EXPERIENCE 112


Ook bekend als:   THE EXPERIMENTWalkthrough door Marjo © 2008 www.adventurespel.nl

Uitgever: Easy Computing/2007 - DreamCatcher Int./The Adventure Co./2008
Ontwerper: Nicolas Dehaye - Lexis Numerique

Voor spelbeschrijving en screenshots, ga naar: Marjo's Spel-Info.Chemisch Ecologisch Lab - upper deck: Intro - SpelbedieningTaak 2a: Magneetkaart
Vergelijkend Experimenteel Ethologisch Lab - upper deck: Hydroxide Oxydrin
Laboratorium ruimtes en eetkamer - dek 1: Personeelsgegevens
Medische afdeling - dek 2: Taak 2b-2c-2d: Hydroxide Oxydrin maken
Laboratorium ruimtes en eetkamer - dek 1: InhalatiekamerTaak 3: Sleutel ruim
Het ruim: Taak 3d: Ei halenTankruimtes
Oceaan: Bathyscaaf
Onderzeese basis: Meer gegevensTyriade Deuren
Tyriade gebied: FeromonenGeneraals en bomKloof
------------------------------------------
Intranet lijst
CodesChemisch Ecologisch Lab - upper deck


Intro - Spelbediening  

Een metalen schip ligt vast tussen de rotsen. Het ligt er al vele jaren, gezien de begroeiing en de verwaarloosde indruk die het schip maakt.

N.B.: In dit spel, ben jij niet het karakter dat je ziet rondlopen. Je bedient als speler namelijk de camera's, lichtknoppen en deuren.


UD01 - Lea's kamer
Via een camera, zie je een jonge vrouw liggen op een bed. Ze wordt wakker en trekt een infuus uit haar arm. Dan raapt ze een briefje op. Ze leest; "Lea, als je dit leest, heb je de vreselijke gebeurtenissen overleefd. Alles is vernietigd". Lea kan zich niets herinneren.
Ze ziet vervolgens dat de camera actief is en vraagt zich af wie naar haar kijkt. Dan hoort ze een geluid en loopt weg, terwijl ze om ene John roept.

Als Lea terugkomt, concludeert ze dat je niets weet van de bediening van de camera's op dit schip. Ze vraagt zich even af of ze je kan vertrouwen. Dan zegt ze dat je de veiligheidscode EDEHN moet invoeren, om controle te krijgen over de computer.
Een codeschermpje verschijnt. Typ, op je eigen toetsenbord, in het schermpje EDEHN in en duw daarna op je enter-toets.

Lea geeft je hierna enige aanwijzingen over de bediening van de camera's.
Aan de linker zijkant van je scherm, verschijnt een menubalk.

Lea vraagt, of je op de knipperende "CAMERAS" knop wilt duwen. Doe het.
Nu verschijnt een klein schermpje waarin je kunt zien, hoe het ervoor staat met de camera's. Lea zegt, dat alleen de rotatie in orde is. Klik op de knop "ROTATION" om die functie te activeren.
Houd je linker muisknop ingedrukt en beweeg met de muis. Op deze wijze beweeg je de camera.
Lea is tevreden. Ze vraagt of je tot het personeel behoort. Beweeg met de camera om antwoord te geven.

N.B.: Je kunt de menubalk altijd oproepen door met je cursor naar de linkerkant van je scherm te gaan.
Aan de onderkant in deze balk zie je een knop "software management". Ga erop staan met je muis voor de mogelijkheden: Save, Load, Options en Quit.


Nu vraagt Lea of je op de knipperende knop "AREA MAP" wilt klikken.
Als je dit gedaan hebt, verschijnt een nieuw schermpje met een plattegrond. Hierin zie je Lea als een blauw driehoekje rondlopen in kamer UD01.
Bestudeer de map om er vertrouwd mee te raken. Je hebt hem voortdurend nodig. Door te klikken, vasthouden en slepen, kun je de map verschuiven.

Je ziet Lea naar de gang lopen. Ze vraagt op je hier ook de camera wilt activeren. Klik op een vierkantje met een rood blokje, vlak bij haar. Er opent een nieuw klein scherm voor camera 2.


Lea zegt dat het donker is op de gang en vraagt of je het licht kunt aanmaken.

In de map zie je nu ook ronde bolletjes. Dit zijn de lichtknoppen. Rood=uit. Klik op een rood bolletje vlakbij Lea. Ze zegt, dat ze in het vervolg altijd daarheen gaat, waar jij het licht laat branden.


UD02 - John's kamer
Oefen met de camera's en lichten. Laat Lea bijvoorbeeld kamer UD02 inlopen. Maak het licht in die kamer aan en activeer ook een camera. Probeer Lea te volgen met de camera.

N.B.: In de oranje balk aan de bovenkant kun je het camerascherm klein, middel en groot zetten, met de 3 icoontjes naast het kruisje.

Voorlopig is het makkelijk om je camerascherm op middel te zetten en links boven in de hoek te slepen. Zet de plattegrond rechts ernaast. Zo zie je eenvoudiger waar Lea is en op welke camera en lichtknoppen je moet duwen, om haar ergens anders heen te laten gaan.


UD03 - John's werkkamer

Maak de lichten aan in UD03, zodat Lea daar naar toe gaat.
In deze kamer kun je, in de map aan de linkerkant, op een object (rood driehoekje) klikken. Het wordt blauw en Lea kijkt ernaar.
Het is nachtvisie voor je camera. Je ziet het meteen aan je beeld, dat groenig wordt. Op je kleine cameraschermpje mag je nu op het oranje knipperende "brightness" klikken om deze camera te updaten. Klik daarna nogmaals op de "brightness" knop om de nachtvisie weer uit te zetten.

Lea bedient een computer en zegt dat ze je een paar taken wil geven.
Als eerste moet je leren met de camera's en andere knoppen om te gaan.
Als tweede doel zegt ze dat ze Hydroxid Oxydrin nodig heeft, een chemische stof om te inhaleren.
Lea voegt meteen aan je linker menubalk drie nieuwe knoppen toe:
"Objectives", "Help" en "Audio log".


Maak het licht in het midden van je map aan. Lea loopt er naar toe. Het is een ronddraaiende blauwe lamp, een speeltje van John.
Oefen in deze ruimte weer met je camerastandpunten. Zet camera's aan en uit. Klik op het kleine schermpje op "rotation", als je de camera wilt laten draaien. Je zult dit bij elke camera die je activeert moeten doen. Ook de nachtvisie ("brightness") kun je aan en uit zetten, door op de knop te duwen.


Ga met je cursor naar de linkerkant van je beeldscherm. Het grijze menu klapt open. Klik op "Objectives" en je krijgt een schermpje te zien, waar je taken op staan.
N.B.: De letters voor de knoppen zijn sneltoetsen op je toetsenbord
Taak 1, het leren omgaan met camera's en dergelijke, is zoals je ziet al afgevinkt.
Taak 2 geeft aan, dat Lea naar de inhalatiekamer moet om aan te sterken (met Hydroxid Oxydrin).


UD04 - Gang
Verlaat kamer UD03 en laat Lea verder naar links lopen, door de lichten achter haar, uit en vóór haar, aan te maken.
In de gang staat Lea voor een deur. Je kunt de deur activeren (blauw maken), maar hij wil nog steeds niet open.
Activeer de camera links van de deur en draai hem naar de deur toe.
Je ziet nu vaag, dat er iemand voor de deur staat, met een rugzak op zijn schouders.
Klik in je cameraschermpje op "brightness". De man schrikt van de helderheid en rent snel weg. Nu kan Lea wel door de deur lopen. Zet je nachtvisie weer uit.


UD05 - Gang en hal
Lea staat in een gang, aan de andere kant van de deur. Recht voor je is een trap. Open net voor de trap aan de linkerkant, de deur van kamer UD06.


UD06 - Wasserij
Lea gaat kamer UD06 in en krijgt een flashback. Ze praat met een man over camera's in de wasserij. Dan zegt ze dat ze zich zorgen maakt. Morgen is de grote dag en de man belooft haar terug te komen.

De wasserij staat vol water en er is niets te halen hier.
Links in de wasserij is een open doorgang naar UDO07. Stuur Lea daar naar toe.


UD07 - boilerruimte
In de hoek (rechts) bovenaan, staat een grote boiler.
Maak het licht voor de boiler aan en de twee andere lichten uit. Lea ziet nu op de vloer voor de boiler een sleutel liggen. Ze raapt hem op.
Loods Lea terug naar de wasruimte en verder naar de gang UD05.


UD5 - Gang
Laat het licht bij de trap (links) uit!
Laat Lea omhoog (op je plattegrond) lopen, langs kamer UD11.
Bij het tweede licht (naast het driehoekje), krijgt Lea weer een flashback. Ditmaal zie je een operatiekamer. Lea staat over de 28-jarige mannelijke patient 112 gebogen, die net bijkomt. Er is even onenigheid tussen de arts en de projectleider.


UD11 - Operatiekamer
Als Lea weer zichzelf is, kijkt ze door de ruit, kamer UD11 in. Kijk zelf ook even met de camera.
Lea ziet de dode professor Zeitfel over de operatietafel hangen. Zeitfel heeft een magnetische kaart, die Lea erg graag wil hebben. Ze geeft je prompt een extra opdracht.
Taak 2a - Magneetkaart  

UD08 - zonder licht
Leid Lea verder langs UD11 omhoog. Ga bovenaan naar links, naar kamer UD08.
de lichtknop hier doet het niet. Lea suggereert nachtvisie. Zet die dus aan en loods haar dwars door de kamer, door objecten (driehoekjes) te activeren. Breng haar zo linksonder naar kamertje UD09.


UD09 - plant
In dit kleine kamertje kun je de nachtvisie weer uitzetten. Lea bekijkt een stinkende plant. Het is een gemuteerde plant die haar aan het werk van dr. Francois Pierre doet denken.
Loop terug naar de vorige ruimte: UD8.


UD08 - Intranet
Ga naar de deur aan de onderkant. Deze deur geeft toegang tot kamer UD10, maar je hebt een wachtwoord nodig om erin te kunnen.
Als Lea vraagt of je de code kent, schud je "nee" met je muis. Na enige aarzeling geeft Lea je toegang tot het intranet, waar de gegevens van haar en haar collega's staan.


Lea geeft je haar gebruikersnaam en wachtwoord: User name: l.nichols   Passwoord: eurythmia
Ga naar de grijze menubalk aan de linkerkant van je scherm. Voer deze gegevens in, bovenaan in de twee invoervelden. Klik dan op "validate" en je krijgt toegang tot het intranet.

Ga met je muis op Lea's fotootje staan en leest wie ze is: een Professor Onderzoeker op dit Chemisch Ecologisch Laboratoriumschip. Ze is hoofd van de afdeling Experimentele Behandeling van Receptors 87-112.
Klik dan op Lea's fotootje en je krijgt toegang tot haar persoonlijke gegevens.
Onderaan de pagina vind je de code voor de deur UD08/UD10: 251803


Achtergronden
Als je wilt kun je ook door de rest van Lea's gegevens bladeren. Hierin lees je het een en ander over haar en haar collega's en over "Receptor 112".

In de grijze menubalk heb je nu 3 knoppen erbij:
- collaborateurs (Lea en haar collega's)
- files
- mail

Klik op de knop "files" (of op je toetsenbord op E).
Hij bevat de submappen: shared files, personal files en sensitive files.

In "shared files" lees je dat dit schip een groot militaire geheim laboratorium is. Niemand op dit schip, mag contact met de buitenwereld hebben.
Men werkt hier aan het EDEHN project.
In de gangen in de aarde vond met een diersoort, die men Tyriades noemde. Deze Tyriades scheidden een chemische stof uit: Hydroxide Oxydrin.
In 1964 ontdekte Alain Mourin de waarde van deze stof. Hij kon ouderdom vertragen, vitale functies van het lichaam regelen en dodelijke ziektes genezen.
Jammer genoeg bleek de stof voor veel mensen zeer giftig.
Het geheime project EDEHN werd opgezet om de pharmacologische waarde voor massaproductie vast te stellen.

In "personel files" lees je, dat op het schip ook zogenaamde Receptoren verbleven: mensen die gevoelig waren voor de chemische stof en als proefkonijn dienden.
In de files over Receptoren 105-112 lees je, dat de meeste Receptoren uiteindelijk overleden of zelfmoord pleegden.

Receptor 112 is een zwakke jonge man van 28 jaar. Hij is telepatisch en heeft kinetische gaves. Hij heeft 11 positieve inhalaties Hydroxide Oxydrin gehad. Hij ging echter op 22/7 1970 op een externe missie, waarvan hij niet terugkeerde.

De "sensitive files", kun je alleen openen met een wachtwoord, dat je niet hebt.

In Lea's mail lees je, dat ze zeer geïnteresseerd was in Receptor 112. Hij was veelbelovend.
Ook lees je dat ze collega Loyd beschuldigt van het verduisteren van geld en dat ze hem wil aangeven.


UD10 - luchtsluis
Klik in je plategrondscherm op de deur tussen UD08 en UD10.
Voer in het codescherm in: 251803. De deur gaat open en Lea loopt naar binnen. In het midden van de kamer is een luchtsluis, die verbinding heeft met kamer UD11. Lea loopt daar echter niet in.


UD12 - werkrobot
Loods Lea naar de deur links boven, die naar een kleine zijruimte voert, UD12.
Loods haar naar boven, naar een werkbank. Maak het licht, linksboven in de hoek aan en Lea draait naar het de werkbank. Nu ziet Lea op de werkbank een videocamera en een cassette. Als ze die in de camera stopt, heb je zelf meteen een upgrade voor jouw camera. Klik in je kleine cameraschermpje op "zoom" en je kunt in het vervolg, met behulp van je muiswieltje, een voorwerp van dichtbij bekijken.

Maak in het midden van de kamer het licht aan en Lea loopt naar een robot. Ze stopt de videocamera in de robot. Activeer het robot-symbool op je plattegrond en je ontdekt dat de robot een code nodig heeft, eer hij aan het werk gaat.
Lea denkt dat prof Zeitfel de code in zijn gegevens heeft staan. Ze weet jammer genoeg zijn wachtwoord niet. Wel weet ze dat Zeitfel erg vergeetachtig was en vast het wachtwoord ergens heeft opgeschreven.

