THE PATH OF THE DRAGON

Dracula 3walkthrough door Marjo © 2008 www.adventurespel.nl

Uitgever: Microids/2008
Ontwerper: Kheops Studio

Voor spelbeschrijving en screenshots, ga naar: Marjo's Spel-Info.N.B.: De handleiding voor dit spel is als .pdf bestand te vinden onder
         START - Alle Programma's - Dracula 3 - "read the manual".


Vaticaan 3 september 1920: Intro
Vladoviste dag 1: Eerste onderzoek naar Martha
Vladoviste dag 2: Meer onderzoek naar MarthaBloedonderzoekVampieren
Boedapest dag 3: Irina Boczow
Vladoviste dag 3: Bijpraten
Vladoviste dag 4: Stephan LucaPad van de Draak
Turkije dag 4:      Fox Peak
Vladoviste dag 4: Bedreigingen
Boedapest dag 5: BibliotheekExtra puzzel
Vladoviste dag 5: Dr. Maria FlorescuKrüger's bloedonderzoekDecoderen
                             Wasrol en microfilmLuana en Vlad's bekerKasteel Twilight
                             Het Pad van de Draak
V a t i c a a n,    3 september 1920


Intro  

Een man droomt dat hij in een soort stenen doodskist levend begraven is.

Pater Arno Moriani praat over zijn nachtmerrie met monseigneur Felicio Briganti. Hij denkt dat hij die nare dromen heeft, omdat hij de enige overlevende was, toen zijn groep in Caporetto begraven werd door een explosie. Na het ontwaken sloeg hij de bijbel op een willekeurige plaats open en las dat hij naar de dieptes van de hel gebracht zou worden. Martha Calugarul, arts en wetenschapper, is voorgedragen voor een Heiligverklaring. Pater Arno wordt naar Vladoviste in Transylvanië gestuurd, om te onderzoeken of ze hiervoor terecht in aanmerking komt.

In de trein op weg naar Transylvanië, overdenkt Arno zijn plichten als "advokaat van de duivel" en promotor van het Geloof; een grote verantwoordelijkheid.
V l a d o v i s t e:    dag 1


Eerste onderzoek naar Martha 

Inventaris
Rechtsklik om je inventaris te openen.
Klik op de knop "Inventory". Nu zie je aan de linkerkant van je scherm een aantal vakjes waar je de voorwerpen in kunt stoppen die je verzamelt. Het is nog leeg.
Rechtsboven in je scherm zie je een enkel vakje waarin de voorwerpen die je opraapt terecht komen. Op dit moment heeft Arno een kruis (crucifix) en een bijbel bij zich.
Klik op de knop "auto" en beide voorwerpen gaan naar de vakjes aan de linkerkant. Je kunt ze ook stuk voor stuk er naar toe slepen.

Klik op de knop "Documents" en je ziet hier de Bijbel en een document met Romeinse cijfers.
Klik op de bijbel om hem te openen. Klik dan rechts bovenaan op het knipperende boekje en hij opent op een "willekeurige" pagina. De tekst is in het Latijn, maar als je met je cursor op de onderstreepte tekst gaat staan, verschijnt de vertaling in het Engels onderaan in je scherm. Deze ondersteepte teksten geven aanwijzingen en hints.

Onder de knop "Objectives", lees je je doelstellingen. Wat je gedaan hebt, wordt afgestreept.
Onder "Dialogues" kun je alle gesprekken nalezen.


Herberg
Aangekomen in Vladoviste, sta je met je gezicht in de richting van het treinstation.
Draai naar links, loop een stap door de straat en draai naar rechts. In de verte zie je een verlicht roodgeschilderd gebouw. Dit is de herberg waar Arno een kamer geboekt heeft.
Ga naar binnen.

Duw op de bel, die op de balie staat en Ozana, de herbergierster komt aanlopen.
Informeer naar Martha Calugarul. Ozana vertelt dat, volgens Martha, haar zieke zoon verandering van klimaat nodig had en dat Martha zelf bereid was om de kosten op zich te nemen. Ze was een echte heilige, volgens haar.
Ook zegt Ozana dat Janos Pekmester, die de kamer tegenover Arno huurt, graag met hem wil praten. Hij is nu in de zitkamer. En er is een brief voor Arno gekomen, die ze in zijn kamer gelegd heeft.

Draai naar links en loop dan rechts van de trap de zitkamer in.
Hier tref je Janos Pekmester, assistent professor op de afdeling Middeleeuwse Geschiedenis van de Universiteit van Alba Iula. Hij is hier voor een kleine opgraving bij de ruïnes van Castle Twilight in de omgeving van het dorp. Ze zijn tijdens de oorlog nogal beschadigd geraakt. Hij vraagt of Arno zin heeft morgen een kijkje te nemen.
Klik op het rode boek dat Janos aan het lezen was. Dit boek "War in Transylvania", wordt nu toegevoegd aan je documenten.

Loop naar de groete boekenkast in de zitkamer en bekijk hem.
Hier zijn de krantenartikelen uit de "Monte Saptamal" per jaar gebundeld. Je kunt hier dus meer informatie vinden als je het nodig hebt.

Verlaat de zitkamer en loop de trap op.
Ga de eerste kamer aan de rechter kant in.
Loop naar de tafel en raap de brief op, die gestuurd is door het bisdom Alba Iula, waar Vladoviste onder valt. Lees het rapport over Martha, de Martha-diocesan file. Martha werd in 1871 in Boekarest geboren. Ze werd een wees op 10-jarige leeftijd en kreeg een beurs om medicijnen te studeren. In 1898 was ze eerste vrouwelijke arts in Roemenië. In 1902 explodeerde iets in het lab waar ze werkte en werd haar gezicht verminkt door zuur. Sindsdien draagt ze een sluier. Een foto van Martha met sluier is bijgevoegd.
In de jaren daarna doet Martha onderzoek naar bloed en publiceert ze samen met professor Von Krüger een belangrijk onderzoek over de P-afwijking in bloed. De foto van haar en Krüger is bijgevoegd.
Ondanks de oorlog blijft ze in Vladoviste, dat zwaar getroffen wordt. Foto van de gebombardeerde stad en van de praktijk waar Martha werkte, zijn bijgevoegd.
Ze hielp de bevolking waar ze kon en betaalde het verblijf aan zee voor een ziek kind.
27 februari 1920 overlijdt ze, naar men zegt door uitputting. Foto van haar graftombe is bijgevoegd.

Arno besluit nu serieus werk te maken van zijn onderzoek.
Bekijk nog even alles in de kamer en verlaat hem dan.
Tegenover Arno's kamer is de kamer van Pekmester. Het ruikt sterk naar tabak.

Loop de trap af en bekijk de telefoon die onderaan de trap aan de rechterkant aan de muur hangt.
Pak de hoorn van de haak en draai aan de slinger. Vraag de telefoniste dan om je door te verbinden met Vatican 65, het nummer van Monseigneur Briganti.
Briganti vertelt waarom het bisdom Alba Iula het zo belangrijk vindt, dat Martha Heilig verklaard wordt. De katholieken zijn in Transylvanië in de minderheid en het zou goed zijn voor hun identiteitsgevoel, als ze een lokale heilige konden vereren.


Martha's praktijk
Verlaat de herberg.
Loop naar voren tot bij een groenwit geschilderd gebouw. Boven de deur staat dat het in 1905 gebouwd is.
Je ziet de schaduw van de blaffende hond aan de rechterkant boven het hek.
Links van de deur hangt een bord "Vesnicie Foundation Dispensary". Dit was Martha's woon/werkplek.
Trek aan de bel, die rechts van de deur hangt en ga naar binnen.

Recht voor je is de behandelruimte.
Draai naar rechts, ga de keuken in en praat met dr. Maria Florescu. Zij kreeg de baan na Martha's dood. Ze heeft Martha's onderzoek gelezen en weet alleen dat Martha hard werkte en als hobbie fotografeerde. De apparatuur ligt nog hier.

De deur links in de keuken leidt naar de binnenplaats, waar Fidel de hond waakt.

Verlaat het huis weer.
Iemand met zwarte handschoenen en een ring met bloedrode steen, bespiedt Arno door een gebroken bovenraam.
Draai je om en kijk naar de kapotte ramen van het huis bij de schaduw van de hond. Het huis lijkt verlaten, maar Arno dacht dat hij iets zag.


Kerkhof
Loop in de richting van de schaduw van de hond en het verlaten huis. Arno arriveert aan de rand van het dorp. Veel huizen zijn hier aan puin geschoten in de oorlog.
Loop verder naar links de heuvel op en je arriveert voor de poort van het kerkhof.

Lees het bord links van de poort. "Hier vind je geen glorie of rijkdom, maar de rust van het lichaam en de vrede van de ziel", staat erop.

Loop het kerkhof op, draai naar links en loop verder naar de verlichte tombe en de jngen die je rechts van de tombe ziet zitten.
Praat met Ionel. Hij vond Martha aardig. Ze gaf hem altijd een snoepje nadat hij een injectie kreeg. Volgens de grafdelver kan St. Martha hem 's nachts tegen het boze beschermen. En hij heeft een kaars op haar graf aangestoken en een wens gedaan. Hij wil graag een vriendje om mee te spelen.

Bekijk de verlichte tombe, waar Martha begraven ligt. Lees de linten op de kransen van haar collega's op de universiteit, van de Kanselarij van de Orde en van de parochianen in het dorp.
Op de steen aan de rechterkant lees je dat Martha van 1871 tot 1920 leefde.

Draai je om en ga naar de grafdelver. Praat met hem.
Hij vertelt dat ze momenteel zonder priester zitten. Pater Gregoriu is na Martha's dood voor een kuur naar het zuiden vertrokken. Hij is telefonisch bereikbaar via "Constantza 135".
Volgens de grafdelver heeft Martha hem van zijn rugpijn genezen, nadat hij bad bij haar tombe.
Hij vindt dr. Maria wel knap, maar minder goed als arts.
Spreek hem nogmaals aan en hij vertelt dat hij de oude graven uit de periode van de pest uit 1780 opruimt.
Verlaat het kerkhof.


Herberg
Loop terug naar de herberg. (Vanaf de poort van het kerkhof de trap af naar de kapotgeschoten huizen. Van daaruit naar rechts tot aan de praktijk en dan naar links).

Gebruik de telefoon bij de trap om pater Gregoriu op te bellen.
Hij verblijft in het Greenleaf Rusthuis. Hij vond Martha en goed mens en christen. Hij weet dat zijn parochianen haar een heilige vonden, maar hij heeft daar zelf geen mening over.

Ga na het gesprek de trap op naar je kamer om te slapen.
V l a d o v i s t e:    dag 2


Meer onderzoek naar Martha 

Arno heeft die nacht weer een nachtmerrie.
Hij droomt dat hij op straat buiten de herberg een vrouw "Ioan" hoort roepen. Een man roept vanuit de herberg "Luciana" terug. De vrouw gaat de herberg in.
Je ziet nu rechts van de kleerkast een deur. Klik erop. De deur gaat open en Arno droomt dat hij ziet hoe een man met een hamer een pin door het hart van een vrouw slaat.
Dan wordt hij wakker.

Bekijk de kleerkast. Arno zou graag de kast verschuiven om te kijken of er een deur achter zit, maar de kast is te zwaar om zomaar te verplaatsen.

Verlaat de slaapkamer.
Ozana roept. Praat met haar. Ze zegt dat Stephan Luca, een journalist uit de stad, met pater Arno wil praten. Hij is in de zitkamer.
Ozana wil de kamer naast Arno voor de journalist in orde maken, maar durft niet goed naar binnen. De kamer is vervloekt, zegt ze. Er is een donkere plek op de vloer die ze niet kan wegpoetsen. En het kruis aan de muur valt steeds vanzelf naar beneden. Ze vraagt of Arno het kruis terug kan hangen en de kamer kan zegenen.


Vervloekte kamer
Draai naar rechts en ga de kamer in.
Loop naar het raam. Rechts van het raam zie je de deur uit de droom, die in Arno's kamer uitkomt.
Bekijk het schuifje boven de klink. Het is al lang geleden geforceerd.

