek van Alexei dat een harfang dol is op lemmings en dat de Harfang het totemdier is van de Youkol. Het is een 'goede geest'.

Kate loopt terug naar de zitpaal en hangt het gebedswieltje eraan daarna klikt ze op het wieltje. De harfang reageert op de roep en komt aanvliegen.
De lemming is doodsbang voor de harfang en duikt door het rechter gat zijn gangenstelsel in.
Dat is niet helemaal de bedoeling, dus Kate neemt het gebedswieltje weer van de paal en loopt naar de rechter grot.
Hier hangt ze het wieltje aan de zitpaal bij de ingang en draait eraan. De harfang komt prompt. Mooi zo.
Kate pakt weer het gebedswieltje en gaat terug naar de linker grot. Ze ziet dat de lemming uit zijn schuilplaats is gekomen en stopt de kurk onderaan in het rechter gat (1).
Dan roept ze met de gebedsmolen de harfang terug. De lemming wordt bang en rent deze keer het linker gat in (2) en rent door tot aan de grotere holte.
Kate stopt nu de kurk in het gat bij de grotere holte (3). De lemming springt via de kurk verder en rent tot aan de verticale gang.
Kate stopt de kurk in het gat onderaan de verticale gang (4) en giet haar veldfles leeg in het gat bovenaan de verticale gang(5).
De lemming drijft omhoog en rent tot bij de bessen (b). Hij vult zijn wangzakken met de bessen en rent door.
Kate stopt de visgraat in het bovenste gat (7) en de lemming gebruikt dit als een laddertje. Hij glijdt tenslotte het laatste stukje gang naar beneden en laat zijn bessen vallen.
Dan raapt Kate de bessen op en gaat terug naar de medicijnvrouw.Droomwereld  

Kate geeft de bessen aan de medicijnvrouw. Deze begint met de ceremony. de rook van de bessen maakt Kate erg slaperig. Dan ontdekt ze dat ze op een bekende plek is aangekomen. Net voor de grot in Valadilčne uit Syberia 1. Ze gaat de grot in en vindt hier een mammoetpop. Dan verlaat Kate de grot en loopt over het pad, langs de roeiboot, door het bos tot bij de open plek in het park. Hier ontmoet ze de jonge Anna, het zusje van Hans. Na het gesprek loopt Kate verder naar links over het pad, door het hek, over straat tot aan de fabriekspoort. Ze loopt het fabrieksterrein op en neemt het rechter pad, naar de woning van de familie Voralberg. Kate betreedt het huis. In de hal staat een staande klok. Kate gaat de woonkamer in. Hans vader zit hier op de sofa, te wachten tot het tijd is om naar zijn werk te gaan. Kate praat met hem en hoort dat Hans voor straf op zolder is opgesloten.
Kate loopt de trap op en rammelt aan de zolderdeur. Inderdaad op slot. Hm. Als de vader van Hans weg is, kan ze Hans misschien bevrijden. Kate verlaat het huis en loopt helemaal terug naar de plek waar ze Anna ontmoette. Ze vraagt aan Anna hoe laat haar vader normalerwijze naar zijn werk gaat. Anna zegt dat dit altijd precies om 7.15 uur is.

Dan loopt Kate helemaal terug naar het Voralberg huis en kijkt in de hal naar de staande klok. Hij staat stil. Kate klikt op de wijzerplaat en krijgt een close-up. De wijzers staan op 2.45 uur.
Als Kate naar de kast van de klok kijkt, ziet ze 2 poppetjes naast een bel en een stilstaande slinger. Onder de wijzerplaat is een paneel met romeinse cijfers. Hiermee kan de klok gezet worden om te slaan. De hendel aan de rechterkant zet de tijd per half uur en de hendel aan de linkerkant per kwartier. Kate gebruikt de hendeltjes om de klok op 2.45 te zetten. Dan klikt ze eerst op het rechter poppetje en vervolgens op het linker poppetje om de bel op te winden. Hierna klikt ze op de slinger om de klok in beweging te zetten. Vervolgens zet ze de romeinse cijfers op 7.15 uur en trekt aan het rechter gewicht om de tijd vooruit te zetten. Als laatste klikt ze op de bel.