Kijk met de camera die in de linkerbovenhoek zit, naar het midden van de ruimte. Je ziet Lea en de robot. In de verte zie je een prikbord aan de muur hangen. Gebruik je muiswieltje om hierop te zoomen. Op het prikbord lees je het woord "memoriam" en "12345".


Professor Zeitfel
Open je grijze menu. Typ bovenaan in: Username: m.zeitfel en Password: memoriam. Duw op validate en je hebt toegang tot de gegevens van professor Zeitfel.

Duw op de knop "collaborators" en je ziet, onderaan op de gegevens van professor Zeitfel, de code voor de robot: 521AG18.

Duw daarna in het menu op de knop "files", om meer van Zeitfel te weten te komen.
Je leert dat een injectie met Hydroxide Oxydrin altijd dodelijk is. Inhaleren is beter, maar ook dan krijgt 37% van de mensen een anafalactische shock en 87% last van hoofdpijn (zoals Lea) en is het soms dodelijk.

Tyrades zijn insecten, die groter zijn dan mensen. Ze communiceren via feromonen en hebben, net als mieren, een collectieve intelligentie die groter is dan de individuele.
In het lab heeft men intussen verschillende feromomen weten te isoleren. Zoals het AB-feromoon, dat vijandigheid aangeeft en het AC-feromoon, dat vriendelijkheid voor dezelfde soort betekent.

Professor Zeitfel vermoedt dat er onder zijn medewerkers een spion is, die de boel wil saboteren. Hij weet niet of het Mike Loyd, dr. Melik, prof. Algun, Lea Nichols of de kok Paul de Provence is.

In zijn aantekeningen over Receptor 112, lees je dat er bovengemiddelde resultaten zijn behaald. Receptor 112 werd na de 11de inhalatie op een externe missie door de Tyriade Deuren gestuurd, op 22/7 1970. Na een poos viel de visuele en audio verbinding weg. Tot op de dag waarop Zeitfel rapport opmaakte, 17/8 1970, heeft men niets meer van Receptor 112 gehoord. Men denkt dat Receptor 112 muteerde. Wat zijn evolutie brengt, weet men echter niet.
Zeitfel uit zijn ongenoegen over het feit dat Lea zich aangetrokken voelde tot Receptor 112.

Helemaal onderaan in Zeitfel's files, vind je zijn "secured official codes". Voer zijn code "12345" in en je kunt ze lezen.
Je vindt hier de gebruikersnamen en wachtwoorden van Palmer, Lea en Loyd.
John Palmer; username j.palmer,   password: ud03.
Mike Loyd: username m.loyd,   password: 114113145195.


Robot - UD12 - UD10 - UD11
Klik in je plattegrond op het robot-symbool. Je krijgt een schermpje, waar je de code mag invoeren, die je in Zeitfel's gegevens las:521AG18.

Nu krijg je een nieuw schermpje met pijltjes, waarmee je de robot kunt besturen. Hij komt al vanzelf in beweging en gaat naar rechts, naar kamer UD10, naar de luchtsluis.
Activeer het bolletje in het midden van de kamer en bekijk het met een camera. Je ziet dat de robot in de ronde luchtsluis op een rooster staat met twee witte lijnen.


De robot komt, als je via de camera kijkt, van rechts. Stuur de robot over de witte lijnen naar links. Als hij hier voor de deur staat, gaat de deur achter hem dicht en deze open.


In kamer UD11 ligt prof. Zeitfel nog altijd over de tafel.
Zet een camera en je nachtvisie aan en breng de robot rechts van dr. Zeitfel. Nu zie je op de tafel een klein vierkant plaatje liggen. Dit is de magneetkaart die Lea wil hebben.

Zet je robot voor de tafel, maar niet er tegenaan. De robot heeft één scharnierende arm.

Rechts van je besturingspijltjes zie je twee rondjes. Met het bovenste rondje beweeg je het bovenste gedeelte van de robotarm. Met het onderste rondje beweeg je het onderste deel van de robortarm. Breng de robotarm tot vlakbij het magneetplaatje.
Duw dan op het middelste rondje, tussen je besturingspijltjes. De arm grijpt het magneetkaartje.

Manouvreer de robot nu terug naar de luchtsluis.
Ga over de witte lijnen naar de andere kant en de deur zal hier open gaan.
Stuur de robot uit de luchtsluis en terug naar Lea in kamer UD12.
Lea pakt vanzelf het magneetkaartje en Taak 2a is volbracht.


Mike Loyd
In Zeitfel's beschermde gegevens, vond je de gebruikersnaam en wachtwoord van Loyd en Palmer. Open aan de linkerkant van je scherm, de grijze menubalk.
Typ in bij username: m.loyd en bij het wachtwoord: 114113145195. Klik op "validate".

Lees de gegevens en de files van Loyd. Hij is een asssistent onderzoeker op dit lab. Hij heeft diverse testen met HO uitgevoerd op dieren. 95% van de dieren overleed. Alleen de grote mensapen overleefde het soms. Lees ook zijn mail. Zeitfel vertelde hem dat hij meer moest doen aan pijnbestrijding bij zijn experimenten. Loyd vindt dit zonde van het geld.
De dreigende briefwisseling met Lea ken je al uit Lea's mail.


John Palmer
Voer in de grijze menubalk bij Username: j.palmer en bij het Wachtwoord:ud03 in. Klik op "validate" en lees daarna de gegevens, de files en de mail van Palmer.
Palmer is een micromechanisch ingenieur. Hij is dus de computer- en robotdeskundige, die alle camera's op het schip geïnstalleerd heeft. Je leest dat elke deel van het schip zijn eigen camera's heeft en dat je elk deel apart moet activeren om toegang te krijgen.


UD08
En dat is precies wat Lea nu wil doen met het magneetpasje.
Ze loop automatisch naar kamer UD8, waar ze op je wacht.
Loods haar naar rechts naar de gang. Hier zie je rechts de toegang voor de volgende sector UD13/UD20.
Vergelijkend Experimenteel Ethologisch Lab - upper deck


Hydroxide Oxydrin  

Als Lea voor de deur naar UD13/UD20 staat, zal ze automatisch naar de "aerea switch" gaan en haar magneetpasje gebruiken. Nu heb je toegang tot het Vergelijkend Experimenteel Ethologisch Lab in de gebieden UD13 tot UD20. Je ziet ook een nieuwe plattegrond.
UD 13 is de gang die langs de ander kamers voert.


UD14 - Loyd's onderzoekskamer
Stuur Lea door de gang en loods haar de eerste kamer links in (bovenaan op de map), UD14. Nauwelijks over de drempel krijgt ze een flashback. Ze kwam hier eerder binnen, terwijl Loyd een kat aan het martelen was. Hij vindt dat ze beter genegenheid voor hem, dan voor en kat kan tonen. Als ze hem vraagt, of het waar is dat hij geld eist van de receptoren, lacht hij haar uit.

Laat Lea naar de aangrenzende ruimte rechts lopen. Hier zie je een plant in een grote kooi. Maak de lichten en de camera aan en stuur Lea de kooi in. De plant reageert tot haar verrassing als een dier. Ze zou hem graag nader onderzoeken.

Ga dan terug naar gang UD13.


UD17 - laboratorium
Verderdoor in de gang ligt allemaal puin, waardoor je niet verder kunt. Maar er is nog 1 deur die open is. Ga hier naar binnen, het is een zijkamer van UD17. Er ligt niets byzonders, ga dus verder naar rechts, naar UD17.
Ook in UD 17 zie je niets dat Lea zou kunnen interesseren. Loods haar verder naar de volgende ruimte en nogmaals naar rechts naar UD16.


UD16 - Opslagruimte HO
In kamer UD16 wordt het Hydroxide Oxydrin bewaard. Het hele laboratorium ligt in puin en er is geen HO meer. Lea zegt dat ze zelf een nieuwe portie zal moeten maken. Ze voegt het meteen aan de takenlijst (objectives) toe.
Taak 2b: Het eerste deel van HO vinden.
Taak 2c: De ingrediënten voor het tweede deel van HO vinden.
Taak 2d: Hydroxide Oxydride maken.


Safe
Laat Lea naar links onder in de kamer lopen. Hier staat in de hoek een safe. Lea maakt hem open en vindt het eerste deel van Hydroxide Oxydride. Ze loop meteen naar de computer en vermeldt het in je takenlijst. Taak 2b is klaar!
Dan zegt Lea dat er wellicht nog meer te vinden is in de safe. Als ze er zelf niet naar toe wandelt, maak je even het licht uit en weer aan.
In de safe vindt ze het wachtwoord van Francois Pierre. Je kunt het niet lezen via de camera, dus loopt Lea naar het schoolbord, rechts van de deur.
Kijk op je plattegrond waar ze is en schakel een camera in de buurt in. Richt hem op het schoolbord en zoom in. Je leest dat het wachtwoord tyriades is.


Professor Pierre
Open je grijze menubalk. Vul bij username: f.pierre in en bij het password: tyriades.
Lees de gegevens en de mail van professor Francois Pierre. Hij is het hoofd van het Vergelijkend Experimenteel Ethologisch Lab.
Onderaan in zijn gegevens, vind je twee toegangscodes. Vriezer: 310005B en Safe: 2514.

In de files van prof. Pierre, lees je dat zijn persoonlijke wachtwoord versleuteld is, met het Polybius vierkant en de methode van Blaise de Vigénère.
In de "essentials of cryptology", vind je de informatie en diagrammen over het gebruik van beide mogelijkheden het wachtwoord te versleutelen.

Lees de mail van prof. Pierre.
Pierre en Dimitrinko oefenen met de versleuteling van wachtwoorden.
Dimitrinko geeft Pierre als oefening zijn eigen "indirecte wachtwoord" om te ontcijferen: NZNLSCKFLG, met als sleutelwoord "BLAISE".
Gebruik beide diagrammen en oefen ook met het oplossen van dit soort cryptogrammen.
B L A I  S E B L A I
N Z N L S C K F L G wordt dan: MONDAYJULY.

Volgens Dimitrinko is het persoonlijke wachtwoord van Pierre: Polybe.
N.B.: Dit wachtwoord werkt echter niet. Wat wél werkt is: Polybius. Overigens accepteert het spel de code alleen, als je eerst de file "essentials of cryptology" geopend hebt.

In een mailtje aan Igor Dimitrinko lees je dat Pierre een sleutel voor tank CT07 heeft verstopt in de boilerruimte. Dat is dus de sleutel die Lea heeft gevonden!

In een ander mailtje lees je, dat Igor het wachtwoord voor alle personeel met rang 0 heeft vervangen in: NOOB. Handig om te weten.

Open de files van prof. Pierre. Klik hierin op "personal files" en daarin dan op "sensitive files" Vul als codewoord polybius in.
De professor heeft aantekeningen gemaakt over de onderverdeling van de Tyriades in 5 klasses: verzorgende, vechtende, werkers en boven- en onder-klasse.
Ook heeft hij een lijstje gemaakt van mogelijke verdachten van spionage. Lea staat met 4 van de 5 punten hoog op zijn lijst.


HO Drankje
Stuur Lea naar de rechter bovenhoek van kamer UD16. Hier staat een vriezer met een glazen deur. Het is de vriezer waar prof. Pierre het wachtwoord van gaf. Voer het wachtwoord 310005B in en de vriezer gaat open. Lea vindt hierin een klein flesje met HO. Ze drinkt het op en voelt zich meteen beter. Het was zwaar verdund en niet voldoende. Ze heeft meer HO nodig om te inhaleren.
N.B.: Als je per ongeluk het codeschermpje hebt weggeklikt, kun je het altijd weer oproepen, door in je map op het driehoekje van de vriezer te klikken.

Laat Lea kamer UD 16 aan de onderkant verlaten. Ze is dan weer in gang UD15, aan de andere kant van de puinblokkade. Loods haar een stukje naar links en dan naar beneden, naar de toilet en douche ruimtes.


UD18 - douche- en kleedruimte
Laat Lea de doucheruimte inlopen. Maak aan de rechterkant de deur naar de kleedruimte open en Lea krijgt een flashback. Ze staat gekleed in een handdoek bij de kastjes. Er komt iemand binnen. Ze loopt de doucheruimte in en wenkt met haar hand. Ze nodigde een monster uit?

Loods Lea verder de kleedruimte in. Activeer de lichtbolletjes rechts in de ruimte. Lea vindt op een bankje de kleren van Abdallah Melik. Ze doorzoekt ze en vindt een sleutel van Abdallah's kamer.

In een kastje hangt het uniform van Andy Leonard. Lea doorzoekt het en vindt de sleutels van het veiligheidsstation.


Lea's privé files
In een ander kastje vindt Lea haar eigen dagboek. Ze leest een paar pagina's over de slechte leefomstandigheden van de receptor's, die alleen slapen, eten en met niemand mogen praten. Dan besluit ze, om haar persoonlijke wachtwoord te geven: arcane.

Open aan de linkerkant je grijze menu.
Klik op "collaborateurs". Klik dan onder Lea's fotootje op "validate" en je zit in haar dossier.
Klik op "files" en klik daarin op "sensitive files".
Voer in het popup-schermpje de code "arcane" in.

Lees de aantekeningen over Receptor 112.
Hij heeft telepatische gaves en keek je aan alsof hij alles van je wist. Daarom was hij bij niemand geliefd. Maar Lea voelde zich tot hem aangetrokken en beschermde hem tegen Loyd. De nacht voordat hij op de externe missie ging, brachten ze samen door. Receptor 112 zei dat hij terug zou komen om Lea te halen.

Lees de aantekeningen over Loyd.
Loyd vroeg geld aan de Receptoren, in ruil voor pijnstiller. De vrouwelijke Receptoren liet hij aanvullend "in natura" betalen. De pijnstillers die Loyd verkocht, veroorzaakten echter ernstige neurologische afwijkingen.


UD19 - spiegel
Loods Lea verder naar rechts, naar kamer UD20. Zoek hier aan de rechterkant een spiegel. Lea kijkt erin en vraagt zich af hoelang ze geslapen heeft. Ze vindt zichzelf erg veranderd.