Loop naar de rechterkant van het bed. De grote zwarte plek is precies op de plek, waar je in de droom de moord zag.
Raap het kruis op. Het blijft aan je cursor plakken.
Kijk naar de muur. Je ziet de afdruk van een omgekeerd kruis op de muur. Hang hier het kruis aan de bovenste spijker, zodat het kruis nu goed hangt. Pater Arno spreekt meteen een zegenend gebed uit.

Bekijk het schilderij "Tower of Babel", dat aan de muur hangt.
Je kunt bovenin op het rechthoekje (enlarge) klikken en daarna met een vergrootglas gedeeltes van het schilderij nog dichterbij bekijken. Het is door Bruegel in 1563 (volgens de Romeinse cijfers) geschilderd.

Verlaat de vervloekte kamer en stel Ozana gerust. Ze kan nu de kamer in orde maken.
Spreek haar nogmaals aan als je wilt. Ze zegt dat dr. Maria duidelijk een stadsmens is. Ionel, de jongen die je op het kerkhof trof is een wees die bij zijn oom woont. De schilderijen zijn mooie kopiën.


Zitkamer - Stephan Luca
Ga naar beneden, naar de zitkamer.
Hier tref je journalist Stephan Luca. Hij zegt dat Martha vermoord werd omdat ze het kwade trotseerde.
Hij geeft Arno een brief van Martha, die ze 3 maanden voor haar dood schreef.
Pak de brief van tafel en lees hem. Martha schrijft over patienten die bang zijn in slaap te vallen, stemmen horen, slaapwandelen en vreemde wonden hebben. Ook overlijden ze allemaal aan uitputting en een onverklaarbare bloedarmoede.

Lees de medische rapporten (medical files) die Stephan dan op tafel legt.
- Marian Marescu Prada, wegwerker. Eerste slachtoffer. Heeft afwijking in zijn bloed, die Martha
  en Krüger de P-afwijking noemen. Kreeg bloedtransfusies, maar stierf bloedeloos in 1913.
  Martha besluit bloedmonsters van alle inwoners te nemen.
- Celdric Maliscal, weesjongen, stierf in 1916. Had de P-afwijking in zijn bloed en wondjes in zijn
  nek. Martha waarschuwde de politie, die niets ondernam.
- Onbekende jonge vrouw, stierf in 1919 bij het graf met de wilde rozenstruik. Ze had
  bloedarmoede, wondjes in haar nek en de P-afwijking in haar bloed. De politie concludeerde
  overlijden door de kou.
- Ariel Vulpesco, Ozana's zoon. Ook hij had in 1920 de P-afwijking in zijn bloed. Een paar
  maanden eerder nog niet. Martha gaf hem geen bloedtransfusie, maar stuurde hem uit het dorp
  weg. De jongen herstelde.

Spreek Stephan weer aan.
Hij zegt dat Martha hem die gegevens stuurde omdat ze via een artikel in de krant, het publiek wilde waarschuwen. Volgens haar was al een paar eeuwen iets kwaadaardigs bezig. Stephan mocht van zijn werkgever het artikel niet plaatsen.
Als Arno zegt, dat ze dit aan de politie moeten overlaten, krijgt hij te horen dat de politie niets doet. Hij mag ze zelf bellen, als hij het niet gelooft.


Politie
Loop naar de telefoon bij de trap en bel de politie. Ze verwijzen je naar Alba Iula 22, het nummer van Inspecteur Brutar.
Bel dus nogmaals.
Brutar zegt dat Martha hem steeds lastig viel met onzinnige verhalen. Ze was volgens hem niet goed bij haar hoofd. Over Stephan Luca zegt hij dat het een herriezoeker is, die net bij de krant ontslagen is.
Hij adviseert Arno om het land te verlaten. De katholieken zijn momenteel niet erg gewild in Transylvanië.


Stephan Luca
Ga terug naar de zitkamer en praat weer met Stephan.
Hij geeft je nog 2 brieven van Martha. Hierin lees je dat Martha er nu van overtuigd is, dat het om een vampier gaat. Ze schrijft over de "Weg van de Draak", die in Turkije begint. De rapporten hierover heeft ze veilig opgeborgen. Om de sleutel te vinden, moet je zorgvuldig de volgorde van de schilderijen aan de muur bekijken, schrijft ze.

Praat met Stephan.
Hij zegt dat Martha zich tegen de vampier probeerde te beschermen met een cirkel van verkruimelde hosties. Of het gezegende hosties waren, weet hij niet.
Hij zegt dat de bewoners te lang onderdrukt werden. Ze hadden de kracht niet meer om tegen een vampier in opstand te komen. Martha deed dat wel en daarom is ze vermoord.
Stephan denkt dat de politie Martha zelfs tegenwerkte.
Hij heeft met Janos Pekmester over de zaak gesproken. Dr. Maria wilde hij er niet mee lastig vallen. Hij vraagt de hulp van Arno. Met een priester erbij voelt hij zich sterker om Martha's werk voort te zetten.


Pater Gregoriu
Neem afscheid van Stephan en loop naar de telefoon bij de trap.
Bel pater Gregoriu op. Hij zegt dat Stephan Luca een vriend van Martha was en dat ze samen foto's ontwikkelden. Arno informeeert naar het vampierverhaal. Pater Gregoriu geeft toe dat hij de hosties leverde en Martha hielp met het ritueel om het kind te beschermen. Hij weet dat ze in Rome niet geloven in het bestaan van vampieren, maar in Vladoviste ligt de situatie anders.
Pater Gregoriu vertelt dat Celdric stierf, omdat de beschermende cirkel door de wind verwaaid werd.
De jonge onbekende vrouw wilde de knoflookkettingen niet dragen en verdween iedere nacht, tot ze dood op het graf gevonden werd.

Pater Gregoriu weet dat Martha het Pad van de Draak wilde volgen. Dit is een vervloeking van het kruis, die naar de bron van het kwaad zou leiden.
Pater Gregoriu beseft dat Martha niet heilig verklaard zal worden, als dit alles bekend wordt in Rome. Hij zegt dat het belangrijker is, dat Martha in vrede rust. Hij heeft er spijt van dat hij laf wegrende toen ze haar laatste strijd leverde.

Bel Monseigneur Briganti op om verslag te doen van je bevindingen.
Er is niemand aanwezig op kantoor, dus hang de hoorn weer op de haak. Arno besluit later terug te bellen.


Balie - drakensteen
Rechts van de telefoon hangt een stuk steen met een afbeelding van een draak aan de muur. Probeer het te pakken en Arno zegt dat hij dat niet zonder toestemming kan doen.

Loop naar de balie en duw op de bel.
Ozana heeft er geen bezwaar tegen dat je de drakensteen leent.
Loop dus terug naar de muur en pak de drakensteen (dragon stone).

Arno vindt dat het tijd is om even zijn zinnen te verzetten. Hij wil de ruïnes van het kasteel bezoeken, waar Janos Pekmeister aan het werk is.
Verlaat de herberg.


Oorlogskerkhof
Ga vanaf de herberg rechtdoor naar de artsenpraktijk. Ga hier naar links en loop rechtdoor. Arno loopt vanzelf het dorp uit, tot bij de begraafplaats waar de gevallen soldaten liggen.
Bekijk het monument met de blauw/geel/rode vlag van Roemenië. Hier vochten in november 1916 de Transylvaanse vrijwilligers tegen de Oostenrijks-Duitse troepen.

Draai naar links en loop over het pad tussen de rollen prikkeldraad door.
Bij de splitsing van de dode eik, zie je aan de rechterkant een huifkar, getrokken door een os.
In de eik zie je recente kogelgaten.

Draai naar links. Op het pad zie je aan de linkerkant twee hulzen van een revolver liggen. Raap ze op.
Je ziet ook dat de schaduw op het pad lijkt op een man die op een paal gespiest is.

Loop daarna rechtdoor over het pad.
Na één stap zie je aan de linkerkant een rozebottelstruik. Je kunt er nog niets mee.
Loop verder. Boven op de heuvel aangekomen, sta je voor de ruïnes van kasteel Twilight.


Kasteel Twilight - Janos Pekmester
Loop de ruïnes in en je treft Janos Pekmester.
Hij vertelt dat dit het kasteel was van de familie Dragoman, met als beroemdste lid Vlad Tepes. Janos heeft grote bewondering voor hem. Het kasteel was tot 1900 bewoond, toen de laatste Dragoman overleed zonder erfgenaam.

Kijk links op de grond. Je ziet een aantal skeletten, die tijdens de bombardementen in de oorlog werden vrijgelegd. Volgens Janos waren het uitgeputte arbeiders die aan de funderingen werkten en als "bewakers" van het kasteel daar werden begraven.

Kijk rechts van Janos op de grond. Hier ligt een kapotte zonnewijzer. Janos ergert zich omdat hij nog een stuk mist.
- Klik op het gele stuk steen dat boven de zonnewijzer ligt, het persoonlijke wapen van Vlad Tepes: een gouden draak met een sabelwolf.
- Klik op het stuk steen met tekst "Vulnerant omnes, ultima necat" (Allemaal doen ze kwaad, de laatste doodt). Volgens Janos heeft dit betrekking op de uren.
- Haal het stuk steen met de rode draak uit je inventaris en plaats het naast het gele stuk. Nu is de zonnewijzer (sundial) met het wapen van de familie van Vlad Tepes weer compleet.
Verlaat de close-up en je hoort wolven huilen.

Klik achter Janos. De ophaalbrug is kapot, dus je kunt niet verder het kasteel in.
Draai weer naar rechts. Je ziet een bessenboompje staan. Pluk een aantal Rowan bessen van het Rowan boompje, dat ook bekend staat als Mountain Ash.
Verlaat de ruïnes en loop terug naar de herberg.


Herberg
Ga naar de telefoon en bel Monseigneur Briganti nog een keer. Ditmaal neemt hij wel op.
Arno vertelt dat Martha zich bezig hield met vampierjacht en dat pater Gregoriu haar hielp met gezegende hosties. Ze kan dus niet heilig verklaard worden.
Briganti zegt dat hij even contact wil opnemen met zijn meerderen en dat hij zo meteen terugbelt.

Blijf bij de telefoon staan. Als de telefoon rinkelt, neem je de hoorn van de haak.
Briganti meldt dat hij de zaak Martha sluit, maar dat Arno een nieuwe opdracht krijgt. Hij moet dit vampiergedoe tot op de bodem uitzoeken. De katholieke kerk wil geen bijgeloof en de laatste tijd is er vaker sprake van vampierverhalen in het bisdom Alba Iula, mede dankzij een bepaald boek.
Arno moet bewijzen verzamelen, dat het boek aanzet tot bijgeloof en dat al die vampierverhalen weerlegbaar zijn. Hij heeft voor zijn rapport ook de verklaringen van wetenschappers en historici nodig.
Bloedonderzoek 

Balie
Probeer de herberg te verlaten en Ozana spreekt je aan. Dr. Maria was daar en vroeg of Arno zich beschikbaar wilde stellen als bloeddonor.
Vraag Ozana of ze legendes over vampieren kent en ze zegt dat het geen legendes zijn, maar de waarheid en dat je er niet over moet praten. Dat brengt ongeluk.
Als Ozana vraagt of Martha heilig verklaard wordt, heeft Arno niet de moed om te vertellen dat het niet doorgaat.
Verlaat nu de herberg.


Praktijkruimte - bloedonderzoek
Loop naar Martha's voormalige praktijkruimte en trek aan de bel.
Ga dan naar binnen, naar de keuken en praat met dr. Maria.
Ze moet zometeen weg naar een patient. Omdat Arno in de oorlog ook als arts werkzaam was, vraagt ze of hij even zichzelf wat bloed wil afnemen. Het buisje kan hij in de vrieskast stoppen. De combinatie van het slot is de datum waarop deze praktijkruimte gebouwd is.
En als hij toch bezig is, dan wil hij misschien ook wel een analyserapport maken voor zijn bloed en dat van de laatste drie donoren?