De klok slaat en Dhr. Voralberg legt een sleutel op tafel en verlaat het huis. Kate loopt de woonkamer in en raapt de sleutel op. dan loopt ze de trap op naar zolder. Ze maakt de deur open en gaat naar binnen. De jonge Hans staat aan de werkbank en wil niet met haar praten. Als Kate hem de mammoetpop geeft, verandert hij in de oude Hans. Kate praat met hem, terwijl hij heen en weer geslingerd wordt tussen jongen en man. Hans heeft alle hoop verloren. Hij vraagt Kate of ze gelooft dat automatons (zoals Oscar) bedoeld zijn om de mens te helpen in nood. Hij vraagt Kate om het hart te openen. dan verdwijnt Hans. Kate klikt op de tafel. Het voorwerp waar Hans aan werkte straalt met een wit licht en Kate keert terug in de grot van de medicijnvrouw. Hans is nog zeer ziek. De medicijnvrouw zegt dat ze hulp in haar droom krijgt. Als Kate een paar maal op de 'dromenvanger' (ronde mobile met veren) rechts bij de deur klikt, hoort ze fragmenten uit haar droom. Hans die haar vraagt naar Oscars hart te kijken en Anna die 7.15 uur zegt. Voordat Kate naar Oscar gaat, haalt ze van de wand, rechts naast het bed, nog een lachend masker. Dan verlaat Kate de grot.
Detective Cantin vertelt aan Kate's baas, dat hij in een blokhut zit en er vanwege een beer niet meer uit kan. De verbinding wordt slecht.Oscar  

Kate loopt naar de grote poort, gemaakt van beenderen. eerder ging kate naar rechts, naar de grot met de lemming. Dit maal gaat ze naar links. Ze loopt een helling op en beklimt een hoge benen ladder. Ze loopt verder. Als ze bij een splitsing komt kan Kate naar een groot opwindmechanisme kijken. Er loopt een kabel vanaf het mechanisme naar buiten. Kate loopt terug en gaat de trappen af, richting de uitgang van de grote grot. Ze ziet de kabel over de rails lopen. 2 Youkolmannen staan naast de rails. Kate probeert met hen te praten. Ze verstaat niet wat ze zeggen, maar het lijkt erop dat de mannen bang zijn voor de 'metalen man'. Dat moet Oscar zijn! Kate loopt verder naar buiten en vindt Oscar in de locomotief.
Kate geeft Oscar het lachende masker en overtuigt hem ervan het even op te zetten. Met tegenzin doet Oscar wat ze vraagt en zwaait daarna naar de Youkolmannen. Kate kijkt aan de voorkant van de locomotief nar de kabel die daar ligt. Hij is te zwaar voor haar. Ze vraagt de Youkolmannen om hulp. Nu ze niet meer bang zijn voor Oscar, maken ze de kabel met de haak vast aan de trein.
Kate loopt terug naar de trein en controleert de bevestiging. De kabel hangt nog wat slap. Kate klikt op de haak en de kabel trekt strakker. Nu loopt Kate de grot in, naar het grote opwindmechanisme. Ze trekt aan de rechter hendel en de trien wordt de tunnel ingetrokken, tot aan het einde van de rails

Kate loopt ook naar het einde van de rails en klimt in de locomotief. Ze praat hier met Oscar over zijn hart. Oscar begrijpt het. Hij zegt tegen Kate dat het een fijne reis was en dat het tijd is om vaarwel te zeggen. Hij moet zijn doel gaan dienen. Oscar verlaat de trein en gaat naar Hans en de medicijnvrouw. Kate gaat achter hem aan. Onderweg krijgt ze een telefoontje van Mr. Marson. Hij wil dat ze naar detective Cantin gaat en met hem terugkomt. Kate zegt dat hij zijn tijd verpilt en hangt op.