UD20 - Abdellah
Loods Lea verder naar kamer UD20. Hier ontdekt ze het lijk van Abdalah Melik. Ze wil niet hier niet langer blijven en zeker niet dichterbij gaan kijken.


UD15 - gang
Loods Lea door de drie kamers terug naar de gang.
Aan de linkerkant zie je een driehoekje. Activeer het. Het is de hendel, waarmee Lea je overschakelt naar een volgend cameragebied.
Laboratorium ruimtes en eetkamer - dek 1


Personeelsgegevens  


Nadat je nieuwe beeld geladen is, klik je als eerste op het dubbele pijltje "omhoog", rechts boven in je map. Nu is je map actief.
Maak dan het licht/camera aan, rechts van de plek waar je Lea ziet staan.

Je ziet Lea de trap op komen en naar rechts lopen. Ze merkt op dat er kogelgaten in het glas van bewakingsruimte 1P05 zitten.
Als je de camera op de rechteronderhoek van de ruimte activeert en naar binnen kijkt, zie je een lijk over het bureau liggen. Je kunt de ruimte niet betreden, je hebt een toegangscode nodig.

Loods Lea verder rechts omhoog langs de bewakingsruimte. Rechts achteraan in de gang, is de deur naar kamer 1P09. Blijf nog even van het driehoekje bij de deur af en maak alleen de deur open.


1P09 - ethologie en pharmacologie lab
Loods Lea kamer 1PO9 in, naar de onderkant, waar ze op een tafel een enorm grote arm+hand vindt. Lea bekijkt de arm en besluit dan, om je te vertellen wat ze weet over project EDEHN. Ze vertelt over de Tyrades en de Receptoren. Dingen die je allemaal al uit de diverse files had gehaald.
Lea vermoedt dat er meer aan de hand is en wil hier onderzoek naar gaan doen.

Stuur Lea naar het bureau bovenin de ruimte. Hier vindt ze een brief, geschreven door André Mourin. De gegevens in de brief stopt ze meteen na lezing in de computer, zodat jij er ook toegang tot hebt.

Open Lea's personal files. In de brief van Mourin worden de gebruikersnaam en wachtwoord van Abdellah Melik vermeld. Ook het wachtwoord voor zijn sensitive files wordt vermeld: UYUCVUW


Abdellah Melik
Voer de gevonden gegevens van Abdellah Melik in.
Username: a.melik en wachtwoord: neuroleptic
Dr Melik is arts en verantwoordelijk voor de medische zorg.
Onderaan zijn gegevens staat de toegangscode voor de "mengkamer": 245CX852.

Lees de files van dr. Melik.
Melik meldt dat een injectie met Ho absoluut niet dodelijk is. De Receptoren die hierna overleden, hadden andere kwalen.

HO kan inmiddels ook synthetisch gemaakt worden, al is het niet helemaal gelijk aan de originele stof. Dr. Melik beschrijft de fabricage en vermeldt ook dat HO zeer gevoelig is voor temperaturen.

Lees de mail van dr. Melik.
In een mailtje van Nancy Edwards, lees je dat Melik drugs aan haar levert in ruil voor bepaalde "diensten".

Dimitrinko laat dr. Melik weten dat zijn privé-wachtwoord met behulp van de Blaise de Vigénère methode gecodeerd is. Het sleutelwoord is CESAR.

Gebruik het grote diagram en ontcijfer met behulp van het sleutelwoord, het privé-wachtwoord van dr. Melik:
c e  s a r c  e
u y u c v u w, wordt dan ontcijferd: success

Voer deze code in, om toegang te krijgen tot de sensitive files van dr. Melik.
In zijn aantekeningen schrijft hij, dat de meeste mensen op dit schip aan neuroses leiden. Hij voelt zich bedreigd door de mensen die drugsverslaafd zijn. Uit voorzorg, maakt hij hun gebruikersnamen en wachtwoorden bekend.

Alain Mourin: username a.mourin, password me.
Harimanja Namrik: username h.namrik, password kim.
Nancy Edwards: username n.edwards, password luxury.


Alain Mourin
Voer de username "a.mourin" en password "me", van Mourin in.
Professor Mourain is het hoofd van het Ethologisch, Gedragswetenschappelijk en Pharmacologisch Lab.
Onderaan zijn gegevens staat de code voor het archief in kamer 1P08: 1P08A25.

Lees zijn personal files.
Hij schrijft dat de Tyriades 700-800 jaar leven. Na deze periode kiezen ze uit 7 kandidates een nieuwe koningin-moeder, waarna een nieuwe cyclus begint.

Mourin schrijft ook dat dr. Melik het gebruik van verdovende middelen stimuleert. Hij dreigde Mourin te injecteren met een dodelijk virus, als Mourin geen drugs van hem wilde kopen.

Mourin heeft ook een ontslagbrief geschreven. Hij kan zich niet meer verenigen met de doelstellingen van het EDEHN-project, dat intussen méér is dan alleen onderzoek naar medicijnen.

Lees de mail van dr. Mourin. Hij vertelt aan A. Leonard dat hij bewjs heeft voor criminele activiteiten aan boord. Hij geeft hem ook voor alle veiligheid zijn privé-wachtwoord: ethology.

In een mailtje aan professor Pierre spreekt hij zijn bezorgdheid uit over de mutaties in planten dieren, die onlangs zijn geconstateerd.

Klik op de "sensitive files" en voer het wachtwoord "ethologie" in.
In deze privégegevens vind je een mail aan dr. Melik, waarin hij zijn beschuldigingen met betrekking tot de drugs herhaalt.

Ook is er een document waarin je leest dat Oxoldines mensen zijn, die duizenden jaren geleden reeds contact hadden met Tyriades.

Tenslotte bevatten deze files nog twee filmpjes, waarin je een gemuteerde vogel en een gemuteerde slang kunt zien.


Harimanja Namrik
Voer de username "h.namrik" en password "kim", van namrik in.
Lees zijn gegevens. Namrik is als magazijnmeester verantwoordelijk voor materialen en onderdelen.
Onderaan staat de toegangscode voor het magazijn: 55SW321.

Lees zijn files. Hij is hopeloos verliefd op Kim, maar denkt dat hij dit te snel aan haar vertelde en dat daardoor zijn kans verkeken is.

In zijn files vind je ook een heel schema voor de SMAX-zekeringen die gebruikt worden en waar ze zich bevinden.

En hij meldt dat er 3 werkende batyscaven en eentje reserve, voor de onderdelen, op het schip zijn.

Lees de mail van Namrik.
Hij vertelt Kim zijn eigen privé-wachtwoord: 17061947.
In een ander mailtje lees je het wachtwoord van Kim-Lan Lee: yokobue.

Open Namrik's sensitive files met zijn privé-wachtwoord.
In deze files vind je de code voor Tank 7: CT07A01.
Namrik meldt ook dat hij in Tank 8 geweest is. Hier zag hij een enorme boom met eieren, waarin Tyriades uitgebroed werden.


Ing. Nancy Edwards
Voer de username "n.edwards" en password "luxury", van Nancy in.
Ingenieur Nancy Edwards bestudeert de motoriek van de Tyriades.
In haar files vind je foto's van Tyriades in verschillende poses.
Lees ook haar mail. Ze blijkt heel populair bij de mannen. Aldo Luciani geeft haar het wachtwoord van Michael Lincoln: password.


Lt. Michael Lincoln
Voer de username "m.lincoln" en password "password", van Michael in.
Luitenant Lincoln is de veiligheidsman aan boord.
In zijn gegevens vind je de code voor activering van de beveiligingsrobot: ST038RX12 en de code voor de deur naar de Tyriades: TEO13.


Kim-Lan Lee
Voer de username "kl.lee" en password "yokobue", van Kim in.
Kim Lee is verantwoordelijk voor de bergruimtes op het schip.
Onderaan haar gegevens, zie je de code voor de toegang en het openen van de poort naar de oceaan: CT054400.

In haar files vind je informatie over het gebruik van de arm van de bathyscaaf. Je hebt er een sleutel voor nodig.
Kim vertelt je ook de wachtwoorden van Linda Manchek, de pilote van de bathyscaaf.
Wachtwoord: archi en wachtwoord privé-gegevens: ocean.


Pilote Linda Manchek
Voer de username "l.manchek" en password "archi" in.
In de files van pilote Manchek vind je foto's die vanuit de bathyscaaf zijn genomen. ook zie je een gebruiksaanwijzing voor de bediening van een bathyscaaf.

Voer de code "ocean" in, om toegang te krijgen tot haar privé gegevens.
Hier staan nog meer foto's in, genomen vanuit de bathyscaaf, evenals een routebeschrijving door de Tyriades-tunnels en de vermelding van een magneetslot op de toegang tot de tunnels en een hoop codes.

Linda meldt ook dat prof. Algun ondanks zijn tamme uiterlijk een gevaarlijk man is. Hij is zeer fanatiek en nietsontziend, als het over zijn werk gaat.


Prof. Stephen Algun
Voer de username "s.algun" en password "s.algun" in.
In de files van prof Algun vind je veel audio en video-informatie over de plantaardige Tyriades.
Zijn privégegevens kun je met hetzelfde wachtwoord openen. En ook hierin vind je veel materiaal over zijn contact en experimenten met de Tyriades.


1P07- Buitendek 1
Je hebt gelezen, dat dr. Melik handelde in drugs. Waarschijnlijk heeft hij in zijn kamer dus ook Hydroxide Oxidrin. Of in ieder geval de ingredienten om het zelf te maken, zoals hij in zijn files beschreef. Tijd dus om de kamer van Melik te bezoeken.

Activeer nu het driehoekje bij de deur van kamer 1PO9, naar 1P/2P/CT.
Lea gaat naar buiten.

Loods Lea naar links, naar de voorkant van het schip.
Het eerste driehoekje dat je tegenkomt, is een trap naar boven.
Laat Lea, als je wilt, even naar de voorkant van het schip lopen en activeer hier de camera. Je ziet twee grote vogels die van een karkas eten. Als Lea dichterbij komt, vliegen ze weg.

Loods Lea dan terug naar de trap, door op het driehoekje te klikken.
Ze loopt de trap nog niet op.
Klik rechts bovenaan in je map op het dubbele pijltje. Nu heb je de plattegrond van dek 2. Klik in de map op het licht bovenaan de trap en Lea klimt omhoog.
Medische afdeling - dek 2


Taak 2b-2c-2d: Hydroxide Oxydrin maken  

2P01 - dek 2 buiten, voorkant

Als Lea boven op staat, zegt ze dat je een spotlicht moet activeren. Het dek lijkt niet veilig en ze ziet te weinig.
Zoek op je map nu de camera en het spotlicht aan de overkant, iets rechts van de plek waar Lea staat. De camera is een beetje moeilijk te activeren, hij zit half onder het lichtbolletje.

Zwaai langzaam met het spotlicht en stuur Lea op deze wijze voorzichtig naar beneden. Trek je niets aan van haar opmerkingen over gevaarlijk en niet verder willen. Maak lichten uit en weer aan, tot ze verder loopt naar beneden, over het voordek.
Stuur haar dan naar rechts. Activeer de camera links onder en je ziet hoe Lea in de richting van een trap naar het derde dek gaat.

Activeer hier niet het driehoekje (tenzij je even wilt rondkijken op dek 3), maar loods Lea langs de trap verder.


2P02 - gang
Loods Lea verder door de gang naar rechts en tenslotte omhoog, tot voor de deur naar de binnenverblijven van dek 2: 2P02/2P05.
Activeer het driehoekje


2P03 - kamer dr. Melik
Laat Lea door de gang lopen, tot bij de bocht. Activeer hier de deur aan de onderkant. Lea zegt dat je een sleutelkaart nodig hebt. Gelukkig heeft ze die eerder gevonden op het bankje in de douche- en kleedruimtes UD18. Ze maakt de deur open.

De vertrekken van dr. Melik zijn droog en zeer royaal.
Activeer het driehoekje, meteen om de hoek. Dit is een computer en Lea zorgt ervoor dat je camera nu voorzien wordt van een warmtesensor. Je activeert hem, door op je cameraschermpje op "thermal" te klikken.

Laat Lea naar het rechter bureau lopen en activeer het diehoekje daar. De telefoon rinkelt. Lea neemt hem op, maar hoort niets. Activeer de telefoon nogmaals. Als Lea hem ditmaal opneemt, begrijpt ze je. Je hebt de deur naar de apotheek geopend, zegt ze.

Loods Lea naar het bolletje links van het bureau. Op de grond tussen de paperassen, vindt ze de sleutel voor de ziekenboeg.
Stuur Lea daarna terug naar de gang.


2P02 - gang
Loods Lea verder door de gang omhoog en links de bocht om.
Aan de linkerkant (onderkant map) is de deur naar de apotheek 2P04. Open hem.


2P04 - apotheek
Kijk rond met de camera's. Je ziet overal potjes en flesjes. Lea heeft geen idee, welke ze moet nemen en zegt dat je even in de files van dr. Melik moet kijken voor aanwijzingen.

Klik in je grijze menuscherm op "collaborateurs".
Klik op de foto van dr. Melik en klik daarna op "validate", onder de foto.
Open de files en de personal files van dr. Melik.
Klik op het bericht "Heat response of HO ingrediënts", waarin je leest dat de ingrediënten gaan gloeien als je ze gedurende 5 seconden verwarmd op 35 graden.

Als je dit bericht geopend hebt, verschijnt er in de rechterkant van de ruimte een rood driehoekje. Dat is de air-conditioning. Klik erop.
Lea maakt de deur van de apotheek dicht en een klein pop-up schermpje verschijnt, waarmee je de temperatuur in de kamer kunt regelen.
Draai de wijzer tot je in het linker witte vakje 35.0 ziet staan. In het rechter oranje vakje, zie je de kamertemperatuur omhoog gaan en stoppen bij 35.0 graden. Verder gebeurt er niets.
Zet dan de wijzer zo, dat het 37.0 graden in de apotheek wordt. Wacht een poosje en let niet op de klachten van Lea. De potjes worden ook warm en je ziets iets oranje opgloeien. Lea raapt het potje tryethyleen oxylate op. Taak 2b is volbracht.