Steriliseren
Je staat nu voor de tafel met medische instrumenten. Voordat je de instrumenten kunt gebruiken, zul je ze eerst moeten steriliseren.
Raap het metalen bakje met medische instrumenen op en loop teug naar de keuken.

Op de kachel staat een grote zwarte pan. Pak hem beet en klik dan met de punt van je cursor onder de kraan (radertjes) om hem met water te vullen.
Zet de pan met water aan de linkerkant op de kachel, boven de plek waar vuur brandt.
Haal de medische instrumenten uit je inventaris en leg ze in de pan. Het vuur is niet heet genoeg
Maak de klep van de kachel open.
Draai naar links, pak uit de mand bij de muur brandhout en stop het in de kachel.
Nu begint het water te koken.

Voordat je de instrumenten kunt pakken, hoor je de telefoon rinkelen.
Loop naar het halletje en pak de hoorn van de haak. Niemand te horen.
Probeer terug te lopen naar de keuken en weer gaat de telefoon.
Neem weer de hoorn van de haak. Het is Prof. Heinrich Von Krüger. Hij vraagt of Maria hem zo spoedig mogelijk terug kan bellen op Munich 321 941.

Loop naar de keuken en probeer de gesteriliseerde instrumenten uit de pan te halen. Arno zegt dat hij eerst zijn handen moet wassen.
Pak het stuk zeep van het zeepbakje, rechts van de kraan Arno wast vanzelf zijn handen.
Daarna kun je de gesteriliseerde instrumenten uit de pan halen.


Arno's bloed
Ga naar de onderzoeksruimte en plaats de gesteriliseerde instrumenten weer op de tafel.
Pak het metalen uiteinde van het rubberen slangetje dat rechts van de spuit ligt en klik het vast op het buisje aan de rechterkant van de spuit.
Pak het kleine metalen uiteinde van het linker slangetje beet en klik het links aan de spuit vast.
Pak de naald en plaats die aan het dikke metalen uiteinde van het linker rubberen slangetje.

Klik nu op het druppelvormige doosje en je ziet het geopend aan de onderkant van het bakje.
Links staat een flesje met een bolle dop. In het flesje zit citraat en de dop is een maatbekertje.
Klik op de bolle dop en klik aansluitend op het druppelvormige doosje om de citraat erin te legen.
Pak nu het uiteinde van het rechter rubberen slangetje en plaats het in het druppelvormige doosje met citraat.
Arno legt zijn arm op tafel.


Pak de rubberband (tourniquet)die boven de spuit ligt en klik ermee op de bovenkant van Arno's arm. Nu zie je de ader in de arm heel goed.
Links zie je een flesje met alcohol. Haal het glazen stopje eruit.
Maak de rodekruisdoos open en pak een pluk watten (cotton).
Klik met de watten op het geopende flesje alcohol.
Klik dan met de alcoholwatten op de ader om te ontsmetten.
Leg de watten weer in de doos.
Pak het rubberen slangetje met de naald en leg de naald voor de ader.
Duw dan de naald diep in de ader.

Haal nu eerst de rubberband van de bovenarm af.
Trek dan aan de zuiger van de spuit en hij vult zich met bloed, dat meteen doorstroomt naar het doosje met citraat.
Raap tenslotte het doosje bloed op en Arno vult flesje 814 met zijn bloedmonster.


Vrieskast
Nu mag je nog het flesje in de vrieskast plaatsen.
Open de deur aan de rechterkant van de tafel en naar binnen.
Loop naar de grote witte kast in de hoek. Bekijk het slot.

Zoals je boven de deur van het gebouw zag, is de praktijkruimte gebouwd in 1905.
Sleep de cijfers op 1 9 0 5. Trek dan de metalen beugel naar rechts en het slot is open.
Maak de rolklep open, haal het flesje bloed uit je inventaris en plaats het in de kast op de middelste plank.
Sluit de kast weer.


Bloedmonsters analyseren
Op tafel voor de vrieskast zie je een groene map liggen. Hierin vind je de kaarten met de analyse van de bloedmonsters (Blood Test Result).
Je ziet dat de analyse van flesje 814 - pater Arno, 813- Stephan Luca, 812 - Janos Pekmester en 811 - Ionel Martinescu, nog gedaan moet worden.

Lees de andere kaarten door.
Je ziet onder andere dat dr. Maria bloedgroep O heeft en dat pater Gregoriu bloedgroep A, maar ook de P-afwijking in zijn bloed heeft. Ook Ariel, de onbekende vrouw, Celdric en Marescu hebben de P-afwijking. De grafdelver en Ariel's moeder echter niet.
Toen Martha's bloed in 1920 onderzocht werd, had ze een onbekende afwijking in haar bloed. Zij heeft ook bloedgroep O.

Arno wil nu de monsters 811 t/m 814 analyseren.
Begin met het wassen van je handen, door op de zeep in het zeepbakje te klikken, bij de wastafel in de hoek.
- Maak dan de vrieskast open.
- Haal daarna een testbuisje (test tube) uit het rekje dat rechts van de kast aan de wand hangt.
- Klik met het lege buisje op flesje 814 om een monster te nemen.
- Zet het buisje met bloed terug in het rekje.
- Doe hetzelfde met flesje 813, 812 en 811.
- Maak de vrieskast weer dicht!

Voordat je van dit bloed het type kunt bepalen, heb je vergelijkingsmateriaal nodig.
- Maak de vrieskast open.
- Pak een buisje en vul het met blauwe reagens.
- Pak een buisje en vul het met gele reagens.
- Pak een buisje en vul het met bloed uit flesje 809, van pater Gregoriu.
- Sluit de vrieskast!

Op de tafel voor de buisjes zie je een glazen plaatje met twee holtes.
- Pak het plaatje bij het handvat en maak het schoon onder de kraan.
- Rechtsklik om de plaat terug op tafel te leggen.

In elk buisje zit een pipet.
- Pak de pipet uit het blauwe buisje (bovenaan vastpakken) en vul de linker holte.
- Zet de pipet terug in het buisje (rechtsklik).
- Pak de pipet uit het gele buisje en vul de rechter holte.
- Zet de pipet terug in het buisje.

- Pak een pipet bloed en klik ermee op de blauwe en de gele holte.
- Zet de pipet terug in het buisje.


Bekijk het resultaat.
Als het bloed klontert, is er een reactie.
Zoals je weet heeft pater Gregoriu bloedtype A.
Je ziet klonters in de blauwe vloeistof. Dus de blauwe vloeistof is de antistof voor type A.
De gele vloeistof is dan de antistof voor type B.- Vul de holtes met blauwe en gele reagens.
- Voeg het bloed 814 (pater Arno Moriani) toe.
Je ziet nu klontertjes in de gele reagens. Pater Arno heeft dus bloedgroep B.

Pak de groene map met testresultaten. Klik op het vakje naast de B, op het blaadje van Arno, sample 814.- Pak het plaatje en houd het onder de kraan om het schoon te maken.
- Rechtsklik om de plaat terug op tafel te zetten.
- Vul de holtes met blauwe en gele reagens.
- Voeg het bloed 813 (Stephan Luca) toe.
Je ziet nu helemaal geen klontertjes in de reagens. Dit betekent dat dit bloedgroep O is.
Pak de groene map en klik op het vakje bij de O, op het blaadje van sample 813.


- Pak het plaatje en houd het onder de kraan om het schoon te maken.
- Rechtsklik om de plaat terug op tafel te zetten.
- Vul de holtes met blauwe en gele reagens.
- Voeg het bloed 812 (Janos Pekmester) toe.
Je ziet nu klontertjes in de gele reagens. Janos heeft dus bloedgroep B.
Pak de groene map en klik op het vakje bij de B, op het blaadje van sample 812.


- Pak het plaatje en houd het onder de kraan om het schoon te maken.
- Rechtsklik om de plaat terug op tafel te zetten.
- Vul de holtes met blauwe en gele reagens.
- Voeg het bloed 811 (Ionel Martinescu) toe.
Je ziet nu klontertjes in beide reagens. Dit betekent dat Ionel bloedgroep AB heeft.
Pak de groene map en klik op het vakje bij AB, op het blaadje van sample 811.

Als je alles correct deed, zal Arno zeggen dat hij zeker is dat de resultaten kloppen. (Perfect. I'm sure of my results).
Vampieren 

Dracula boek
Inmiddels is dr. Maria weer terug en vertelt Arno haar dat hij een nieuwe opdracht heeft: onderzoek naar vampieren. Maria vraagt of hij het boek "Dracula", van Bram Stoker kent. Stoker gebruikte Vlad Tepes als inspiratiebron voor zijn boek. Vlad Tepes, die op Kasteel Twilight woonde, had als bijnaam Dracula. Dit vindt Arno interessant om te horen.

Maria legt Bram Stoker's boek over Dracula op tafel. Klik erop.
Je kunt als je wilt het complete boek lezen. Maar het is handiger alleen de passages te lezen die van belang zijn voor het spel.
Je ziet rechts bovenaan in het boekscherm, een "open boekje" knipperen. Klik hierop en het boek opent op een pagina waar je iets onderstreept ziet staan: "Waarom waren alle mensen in Blistriz en in de koets zo vreselijk bang voor me. Wat betekende het geven van het kruis, de knoflook, de wilde roos en de Mountain Ash?".
Het boekje knippert nog steeds. Blijf op het boekje klikken zolang het knippert en lees de onderstreepte teksten.
Je leest over de Szgany, de zigeuners die typisch zijn voor deze streek. Ze verbinden zich aan een plaatselijke vorst en nemen zijn naam aan.
Je leest over de jonge vrouw die ondanks bloedtransfusies stierf en hoe men ontdekte dat ze wondjes in haar hals had.
Je leest over vleermuizen bij volle maan en dat je bij de ondode het hoofd moet afhakken en een houten spies door het hart moet steken. Ook een gewijde hostie helpt tegen vampieren.
De ondoden leven van andermans bloed. Als het slachtoffer ook bloed gaat drinken, wordt hij/zij ook een vampier. Dracula zelf leeft al eeuwen en is machtig en sterk geworden. Hij kan zich veranderen in een dier en zelfs tijdelijk onzichtbaar zijn. Hij kan klein als stof worden.
Je leest dat de vampier geen schaduw en geen reflectie in een spiegel heeft. Zo kun je hem herkennen. En een vampier kan de eerste keer een huis alleen betreden als je hem binnenvraagt.

Na het lezen van al deze info, praat je nog even met Maria.
Vertel haar dat professor Krüger gebeld heeft. Ze heeft weinig zin om Martha's onderzoek naar bloed voort te zetten.
Ze weet dat sommige patienten spontaan genazen, maar schrijft dat niet toe aan een wonder dat door Martha veroorzaakt werd. Maria gelooft niet in vampieren, maar is er wel van overtuigd, dat de Dracula in het boek, de Vlad Tepes is, die hier op het kasteel woonde.
Neem afscheid en verlaat het gebouw.


Kasteel Twilight
Janos Pekmester is een historicus en is een bewonderaar van Vlad Tepes. Het is een goed idee om zijn mening te vragen.
Loop naar Kasteel Twilight en vertel Janos dat je onderzoek doet naar vampieren.
Janos zegt dat wijlen professor Van Bergen de expert was op het gebied van vampieren. Zijn opvolgster Irina Boczow heeft al zijn geschriften. En Stephan Luca, die alles over vampieren weet, heeft waarschijnlijk het telefoonnummer van Irina Boczow.
Janos wijst het idee dan Vlad Tepes een vampier was af. Fantasie van een slechte romaschrijver volgens hem.
Neem afscheid en loop terug het dorp in.


Kerkhof
Loop rechtdoor naar het kerkhof om enkele dingen uit de medische gegevens te controleren.
Praat op het kerkhof met de grafdelver.
Hij vertelt dat ze Martha dood op bed vonden, "kalm als een engel".
Wegwerker Marian Prada ligt begraven in een hoek.
De onbekende vrouw is niet vredig gestorven en volgens de grafdelver ook niet van de kou.