Als Kate in de grot van de medicijnvrouw komt, ziet ze Oscar op het bed liggen en Hans in de touwen erboven. Kate praat met Hans en met Oscar. dan bekijkt Kate Oscar van dichtbij. Ze ziet zijn mechanische hart, een klokwerk met 12 knoppen.
Kate stelt de tijd in, die Anna haar gaf: 7.15 uur (kwart over zeven). Ze klikt op de '3' (grote wijzer) en op de '7' (ongeveer de stand van de kleine wijzer). Oscars hart gaat gedeeltelijk open.
Als Kate nu op de '12' knop drukt en daarna op de volgende knopjes met de klok mee, merk ze dat als ze vier knopjes heeft ingedrukt deze allemaal weer omhoog komen. Dat geldt voor alle vier opeenvolgende knopjes.
Als ze daarentegen steeds een tussenliggende knop overslaat, dus bijvoorbeeld op '12', '2', '4' en '6' drukt, dan wordt er even een sleutel in het midden zichtbaar.
Kiest Kate voor het overslaan van twee tussenliggende knoppen, dus '12', '3', '6' en '9' dan verschijnt de Voralberg sleutel permanent en kan ze hem oppakken.

Oscars lichaam opent nu helemaal en omsluit Hans. Kate praat met de nieuwe Hans en met de medicijnvrouw. Het blijkt dat Hans dit allemaal van te voren al gepland had. De medicijnvrouw zegt dat Kate nu de trein moet prepareren om de reis te kunnen voortzetten.Vertrek per ark  

Kate verlaat de grot van de medicijnvrouw en gaat naar de hoofdman van de Youkol. Hij zegt dat de reis van de trein ten einde is, maar de reis van Hans en Kate nog niet. Hij denkt dat ze verder kunnen met de stevige ark, waarover Kate in het boek van Alexei heeft gelezen.

De ark is helemaal met ijs bedekt, dus Kate zal een manier moeten vinden om dat ijs te smelten.
Dus loopt Kate naar de locomotief van de trein. Ze stapt in en kijkt naar het controlepaneel. Dan stopt ze de Voralberg sleutel in het slot midden boven, tussen de twee ronde meters. Om water in te laden, kijkt Kate of de grote hendel rechts boven (3), in de beneden-stand staat. Dan trekt ze aan de grote hendel links bovenaan (1). Een slangachtige buis beweegt naar het meer onder de trein. Kate haalt het linker schakelaartje (2) om, dat rechts op het controlepaneel zit en verbonden is met de linker meter (A). De slang zuigt nu water op en de linker meter geeft aan dat hij vol is.
Om kolen in te laden, zet Kate de grote hendel rechts boven (3), naar boven. Dan duwt ze aan de grote hendel links bovenaan (4). De slangachtige buis verheft zich boven de trein. Kate haalt het rechter schakelaartje (5) om en de kolen worden in de trein geladen. de rechter meter (B) geeft nu ook aan dat hij vol is.
Nu draait Kate aan het grote wiel links (8). Vlammen zijn te zien achter de stookplaat. de kolen branden. Vervolgens draait Kate aan het kleine wieltje (6) tussen de linker meters om de boiler te starten. De stoom zet de linker meter (C) onder volle druk.
Als laatste haalt Kate het schakelaartje links (7) om. Aan de voorkant van de trein schuift een stoomuitlaat(?) naar buiten. De hete stoom uit de trein zorgt ervoor dat ijs rond de ark smelt.

Kate verlaat de trein en gaat naar rechts, richting de ark. Ook Hans begeeft zich nu naar de ark. Daar aangekomen praat Kate met de Youkol hoofdman. Hij zal de grote poort voor haar openen. Wel moet ze eerst nog de youki uit de kraal halen en meenemen.
Kate draait zich om en loopt naar de kraal. Ze opent het hekje, De youki is blij haar te zien en rent vooruit. Op de loopplank van het schip staat hij te wachten, klaar om te vertrekken. De poort opent zich en het schip met Hans, Kate en de youki verlaten het Youkol dorp.
Detective Cantin laat Marson weten dat hij stopt met zijn missie om Kate te vinden.Pinguin eiland  

Ineens houdt het schip met een schok stil Kate praat met Hans. Hij zegt dat het schip op een ijsplaat is vastgelopen. Kate verlaat het schip en gaat op onderzoek uit. Ze gaat naar echts en dan naar voren en ziet een hoop beenderen. Ze raapt de slagtand van een narwal op. Dan loopt ze naar links en volgt de kabel die van het schip naar het anker leidt. Met de slagtand wrikt ze het anker los en loopt hierna terug naar het schip.