2P05 - ziekenboeg
Laat Lea door de deur tegenover de apotheek naar binnen gaan. Dit is de ziekenboeg.
Rechts achteraan in de zijkamer staat een soort oven, waarin dr. Melik zijn synthetische HO maakt.
Activeer de camera aan de rechter muur en Lea loopt naar de oven. Ze gaat ervoor zitten en maakt zelfstandig het tweede ingrediënt. Taak 2c is nu ook klaar.

Lea zegt nu dat jij de rest moet doen. In de oven zit een robotje dat je kunt bedienen.
Als ze klaar is met haar verhaal, zegt Lea, dat je de oven moet activeren. Klik dan op het rode driehoekje, tussen de twee ronde buizen. Vul de activatiecode in, die je in de gegevens van dr. Melik vond: 245CX852.

Open de personal files van dr. Melik en lees "Manufacturing Synthetic HO".
Je leest dat je 5 porties rode vloeistof en 3 porties blauwe vloeistof moet mengen en daarna verhitten tot 42 graden.

Activeer de camera die achter de oven hangt en je kunt in de oven kijken. In het midden staat je robotje, met een bolle glazen container als buik.
Via het popup-schermpje kun je hem bedienen. Maar eerst moet je hem in zijn beginststand (reset) zetten, zeg Lea. Duw dus op het +( plus-teken), naast de tekst "arm deployment" onderaan in het schermpje.
Nu heb je links een volle rode balk en rechts een volle blauwe balk.

Duw op het pijltje bij de rode streepjes (de robot gaat de andere kant op, naar rechts).
Stop als de robot onder de ring staat, die je bovenaan in de oven ziet.
Duw op de middelste knop (of op je spatie-toets) en de robot gaat omhoog. Houd de knop ingedrukt tot de robot tegen de ring duwt en hij ontvangt 1 portie rode vloeistof.
Duw de robot tegen de ring, tot je 5 streepjes rode vloeistof hebt gepakt.
Stuur de robot dan naar de andere kant en haal hier 3 streepjes blauwe vloeistof.
N.B.: Als je per ongeluk teveel pakt, kun je altijd op de restknop (+) duwen om opnieuw te beginnen.

Als je alles goed deed, activeert Lea nu een laserstraal, dwars door de oven.
Ze zegt dat je de glazen buik van de robot in de laserstraal moet houden, tot hij 42 graden is. Om dat te kunnen zien, moet je wel de warmtesensor van je camera activeren. Duw dus op "thermal", op je cameraschermpje.
Zet het temperatuurmeetkader op de laserstraal, dáár waar je de robot omhoog laat komen. Zo meet hij de temperatuur van de vloeistof.
Duw dan de robot omhoog en probeer hem in de laserstraal te houden. Je ziet de temperatuur stijgen. Laat hem zakken als je 42.00 graden hebt bereikt. Lea is tevreden en neemt de portie synthetische HO uit de oven.

Lea loopt dan naar de computer en stelt je taken bij. Taak 2d is volbracht!

Daarna loopt ze de ziekenboeg uit en gaat op weg naar de inhalatiekamer.
Ze schakelt de camera's op dit dek uit, als ze door de buitendeur gaat.


2P01 - dek 2 buiten
Lea blijft buiten bij de deur staan. Stuur haar via de lichten naar links, tot je haar weer via een camera naast de trap uit de mist ziet komen.

Stuur Lea dan naar links, waar je een rondje tussen vage cirkeltjes ziet. Dit zijn vaten, die je rechts onder bij de trap ziet staan. Schakel via de dubbele pijltjes op je map naar dek 1 en daarna kun je Lea de trap af naar beneden loodsen.
Laboratorium ruimtes en eetkamer - dek 1


Inhalatiekamer  

Op dek 1 (1P01) aangekomen, loods je Lea langs de voorkant van het schip omhoog en naar rechts, naar de deur die naar binnen voert (1P01/1P11).

1P10 - controleruimte inhalatiekamer
Binnen, stuur je haar door de gang, helemaal naar beneden en maak je de deur van kamer 1P10 open.

Als Lea naar binnen stapt, wil ze eigenlijk meteen weer naar buiten. Er liggen drie lijken in deze kamer. Maak lichten aan en activeer voorwerpen, totdat ze alle lijken doorzocht heeft.
Uiteindelijk vindt Lea het identificatieplaatje van een van de lijken. Het is Mathilda, de dochter van prof. Resa Leeglind. Lea vermoedt dat Leeglind de naam van haar dochter als wachtwoord heeft gebruikt.

Voer in je grijze menubalk de username "r.leegland" in en het password mathilda.
In de gegevens van Resa Leeglind, vind je de code voor de sluisdeur tussen de controlekamer en de inhalatiekamer 1P10/1P11: 45FR36D.


1P11
Stuur Lea naar de sluisdeur tussen de twee kamers. Voer de code in en Lea kan de sluis in betreden. Open de deur aan de andere kant van de sluis en ze loopt de inhalatiekamer in.

Open hier de deur van de inhalatiecabine. Lea voert de gegevens en de HO-capsule in en stapt in de cabine.
Tijdens het inhaleren heeft ze een flashback. Een van de receptors had vreselijke pijn bij het inhaleren. Ze vraagt zich af waarom en of ze zelf veranderd is.


1P10
Maak de deur van de luchtsluis open en loods Lea terug naar de controlekamer. Hier bedient ze de computer en laat je weten dat taak 2E (HO in inhalatiekamer) volbracht is.
Ze geeft je meteen een nieuwe opdracht:
Taak 3a: De sleutel zoeken die toegang geeft tot de ingang van de tankruimte waar de bathyscaven zijn. Lea wil haar afspraakje met Receptor 112 nakomen.
Taak 3a: Sleutel ruim  

1P08 - archief
Nu Lea zich beter voelt, is het tijd om de andere ruimtes op dit dek te doorzoeken.
Loop de gang omhoog en ga rechts kamer 1P08 in, het archief.

Klik rechts onderaan op de map, op het driehoekje. De telefoon rinkelt. Lea neemt op en begrijpt dat ze de stroomkabels van de archiefmachine moet herstellen.

Daarna loop ze naar de voorkant van de machine. Je hebt een code nodig om de machine te kunnen gebruiken. Je hebt hem al gelezen in de gegevens van professor Alain Mourin: 1P08A25. Voer de code in.

Bekijk de inhoud van het archief. Het bevat informatie over een groepering genaamd "Reminescent Anamnesis". De leden van deze groepering zijn afstammelingen van de Oldoxines en proberen alle gegevens over de Tyriades uit het geheugen van de mensheid te wissen.

Ook vind je in het archief cartoons van bemanningsleden, klachten over het eten en tekeningen van planten en dieren. En een beschrijving van het gebied: de "canyon".

Luister met aandacht naar de audiotape 22Z.
Lincoln en Leonard spreken hierop hun username en password in. Die van Lincoln had je al. Noteer die van Leonard. Username: a.leonard en password P38.


Majoor Leonard
Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord van Andy Leonard in het grijze menu in.
Lees zijn gegevens. Majoor Andy leonard is verantwoordelijk voor de veiligheid van de achterkant van de tanker.

Onderaan zijn gegevens vind je de veiligheidscode voor bewakingsruimte 1P05: 1P05U83.
Stuur Lea terug naar de gang.


1P05 - bewakingsruimte
Nu je de code hebt, kun je naar de kamer met de kogelgaten in het glas, bewakingsruimte 1P05.
Stuur Lea vanaf het archief naar links. De deur van de bewakingsruimte zit aan het einde van de gang bovenaan. Klik erop en voer de code in.

Laat Lea het lijk van majoor Leonard doorzoeken, door op de lichten en de driehoekjes te klikken. Ze ontdekt het privé-wachtwoord van de majoor en stopt het meteen in de computer in de "shared files", die je dus bij elke persoon kunt bekijken.


Majoor Leonard
Lees Majoor Leonard's privé-wachtwoord: rigour en toets het in bij zijn "sensitive files".
De majoor heeft een lijst van alle bemanningsleden met hun eigenschappen en eventueel veiligheidsrisico gemaakt.

Ook vertelt hij iets meer over de "Reminescent Anamnesis" groepering. Hij vermoedt dat of Melik of Provence hier lid van is, omdat beiden vrijwel onmiddellijk hun mail verwijderen na lezing.

Verder zit er nog een file in, die volledig versleuteld is en dus onleesbaar.
De majoor heeft ook een lijst met namen en wachtwoorden. De enige die je niet hebt, is die van de kok Provence. Username: p.provence en password: ra.


Paul de Provence
Vul in je grijze menu de gegevens van Provence in.
Paul de Provence is kok en dat zie je ook in zijn files. Er staan alleen recepten in.


Kijk verder rond in de bewakingsruimte. Aan de wand achter de dode majoor, hangt een sleutelkastje. Klik op het driehoekje. Lea zegt dat je een sleutel mag uitzoeken en er opent een pop-up schermpje. Klik op een willekeurig vakje en ze pakt de bijbehorende sleutel. Verlaat daarna de bewakingsruimte.


1P03 - eetzaal
Maak de deur links van de bewakingsruimte open. Dit is de eetzaal, 1P03.
Als Lea een stap naar binnen zet, ziet ze de gemuteerde slang, die je ook al op het filmpje zag. Klik op het driehoekje onder op de map van de eetzaal (rechts van de slang). De slang krijgt hete stoom over zich heen en vlucht.

Nu kun je Lea verder loodsen, door de eetzaal naar links, naar 1P02, een kantoortje. Loods haar verder naar 1P01, de keuken.


1P01 - keuken
In de keuken ligt een enorm karkas. Activeer de lichten, totdat Lea het karkas van de Tyriade onderzoekt. Ze vertelt dat Tyriades op insecten lijken, maar dat sommige vrouwelijke exemplaren net als mensen rechtop lopen.

Activeer het laatste licht en Lea vindt Paul de Provence. Hij is dood en naast hem ligt zijn receptenboek. Maar er staat niet alleen zijn favoriete recept voor bouillabaisse in. In de kantlijn staan codes, die erop duiden dat Paul een spion was. Waarschijnlijk is bouillabaisse zijn privé-wachtwoord.

Paul de Provence
Open de sensitive files van Paul met het wachtwoord bouillabaisse.
Paul is inderdaad de spion. Hij meldt dat de professoren vergevorderd zijn met de communicatie tussen de mensen en de Tyriades. Hij adviseert gewapend in te grijpen.
Ook maakt hij melding van een speciaal ei-vormig voorwerp, dat begint te gloeien als er Tyriades in de buurt zijn. Dit voorwerp is bedoeld als bemiddeling tussen mensen en Tyriades. Misschien te zorgen voor een derde ras. (Het hangertje om Lea's hals?)


1P2PCT
Laat Lea de keuken en de eetkamer verlaten. Loods haar naar de buitendeur bij de bewakingsruimte. Klik op het driehoekje bij deur 1P2PCT en Lea stapt naar buiten.


1P07 - buitendek
De boeg (voorkant, links) heeft Lea al bekeken. De batyscaaf ligt aan de achterkant van het schip. Laat haar dus naar rechts lopen. Loods haar de hoek om en een stukje naar beneden. Nu zie je aan de rechterkant op je map een lange smalle doorgang. Lea wil hier niet naar toe, ze hoort honden.

Loods haar nog een stukje naar beneden en dan naar links. Loods haar verder tot bij de voorkant van het schip. Hier zag je eerder hoe twee grote vogels van een karkas smulden. Laat Lea de dode rat oprapen.
Loods haar dan terug naar de achterkant (rechts) van het schip. Ze geeft het karkas aan de honden en daarna is ze bereid verder naar rechts over de smalle brug te lopen.

Aan het einde van de brug, staat Lea op een platform. Aan de onderkant zie je een "open" gang op je map. Dat is een trap. Schakel over naar de benedenverdieping met de dubbele pijltjes rechtsboven in je map.
Maak daar dan een licht aan en Lea loopt de trap af.


UD21
Activeer de camera helemaal rechtonder op je map. Activeer ook het licht. Je ziet nu rechts van de lamp op de paal, een vierkante blok. Op het blok staan de letters: CT06T. Dit is de ingang naar het ruim.
Loods Lea hier naar toe. Ze probeert de sleutel die je meenam van de bewakingsruimte. Waarschijnlijk heb je de verkeerde gepakt. Lea begint terug te lopen.


1P05 - bewakingsruimte

Loods Lea terug over de brug en het dek, naar binnen, naar de bewakingsruimte 1P05.
Activeer het licht bij het sleutelkastje en het popup-schermpje verschijnt weer. Kies ditmaal voor sleutel 06/CTT. Lea zegt dat dit de goede sleutel is. Ze loopt naar de comoputer om de camera's over te schakelen en gaat dan door het luik. Taak 3b is volbracht.UD21 - luik naar het ruim
Loop weer helemaal terug naar het luik voor het ruim. Activeer het licht en Lea gebruikt de sleutel om het luik te openen. Taak 3b is volbracht.
Het ruim


Taak 3c: ei halen  

CT6T - ruim
Lea arriveert in een heel hoog ruim. Laat haar omhoog lopen. Halverwege de ruimte, aan de linker kant, is de deur naar het volgende deel van het ruim. Maak hem open.


CT6C - kapitein
Volgens Lea ziet dit deel van het ruim eruit als een jungle. Laat haar naar onder lopen, naar het driehoekje. Ze kijkt rond en ziet een hut. Een man begint tegen haar te praten. Hij zegt dat hij nu de kapitein is van dit schip. Hij herkent Lea en zegt dat ze 43 jaar geslapen heeft.

De man is bang voor al die gemuteerde wezens die rondlopen op het schip. Hij vraagt of Lea voor hem een ei wil halen, dat op het punt staat uit te komen. De vogels hebben het in de schoorsteen van het schip gelegd.
Lea stemt toe.