Praat met Ionel.
Hij kent Celdric, die nu dood is en Ariél die aan de kust verblijft.
Hij zegt dat er ondergrondse gangen zijn die in het Kasteel gaan, maar hij weet niet waar.
Ariël heeft bij het kasteel staken gezien met vrouwen en kinderen erop en dode arbeiders.
Ionel zegt dat hij een vampier kent. Een stil figuur die hij bij de wilde rozenstruik en op de splitsing bij de oude boom zag.

Links van Martha's tombe zie je een brede gafplaat. Dit is het graf van Celdric. Hij leefde van 1902-1916.

Draai vanaf Martha's tombe naar rechts en loop in de richting van de trapjes.
Als je naar de tombe kijkt, die je links bovenaan de trapjes ziet, vliegt een kraai naar beneden. Links vóór de trapjes zie je het graf van Luciana Hartner, gestorven in 1870. Als Arno het graf bekijkt, wordt hij bespied. Rechts naast het graf staat een wilde rozenstruik. Dit is de plek waar de onbekende vrouw dood gevonden werd.
Draai je om en je ziet twee kale dode bomen. Bekijk de grafsteen onder de linker boom. Hier ligt de onbekende vrouw begraven.

Verlaat het kerkhof weer en loop terug naar de herberg.


Herberg - Stephan Luca
Ga de zitkamer in en vertel Stephan Luca dat je onderzoek gaat doen naar vampieren. Stephan is van mening dat je ze moet bestrijden, maar Arno zegt dat als ze bestaan, je ze goed moet kennen om ze het beste te kunnen bestrijden.
Stephan adviseert hem om het "Pad van de draak" te volgen, dan komt hij vanzelf bij Dracula de vampier. Hij legt Martha's rapport uit Turkije op tafel. Lees het.

Het Pad van de Draak bestaat uit 7 testen.
In de eerste map zit een foto van Raphaël's kruisiging (crucifixion). Dit schilderij zou de eerste test zijn.
Er zijn diverse kopiën van het schilderij gemaakt. Volgens Martha is in elke kopie met opzet een klein verschil aangebracht. Om de verborgen boodschap in het origineel te begrijpen zou je de verschillen moeten bestuderen.

In de eerste map zit ook nog een schets van een bas-reliëf.
Op de schets zie je hoe iemand zijn aderen opensnijdt en bloed offert (blood offering). Deze afbeelding heeft eveneens te maken met de eerste test en het schilderij, volgens Martha.

In de tweede map vind je nog een schets van een bas-reliëf . Hierop zie je hoe een os geofferd (ox sacrifice) wordt. Deze schets heeft te maken met de tweede test.

Janos vertelt dat Martha een deel van haar onderzoek in het museum van Alba Iula deed. Kort daarna brandde het af. Volgens Janos was dat geen toeval.
Nadat hij ruzie met Martha kreeg, omdat hij vond dat ze voorzichtiger moest zijn, sprak Martha niet meer met hem over het Pad van de Draak.
Janos stelt voor samen met Arno naar Turkije gaan om Martha's map met aanwijzingen compleet te maken, maar Arno heeft eerst nog andere dingen te doen.

Arno krijgt van Stephan het telefoonnummer van Irina Boczow.


Irina Boczow
Ga naar de telefoon bij de trap en bel Irina Boczow op.
Ze vraagt of Arno naar Boedapest wil komen om over het onderwerp vampieren te praten. Dat doet ze liever niet per telefoon.
Ook zegt ze dat er een vertaling is van een oud manuscript over Vlad Tepes, dat in de bibliotheek van het Vaticaan bewaard wordt.


Monseigneur Briganti
Bel Monseigneur Briganti op. Hij belooft een kopie van het manuscript naar de herberg te sturen. Hij dringt er nogmaals op aan dat Arno de de mening van een historicus en een arts nodig heeft.


Professor von Krüger
Bel professor Heinrich von Krüger op.
Als hij begrijpt dat Arno bewijzen zoekt om de vampier-theorie onderuit te halen, is hij bereid te praten.
Hij vertelt over zijn onderzoek naar het P-syndroom en hoe dit in relatie tot vampieren staat. Hij zegt dat er geesteszieken zijn die bloed drinken van hun slachtoffers, zoals de beruchte gravin bathory in de 16de eeuw. De patienten die het P-syndroom in hun bloed hebben, gedragen zich vreemd en hebben lichamelijke verschijnselen, die er toe leiden, dat men denkt dat ze slachtoffers zijn van een vampier. Ze willen 's nachts door de stad zwerven en verdragen geen knoflookkettingen.
Von Krüger wil graag de dr. Maria bloed blijft onderzoeken. Hij wil een geneesmiddel vinden voor het syndroom.
Von Krüger heeft het boek van Bram Stoker gelezen en vindt het vampierverhaal grote onzin. Hij denkt dat Lucy gestorven is vanwege de bloedtransfusies, omdat men in die tijd niets wist van bloedtypes.

Arno vertelt aan Krüger, dat hij het gevoel heeft dat hij bespioneerd wordt.


Stephan Luca
Ga terug naar de zitkamer en praat met Stephan over professor Krüger.
Krüger en Martha geloofden beiden in eerste instantie niet in vampieren. Martha ging pas in de oorlog overstag.


Ozana
Loop naar de balie en spreek met Ozana af, dat ze de kamer reserveert in de tijd dat Arno in Boedapest is.
Verlaat dan de herberg.


Treinstation - Luana
Ga vanaf de herberg een stap naar voren en loop dan verder door de linker straat, naar het station.
Hier wordt Arno aangesproken door Luana, een zigeunerin. Ze wil hem de toekomst voorspellen, maar Arno praat liever over het heden en het verleden.
Luana zegt dat Martha niet de makkelijkste weg koos. Ze heeft het gevoel dat Arno over een poosje meer weet van "de draak" dan zijzelf. Verder wil ze geen duidelijke uitspraken doen.

Op een laag tafeltje voor Luana liggen een kaartspelletje en een dobbelspelletje.
Als je wilt kun je die spelen. Het heeft geen invloed op het verloop van het spel.
Als je te lang blijft spelen, zal Arno zeggen dat hij stopt, omdat hij zich op zijn missie moet concentreren.

Loop het perron op.
Je ziet nu een plattegrond. De plaatsnaam "Budapest" knippert. Klik erop.
Je ziet Arno in de trein zitten, terwijl dr. Maria met bloemen bij een graf staat.
B O E D A P E S T,    8 uur 's morgens, dag 3


Intro  

In Boedapest staat Arno voor het kantoor van professor Irina Boczow.
Klop op de deur en ga dan naar binnen.
Prof. Irina vertelt dat prof. Herman van Bergen in zijn jeugd ook in Vladiviste is geweest. Zijn papieren zitten in zijn safe. Hij stierf nogal onverwacht, voordat hij haar de code van de safe kon geven.

Bovenop de safe staat een container met zuur. Als iemand de safe met geweld probeert te openen, zal het zuur in de safe stromen en alles vernietigen.
Bekijk het slot van de safe van dichtbij.
Het is een letterslot. Pak een letter beet en sleep ermee. Arno vraagt zich af of het slot nou zo lawaaïg is, of dat hij ineens zo goed kan horen.
Pak dus een letter, sleep en luister of je een harde klik hoort. Uiteindelijk gaat de safe open bij M D C C C X X (het Romeinse getal 1820).

Haal de inhoud uit de safe en leg hem op het bureau van Irina.
Lees de brief van Bram Stoker aan Herman van Bergen. Bram Stoker heeft zijn boek gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van Herman van Bergen in Vladiviste, waarbij hij de Latijnse vorm van zijn naam heeft gebruikt: Arminius.

In de safe zat ook een cilinder. Irina zal op zoek gaan naar een machine die het ding kan afspelen, zodat je kunt horen wat erop staat.

Bekijk het grote boek dat rechts van de cilinder op het bureau ligt. Het is een catalogus van de bibliotheek.

Kijk rond in de kamer. Boven de safe hangt een boog en een houder met pijlen. Volgens Irina is de boog krachtig genoeg om vanaf 200 m afstand door een wapenrusting te schieten.
Praat met Irina. Ze vertelt dat vanaf de 14de eeuw in Europa geproken wordt over vampieren. Vanaf die tijd worden er veel graven geschonden. De vampieren worden gedood met een houten staak door hun hart. Ze zijn duidelijk herkenbaar, omdat hun lichaam na vele jaren nog niet is vergaan. In de doodskisten wordt ook veel bloed aangetroffen.

Irina is ervan overtuigd dat vampieren bestaan. Er is voldoende bewijs in de rapporten van wetenschappers en zelfs priesters. Ze vraagt of je het rode boek dat midden op het bureau ligt, wilt lezen. Klik op The Lords of Twilight or the Fulfillment of the Race. Het boek is opgedragen aan prof. Van Bergen.
Hierin lees je over het Pad van de Draak. Om toegelaten te worden tot de bijna onsterfelijke groep vampieren, moet je deze toetsen op het gebied van het werkelijke, het symbolische en het magische afleggen. Een simpele beet van een andere vampier is niet voldoende, die is slechts bedoeld om te voeden. En een andere "lord" vampier moet je goedkeurend ter zijde staan.
Vlad Tepes was niet de eerste vampier. Er wordt gezegd dat dit een zekere Lilith was, die babies vermoordde.

Spreek Irina weer aan. Ze zegt dat dit boek is uitgegeven door de Thule Society, een geheime organisatie waar zij zeker geen lid van wil zijn, al werd ze wel gevraagd. Deze organisatie is erop uit om de wereld in het ongeluk te storten.
Irina voorspelt een tweede oorlog binnen 30 jaar. Als Arno haar niet gelooft, zegt ze dat het reeds voorspeld is, net als de oorlog die net achter de rug is. In het boek dat links op het bureau ligt, de Hidden Apocalypse door Thomas the Greater, kan Arno het zelf lezen.

Je ziet nu een pagina uit het boek. Irina zegt dat hier de moord op Franz Ferdinand, in 1914 in Sarajewo in staat. Dit was het begin van de eerste wereldoorlog. Ze laat Arno zien hoe hij het eerste woord moet lezen: "CASUSBELLI" (de reden van de oorlog) en vraagt hem twee andere woorden die met die oorlog te maken hebben, te zoeken.
Accentueer de letters van "SARAJEVO" en "MCMXIV"(1914) en Irina zal zeggen dat je het goed hebt.

N.B.: Als je er niet uitkomt, kun je het scherm rechtsonder sluiten. Irina zal dan vragen of ze je moet wijzen waar de woorden staan. Maak je keuze, "yes" of "no".
Hierna zal Irina je de pagina laten zien waarop de toekomst staat. Het woord "THULE" en CAEDES"(slachting) zijn al aangegeven.
Je mag nu de andere woorden die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben zelf zoeken.
Accentueer "GERMANIA" (Duitsland), "MCMXXXVI"(1936) en "MALIVICTORIA".


Praat weer met Irina.
Ze zegt dat het Pad van de Draak een mens in 7 stappen verandert in een bloeddorstig monster.
Ze vraagt of je de illustratie in het tweede boek van links wilt bestuderen. Klik op het boek en je ziet een afbeelding van Raphaël's kruisiging. Het is een gewijzigde kopie.

Een afbeelding van het origineel had je ook al in je documenten zitten.
Je documenten verschijnen nu links van Irina's afbeelding. Klik op "Raphael's Crucifixion".
Irina vertelt je meteen over de verschillen in beide afbeeldingen. Om te beginnen de linker engel, die in het origineel twee kelken vasthoudt.
Met de pijltjes bovenaan het rechter schermpje, kun je heen en weer stappen tussen beide afbeeldingen.

Voor het andere verschil heb je een vergrootglas nodig, zegt ze. Pak dus het knipperende vergrootglas aan de bovenkant van het scherm.
Irina zegt nu dat je aan de onderkant van het kruis moet kijken. Daar knippert mteen een kadertje. Zet je vergrootglas erop en Arno ziet dat er een vreemde inscriptie staat in een oude taal: "Laat je bloed niet voor niets vloeien". Praat met Irina. Ze zegt, dat volgens prof. Van Bergen, de verschillen in de afbeeldingen de weg wijzen naar het Pad van de Draak. Degene die de kopie maakte geeft aanwijzingen aan degene die het weet te vinden. De kelk is het eerste object van de 7 die je moet vinden. Degene die het pad volgt zal moeten begrijpen wat de voorwerpen betekenen, als zal hij de laatste proef niet kunnen afleggen.
Arno wil het een en andere doorspreken met professor Krüger.