Als Kate bijna bij het schip is, ziet ze de lift van het schip omhoog gaan, met Ivan Bourgoff aan boord! Hij moet als verstekeling meegevaren zijn. Ivan bespot Kate, maar ze laat zich niet ontmoedigen. Ze loopt naar links, weg van de boot en dan naar rechts, tot ze bij een groepje pinguins komt. In de verte ziet ze de boot nog liggen. Als Kate op de boot klikt, ziet ze, hoe het getij de ijsschotsen naar de zij-ingang van de boot voert. Hm. Gingen die pinguins nu maar aan de kant.
Kate loopt verder naar links tot ze bij een ander groepje pinguins komt. Op de grond ziet Kate een nest. Kate legt het russische popje dat nog in haar inventaris zit, in het nest. Dan roept ze de pinguins om te komen kijken naar het nieuwe ei.
Kate kan nu terug naar de plek waar de grote groep pinguins haar in de weg stonden. Ze loopt op de ijsschots. Het kraakt onder haar voeten en achter haar. Kate gebruikt de narwal slagtand om de scheur te verbreden. De ijsschots breekt af en Kate drijft naar de zij-ingang van het schip. Ze stapt aan boord. Ivan loopt op het dek heen en weer.

Kate kijkt een goed om zich heen. Helemaal achteraan tegen de wand van de boeg hangen beschilderde huiden. Rechts van het mammoetbeen hangt een tekening met een mammoet en een jager met een speer. Naast de afbeelding van de mammoet staan tekens: bolletjes en sterretjes.
Kate kijkt verder en ziet een ton staan, die een deur blokkeert. Ze schuift de ton aan de kant en klimt erop. Boven haar hoofd ziet ze hoe de mastpaal door het dek gaat. Er hangt een touw aan. Misschien om een zeil te heisen? Kate kan er nog niets mee doen, dus klimt ze weer van de ton af en gaat door de deur die de ton blokkeerde. Ze komt in het grote ruim. De youki ligt vast te slapen. Kate praat met Hans. Na diverse korte gesprekjes, klimt ze de ladder op. Hier moet Ivan zich verstopt hebben. Van de grond onder het raam, raapt Kate een ivoren haak op.
Dan loopt ze terug naar het ruim, waar de ton staat. Kate gebruikt de hendel links naast de ton om het touw iets te laten zakken. Dan klimt ze op de ton en plaatst de ivoren haak, dáár waar de mast door het dek gaat. Vervolgens bevestigt ze het touw aan de haak. Tenslotte klimt Kate van de ton af en trekt aan de hendel. Het zeil wordt gehesen, het schip komt los en Ivan slaat overboord. Hij raapt een pinguin ei op om naar de boot te smijten. Maar dat had hij beter niet kunnen doen...Syberia  

Het schip zeilt door storm en regen naar een eiland. Een oude wachter kijkt vanaf een uitkijkpunt hoe het schip de haven inzeilt.
Hans gaat alleen van boord en volgt een pad links naar beneden. Kate daalt via de ladder af in het ruim van de boot en gaat naar de youki. Die slaapt nog steeds alsof hij in coma ligt.
Kate gaat dan ook maar alleen van boord en loopt naar rechts. Ze klimt de ladder op naar de uitkijkpost. Hier ziet ze de oude wachter. Als Kate hem aanraakt, valt hij in onderdelen uit elkaar. Hij moet al een hele poos dood zijn. Om zijn nek zat een medaillon. Kate raapt het op en bekijkt het. Er staan youki symbolen op.