3P01 - dek 3
Loods Lea het ruim uit en over de lange brug terug naar het buitendek 1.
Ga hier naar beneden en dan naar links, tot op het voordek.
Klik in de map op het licht tussen de twee driehoekjes. Met de camera zie je Lea naast de trap staan.
Klik in de map op de pijltjes naar boven en klik dan op het licht tussen de vge rondjes (vaten). Je ziet dat Lea nu de trap op gaat.

Op dek 2 aangekomen, loods je haar naar rechts, naar de trap.
Klik op de map op de pijltjes naar boven en maak hier op dek 3 het licht bovenaan de trap aan.


Op dek 3 activeer je de camera achter dat hoefvormige ding. Maak beide lichten bij het hoefvormige ding aan. Lea gaat tussen de lichten in staan en zelt dat dit de schoorsteen (funnel) is.
Kijk met je camera omhoog en je ziet twee vogels rond een nest cirkelen.

Duw nu op het rode driehoekje, rechts op je map.
De scheepshoorn toetert en verjaagt de vogels. Je ziet het niet, maar Lea klimt omhoog en gaat het ei halen. Taak 3c is volbracht

Als ze weer beneden is, zegt ze dat ze terug loopt naar de kluizenaar in het ruim. Ze adviseert je intussen maar wat te lezen in de personeelsgegevens.
Lea loopt inderdaad geheel zonder aanwijzingen terug naar ruim CT6T.

Sla daar je spel op! Eenmaal in de volgende ruimte, kun je voorlopig niet saven of gegevens inkijken!


CT6C - ruim
Loods Lea nu naar de hut van de kluizenaar/kapitein in CT6C.
De man staat bij de ingang van zijn hut. Het is de man met de rugzak, die eerder wegrende van de deur. Lea herkent hem nu als Mike Loyd.

Loyd wil van Lea weten wie de verrader was. De soldaten die het schip overvielen en iedereeen dood schoten, kenden de weg en hadden zelfs plattegronden.
Lea vraagt of je haar met de camera wilt helpen.

Loyd noemt steeds een naam. Schud dan met de muiscursor/camera "nee". Beweeg tot je Lea iets hoort zeggen.
Als je de gegevens van de personeelsleden gelezen hebt, weet je wie de spion was.
Dus als Loyd de naam van de kok Paul Provence noemt, knik je met de camera "ja".

Loyd is tevreden. Hij merkt Lea's halsketting op en zegt dat hij het nu begrijpt. Dan geeft hij haar de sleutel van de bathyscaaf waarmee ze hem tot aan de uitgang kan besturen. Hij geeft haar ook lichtgevende vliegjes, die nu rond Lea's hoofd blijven cirkelen.

Loyd vertelt Lea ook, hoe de toestand van de tankruimtes is:
- Tankruimte 3 staat onder water.
- In tankruimte 4 liggen de reserve-onderdelen, maar Loyd kon de ruimte niet openen.
- In tankruimte 5 ligt de bathyscaaf, maar de ruimte is helemaal donker.
- Tankruimte 6 zijn kleedkamers die nog doorzocht moeten worden.
- Er circuleerden geruchten over tankruimte 7 en 8. Loyd heeft hier geen sleutels van.

Lea zegt dat ze toegang tot Loyds gegevens moet hebben, als ze de tankruimtes wil openen.
Na enige aarzeling is Loyd bereid die te geven:
Gebruikersnaam en wachtwoord wist je al. Het privé wachtwoord is: oxoldines.

Lea weet nu genoeg. Loyd neemt afscheid van haar.
Lea voert de nieuwe taak in: De tanker verlaten aan boord van de bathyscaaf.


Mike Loyd
Open de sensitive files van Loyd met het privé-wachtwoord.
Je vindt een lijstje waarin de bedragen staan, die hij van de Receptors wist los te peuteren, via afpersing, sabotage en de verkoop van drugs.
Ook vindt je de bouwtekeningen voor drie types bommen.
En Loyd maakt melding van een gesprek met de kok, waarin deze vertelt over een talisman die de behoefte aan HO kan regelen.
Je vindt ook het prive-wachtwoord van Igor Dimitrinko: pigpen. Jammer genoeg heb je het gewone wachtwoord nog niet, dus kun je niet in Igor's files snuffelen.
Tankruimtes  

CT6C - ruim
Verlaat de hut van Loyd. Ga iets omhoog en laat Lea dan bij dat paddestoelvormige ding naar links gaan. Zoek een weg om de rommel heen, verder naar links. Helemaal aan de linkerkant zie je de deur, die met CT6B/CT8C wordt aangeduid.
Klik op het rode driehoekje bij de deur en Lea maakt hem open.


CT6B - voorraadkamer
Lea zegt, dat hier de voorraadkamers van Namrik zijn. Loop omhoog en maak de deur links boven open, met de code uit Namrik's gegevens: 55SW321.

Eenmaal binnen, loods je Lea naar de witte tafel die je tussen de kasten ziet staan. Ze zegt dat er zekeringen op liggen en vraagt zich af, wie die nu nodig heeft. Lea vindt het verspilde tijd en ze verlaat zelf weer de voorraadkamer.

Waarschijnlijk gaat Lea zelf naar de onderkant van je map en beklimt daar de trap.
Zo niet, stuur haar die kant op. Gebruik zo nodig de dubbele pijltjes op je map, om naar een ander niveau te gaan en loods Lea naar kamer CT7B.


CT7B
Loods Lea over de boomstam naar rechtsonder, waar de deur naar kamer CT7C is.


CT7C - donkere kamer
De kamer is donker en Lea roept om licht. Zet je nachtvisie aan en klik op de rode rondjes. Ze worden niet blauw. Klik Op het driehoekje onderaan op de map. Eindelijk realiseert Lea zich dat ze een nieuwe zekering nodig heeft. Ze noteert dit direct als taak 4a in de computer.

Breng Lea, via de boomstam en de trap, terug naar de voorraadkamer CT6B. Gebruik zo nodig de dubbele pijltjes op je map.


CT6B - zekeringen
Opgelet: Klik, als je Lea terugstuurt in deze ruimte NIET op lichten of voorwerpen. Ze zal denken dat ze de zekering moet oprapen, die daar in de buurt ligt.

Volgens de schema's in de files van Namrik, heb je SMAX zekering CT07T nodig en die is rood.
Activeer camera's in de voorraadkamer. Zoek naar een rode zekering.

Activeer de camera links in het midden. Draai hem naar rechts onder en zoom in. Voor een stapeltje dozen zie je een zekering met twee rode banden erop.
Schakel via de dubbele pijltjes op je map, een verdieping hoger.
Klik dan rechts onderaan, bij de camera, op het bovenste driehoekje. Lea zal de zekering gaan halen.


CT7C - luchtsluis
Lea loopt vanzelf met de zekering terug naar kamer CT7C en plaatst hem in de stoppenkast. Als ze de juiste zekering heeft, kun je nu de lichten aanmaken. Taak 4a is volbracht.

In het midden van de ruimte, zie je op de map, een groot rechthoekig vlak, met een cirkel erin, die naar ZA01/ZA03 voert. Het is een sluis naar de oceaan.
Laat Lea, langs de linkerkant, tot het midden van de rechthoek lopen en ze klimt tot bij de ronde ingang van de sluis. Om de sluisdeur te openen, heb je de code nodig, die je in de gegevens van Kim-Lan lee vond: CT054400. Klik op het driehoekje en open de sluis.
Lea hoopt dat ze een bathyscaaf vindt, die nog werkt.

Maar eerst moet je die bathyscaaf nog vinden en naar de sluis brengen.
Stuur Lea om te beginnen, naar de kamers van Dimitrinko, rechtsboven in deze ruimte.


CT7T - Dimitrinko's kantoor
Als Lea het kantoor inloopt, gaat ze rechtstreeks naar de computer en zegt dat je in de files van Pierre naar een wachtwoord moet zoeken. Ook als je al eerder in de files hebt gekeken, moet je ze nu even openen. Anders weigert Lea uit dat hoekje te komen.

Laat Lea dan op het bureau bij de lamp kijken. Ze vindt een update voor je camera, namelijk "sharpness", zodat je het camerabeeld nu scherper kunt stellen.
Aan de andere kant van het bureau vindt ze in de la nog een sleutel, maar Lea heeft geen idee waar die op zou moeten passen.

Bij een lichtpunt iets verder naar beneden, vindt Lea de kalender van Igor Dimitrinko. Bij elke dag staan codewoorden genoteerd. Ze stopt de kalender in shared files in de computer, zodat je ze kunt bekijken.
Als je de briefwisseling tussen prof. Pierre en Dimitrinko gelezen hebt en ook de oefening in het ontsleutelen van de cryptogrammen gedaan hebt, dan weet je, dat het indirecte wachtwoord van Dimitrinko "MONDAYJULY" is.
Kijk in de kalender die Lea zoeven vond. Bij maandag (m) in juli staat het woord: mediocritas. Dit moet dan het echte wachtwoord van Dimitrinko zijn!


Igor Dimitrinko
Met username "i.dimitrinko" en password: "mediocritas" open je de gegevens van Igor.
Hij is de computerdeskundige, verantwoordelijk voor de zeesluizen en dol op cryptogrammen.

Open ook de sensitive files van Igor met het wachtwoord "pigpen", dat je in de files van Loyd vond.
In Igor's gegevens vindt je de drie toegangscodes, die je nodig hebt voor de sluizen van de onderzeebasis. Sluis 1: U45Z56, sluis 2: X31M89 en sluis 3: L02F38.
In een andere file kun je lezen, hoe je deze codes moet gebruiken.

Dimitrinko vermeldt ook enkele sleutelwoorden die je kunt gebruiken bij gecodeerde wachtwoorden.
BLAISE voor zijn eigen wachtwoord, maar dat wist je al.
CESAR voor de sensitive files van Melik. Maar diens privé-wachtwoord heb je al.
HILL, voor een file van Lincoln en Leonard, getiteld:"Reminiscent Anamnesis (part 2)".
ALBERTI, voor een file van Lincoln, getiteld: "Reminiscent Anamnesis (part 3)".

Het leuke is, dat je in Dimitrinko's files ook een programmaatje vindt, waarmee je kunt coderen en decoderen (cryptography executable - vigenere's grid). Dat was eerder ook wel handig geweest om te hebben.
Nu kun je in ieder geval met behulp van code HILL de cryptische tekst van deel 2 over de Reminiscent Anamnesis decoderen. Open hiervoor de file, part 2 in de gegevens van Leonard. Kopieer en plak (ctrl-C en ctrl-V op je toetsenbord) de tekst in het programmaatje van Igor en duw op de "decrypt" knop. Je leest nu dat de groepering moelijk te vinden is. De leden weven zelfstndig nieuwe leden zonder dit aan de leiding te melden. Waarschijnlijk zitten er op het schip 2 spionnen, denkt Lincoln.
Igor vraagt zich af wat er in tank 7 en 8 bewaard wordt. Het lijkt een militair geheim, want zijn gesnuffel levert hem problemen met Loyd op.

Igor Dimitrinko heeft een oogje op Lyse Montflour, een collega computerdeskundige.
Hij heeft haar wachtwoord: X22AU5001.
Hij denkt dat haar privé-wachtwoord de naam van een familielid is.

In de privé-gegevens van Igor, zit ook een filmpje dat hij stiekem opnam. Je ziet Kim-Lan Lee aan haar bureau zitten. Igor zoomt in op haar klembord en kan zo haar wachtwoord en privé-wachtwoord lezen: yokubue en gagaku.
Bekijk het filmpje en zet het even stop (2 streepjes), als je inzoomt op het klembord.


Kim-Lan Lee
Open als je wilt, de sensitive files van Kim-Lan Lee. Je vindt hierin een brief aan Namrik, waarin ze de realtie met hem beëindigd.
In een andere brief lees je dat ook Kim graag wil weten wat er in tank 7 en 8 zit. Het ergert haar dat de militairen er zo geheimzinnig over doen.


Lyse Montflour
Vul in je grijze menubalk de username en password van Lyse Montflour in.
Ze is als computerdeskundige verantwoordelijk voor de deuren naar de Tyriades.
In haar files lees je dat er drie dingen nodig zijn om de deur te openen. Als eerste een magnetische kaart. Als tweede een wachtwoord. En als derde is er een puzzel die je moet maken. De afbeelding van de puzzel staat ook in Montflour's files.


Dimitrinko's kantoor
Klik het licht aan tussen de rijen stoelen, in het midden van de ruimte.
Lea ontdekt een projector en een film, die het nog doen.
Je kunt de film meteen bekijken, als je de camera scherp stelt. In ieder geval stopt Lea de film "The Magnetic Rift" ook in de shared folders, zodat je hem daar kunt bekijken. Er wordt met de bathyscaven duidelijk meer gedaan dan alleen onderzoek.

Klik op de lichten bij de kastje onderaan in de ruimte.
Aan de linkerkant kan Lea het kastje van Dimitrinko openen met de sleutel die ze in het bureau vond. In de kast vindt ze data cartridge, die ze in de computer upload. Als je gaat kijken lees je alleen Dimitrinko's prive-wachtwoord "pigpen". En dat had je al.
Lea vindt verder nog een foto van Lyse Montflour en een cryptologisch handboek.

Maak het licht aan de linkerkant bij de vierkante hokjes aan. Lea duikt in een pashokje. Ze trekt warmere kleren aan, als je tenminste de camera even wegdraait. Het schijnt nogal koud te zijn in een bathyscaaf.
Daarna vinkt ze deze taak meteen af in de computer.


Linda Manchek - codes bathyscaaf
In het midden van de ruimte kun je Lea het kastje van Linda Manchek laten doorzoeken.
Zoom in op de deur. Hier staat een rijtje gecodeerde woorden. Het zijn de toegangscodes voor de batyscaaf. Elke week een andere code.
Als je het niet goed kunt zien, kun je de bathyscaaf codes ook opzoeken in haar files.
Linda gebruikt elke periode een codewoord, dat afgeleid is van de vorige. Met behulp van deze woorden, wil Lea de laatste code voor bathyscaaf 2 vinden. Lea geeft je al wat aanwijzingen over letters die omgedraaid zijn.