Praat nog even met Irina over haar bibliotheek, die een ingewikkeld zoeksysteem heeft. Ze zal nog wat informatie over de Thule Society verzamelen en het naar de herberg in Vladoviste sturen.
Neem afscheid van Irina en verlaat de kamer.

Je staat vervolgens op de gang voor de buste van Herman van Bergen 1820-1913.
Ga naar rechts en kies dan op de plattegrond voor Vladoviste.
V l a d o v i s t e:    dag 3


Bijpraten  

Station - Luana
Je kunt Luana aanspreken, die nog steeds op het bankje tegenover het station zit. Ze waarschuwt je voor de bewoners van het dorp. Arno is een buitenstaander, net als zij.


Herberg - Stephan Luca
Loop naar de herberg.
Ga naar de zitkamer en praat met Stephan Luca. Arno is nog niet bereid om meteen naar Turkije te vertrekken, dus Stephan zegt dat hij dan maar alleen zal gaan. Hij vraagt of pater Arno hem wil zegenen.


Prof. Von Krüger
Loop naar de telefoon en bel prof. Von Krüger op.
Arno vertelt dat hij de indruk heeft, dat hij de laatste tijd beter kan ruiken en horen. Von Krüger vindt het niet ongewoon.

Hij vindt het ook heel normaal dat er lijken worden gevonden die na maanden nog niet zijn vergaan. En bebloede lijken zijn het gevolg van iemand leven begraven, die wanhopig probeert uit het graf te ontsnappen. Met andere woorden, geen werk van vampieren.Ook het boek met voorspellingen vindt hij grote onzin. Hij wil meteen bewijzen dat je vanalles in dat boek kunt vinden en zoekt pagina 3 op.
Von Krüger geeft alvast woorden aan "IMPERIUM" en "ORIENSSOL" en Arno mag twee andere invullen: "MCMXLV" en "CAELESTISTIGNIS.
Von Krüger helpt als Arno de woorden niet kan vinden.
Aan de hand van deze woorden concludeert Von Krüger dat er in 1945 in een Orientaals land een grote lichtflits in de hemel te zien is. Iets wat volgens hem volslagen nonsens is.


Als Arno hem het kaart- en dobbelspelletje van Luana uitlegt, krijgt hij een paar tips.
Kies bij het kaartspelletje altijd de kleur die je ziet. Je hebt het dan 2 van de 3 keer goed.
Bij het dobbelspelletje laat je Luana beginnen en kies je vervolgens de kleur dobbelsteen die haar kleur verslaat. Wit verslaat geel, geel verslaat zwart en zwart verslaat wit.


Slaapkamer
Ga de trap op naar Arno's slaapkamer.
Op tafel ligt een pakje van het Vaticaan, met de Geschiedenis van Vlad Tepes. ga met je cursor op de tekst staan en je leest de Engelse vertaling aan de onderkant van je scherm. Met de pijl rechts onderaan in je scherm, blader je naar de volgende pagina.
Drie pagina's worden bewaard in je inventaris: Fox's Flight (Vat.) (Vlucht van de Vos), Fire (Vat.) (Vuur) en The Punishment (Vat.) (De Straf).
Je leest over de gruweldaden van Vlad Tepes.
Er is ook pagina waarin verteld wordt over de gouden beker die Vlad Tepes bij een bron neerzette. Zo groot was de angst voor hem, dat niemand de gouden beker durfde te stelen.
Na het lezen verlaat je de slaapkamer en de herberg.


Praktijkruimte - dr. Maria
Loop naar de praktijkruimte, bel aan en loop naar binnen.
Vertel dr. Maria dat haar favoriete roman gebaseerd is op ware gebeurtenissen. Ze vindt het fascinerend. Verlaat daarna de praktijk weer.


Kasteel - Janos Pekmester
Loop naar het kasteel, waar Janos de skeletten aan het onderzoeken is.
Hij zegt dat de vijanden van Vlad Tepes die vreselijke verhalen over zijn wandaden schreven. Volgens Janos moet je tussen de regels door lezen. De edelen die hij vermoordde waren verraders.


Kerkhof
Loop naar het kerkhof. Hier tref je Ozana die bij Martha's graf staat te bidden. Ze hoopt dat Martha heilig verklaard wordt, dat is goed voor de zaken in het dorp. Haar zuster genas van een hoest, toen ze een oude sjaal van Martha aanraakte, zegt ze.

Praat ook even met de grafdelver. Hij zegt dat de zigeunerin altijd vals speelt, omdat hij steeds verliest. Arno adviseert hem om dan niet meer te spelen.
Verlaat het kerkhof weer.


Ionel
Loop vanaf het kerkhof rechtdoor tot het einde van het dorp. Voorbij de kapotgeschoten huizen zie je Ionel spelen met een schijfje. Spreek hem aan.
Arno biedt aan een spelletje te spelen. Lionel legt uit dat je om beurten de schijf naar de muur moet gooien. Degene die het dichtste de schijf bij de muur gooit, zonder de muur te raken krijgt een punt. Als je twee punten hebt, win je.
Linksklik om de schijf te pakken en houdt de knop ingedrukt. Laat los en de schijft vliegt weg.

Speel met Ionel, todat hij zegt dat je zijn schatten mag bekijken.
Klik op de zak naast zijn voeten. In het opgevouwen papiertje zit een zilveren naald (silver needle). Je mag hem zomaar hebben van Ionel.
Onderin de zak zit ook nog een katapult, maar die wil Ionel alleen ruilen voor een echte schat.
In de zak zitten ook nog een mondharmonica en kralen.

Praat nog even met Ionel. Hij zegt dat pater Arno erg bleek is.
Neem afscheid en ga terug naar de herberg.


Herberg
Ga naar de telefoon en bel monseigneur Briganti op.
Arno meldt dat hij voldoende informatie heeft om zijn rapport te kunnen schrijven. Briganti adviseert hem daarna een paar dagen in Vladoviste te blijven en van de rust te genieten. Hij gaat zelf ook twee weken op vakantie.

Nadat Arno zijn rapport geschreven heeft, gaat hij naar bed. En weer heeft hij een nachtmerrie. Hij droomt dat dr. Maria hem roept. Even later is ze in de kamer naast de zijne. Ze laat een medaillon met een schedel erop vallen en Arno vangt het op.
Dan hoor je een schot en zie je een flits in de kamer naast die van Arno.
V l a d o v i s t e:    dag 4


Stephan Luca  

Medaillon
Als Arno wakker wordt is hij verontrust. Dit is de derde maal dat hij over dr. Maria droomt. Hij bidt om niet in verleiding gebracht te worden.

Probeer de kamer te verlaten. Arno ziet het medaillon uit zijn droom op het hoofdkussen liggen.
Raap het medaillon op. Het is een oude munt. Pak het vergrootglas en bekijk de inscriptie op de rand van de munt. "Geef aan Charon wat Charon toebehoort", staat erop.
De oude Grieken legden een munt in de mond van een dode. De munt was voor Charon, de veerman die de doden over de rivier de Styx naar de onderwereld bracht.


Balie - Ozana
Verlaat de kamer, ga de trap af loop naar de balie.
Ozana spreekt je aan en vertelt dat ze Stephan Luca niet wakker kan krijgen. Hij had gevraagd of ze hem die ochtend vroeg wilde wekken omdat hij vertrok naar Turkije. Ze vraagt of pater Arno in de kamer van Luca kan komen, zonder de deur kapot te maken.

Rechts van de balie zie je naast de schrobber een bus met was staan. Neem hem mee naar boven.


Arno's kamer
Klop eerst op de slaapkamerdeur van Stephan (links van Arno's kamer). Geen antwoord.
Ga dan Arno's kamer in.
Haal de was uit je inventaris en smeer hem onder de rechter poot ban de kast. Klik dan op de kast en Arno duwt hem naar links. Nu zie je de deur die Arno steeds in zijn dromen ziet.
Maak de schuif op de deur open en klik daarna op de klink om de deur open te maken.
Ga de kamer van Stephan Luca in.


Stephan Luca's kamer
Lees de kranten die op het tafeltje liggen. Er zijn 4 artikelen, die Arno's aandacht trekken.
een artikel over de wederopbouw na de oorlog. De vermelding van de onbekende jonge vrouw die zogenaamd doodgevroren op de trappen van de kerk werd gevonden. De dood van Martha. En een artikel waarin je kunt lezen dat politieinspecteur Lupar dood werd gevonden bij het kruispunt met de dode eik. Hij zou zichzelf per ongeluk hebben doodgeschoten bij het schoonmaken van zijn pistool.

Kijk naar de muur achter het bed. Je ziet dat het kruis weer ondersteboven hangt. Loop er naar toe om het goed te hangen.
Arno ziet nu vanzelf Stephan op de grond liggen. Doodgeschoten.
Pak de Medaille, die om Stephan's nek hangt.
Het is een eremedaille uit de oorlog. In het midden staat een afbeelding van St. Dimitri. Lees (klik op de tekst) de inscriptie op de medaille. "Beter om te sterven op het veld van eer, zonder klagen, voor de eer van onze kleuren, dan weer slaven te zijn in ons eigen land. St. Dimitri van Basabarov, beschermer van Roemenië."

Klik op het bed. Arno ruikte een soort apothekersluchtje.

Kijk naar het schilderij aan de muur. Daar hing eerst de toren van Babel en nu een schilderij met een eenzame eik!
Klik op het schilderij en Arno rolt de nieuwe afbeelding omhoog.

Kijk naar het raam. Op de vensterbank zijn sporen van modder. De moordenaar kwam door het raam.

Loop naar de andere kant van het bed en bekijk de Griekse bijbel op het nachtkastje.
Haal dan de schuif van de deur en verlaat de kamer.

Loop de trap af en gebruik de telefoon om inspecteur Brutar op te bellen.
Hij heeft het te druk, Arno moet maar een arts vragen een rapport op te maken, dan zal de politie er later wel naar kijken.

Dr. Maria concludeert dat Stephan verdoofd werd met chloroform en tussen middernacht en 3 uur in de ochtend, van dichtbij werd doodgeschoten.
Pad van de Draak  

Arno vindt, dat hij niet zomaar terug kan gaan naar Rome, nu dit gebeurd is.
Eerst werd Martha vermoord en nu Stephan, omdat ze het Pad van de Draak wilden volgen.
Er zijn duistere krachten aan het werk en Arno besluit dat hij nu het Pad van de Draak gaat volgen om de moordenaar te vinden en het kwade te vernietigen.


Ozana
Verlaat je kamer, ga naar beneden en praat met Ozana.
Ze weet niet precies naar welke plaats in Turkije Stephan wilde reizen. Arno moet dat maar aan Janos Pekmester vragen.
Ze denkt erover om de koffer die Stephan zolang bij haar op zolder zette, maar weg te gooien. Arno mag hem wel eerst even bekijken. De haak voor de zoldertrap staat links van de voordeur in de hoek. Neem hem mee en ga naar de zitkamer.


Janos Pekmester
Janos heeft geen idee waar Stephan naar toe wilde. Hij weet wel dat Vlad Tepes een poos in Turkije in de gevangenis zat, maar hij weet niet in welke plaats.
Janos heeft de avond van de moord nog met Stephan gepraat, maar heeft 's nachts niets gehoord. Hij is verbaasd te horen dat Arno nu het Pad van de Draak wil volgen.


Ozana
Verlaat de zitkamer. Je ziet, links voorbij de doorgang, dat de spiegel is afgedekt met een doek.
Loop naar de balie en vraag Ozana naar de reden. Ze zegt dat het in die streken altijd wordt gedaan als iemand in huis gestorven is.


Zolder
Loop de trap op.
Kijk bovenaan de trap naar het plafond aan de linkerkant. Je ziet hier een iets donkerder houten paneel met een klein metalen oogje.
Gebruik je haak op het oogje en trek de vliezotrap naar beneden.
Klim de zolder op.