Dan loopt Kate terug en neemt het linker pad naar beneden. Ze loopt de trapjes af en ziet een kist. Kate bekijkt de kist en opent hem. Ze vindt drie platte stenen met symbolen. Dan draait Kate zich om en loopt rechtdoor. Bij een plek, waar boven het pad een boog van mammoettanden is, vindt Kate aan de rechterkant nog eenzelfde platte steen met symbolen. Ze raapt hem op, evenals een syberia bloem, die daar in het blauwe gras bloeit. In het dagboek van Alexei leest Kate iets over blauw gras, waarvan de geur een youki uit zijn winterslaap kan wekken.
Kate besluit de youki maar meteen te gaan wekken en loopt terug naar de boot. Hier geeft ze de syberia bloem aan de youki, die inderdaad wakker wordt. Daarna lopen ze samen terug, over het linker pad, onder de boog van mammoetslagtanden, tot bij een grote gesloten poort. Hans staat hier op ze te wachten.
Kate trekt aan de hendel bij de poort. Een groot kooirad komt naar beneden. De youki weet meteen wat van hem verwacht wordt en begint in het rad te rennen. De poort gaat open en Hans loopt erdoor.

Kate volgt Hans door de poort. Ze loopt rechts een trap op, steekt een brug over en ziet een constructie met een wiel. Op de bodem ligt een bemoste wielachtige steen, die ietwat incompleet is. Ook vindt Kate hier een vijfde platte steen met symbolen.

De bedoeling is blijkbaar, dat Kate de gevonden 5 stukken in de grote steen inpast. Op het medaillon, dat ze bij de wachter vond, kan Kate de juiste plek bekijken.

Nadat alle platte stukken steen geplaatst zijn, draait Kate aan het wiel, om zand in het middelpunt van de grote steen te strooien. Als de platte stukken steen correct geplaatst zijn, zal een ivoren sleutel omhoog komen. Als Kate de sleutel opraapt, verschuift links onderaan even een stuk steen. Kate bekijkt goed het symbool op het verschoven stuk.

Nu loopt Kate naar Hans en praat met hem. Hij zegt dat ze de mammoeten met muziek moet roepen. Kate loopt voorbij Hans tot bij een grote constructie met een schotel en pijpen. De schotel zit muurvast. Kate bekijkt de constructie en ziet een houten paneel met een kruisvormig gat onderaan. Ze stopt de ivoren sleutel in het kruisvormige gat en het paneel opent. Nu ziet Kate 5 rijen met ronde gaten, waar rode symbolen boven staan. Als Kate de ivoren sleutel in één van de gaten stopt, kan ze met de schotel draaien. Maar welk gat moet ze hebben voor de juiste richting?
Kate neemt het medaillon in haar inventaris en bekijkt het. Op de binnenste cirkel ziet ze links onderaan hetzelfde teken, als op de steen die verschoof. Ze bekijkt en onthoudt het rode teken in de buitenste rij, dat hierbij staat. Dan kijkt ze naar het paneel. Op de onderste rij, tweede gat van links, ziet ze hetzelfde rode teken.
Vervolgens haalt Kate de ivoren sleutel uit het kruisvormige gat en stopt hem in dit gat. Nu draait Kate met het wiel, rechts naast het paneel, de schotel in de goede richting. Ze hoort de wind door de hoorn waaien.

Aan de linkerkant naast het houten paneel met de sleutel, ziet Kate een paneel met ronde gaten, die ze met schuifjes open, half-open en dicht kan maken.
Er zijn twee rijen van 3 gaten en ze zijn bestemd om de pijpen op de goede toonhoogte krijgen. Kate herinnert zich de tekening die ze op de boot zag. Een mammoet met symbolen ernaast. Ook twee rijen van drie symbolen. Kate bedenkt dat het grote zonvormige symbool wellicht betekent, dat het bijbehorende gat open moet staan. De kleine punten zouden dan half-open betekenen en de lege plek midden onder, zou helemaal dicht kunnen betekenen.
Kate zet dus de schuifjes in deze positie: Bovenste rij, open, half-open, open. Onderste rij, half-open, dicht, open.
Dan klikt Kate op de horizontale hendel rechts en de wind blaast door de pijpen.
Heel even lijkt het erop dat de mammoeten niet komen, vanwege de regen, maar dan....................Kopiëren en/of wijzigen van Marjo's walkthroughs is niet toegestaan.
Vraag toestemming om naar een walkthrough te linken.