Code 1:    U A Z Y P E T O
Code 2:    U Z A Y P T E O - - - De 2de + 3de letter en de 6de + 7de letter zijn omgedraaid.
Code 3:    U Z Y A T P E O - - - De 3de + 4de letter en de 5de + 6de letter zijn omgedraaid.
Code 4: E Z U A Y P T O    - - - De 1ste + 2de, de 3de + 4de, de 5de + 6de letter zijn omgedraaid.
                                                De 7de letter is vooraan gezet.
Code 5:    E U Z A Y P T O - - - De 2de + 3de letter en de 6de + 7de letter zijn omgedraaid.
Code 6:    E U A Z T Y P O - - - De 3de + 4de letter en de 5de + 6de letter zijn omgedraaid.

De gezochte code wordt dan, volgens het systeem:
Code 7: P U E Z A Y T O    - - - De 1ste + 2de, de 3de + 4de, de 5de + 6de letter zijn omgedraaid.
                                                De 7de letter is vooraan gezet.


CT8T - Natuurhistorisch museum
Voor je naar de bathyscaaf gaat, kun je nog een bezoek brengen aan die geheimzinnige tank 7 en 8.
Stuur Lea naar de deur aan de onderkant van Dimitrinko's kantoor.
Lea zegt dat deze deur naar tank 7 voert. Als je de sleutel in de boilerkamer gevonden hebt, maakt ze de deur open en stapt ze naar binnen.
Heb je de sleutel niet, dan kun je de deur openen met de code, die je in de sensitive files van Namrik vond: "CT07A01".

Lea arriveert in wat eruit ziet als een natuurhistorisch museum voor Tyriades. Er is veel meer onderzoek naar de Tyriades gedaan, dan Lea ooit vermoedde.
Stuur Lea naar het kantoortje, rechts bovenaan op de map.
Hier vindt ze een databestand van professor Algun over de Tyriades. En na lezing is Lea van plan om dit aan de wereld bekend te maken. Lees "my knowledge" in de shared files.


Loods lea nu naar de odnerkant van de ruimte. Hier zie je op de map twee witte vierkanten met een licht in het midden. Klik op het linker licht en lea ontdekt een doorgang naar tank 8.


CT6C - Broedruimte
In deze immens grote ruimte staan hoge boomachtige structuren met lichten en eieren. Je kunt hier twee niveau's omhoog klimmen, via de dubbelel pijltje in je map. Als Lea op de bovenste verdieping staat, kun je onderaan ovale tanks aanklikken. lea ontdekt dat er vreemdsoortige lijken in zweven. Er werd in dit lab geëxperimenteerd met het kruisen van soorten!

Lea wil nu terug naar de bathyscaaf. Leid haar dus de trappen af, terug naar CT8T (tank 7). Loods haar omhoog en activeer het driehoekje bij deur CT7T, Dimitrinko's werkplaats.
Oceaan


Bathyscaaf  

CT7C - sluisruimte
Loods Lea terug naar ruimte CT7C, waar de grote sluis in het midden staat. De sluisdeur heb je al geopend, nu moet je nog een bathyscaaf in de ronde opening plaatsen.

Laat Lea naar de rechterkant van de ruimte lopen. Hier zie je een platformcabine hoog aan de muur. Dit is de plek waar de controles voor de grote gele hefarm zitten.
Zet je map dan een level hoger en klik op het driehoekje, zodat Lea de trap oploopt naar het platform.

Lea stopt zelf de sleutel van Loyd in de machine en daarna opent een pop-upschermpje, waarop je 4 schuifjes ziet, waarmee je de hefarm kun bewegen.

Zet de linker en rechter camera in deze ruimte op de sluisopening, zodat je ziet wat er gebeurt en beweeg de schuifjes langzaam.

Eerst moet je de bathyscaaf vastmaken aan de hefarm.
- Laat het bovenste schuifje (C) links staan.
- Zet de twee middelste schuifjes (B en A) halverwege. Kijk met de rechter camera, links boven
  de sluis en je ziet het gele magneethoedje boven de bathyscaaf hangen.
- Schuif nu met het onderste schuifje (D) langzaam naar rechts (= zakken), tot Lea
  zegt: "be careful" (ben voorzichtig). De magneet van de arm zit nu vast aan de bathyscaaf.

Nu kun je de bathyscaaf boven de ronde opening manouvreren.
- Schuif nu met klein stukjes, om en om, de middelste schuifjes terug naar links.
- Schuif de bovenste schuif (C) naar rechts om de bathyscaaf boven de opening te laten zakken.
  Stuur eventueel een beetje bij, met de middelste schuifjes.
- Schuif dan de onderste schuif (D) langzaam naar rechts, om de bathyscaaf helemaal in het gat
  te laten zakken.


Lea laat het weten als je het goed deed en de bathyscaaf "in position" is. Je controleschermpje verdwijnt dan.
Wacht nu rustig af, tot Lea van het platform naar de bathyscaaf gelopen is.
Ze zal de camera's overschakelen en verdere afspraken met je maken.

N.B.: savegame direct na het succesvol laten zakken van de bathyscaaf, is op aanvraag verkrijgbaar.


Onder water
Je krijgt een nieuwe map. Lea vertelt, dat de bedoeling is, dat jij de bathyscaaf en de grijparm bestuurt en de lichten bedient.

Het ingezette stukje in de map, is de bathyscaaf. Zet de camera rechts boven het rondje aan. Deze camera kijkt langs de grijparm van de bathyscaaf naar voren. houd deze camera altijd aan, zodat je ziet waar je heen gaat.

Lees de files van Linda Manchek over de codes en het besturen van een bathyscaaf.
Als eerste vraagt Lea naar de toegangscode van de bathyscaaf, die je inmiddels heb uitgevonden: PUEZAYTO. Voer hem in het codeschermpje in.

Nu opent het controlepaneel van de bathyscaaf.
Lea vraagt nu om de codeknoppen in de juiste volgorde in te drukken.
- Klik op: MG 48 W
- Klik op: CONNECT - V12
- Klik op: MG-25SX-01
- Klik op: MG-25SX-02
- Klik op: MG-25SX-03
- Klik op: LB-01
- Klik op: LB-02
- Klik op: LB-03

Lea legt je uit, dat je ook, als je wilt, de bathyscaaf kunt besturen via je toetsenbord. Het gaat echter beter via het controleschermpje.
Daarna vraagt ze je om de bathyscaaf te laten zakken.
Duw in het controleschermpje op de pijl onder de balkjes, aan de rechterkant.
Als je de juiste diepte bereikt hebt, zegt Lea: "congratulations".

Nu zegt Lea, dat je in de richting van de luchtbellen moet varen.
De bathyscaaf staat op dit moment met de neus naar het zuiden (onderkant van je map). Daar zie je dus ook die zuiltjes waar luchtbellen uit komen.
Duw in het controlesschermpje op de pijl aan de bovenkant, om de bathyscaaf naar voren (dus op je map naar beneden) te laten gaan.


Ter hoogte van de luchtbellen aangekomen, zit je op de map vlakbij een camerapunt.
Draai hier met je bathyscaafcamera naar linksonder op je map, naar het volgende camerapunt. Je kijkt nu rechts van je grijparm en je ziet een soort donkere boog.


Vaar een stuk in de richting van die linker camera. Als je er vlak bij bent, zie je een ronde cirkel licht op een rots. Rechts hiervan zie je weer die boog in de diepte. Lea zal iets zeggen over de "Ring of the Titans".

Op dit punt laat je de bathyscaap zakken, ongeveer 4 streepjes diep.
Vaar dan voorzichtig ónder de boog door.

Volg de dunne pijpleiding die je op de bodem ziet liggen. Vaar verder, links van de lange stenen "brug", die je onder de boog ziet.
Lea zegt op een gegeven ogenblik, dat je even mag uitrusten.


Canyon

Je bent nu ter hoogte van de meest linker camera op je map. Vaar voorzichtig verder, naar de grijze pijl op je map.

Als je voor je, een hoge lichte "streep" ziet, geeft Lea je een nieuwe taak: De weg zoeken door de canyon, naar de ingang van de "Tyriades Spine".

Vaar naar de witte streep, die een smalle doorgang blijkt te zijn (bij de grijze pijl op je map). Vaar erdoor en verder op de map naar links.

Na een poosje zie je weer een boog. Er hangt wier aan. Ook hier moet je onderdoor, dus laat je zakken tot 6-7 streepjes. Vaar onder de boog en draai naar links. Hier zie je een heldere uitgang.
Vaar naar die uitgang. Als je dichterbij komt, zie je rechts luchtbellen. Vaar hier niet naar toe! De luchtbellen zijn heet.
Draai je camera naar linksonder en je ziet dat hier ook een smalle uitgang is. Laat je zakken en vaar er voorzichtig doorheen.

Vaar verder (naar rechtsonder op je map). Ook hier kom je hete luchtbellen tegen. Als Lea klaagt over de hitte en de camera, ga je iets hoger met de bathyscaaf.Vaar verder, door de luchtbellen, naar de grijze pijl op je map.
Ietwat voorbij de grijze pijl, draai je de camer van de bathyscaaf naar links onder. Je ziet een ovale opening, die naar het grijze gebied op je map voert.
Vaar door de opening en je bent volgens Lea geslaagd voor je ritje naar de "Tyriades Spine".


Tyriades Spine en "Eyes"

Vaar verder naar het middelste gedeelte van het gebied. Je ziet hier op de map een knooppunt van drie kronkelige armen. Aan het uiteinde van elke arm is een metalen schotel. Dit zijn de zogenaamde "Eyes"(ogen), die je moet openen, met de code uit de gegevens van Igor Dimitrinko.

Om te beginnen, activeer je de grijparm van je batyscaaf. Zet op het controlescherm, de knop naast de cirkels op "on".

Vaar nu naar het einde van de bovenste kronkelarm. Hier zie je een metalen luikachtig voorwerp. Als je dichterbij komt, cirkelt een licht rondom het luik.

Ga er recht voor hangen met je grijparm. Steek de grijparm in het kleine gaatje, dat je in het midden van de schotel ziet.
Houd hem hier enige seconden en er verschijnt een codeschermpje. Type de code voor "oog 1" in: U45Z56.


Vaar daarna naar het "oog" aan het uiteinde van de kronkelarm rechtsonder op de map.
Het is donker. Zet je nachtvisie aan.
Voor dit "oog" is een sterke stroming naar rechts. Houd je grijparm dus links van de schotel, laat je meedrijven en ga snel naar voren als je langs het gaatje komt. Probeer de arm hier enige seconden vast te houden en je krijgt weer een codeschermpje.
Type de code voor "oog 2" in: X31M89.

Vaar nu naar "oog 3" aan het uiteinde van de kronkelarm linksonder op de map.
Bij dit "oog" krijg je te maken met hitte. Lea zegt dat je maar één kans hebt om het gaatje te bereiken. Ga dus op het oog af en type onmiddellijk de code L02F38 in, als het codeschermpje verschijnt.

N.B.: savegame direct na openen derde "oog", is op aanvraag verkrijgbaar.

Nu de drie "ogen" open zijn, vaar je naar het knooppunt in het midden. Kijk op je map om de bathyscaaf precies boven het vierkantje te manouvreren. Laat de bathyscaaf dan zakken, totdat Lea zegt, dat je er bent en je hartelijk bedankt (thanks a million).
Ze kondigt aan de camera's om te zetten en krijgt een flashback.
Ze is alleen op het strand met Receptor 112.
Onderzeese basis


Meer gegevens  

BA01 - ingang van Onderzeese Basis
Nadat Lea de camera's omgezet heeft naar een nieuw gebied, geeft ze je meteen ook een nieuwe opdracht: Taak 6: Door de Tyriade Deuren gaan! Om te beginnen mag je proberen de goederenlift in beweging te krijgen.

Lea gaat in de liftkooi staan. Klik op het licht in de lift en je krijgt een controle schermpje. Duw onderaan op knopje 1, om naar de onderste verdieping van de basis te gaan.
Je ziet op je map hoe Lea "omhoog" gaat. Volg haar.

BA02 - onderste verdieping
Aangekomen op de onderste verdieping stapt Lea zelf uit de lift. Dan ziet ze een schaduw bewegen en ze vraagt of je camera's en licht wilt aanmaken.
Maak een licht aan. Het knispert en Lea denkt dat je ook iets aan de stroomvoorziening moet doen.

Klik op het licht, in de kamer links van de lift. Lea loopt naar links. Onder het rooster ziet ze een rivier stromen. Ze hoort een robot en besluit zich te verbergen in het kantoor.
Daar ziet ze een dode op een stoel hangen. Ze is opgelucht, omdat ze dacht dat hieronder helemaal geen mensen waren.

Klik op het rode driehoekje op het bureau. Dat is de telefoon. Lea begrijpt de hint en doorzoekt het lijk. Het is Lyse Montflour. Lea vindt een plattegrond en een sleutel.
Op het bureau vindt ze een foto van iemand die erg op Lyse lijkt. Waarschijnlijk een fotot van haar moeder. Er staat MADY op geschreven. Dit zou wel eens Lyse's privé-wachtwoord kunnen zijn.

Lea probeert het kantoor te verlaten. Dan verschijnt bij de ingang een vreemd wezen. Hij probeert haar aan te vallen, maar loopt weg als Lea's hangertje oplicht.
Lea vraagt zich af op dit hangertje door die wezens is gemaakt en welk verband er is met de Tyriades. Ook denkt ze dat het nu echt tijd is om de stroom te herstellen, op een andere verdieping.

Lyse Montflour
Neem eerst even de tijd om de sensitive files van Lyse door te lezen. Open ze met het privé-wachtwoord MADY.

Lyse maakt zich zorgen om Nancy Edwards. Ze denkt dat Nancy ergens mee zit en suicidaal is. Ze noteert haar privé-wachtwoord: sensuality.

Lyse haat veiligheidsman Lincoln. Het is een sadist, die er plezier in heeft haar voortdurend te vernederen.

Met Jack Lowel speelt ze een spelletje: wie het eerste het wachtwoord van de ander heeft. Ditmaal heeft Lyse gewonnen en ze noteert de gegevens van Jack Lowel. Gebruikersnaam j.lowel, wachtwoord osssecan en privé-wachtwoord melkhar.