Stephan's hutkoffer
In de raamopening zie je een vleermuis hangen.
Aan de linkerkant staat de hutkoffer van Stephan Luca.
Bekijk het slot van dichtbij.
Links van de metalen plaat zie je een vakje met een klepje.
Leg de medaille van St. Dimitri in het klepje.
De ketting (chain) waar de medaille aanhing, blijft in je inventaris zitten.

Schuif het klepje naar beneden en de metalen plaat van het slot klapt omhoog.
Op de onderkant van deze plaat lees je: "Voor altijd trouw aan het vaderland".
Op het slot zelf zie je 6 draaischijven met gekleurde vakjes.
De bedoeling is, dat je hiermee de vlag van Roemenië maakt. Zoals je op het oorlogskerkhof en in Stephan's boek zag, is de vlag: blauw - geel - rood.

Draai aan een schijfje en je merkt dat een ander schijfje meedraait.
Nummer de schijfjes van links naar rechts 1 tot 6.

- Draai schijfje 1 op blauw.
- Draai schijfje 6 op rood.
- Draai schijfje 2 op blauw.
  Schijfje 5 staat meteen op rood.
- Draai schijfje 3 op geel.
- Draai schijfje 4 op geel.

De hutkoffer gaat open.
In de koffer liggen de boeken die Arno al bekeken heeft. Maar je vindt er ook een flesje gezegend water (vial holy water) en een hostie (host) in een linnen zakje.
Onder de hostie vind je een brief van Martha aan Stephan. Ze is in Turkije en wil de "Fox Peak" berg bezoeken, waar Vlad Tepes gevangen zat. Bij de brief is ook een foto. Op de rechter bergtop zie je een merkteken in de vorm van een drietand.

Links van Stephan's hutkoffier zie je twee gestapelde kratjes. Daarop staat een klein vierkant doosje, dat je kunt open maken.


Hartner's hutkoffer
Rechts van het trapgat staat nog een hutkoffer. Lees het naamplaatje: Ioan Hartner. De naam klinkt Arno vaag bekend in de oren. Maak de koffer open.
Je vindt een kopie van de Vuur tekening uit het boek over Vlad Tepes. Maar in de rode map vind je een nieuwe tekening: De Kapperszaak (barbershop). Een kapper voert een varken een schaal met bloed. Volgens de bijgaande brief van prof. Van Bergen, heeft deze tekening te maken met het Pad van de Draak en zit er een verborgen betekenis in.

Open het kleine kistje dat achter de documenten ligt. Het is een koffergrammofoon, waarmee je wascilinders kunt beluisteren. Je moet hem wel nog even zelf in elkaar zetten om hem gebruiksklaar te maken.
In het laadje ligt een slinger (handle), die links van de grammofoon thuishoort. De wascilinder plaats je in het midden en de toeter (flag) midden achter.

Klik op het vakje linksonder en Arno zegt dat de naald weg is.
Haal de naald die je van Ionel kreeg uit je inventaris en plaats hem aan het smalle uiteinde van de toeter.
Klik nu aan de linkerkant op de smalle witte plaatjes waar de toeter op staat en hij kantelt naar voren, met de naald op de wascilinder.
Draai dan aan de slinger en je hoort de "Twilight Ballade".

Deze grammofoon zou ook handig zijn om de cilinder van Irina te beluisteren. Je kunt hem echter niet meenemen.

Verlaat de zolder en de herberg.


Praktijkruimte
Ga naar de praktijkruimte, bel aan en ga naar binnen.
Praat met dr. Maria die in de keuken zit.
Informeer naar de Fox Peak in Turkije. Ze legt een treinkaartje Istambul- Urguyurt op tafel, dat ze vond in Martha's plattegrond van Turkije. Bekijk het kaartje. Martha heeft er iets op geschreven: "Steek in de grond en volg het blauwe licht, om in het voetspoor van het symbool van de Ouden te treden".

Bekijk dan de plattegrond van Turkije, waar het gebied van de gevangenis voorzien is van rode tekst. Bekijk de tekst met je vergrootglas.
De gevangenis ligt een een gebied dat de "Zuilen van de Wereld" genoemd wordt.
Er zijn 7 bergtoppen, drie daarvan met een symbool. Fox Peak heeft een pentagram. Peak of Sacrifice heeft een omgekeerd kruis. Mount of Punishment een swastika.
Bij Mount of Purifying Fire, Mount of Death, Mount of the Dragon en Mount of Offering staat geen symbool.

Als je de map sluit, neemt Arno afscheid van dr. Maria en gaat meteen op weg naar Turkije.
T U R K IJ E:    dag 4


Fox Peak  

Aangekomen in de bergen, klimt Arno naar de top van de Fox Peak om een ingang naar het gevangeniscomplex te zoeken. Kijk naar de grond bij je voeten. Arno heeft een kampvuurtje gemaakt.
Bekijk de rugzak, rechts van het kampvuur. Haal er lucifers (matches), een zaklamp (portable electric lamp), een mes (knife), een oude lap (rag) en een touw (rope) uit.

Rechts van de rugzak ligt een platte gegraveerde steen in de sneeuw. Lees de tekst op de steen: "In naam van de Almachtige God, blijf in de bergen demon. Spaar de bewoners van de valleien, spaar de gevangenisbewaarders, neem het vlees en bloed van de criminelen, die we voor je achter laten.".

Draai je om en loop naar de rand van de klip. Aan de overkant zie je de bergtop met de drietand.
Aan de rand van de klip zie je rechts een boomstronk. Bind hier je touw aan vast en klim langs het touw naar beneden. Het touw reikt precies tot bij de ingang van een grot.


Grot
In de grot gebruikt Arno vanzelf zijn zaklamp. Je ziet een vogel wegvliegen van een ketting die aan de muur vastzit. Lees de teksten op de muur tussen de kettingen. Hier heeft Vlad Tepes gevangen gezeten!
Voor de rechter ketting ligt een veer (fearther) op de grond. Raap hem op.

Belijk de tekst op de linker muur van de grot: "In het koude maanlicht zag ik haar tegen de muur op kruipen" Zat hier ook een vrouw gevangen? Kijk naar de grond onder deze tekst. Je ziet een metalen halsband. Probeer de inscriptie op de halsband te lezen. Klik er een tweede keer op en Arno denkt dat er staat: "Vang me, ik ben op de vlucht. Breng me terug naar de gevangenis.".
Links van de halsband liggen sigarettenpeuken op de grond van het merk Horizont. Arno denkt dat dit een Roemeens merk is.


Verlaat de close-up en draai iets naar rechts.
Je ziet hier drie rotsblokken voor de ingang van een tunnel.
Als je met je cursor midden tussen de drie rotsblokken gaat staan, verandert hij in een rondje met een pijltje dat heen en weer beweegt. Klik en Arno schuift het bovenste rotsblok opzij.
Schuif ook de andere twee rotsblokken aan de kant.

Loop dan naar voren over de grote schedel. Ga verder door de nauwe tunnel langs de rode ogen en je arriveert uiteindelijk in een grot, die op de ingang van een ondergrondse tempel lijkt.


Tempel
Kijk rond en loop dan de trapjes op naar een ruimte met een altaar aan de linkerkant.
Bekijk het altaar. Er zitten gleuven in, waarschijnlijk voor het bloed van de slachtoffers.
Acher het altaar zie je boomwortels. Bekijk ze. Arno zit dus niet al te ver van de oppervlakte.

In de achterwand zie je een reliëf. Een cirkel met twee dwars op elkaar geplaatste vierkanten. In het midden is een holte in de vorm van een vierkant. Bekijk het van dichtbij. Onder het vierkant is een rechthoekige holte. Arno zegt dat je hier iets in kunt stoppen.


Grot
Verlaat de tempel en ga terug, door de spleet in de muur, naar de grot waar Vlad gevangen zat.

Je kunt de grot niet verlaten. Iemand heeft het touw weggehaald!
Er zit niets anders op, dan terug te gaan naar de tempel.


Tempel
In het eerste deel van de tempel kijk je naar rechts. Op de grond ligt een hoop aarde. Nu je gezien hebt, dat je touw weg is, is hier een actieve cursor. Klik erop en Arno zegt dat hij de aarde met zijn blote handen niet wegkrijgt.
Klik nogmaals en er verschijnt een blauw licht in het zand. Arno herinnert zich in een flits de tekst op het treinkaartje van Martha: "Steek in de grond en volg het blauwe licht, om in het voetspoor van het symbool van de Ouden te treden".

Haal je mes uit je inventaris. Klik nu op het blauwe licht, houd je cursor ingedrukt en volg de blauwe lijn.

Als het niet lukt, zal de lijn verdwijnen en verschijnt op een andere plek een nieuwe blauwe vlek waar je je mes in kunt steken.

N.B.: Een savegame na het succesvol volgen van de lijn, is op aanvraag verkrijgbaar.

Als het gelukt is om de blauwe lijn tot het einde te volgen, krijg je even de schrik van je leven.


Sarcofaag
Bekijk daarna de sarcofaag. Op het deksel ligt een knipperende steen (shiny stone). Raap hem op.
De steen verborg een aantal bas-reliëfs, 7 om precies te zijn.

Je ziet nu de afbeelding die Martha natekende: Een man die bloed uit zijn arm in een vaas laat lopen. Rechts bovenaan in beeld zie je 7 vakjes, die de bas-reliefs voorstellen. Het 7de (meest rechter) knippert en is het relief waar je nu naar kijkt.
Klik op de tekst onder de afbeelding van de man. Arno zegt dat Martha hem verkeerd overnam. Hij kan het nu lezen. Klik nogmaals op de tekst. Er staat: "Je water is kostbaar, zorg ervoor dat het niet vergeefs vergoten wordt".

Klik op de pijl rechtsonder in beeld en je ziet afbeelding 6: Het bloed van een os wordt geofferd. Ook deze afbeelding had Martha nagetekend.
Lees de tekst onder de afbeelding: "Voor de Duistere Heer, kloppend leven".

Klik op de pijl rechtsonder in beeld en je ziet afbeelding 5: Een aantal vossen.
Lees de tekst onder de afbeelding: "Vrij als een vos, hij die meer dan één manier kent".

Klik aan de onderkant van de sarcofaag. Arno breekt een stuk van het deksel af. De kist is leeg.

Loop de trapjes op naar de volgende ruimte.
Loop naar de achterste wand en bekijk hem van dichtbij. Leg de glanzende steen die je op de sarcofaag vond, in de holte onder het vierkant.

Klik nu met je cursor op het grote vierkant erboven.
Houd de muisknop ingedrukt en teken in één beweging hetzelfde pentagram als op de sarcofaag, met de punt naar beneden.
Begin bijvoorbeeld rechtsboven, dan naar linksonder, rechtsonder, linksboven enzovoort.

Als je het pentagram goed getekend hebt, verschijnt een glanzend pentagram op het vierkant.
Daarna schuift de deur opzij en zie je een trap.
Loop de trap op en Arno arriveert op de top van de berg.
N.B.: Een savegame na het openen van de deur, is op aanvraag verkrijgbaar.


Kampvuur
Het sneeuwt. Je ziet een vos wegrennen en in de sneeuw ligt een halfbevroren vogel. Arno besluit een vuurtje te maken.
Draai je om en leg het stapeltje brandhout op het inmiddels gedoofde kampvuur.
Probeer het brandhout aan te steken met de lucifers uit je inventaris. Arno zegt dat hij een steen nodig heeft om de lucifer aan te strijken.

Draai je om. Je ziet dat de steen, waar de tekst op staat, ondergesneeuwd is.
Haal de lap uit je inventaris en veeg de steen schoon.
Nu kun je de lucifer aanstrijken. Maar zonder papier lukt het niet om vuur te maken.

Haal dus je bijbel uit de inventaris en leg hem op het kampvuur.
Leg dan je houten kruis erbij, omdat het brandhout te nat is.
Strijk de lucifer aan, aan de steen en steek de bijbel in brand.
Arno verwarmt de vogel en doezelt zelf weg. In zijn dromen ziet hij alles wat hij tot nu toe heeft gezien en meegemaakt.

Arno beseft dat hij de eerste stap op het Pad van de Draak heeft volbracht. Hij heeft zelfs bloed gegeven.
V l a d o v i s t e:    dag 4


Bedreigingen  

Op de terugweg naar Vladoviste, vindt Arno in de trein een bijbel. Hij slaat hem open op een willekeurige pagina en leest "Smal is de weg die naar het leven leidt, en er zijn weinigen die hem vinden."

Hij doezelt weer weg en droomt dat hij zichzelf ziet in een verlaten landschap, lopend in de sneeuw, terwijl hij in de voetstappen van zijn voorganger loopt.

Aangekomen op het station in Vladoviste, roept Luana hem.
Ze vraagt of hij een vriend heeft verloren en nu de Draak zoekt. Arno bevestigt het en zegt dat hij de indruk heeft dat Luana hem op het Pad kan helpen. Luana denkt dat het daarvoor nog te vroeg is. Als Arno haar nodig heeft kan hij haar bij het station of in de wildernis vinden.


Dr. Maria
Loop in de richting van de Herberg. Arno zegt dat hij eerste even naar dr. Maria wil, dus loop verder naar de praktijkruimte.
Onderweg zie je dat er met witte verf, S-achtige tekens op de muren van het dorp zijn geschilderd. Ook op de praktijkruimte en ernaast staat "prostituee".

Bel aan en ga naar binnen.
Praat met Maria die in de keuken zit. Ze vertelt dat na Martha's dood de Foundation kwam om het huis schoon te maken, maar dat ze alle spullen van Martha achter lieten. Maria heeft ze opgeborgen in kasten. Ze heeft geen dagboek of iets dergelijks gevonden.
Maria wil het dorp niet verlaten. Arno hoopt dat ze veilig is en niet in gevaar komt vanwege zijn zoektocht naar het Pad.
Neem afscheid en ga naar de herberg.


Herberg
Praat met Ozana. De naam van de plaats in Turkije is haar, een beetje te laat, ingevallen.
Ze vraagt voorzichtig of Pater Arno nog langer blijft. Ze wil de kamer graag terug. Arno weigert te vertrekken.
Janos Pekmester verblijft niet meer in de herberg. Hij zou naar familie zijn gegaan.

Loop de trap op en ga je kamer in.
Achter je hoor je de telefoon rinkelen. Ozana neemt op. Loop terug naar de gang en luister naar het gesprek. Het lijkt erop dat Ozana opdracht kreeg van iemand om Arno uit de herberg te zetten!

Ga terug je kamer in en bekijk de brief en het pakje dat intussen voor je op tafel gelegd is
De brief is een anonieme dreigbrief (threatening letter). "Priester! Ga terug naar Rome. Roemenië wil geen raven en spionnen die door de paus betaald worden. Vertek snel en neem je maitresse mee, anders.... Jij alleen zult verantwoordelijk zijn voor wat er gebeurd." Ondertekend met een doodskist.

Open het pakje dat onder de brief ligt. Het zijn de gegevens over de Thule Society, die Irina beloofde op te sturen. In de begeleidende brief vraagt ze of Arno even wil opbellen als hij ze ontvangen heeft.

In de gegevens vind je een krantenartikel, waarin staat de de Thule Society politieke doeleindes heeft en dat ze ook boekwerken uitgeven. Zoals het boek "Bloed van de draak en zoektocht naar onsterfelijkheid", door Magnus Ehrenbeck.
Er zit een lijst bij van Thule leden, die ingeschreven hebben op het boek "Lords of Twilight".
Er zit ook een pamflet bij, dat de connectie tussen Thule en de DAP aangeeft. Ook heeft de Thule beweging contact met de Roemeense IJzeren Garde, die nogal last heeft van vreemdelingenhaat.

Verlaat je kamer, ga naar de telefoon en bel Irina Bocsow in Boedapest op.
Laat haar weten dat je de Thule gegevens ontvangen hebt.
Arno vertelt ook dat hij het Pad van de Draak gaat volgen om aan het einde de draak te verslaan. Irina denkt dat ze hem kan helpen, maar dan moet hij haar even bezoeken in Boedapest. Ze heeft een boek over Vlad Tepes en een vaas, die dr. Van Bergen in zijn kist bewaarde.
Irina heeft nog geen machine gevonden waarmee ze de wascilinder kan afspelen.

Verlaat de herberg. Ga naar het treinstation, loop het perron op en klik op de kaart om naar Boedapest te gaan.
B O E D A P E S T,    dag 5


Bibliotheek  

Irina's kantoor
De deur van Irina's kantoor is opengebroken!
Ga naar binnen. Irina ligt dood op de grond, doorzeefd met pijlen. In haar voorhoofd zit een injectiespuit. Arno spreekt de laatste sacramenten uit. Trek daarna de injectiespuit (syringe) uit Irina's voorhoofd.

Kijk naar Irina's linker hand. Ze heeft met haar bloed woorden gescheven: ARMA   SUNT   INDE   MALA, wat zoveel betekent als: "wapens brengen ongeluk". Arno kan niet geloven dat Irina dit bedoelde.

Kijk naar het bureau.
De catalogus van de boeken in de bieb, ligt niet meer op tafel.
Draai je om en kijk naar het brandende haardvuur. De catalogus is verbrand.
Bekijk de andere drie boeken die op tafel liggen. In elk boek zie je een stukje papier met 4 letters. Herinner je dat Irina de vorige keer sprak over haar manier van catalogiseren en hoe ze "ghosts" (bladwijzers) gebruikte om haar te helpen onthouden waar de boeken vandaan kwamen.
Waarschijnlijk gaf Irina je met haar 4-letterwoorden in bloed, aanwijzingen voor het vinden van bepaalde boeken!

Raap het klosje garen (spool) en het doosje met punaises (thumbtacks) op, die op het bureau liggen.

Kijk naar de safe en probeer hem, net als de vorige keer, te openen met de combinatie MDCCCXX = 1820. Het lukt niet. Iemand heeft de combinatie veranderd!
Op de gang heb je het borstbeeld van prof. Van Bergen bekeken. Hij leefde van 1820-1913. Voer op de safe de code 1913 in. In Romeinse cijfers wordt dit: M C M X I I I.
Nu gaat de safe wel open.
Haal de wascilinder (wax cylinder) eruit.

Draai naar rechts en klik op de telefoon, die op de ronde tafel staat. Arno zegt dat hij de politie wel vanaf het station zal bellen. Als hij ze nu waarschuwt, verstoren ze zijn eigen onderzoek of arresteren hem zelfs.


Hal met kistje
Loop door de deuropening naast de kast, naar een hal met veel deuropeningen, die naar een nis met boeken leiden.
In een van de hoeken van deze hal ziet Arno het kistje waar Irina over sprak. Hier moet dus de vaas inzitten.

Bekijk het kistje van dichtbij.
Onderaan op het kistje zie je een draaislot met 5 letters. DRACO staat er nu op.
Daarboven zie je op het deksel een Latijnse tekst met gekleurde letters.
"Als je wilt beschouwen een verborgen, verschrikkelijke en wrede schoonheid, hoewel prachtig om te zien, weet dan dat de groene waarheid gelezen kan worden in een cirkel, die je zult volgen in de juiste richting. Moge hij die ogen heeft kijken, hij die intelligent is begrijpen en hij die wil weten actie ondernemen."

Begin met het maken van een cirkel.
Haal een punaise uit je inventaris en plaats hem op de punt achter het woord Inscripta.
Bind het draad van het klosje garen om de punaise.
Je cursor zit nu aan het uiteinde van de draad vast.
Als je een ronddraaiende beweging met je cursor maakt, zie je een cirkeltje verschijnen. Om deze cirkel groter te maken, houd je de muisknop ingedrukt en "trek" je aan het draadje.

De bedoeling is dat je een cirkel maakt die over de groene letters gaat (groene waarheid).
Het woord Veritatis betekent waarheid. Trek dus als eerste je draad naar de groene V.
Maak dan een cirkelvormige beweging, met de wijzers van de klok mee (de juiste richting). Je gaat dan, als alles goed ging, over de letters V I R G O (maagd).

Rechtsklik om de draad los te laten. Het klosje gaat dan links in beeld staan, waar je het weer kunt oprapen.

Je weet nu de combinatie van het slot.
Zet de letters van het draaislot op V I R G O.
Het kistje gaat open en Arno ziet een Griekse vaas. Op de afbeelding zie je hoe Iphigeneia geofferd word. Arno kent deze versie niet. Volgens de originele geschriften werd ze op het laatste moment door de Goden gered.
De afbeelding met Iphigenia's sacrifice zit nu in je inventaris bij de documenten.
Bekijk met je vergrootglas de bovenrand van de vaas. Hier staat: "De altaren van de god wordt overstroomd met bloed. Zwart en kokend, vloeit het op de grond en drenkt de wortels van de eikenboom."


Boeken
Ga nu op zoek naar de boeken, die Irina je wilde laten vinden via de woorden die ze in bloed schreef: ARMA   SUNT   INDE   MALA

1ste letter: Bekijk de bordjes met de Latijnse tekst die boven elke deuropening hangen.
                  De eerste letter van het woord, is de laatste letter van de Latijnse zin.
2de letter: Loop de nis in. Boven elke kast zie je een Latijns spreekwoord.
                 De tweede letter van het woord, is de laatste letter van het Latijnse spreekwoord.
3de letter: Bekijk de boekenplanken. Op de plank boven elke rij boeken zie je een Latijns woord.
                 De derde letter van het woord, is de laatste letter van het Latijnse woord.
4de letter: Aan de onderkant van elk rijtje boeken zie je het alfabet.
                 De vierde letter van het woord, is de letter waarboven het boek staat dat je zoekt.

Als je op dat boek klikt, zal Arno het lezen. Het boek gaat vervolgens naar je documenten als dit het juiste boek is.

Hint Tekst deuropening Spreekwoord Woord Letter Titel boek
ARMA Ad astra per aspera Incerta curatio
certus dolor
Grumium A Klik op lege plek
SUNT Felix qui potuit rerum
cognoscere causas
Mirabile visu Aldebaran T Runic Anthology
INDE Nil admirari Nomen est omen Alfard E The Funeral of
Patroclus
MALA Nil Nimium. Satis est:
ne sit et hoc nimium
Acta est fabula Nibal A Sacrifice of
Iphigenia


Je hebt gemerkt dat 1 boek (het ARMA-boek) niet op zijn plek lag en dat er ook geen bladwijzer van Irina in de plaats van het boek was. Het boek is dus gestolen!

Als Arno de andere boeken gevonden heeft, stelt hij voor het kantoor te verlaten. Ga naar de gang en klik op de plattegrond om terug te keren naar Vladoviste.
Extra puzzel  

Als je wilt, kun je een extra puzzel oplossen, die niet noodzakelijk is om het spel uit te kunnen spelen.

Open het boek "Runic Anthology". Ga naar de laatste pagina.
Je ziet hier regels met omschrijvingen en regels met stippellijnen.
Je kunt elke regel beetpakken en naar een andere plek slepen.
De bedoeling is dat je groepjes maakt van omschrijvingen die bij elkaar horen en ze van elkaar scheidt met een stippellijn.

De groepjes hoeven niet in een bepaalde volgorde te staan.
Als je beide pagina's correct gesorteerd hebt, is Arno tevreden en zal op de plaats van de stippellijn de omschrijving van het groepje verschijnen.