Lyse denkt dat de Abyss (de Kloof) een levend wezen is. De Tyriades reageren op de toestand van de Kloof. In ieder geval geeeft de kloof informatie via feromonen.


Nancy Edwards
Open de sensitive files van Edwards met de code: sensuality.
Je vindt wachtwoorden van collega's. De privé-wachtwoorden voor Lyse Montflour en Abdellah Melik had je al.
Ze vindt Lyse erg aardig, maar ze waarschuwt uit de buurt van Melik te blijven, die iedereen een drugsverslaafde probeert te maken en er van profiteert.

Net als Lyse, verafschuwt ze de sadistische Lincoln. Toch voelt ze zich tegelijkertijd tot hem aangetrokken. Ze noteert voor de veiligheid zijn privé-wachtwoord: order.

Aldo Luciani is verliefd op Nancy. Ze vindt hem een aardige verlegen fatsoenlijke jongen. Hij geeft haar zelfs vrijwillig zijn gegevens: Gebruikersnaam a.luciani, wachtwoord nialuci en privé-wachtwoord hope.

Nancy Edwards vraagt zich af wat er allemaal in de atmosfeer van de basis zit. Het is duidelijk niet alleen zuurstof. Ze vermoedt dat er ook halucinogene stoffen in zitten, afkomstig van de Tyriades. Iedereen die er lang in verblijft, vertoont vreemde psychische afhankelijkheid.


Jack Lowel
Open het dossier van Jack Lowel met het password "osssecan"(let op de 3 s-sen).
Open zijn sensitive files met privé-wachtwoord: melkhar.

Lowel is verantwoordelijk voor de buitenkant van de Tyriades.
De veiligheidscode voor de Klooftunnel is: XX25K12.
Lowel is niet blij met zijn overplaatsing naar de ondergrondse basis. Iedereen die hier werkt krijgt last van psychische stoornissen. Hijzelf is erg depresssief geworden en heeft zelfmoordneigingen.

In zijn files vind je informatie over de receptoren. Ook hij vond Receptor 112 veelbelovend. Hij vermoedt zelfs, dat Receptor 112 verantwoordelijk is, voor de verandering in gedrag van de Tyriades. Lang geleden leefden de Oldoxines en de Tyriades samen in vrede op aarde. Totdat de Oldoxines de Tyriades dwongen om ondergronds te gaan. De mensheid vergat dat de Tyriades bestonden. Slechts de Reminescent Anamnesis groepering wist van hun bestaan en zij deden er alles aan, om het geheim te houden en de Tyriades te bestrijden.
De Tyriades berustten hierin, totdat ze contact maakten met Receptor 112.

In de sensitive files van Lowel vindt je nog meer informatie.
Receptor 112 werd door de Tyriades geaccepteerd en kreeg zelfs toestemming voor een audiëntie bij Tyriade koningin Post-osssecan X7.
Receptor 112 verbrak zelf het contact met de basis, na zijn gespek met de koningin.
Er is een videofilmpje in de files, over het laatste contact met Receptor 112.

Lowel beschrijft ook de Tyriade legendes, die hij hoorde van de communicatie-Tyriade Miilian.
Er zou sprake zijn van het ontstaan van een nieuw ras, na een samensmelting van een Tyriade met een mens.
En er zou een medaillon zijn, gemaakt door de Tyriade koningin, in samenwerking met een mens, dat reageert op alles in de Tyriade wereld. Het is tevens een HO sensor.

Tenslotte vind je in de files nog de gegevens van Paul Guirnisch. Gebruikersnaam p.guirnish en wachtwoord psi. Jack vindt Paul een aardige vent en vraagt zich af hoe hij het uithoudt, zo lang alleen in de Tyriades Kloof.


Michael Lincoln
In de sensitive files van Lincoln, te benaderen met wachtwoord "order", vind je deel 3 van het rapport over de Reminiscent Anamnesis groepering.
Je kunt zoals eerder, het cryptische rapport decoderen met de code ALBERTI en het programmaatje in de sensitive files van Dimitrinko. Lincoln heeft in een geheim rapport ontdekt, dat de generaal van het leger een lid is van de groepering en voorstander van het uitroeien van de Tyriades. Binnen drie weken willen ze de basis aanvallen, iedereen die met het project EDEHN bezig was, vermoorden en alles wetenschappelijke gegevens vernietigen.

Verder lees je in zijn files alleen dingen die je al wist. Lincoln dacht dat de chefkok de spion was, vanwege de vele mail die hij verstuurde. En Nancy beschouwde hij als een koffiemachine. Neem er zoveel van als je zin hebt.


Aldo Luciano
Open het dossier van Aldo met het username: a.luciano en password: nialuce.
Open zijn sensitive files met "hope".
In de gegevens van Aldo vind je het protocol voor het openen van de Tyriade Deuren. Je hebt een magneetkaart, een code en een grote tekening nodig om de puzzel op de deur op te lossen. Deze dingen stonden ook al in het dossier van Lyse Montflour.

Hij meldt ook dat het electrische systeem niet betrouwbaar is en regelmatig uitvalt. De deuren naar de Tyriades staan dan open. Ze kunnen niet handmatig gesloten worden.
Verder vind je in de gegevens en mail van Luciano niets byzonders.
Hij maakt zich druk over de macht die Lincoln over Nancy heeft en de geestelijke gezondheid van het basispersoneel.


Paul Guirnish
Open het dossier van Guirnish met username: p.guirnisch en pasword: psi.
paul Guirnisch is verantowwrdelijk voor de Hal in de Kloof. Hier wordt met de Tyriades gecommuniceerd. Je vindt in zijn files dan ook communicatieprotocollen, een soort woordenboek en antwoorden die je met feromonen kunt geven.

In zijn mail vindt je een brief aan Jack Lowel. Hij wil graag met Jack een spelletje kaart spelen en geeft als tegen van vertrouwen zijn privé-wachtwoord: symbiose.

Open de sensitive files. Hierin lees je dat het Omega feromoon van een plant afkomstig is, de "giant clam"(grote schelp), die groeit in de Highland Forest.
Ook heeft Paul een "traveler list" (reisgids), waarin informatie staat over de wind, temperatuur, vochtigheid en druk.

Als je alles rustig hebt doorgelezen, is het tijd om Lea terug naar de lift te sturen en iets te gaan doen aan de stroom.
Tyriade Deuren  

Stroomvoorziening
Laat Lea de lift in lopen en kies voor level 2. Schakel je plattegrond naar een ander niveau - BA03.
Hier aangekomen, stuur je haar naar de afgesloten deur rechts op de map (in beeld, links van de lift). Lea voert een nieuwe taak in de computer in: het bereiken van de controlekamer.

BA04 - lift naar controlekamer
Dan maakt ze de deur open en loopt door een gang naar een lift. Gelukkig pas de sleutel van Lyse hier op en gaat Lea met de lift naar boven, naar de controlekamer. Taak volbracht.


BA05 - controlekamer
Maak het licht op het controlepaneel uit en aan. Lea duwt op een knopje en je hebt stroom....eventjes. De stroom valt uit en de noodgeneratoren nemen het over. Maar niet voor lang. Blijf even geduldig staan en Lea besluit dat ze naar de noodgeneratoren op de bovenste verdieping wil om ze te repareren. Weer een taak erbij.
Leid Lea terug naar de controlekamerlift, die vanzelf naar beneden gaat.


BA03 - centrale lift
Leid Lea door de gang terug.
Schakel via de dubbele pijltjes je map naar een lager niveau, zodat je de lift weer ziet. Aan de rechter onderkant van je beeld, zie je een metalen gangpad. Stuur Lea daar naar toe. Aan het einde van het gangpad zie je op de map een wit vierkant. In die ruimte zie je ook de deur met het mooie patroon, waar je later naar toe moet.


BA08 - noodgenerator
Schakel je map weer omhoog en stuur Lea voorbij het witte vierkant naar een volgende trap. Leid Lea de trap op en loop verder naar kamer BA08.

Hier zie je een noodgenerator.
Stuur Lea naar het licht rechtsboven op de map en ze loopt om de generator heen. Dan zegt ze dat ze werktuigen nodig heeft om het ding te repareren en dat die vast wel ergens te vinden zijn.

Laat Lea op de map naar de rechthoek onder de generator lopen, ruimte BA06.


BA06 - werkplaats
Stuur haar in de rechthoek naar het licht bovenin, links van de camera en de drie driehoekjes. Hier ligt een supergrote rode schoefsleutel op de grond.
Lea is bereid hem terug te slepen naar de generator.


BA08 - noodgenerator
Loods Lea terug naar de generator en ze repareert er meteen twee.
Nu wil ze nog controleren of alles in de controlekamer ook functioneert.
Leid haar dus terug naar de trap rechtsonder. Schakel met je map een verdieping lager en klik op het licht om Lea de trap af te laten lopen.


BA03 - centrale lift
Loods Lea links van de lift naar de gang en verder naar de lift die naar de controlekamer voert. Schakel in de lift (BA04) je map weer een niveau hoger.


BA05 - controlekamer
Klik in de controlekamer weer op het licht, midden op het paneel.
Lea ontdekt dat de ventilatoren weer goed werken. Ze wil nu beginnen met het openen van de Tyriade Deuren en suggereert dat je intussen even de gebruiksaanwijzing zoekt. Als het goed is, heb je die al gelezen in de files van Aldo en Lyse: magneetkaart, code en lichtpuzzel.
Lea voert een nieuwe taak in de computer in.

Dan loopt ze naar het controlepaneel en gebruikt Lyse's magneetkaart.
Een codeschermpje verschijnt.
Klik op "opening tyriades doors", het bovenste commando.
Typ dan de code in, die je in de files van Lincoln vond: TEO13.

Je krijgt nu een klein schermpje te zien, waar 5 genummerde vierkantjes in staan. Eronder staan schuifjes voor grootte (size) en draaiing (rotate).


zoek om te beginnen een camera, die op de Tyriade Deuren gericht is.
Zet, met de dubbele pijltjes, je map op het onderste niveau.
Je ziet een groot rond gebied op de map. Ergens rechts van het midden, zie je twee cilindervormige voorwerpen. Links ervan is een camera. Klik erop en richt hem omhoog. Nu zie je de Tyriade deur in volle glorie oplichten.

De verlichting gaat aan en uit, maar 5 "vlekken" blijven goudkleurig verlicht. Deze vlekken kun je manipuleren met de 5 vierkantjes op het controleschermpje.

De bedoeling is nu, dat je het vierkantje beet pakt en de "vlek" op de juiste plek sleept.
Pas met de schuifknoppen de grootte van de vlek aan en draai hem zó dat hij past op het voorbeeld op de deur.
Als de "vlek" op de juiste plek staat, wordt hij wit.

TIP: Zet het beeld met de deur zo groot mogelijk. Het is niet eenvoudig de "vlek" op de juiste grootte te krijgen.
N.B.: Savegame na het oplossen van de deurpuzzel, is op aanvraag verkrijgbaar.

Als de vijfde "vlek" op zijn plaats staat, verdwijnt de hele deur.
Je taak is volbracht en Lea geeft je meteen een nieuwe: de beveiligingsrobots onschadelijk maken.


Beveiligingsrobot
Laat Lea de controlekamer verlaten. De controlekamerlift gaat vanzelf naar beneden. Stuur haar door de gang, naar de witte centrale lift.
Klik, op je map, op het licht links van de twee smalle evenwijdig lopende buizen en Lea snapt, dat ze in de lift moet stappen.
Klik op het controlepaneel op 1 om het platform met de lift naar beneden, naar level 1 te laten gaan.

Beneden zegt Lea dat ze een omgevallen robot op afstandsbesturing wil overzetten, zodat je hem kunt bedienen en op deze manier de andere robots kun uitschakelen.

Zet de camera aan op de benedenverdieping, rechtsonder de cilindervormige tanks. Je ziet voor een cabine een omgevallen robot op de grond liggen. Ook lopen er drie andere robots rond. Dit zijn de beveiligingsrobots, die je moet uitschakelen.

Laat Lea kamer BA02 ingaan, links van de lift.
TIP: Save hier je spel. Nadat Lea de omgevallen robot in orde maakt, kun je je spel een poosje niet meer saven.

Maak het licht voor de cabine uit en weer aan en Lea loopt naar de robot.
Vul in het codeschermpje de code voor de beveiligingsrobot in, die je in Lincoln's files vond: ST038RX12 (ST nul 38)
Je krijgt nu een controleschermpje waarmee je de robot kun bewegen. "Schieten" doe je door op de middelste knop te duwen.

Gebruik de zoom en eventueel nachtvisie van de camera onder de tanks.
Wacht nu geduldig tot je een robot in zicht hebt. Loop dan op hem af en als je dichtbij bent, vuur je een schot af.
Als de robot daarna niet meer beweegt, heb je hem geneutraliseerd.
De robots schieten overigens ook op jou, en teveel hits, betekent dat je opnieuw mag beginnen.

N.B.: Savegame direct na het neutraliseren van de robots, is op aanvraag verkrijgbaar.

Als de robots verslagen zijn, gaat Lea uit zichzelf door de Tyriade Deuren een nieuw gebied in.
Tyriade gebied


Feromonen  

T02 - voorkamer
Direct achter de Tyriade Deuren is een soort voorkamer met allerlei apparatuur, die je nodig hebt voor een reis in het Tyriade gebied. Lea snuffelt rond en vindt een draagbare camera en een endoscopische camera.
Hij zit nu op het blauwe Lea-pijltje op de map. Activeer hem en je kijkt als het ware over Lea's linkerschouder mee.

Lea geeft je een nieuwe taak: Receptor 112 vinden. Ze stelt ook voor, dat je wat onderzoek doet naar de Tyriades, in de gegevens van Jack Lowel, Nancy Edwards en Paul Guirnisch.

Kijk rond in de kamer en klik overal op.
Je vindt een audio decryption device (audio vertaalapparaat), dat Lea aan je camera koppelt. Dit apparaat zal de "woorden" van een Tyriade vertalen in mensentaal, als je met de camera op hem wijst.

Je vindt rechts van het trapje een language pack (communicatie-pakket). Lea zet hem meteen actief in je grijze menubalk.
Met dit pakket kun je feromonen in de lucht brengen. Zoals je weet uit de gegevens van Paul, geeft ieder feromoon zijn eigen signaal. Op deze wijze communiceren de mensen en de Tyriades met elkaar.

Verlaat de ruimte aan de bovenkant op je map, over een metalen gangpad.


T01 - kathedraal
Loods Lea verder door een tunnel waar vreemde planten groeien en heldere blauwe zwammen je weg verlichten. aan het einde van de tunnel, kom je een een reusachtig grote grot.

Kijk een beetje rond en zoek dan je weg verder omhoog, naar de tunnel linksboven (T03/T16).
Leo komt een aantal planten tegen die haar de weg versperren. Ze stelt voor, dat dit het moment is om de feromonen in je language pack te testen en legt uit hoe het werkt.

Richt de camera van Lea direct op de plant.
Klik in het cameraschermpje op de "pheromones" knop.
In het beeld veschijnt een richtcursor.
Je feromonen controleschermpje klapt ook open. Bekijk het.

Bovenaan staan 5 letters: alpha, bêta, gamma, delta, epsilon.
Ga met je cursor op een letter staan en eronder verschijnen 4 regels met informatie over het feromoon. Op de bovenste regel de naam van de letter. Op de derde regel, hoe Tyriades erop reageren.
Onderaan zie je drie vierkantjes. Tussen de onderste vierkantjes zie je 4 cirkeltjes. Klik op een letter en en hij verschijnt in het linker onderste vierkantje. Klik weer op een letter en en hij verschijnt in het andere onderste vierkantje. De emotie lees je nu helemaal onderaan.
Klik daarna op een rondje om de sterkte aan te geven en het feromoon uit te stoten.

Als Lea voor de plant staat, die haar niet doorlaat, activeer je de feromonenspray op Lea's camera. Richt de richtcursor op de plant.
- Zet in de onderste vierkantjes "gamma" en "gamma" - emotion: euphoria (welbehagen).
- Duw op rondje/sterkte 2.
De planten steken in welbehagen hun bladeren omhoog en Lea kan doorlopen.

Laat haar verder omhoog lopen door de smalle tunnel.
Aan het einde van de tunnel klik je op het driehoekje en Lea zet de camera's over naar een volgend gebied.


T03 - kruispunt
Als Lea gebied T03 binnenloopt, ziet ze een Tyriade.
Activeer je feromonen communicatie op Lea's camera en richt hem op de Tyriade.

De Tyriade heet Miilyan. Ze is een communicatie-Tyriade en is door Receptor 112 hier naar toe gestuurd om op Lea te wachten. Ze volgt de legende die vertelt over een nieuw ras.
Maar voor Lea naar Receptor 112 kan gaan, heeft ze nog een belangrijk feromoon nodig: "omega".
Dit feromoon komt van de bubbels van een plant die in de "Highland Forest" groeit.

Miilian zegt dat het onrustig is in het rijk van de Tyriades. Het is het moment waarop de nieuwe koningin gekozen wordt en overal lopen krijger-tyriades rond.
Ze hoort Tyriades aankomen en zegt dat ze die zal afleiden. Ze zal Lea weer ontmoeten bij de Kloof.

Kijk op je map. Lea staat nu bovenaan, vlakbij een uitgang naar T01/T02. Dat is de uitgang die Miilian nam.
Onderaan op je map zie je cirkelvormige gebieden, waar je twee uitgangen naar T04/T05 ziet. Laat Lea naar de linker uitgang lopen. Klik daar op het driehoekje.


T04 - Highland Forest
Als Lea in het bos aankomt, heeft ze een flashback over Receptor 112, die hier problemen tegenkwam. Lea weet nu heel zeker dat ze hier al eerder geweest is.

Lea staat nu in een groot paddestoelvormig gebied. Activeer de camera die helemaal onderaan in de "steel" zit, in gebied T05. Hier zie je een grote oplichtende blauwe plant met bubbels. Dit is de plant die Lea zoekt.
Leid haar hier naar toe en vermijd onderweg de krijger-Tyriade.
Als je een plant tegenkomt die je weg blokkeert, kun je het gamma/gamma feromoon gebruiken, ook bij de peervormige planten.


T05 - Omega bubbelplant
Bij de omegaplant aangekomen, probeert Lea een bubbel te pakken. Dat lukt niet.
Paul Gurmisch heeft in zijn files beschreven hoe een bubbel reageert op feromonen.
- Richt je feromoonspray op de onderste bubbels van de plant.
- Spray alpha/alpha - sterkte 1 - emotion extacy (extase) en de bubbel "bevriest".
- Spray onmiddellijk bêta/bêta - sterkte 1 - emotion desire (begeren) erachteraan.
De bubbel wil nu naar Lea toe. Ze pakt hem dus meteen beet en vult haar communicatiepakket met omega-feromoon.
N.B.: Als het de eerste keer niet lukt, probeer het dan nogmaals en richt je spray iets lager.

Lea wil weer terug naar de uitgang van het bos. Leid haar omhoog en probeer de krijger-tyriade te vermijden. Mocht je hem tóch tegenkomen, richt dan je feromonenspray op hem. In oranje zie je wat hij tegen je zegt. Geef met dezelfde combinatie antwoord.
Uiteindelijk zal Lea vlak bij de uitgang ontwaken.

TIP: Save je spel voordat je het bos verlaat.


T03 en T13 - zwevende bloemen
Leidt Lea over een bochtige pad naar de overkant van het bos, naar de entree van gebied T11/T16.
Halverwege wordt Lea door Loyd van het pad af geduwd. Ze landt op een grote zwevende bloem. Om haar heen zie je nog meer van die zwevende bolvormige bloemen.

Nu moet Lea proberen om met behulp van die bloemen, weer omhoog naar het pad te komen. Je gebruikt hier uiteraard je feromonen voor.

In de aantekeningen van Paul Gurmisch las je, dat deze bloemen aangetrokken worden door bêta/bêta of delta/delta.
- Richt je feromonenspray op de dichtsbijzijnde bloem.
- Spray bêta/bêta - sterkte 3 - emotion desire (verlangen)
Als de bloem dichterbij komt, zal Lea zelf erop springen. Wacht rustig af tot de bloem weer naar zijn oorspronkelijke plek terugkeert. Kies dan weer een nieuwe bloem om je spray op te richten. Kies altijd een bloem die hoger hangt.

Met behulp van enkele bloemen kan Lea weer ter hoogte van het pad belanden.
Hier ziet ze Loyd staan, die bezig is een bom te installeren.
Ze roept hem toe dat hij gek is, maar Loyd luister niet.
Dan komen enkele krijger-tyriades aan. Ze verdoven Lea en brengen haar in de bloem naar een gerechtshof.
Generaals en bom  

Gerechtshof - woordenwisseling met generaals
Een mensachtig figuur vertelt Lea dat ze met 5 generaals moet praten, om hen te overtuigen van haar onschuld. Ze wordt ervan verdacht samen met Loyd de bom gebouwd te hebben.

TIP: Verlaat hier je spel. Als je dan het spel weer opstart met de automatische backup (bovenste save), zul je op deze plek terugkeren. Mocht je van de generaals verliezen, dan hoef je niet de rit met de bloemen opnieuw te doen.

Je praat eerst met 1, dan met 2 en daarna met 3 generaals tegelijkertijd.
Richt je feromonenspray op een generaal.
- Elke generaal begint altijd met een openings vraag.
  Als hij AA zegt, antwoord je met BB.
  Als hij BB zegt, antwoord je met AA.

- Maar bij de volgende vragen zeg je precies wat de generaal ook zei.
  Let daarbij wel op het omega-teken. Gebruikt de generaal het omega
  teken niet, dan gebruik jij het wel. En andersom.
  Dus zegt de generaal alpha, beta.....dan zeg je: alpha, beta, omega.
  Zegt de generaal alpha, gamma, omega....dan zeg je: alpha, gamma.
  Als het antwoord goed was, zie je vierkantjes met een minteken erin.

TIP: Zet je beeldscherm klein. Dan kun je sneller bewegen met je camera.

1 Als eerste praat je met de generaal rechts. Geef de juiste antwoorden.

2,3 Daarna praat je met generaal 2 en 3 tegelijkertijd (van rechts naar links).
- Geef generaal 2 antwoord op zijn eerste vraag.
- Draai de camera meteen naar generaal 3 en geef hem antwoord op zijn eerste vraag.
- Draai terug naar generaal 2 en beantwoord zijn tweede vraag.
- Draai weer naar generaal 3 ...enzovoorts.
Je hoeft niet te wachten op het commentaar van Lea. Draai gewoon steeds naar een generaal met een vraag en geeft antwoord.

3,4,5 Tenslotte mag je generaal 3, 4 en 5 tegelijkertijd antwoord geven. Doe hetzelfde als voorheen.


Als het je niet lukt om een generaal op tijd antwoord te geven en tevreden te stellen, zul je van voorafaan met generaal 1 moeten beginnen. Dat merk je vanzelf, omdat hij dan nog de enige is, die vragen stelt.

Als je alles correct en snel genoeg deed, heb je alle generaals in verwarring gebracht.
Lea wordt dan aangewezen om de bom te ontmantelen.
Als eerste loopt ze vanzelf naar een kamertje, waar ze een draadkniptang opraapt.
Daarna loopt ze vanzelf weg naar gebied T03, waar de bom ligt.

N.B.: Savegame na aankomst in gebied T03 op aanvraag verkrijgbaar.


T03 - De bom ontmantelen
Lea wordt door krijger-Tyriades begeleid naar de plek waar de bom ligt.
Onderweg worden haar bewakers aangevallen door de kaste van Miilyan.
Lea valt van haar bloem en gaat op eigen houtje naar de bom. Bekijk hem. lea zegt dat je 5 minuten hebt om hem onschadelijk te maken.

In de sensitive files van Mike Loyd (wachtwoord oxoldines), vind je de plannen voor drie bommen.
        
Kijk welk soort bom voor je ligt, met de andere (bibber)camera.
Waarschijnlijk is het de bom met de rode en blauwe draad. Let op de dwarsliggende dingetjes in het midden. Je moet twee gekleurde draden doorknippen om de bom onschadelijk te maken.

Lea houdt de tang bij een draad, in de volgorde bruin, rood, geel, groen, blauw.
Vertel haar, via de feromoonspray, of ze moet knippen of niet.
N.B.: Lea reageert soms nogal langzaam of helemaal niet, Stuur dan het juiste feromoon een paar maal achter elkaar.
Spray het alpha feromoon als Lea moet knippen. (blauw en rood)
Spray alpha + omega feromoon, als Lea niet moet knippen. (bruin, geel, groen)

Als het gelukt is de bom onschadelijk te maken, loopt Lea naar een volgend gebied en schakelt de camera's over.

Is het niet gelukt om de bom onschadelijk te maken, dan moet je zelf de weg vinden. Stuur Lea dan naar het driehoekje, boven de positie waar ze zich nu bevindt en klik erop.


Kloof  

T11 - de windput
Leid Lea over het enige pad verder. De wegen op je map kruisen elkaar in werkelijkheid op verschillende hoogtes. Je kunt dus niets anders doen, dan Lea verder laten lopen, tot bij de deur naar het volgende gebied T14/T15.
De deur gaat alleen open met de code die je in de aantekeningen van Jack Powel en Paul Gurmisch vindt: XX25K12.


T14 - Klooftunnel
Weer kun je alleen maar langs 1 pad verder lopen. Leid Lea dus naar het einde van de tunnel, waar Miilyan op haar wacht, voor een groot rad op je map.

Miilian vertelt over de Kloof, waar je met behulp van wind in een oogwenk naar een andere werelddeel kunt reizen. Receptor 112 wacht op Lea in de Monolitic Cave en Miilyan wil haar wel leren hoe ze de Kloof moet gebruiken. Ze zweeft naar het centrale gebouw.

Leid Lea naar de onderkant van het rad.
Zoek dan een deur en maak hem open.
N.B.: Als je de deur niet kunt vinden met je cursor, zet dan eerst even onderaan op je map het "light"-icoon uit, dan zie je de rode streepjes van de deur beter.

Lea gaat naar binnen. Miilyan wacht al op haar en vertelt haar, dat de Kloof geen machine is, maar een levend wezen, warmee je moet communiceren. Ze zegt dat Lea om te beginnen, haar communicatiepakket op de controletafel met leggen. Lea doet het en ontvangt een nieuw feromoon: psi.

Nu moet ze even oefenen met communiceren.
Het psi feromoon staat meteen al in je bovenste vierkantje.
Eerst moet Lea zich bekend maken. Als ze erom vraagt, voer je in:
- delta/delta op sterkte 3 - emotion: wonderment (verwondering).

De Kloof reageert. Nu adviseert Miilyan om "submissive" te gebruiken, wat altijd goed is voor het begin van een reis. Voer in:
- epsilion/bêta op sterkte 3 - emotion: submissive (onderdanig, gedwee)

Vervolgens moet Lea de kloof duidelijk maken dat ze wil vertrekken. Miilyan adviseert ongeduld of verlangen. Voer in:
- bêta op sterkte 0 - emotion: want (graag willen).

De kloof is klaar om Lea voor de reis te onvangen. Alles wat ze nog moet doen is de juiste coördinaten invoeren. Om die code te vinden, krijgt e van Liilyan de nodige gegevens:
- Noordwestenwind, gemiddelde snelheid.
- Temperatuur 23 graden, langzaam stijgend.
- Achtergebleven vochtigheid 18%, afnemend.
- Stabiele druk op 939 milibar.

Open in de sensitive files van Paul Guirnisch, het document "Travel Lists and Their Explanations".
Bekijk hier de grafieken en zoek de code die bij de bovengenoemde gegevens past.

NW wind, gemiddelde snelheid
Temperatuur 23 graden, langzaam stijgend
Vochtigheid 18%, afnemend Druk 939 milibar


De code die je in het schermpje moet invoeren, wordt dan: 05031012.
Lea gaat op weg naar Receptor 112.......................................Kopiëren en/of wijzigen van Marjo's walkthroughs is niet toegestaan.
Vraag toestemming om naar een walkthrough te linken.