The ferment of vanity
The one who never lies
The trap of light
=MIRROR
The sun of the bosom
The neck ornament
The splendor of the chest
=NECKLACE
The sweat of the sword
The water of the tree of wounds
The stream of the wolves
The nectar of the wounds
=BLOOD
The seagull of discord
The falcon of the sword's dew
The eagle's cousin
The red swan
=RAVEN
The ferment of strife
The snow of the purse
The dragon's nest
=GOLD, MONEY, COINS
The corn of the raven's blue
The cup of the sweat of war
The chalice of the battle dew
= RECIPIENT FILLED WITH BLOOD
The sunshine of the houses
The dog of the rooftops
The nightmare of the yew
=FIRE
The force of the bow
The leg of the shoulder blade
=ARM
The coat of the bird of battles
The array of the swan on the wave of corpes
The atire of the seagull of hatred
=RAVEN PLUMAGE
The hail of the sword storm
The whistling bug of battlefields
The thorn of the wound
=ARROW, TIP
The brother of fire
The wolve of ropes
=WIND
V l a d o v i s t e:    dag 5


Dr. Maria Florescu  

Ionel
Aangekomen in Vladoviste, zie je dat Luana niet meer op het bankje zit.
Loop door de straat links van de trappen. Na één stap ruikt Arno een brandlucht.

Loop verder rechtdoor en je staat voor Ionel. Praat met hem.
Hij zegt dat de IJzeren Garde per auto uit Alba Iula kwam en de muren in het dorp bekladde.
Sluit het gespek af en Ionel zegt dat de volwassenen denken dat pater Arno ongeluk over het dorp afroept.

Kerkhof
Loop naar links, naar het kerkhof en ga door de poort.
Nu zie je rookwolken opstijgen uit het dak van de kerk. De kerk staat in brand!
Loop naar voren en je treft de grafdelver die op de trappen zit. Hij zegt dat dit nooit gebeurd zou zijn als Arno teruggekeerd was naar Rome. Hij wil uit angst niet zeggen wie de kerk in brand stak. Ze hebben ook de sleutel van Martha's crypte meegenomen.

Spreek hem nogmaals aan en vraag of hij zich herinnert dat inspecteur Lupar dood werd gevonden bij de Dode Eik. Hij zegt dat de politie het lijk meenam naar de stad.

Draai je om en loop weg. Je hoort hoe de grafdelver zegt dat hij dr. Maria wel een lekker ding vindt.
Loop verder naar Martha's crypte. De ijzeren deur voor de ingang is afgesloten.
Verlaat het kerkhof.


Praktijkruimte
Die opmerking van de grafdelver over Maria beloofde niet veel goeds. Ga dus even naar de praktijkruimte om te kijken of nog alles in orde is met haar.
Bel aan. Niemand antwoordt. Ga dan maar gewoon naar binnen.

Arno ruikt tabak als hij naar binnen loopt.
Probeer de keuken in te lopen. De stoppen slaan door en het is donker.

Loop desondanks de keuken in.
Bij de omgevallen stoel ligt Maria's bebloede sjaaltje. Raap het op.
Op tafel ligt een Duits tijdschrift over vampieren in films.

Draai je om. Trek het gordijntje onder het aanrecht open en pak de trechter (funnel) van de plank.
Open de lade links van het aanrecht en haal er een stukje koperdraad (copper wire) uit.


Schuurtje
Maak de deur in de keuken open en ga de binnenplaats op.
Draai naar rechts en je ziet de hond. Hij is bang voor pater Arno.

Draai naar links en loop naar het schuurtje. Links van het schuurtje staat een lege jerrycan (empty can). Raap hem op.
Kijk dan naar het rood verlichte raampje. Arno zegt dat het een controlelicht is. De stoppenkast voor het electrisch is in de kelder van het schuurtje. Ga het schuurtje in.

Als je het schuurtje instapt, zie je in de bliksemflits de schaduw van een man.
In het schuurtje staan rekken met doodskisten. Klik links en rechts op de kisten. Zo te horen zijn ze allemaal leeg.

Loop naar voren. Klop op de kist recht voor je. Hij is niet leeg!
Klik op de kist en Arno maakt hem open. Er ligt een man in, die helemaal zonder bloed is.

Draai dan naar links. Klop links van de rode gloed op een kist. Ook deze kist is niet leeg!
Klik er nogmaals op en Arno maakt hem open. Hier ligt Janos Pekmester!
Bekijk hem van dichtbij. Hij is niet dood, maar ligt in een soort coma.
Klik op Janos's vest. Je vindt een aantal pagina's uit de biografie van Vlad Tepes, met een tekening van Fox's fligth, de vlucht van de vos. Eronder staat dat Vlad Tepes de gewoonte had om bij de maaltijd zijn handen te wassen in het bloed van zijn slachtoffers.
Blader tot het einde. Dit manuscript kan alleen afkomstig zijn uit de collectie van prof.Van Bergen in Irina's bibliotheek.
In de rechter zak van Janos's broek vind je een gouden sleutel (golden key) en een sleutelbos (bunch of keys). Neem ze mee
In de linker broekzak vind je onder andere een pakje sigaretten van het merk Horizont. Arno herkent het merk.
Bekijk het opgevouwen briefje van Janos (note). Hij heeft er de dagen van de week en getallen op geschreven.


Kelder
Maak nu het luik open, waaronder je de rode gloed ziet en daal af in de kelder.
Loop naar de achterkant.
Hier zie je aan de linkerkant een generator. Links daarvan hangt een olievat. Haal de lege jerrycan uit je inventaris en zet hem onder het kraantje. Zet de trechter op de jerrycan. Maak dan het kraantje open en raap tenslotte de jerrycan met olie op.

Draai je om en open de stoppenkast die hier aan de muur hangt.
Je ziet 5 zekeringplaatjes, 4 kapotte zekeringen en een hendel.
Zorg ervoor dat de hendel naar boven staat, zodat je dadelijk niet aan de stroom blijft hangen.
Haal dan de 4 kapotte zekeringen eruit en plaats ze op de onderste rij en helemaal rechts op de middelste rij, in plaats van de plaatjes.
Haal nu je het koperdraadje uit je inventaris. Je kunt hiermee twee zekeringplaatjes repareren.
Plaats het koperdraad op de middelste rij op de linker en middelste zekering.
Zet dan de hendel naar beneden in de "on" stand.

Verlaat de close-up en je hoort de telefoon rinkelen.
Tegelijk zie je een paar benen langs het kelderraam lopen.
Verlaat het schuurtje en ga door de keuken naar de hal, waar de telefoon hangt.


Telefoon
Neem de hoorn van de haak. Professor Von Kruger is aan de lijn.
Hij vindt het vervelend dat Maria er niet is, want zij zou hem de uitslagen van de bloedmonsters doorsturen. Hij eist min of meer dat pater Arno nu de testen doet, want hij vermoedt dat het hele dorp besmet is met het P-syndroom. Ook wil hij een vers bloedmonster van Arno zelf.

Laat prof. Krüger maar even wachten en ga eerst verder kijken of je een spoor van Maria vindt.
Loop naar de keuken en ga door de deur weer naar de binnenplaats.


Maria's slaapkamer
Loop richting schuurtje en ga dan links, naar de achterkant van het huis. Je ziet hier een duiventil en enkele duiven op het dak.

Aan de rechterkant is een klein stenen gebouwtje. Maak de deur open met de gouden sleutel die je in de broekzak van Janos Pekmester vond.
Ga Maria's slaapkamer in. Het is donker. Kijk omhoog en je ziet dat er geen peer in de lamp zit. Arno vindt het licht genoeg.

Achter je zit een kraai op een stok, die vanalles roept. Haal een handvol vogelzaad (grain) uit het bakje dat voor hem hangt.
Op de grond links van de vogelstandaard ligt een veer (feather) Raap hem op.

Bekijk de ladekast. Pak het pincet (tweezers) en het lege metalen doosje (metal box).
Trek de lades open en doorzoek de zijden spullen. In de onderste lade vind je Martha's doos. Hij is afgesloten met een 4-cijferig nummerslot.
Aangezien Martha hier voor Maria sliep, vind je misschien wel aanwijzingen voor de code.

Kijk in de kartonnen doos, links van de ladekast. Haal er een blikje azijnzuur (acetic acid) uit.
Achter de doos met azijnzuur zie je een rood doek. Trek de rode doek weg en je ontdekt dat er een schilderij achter verborgen zit. Hang het schilderij op de lege plek boven de ladekast.
Het schilderij heet "Martha en Maria". Als je het wilt oppakken, klik je op het haakje. Als je het wilt bekijken, klik je op het schilderij.

Kijk naar het bed met de tijdschriften.
Bekijk het schilderij dat aan het hoofdeinde aan de muur hangt. Het heet "St. Sebastian". Arno heeft de indruk dat het op de verkeerde plek hangt.
Pak "St. Sebastian" beet aan het haakje en zet het even links van de ladekast tegen de muur.
Pak het schilderij "Gymnosophist", dat links boven de ladekast hangt, van de muur en hang het aan het hoofdeinde van het bed.
Pak het schilderij dat aan de zijkant van het bed hangt. Het heet "Funeral of Patroclus". Hang dit schilderij links van de ladekast.
Raap dan "St. Sebastian" op van de vloer en hang dit aan de zijkant van het bed.

Klik nu op elk schilderij om het van dichtbij te bekijken. Gebruik je vergrootglas en bekijk de rechteronderkant van de lijst. Er staat een referentienummer op.
Op de lijst van "Gymnosophist" staat: Frame ref: A4.
Op de lijst van "St. Sebastian" staat: Frame ref: A7.
Op de lijst van "Funeral of Patroclus" staat: Frame ref: B6.
Op de lijst van "Martha and Maria" staat: Frame ref: AD8.

Open zo nodig de onderste lade en bekijk nu weer Martha's doos van dichtbij.
Voer hier code 4 7 6 8 in en de doos gaat open.
Haal het zwarte medische rapport van Martha Calugarul eruit. Er zit een foto in van Martha, nadat haar gezicht verbrand was door zwavelzuur. De foto is gedateerd 10 september 1902.
Onder het rapport ligt een sleutel met label: concesiunae 1415. Raap hem op.

Bij het voeteneinde is nog een deur. Maak hem open. De kamer erachter is te donker om iets te kunnen zien. Verlaat Maria's slaapkamer weer.


Krüger's bloedonderzoek  

Duiven
Kijk op de grond voor de duiventil. Je ziet hier een voederplaat.
Gooi de handvol vogelvoer op de voederplaat en de duiven vliegen van het dak.
De linker duif heeft een rood bandje om zijn poot. Haal het van de poot en je ziet dat het een gloeidraad (Schwarz filament) en een briefje van Von Krüger is.
Lees het briefje. Von Krüger stuurt Maria de gloeidraad omdat ze het nodig heeft bij haar bloedtesten en het in Vladoviste moeilijk te krijgen is. Hij vraagt haar de gegevens zo spoedig mogelijk te sturen. Laten we dus maar beginnen aan de bloedtesten.


Steriliseren
Ga terug naar het huis. Als eerste zul je weer de instrumenten moeten steriliseren, zoals je dat al eerder deed. Loop naar de onderzoeksruimte en pak het bakje met instrumenten.
Ga naar de keuken en doe de instumenten in de ketel die je met water gevuld hebt.

Bij het brandhout voor de kachel, vind je ook een hamer (hammer) en een houten staak (stake). Raap die op.

Als het water kookt, loop je even naar de achterdeur. Door de stoom is nu een boodschap zichtbaar, die op het glas geschreven is. Er staat "Zoek de oorsprong" in het Italiaans. Arno vraagt zich af of Maria die boodschap voor hem achtergelaten heeft.

Was je handen, pak de gesteriliseerde instrumenten en ga terug naar de onderzoeksruimte, waar je het bakje weer op tafel zet.


Arno's bloed
Nu mag je weer een flesje met Arno's bloed vullen, zoals je ook al eerder deed.
Zet de spuit in elkaar en tap Arno's bloed af. Je kunt voor de grap ook even met de naald naast de ader prikken.
Doe het daarna correct en haal tenslotte het flesje 815 uit het gele doosje.


Vrieskast
Ga naar het zijkamertje om Arno's bloed in de vrieskast te plaatsen.
Jammer genoeg heeft iemand de code van het slot veranderd.

Je zult door proberen de juiste code moeten vinden.
Draai het linker cijfer 1 stapje verder en trek aan de rechterkant aan het slot. Als het slot meegeeft, heb je het juiste getal.
Doe hetzelfde met het tweede getal (en het derde en vierde). Als het slot weer een stukje verder beweegt, heb je het juiste getal.
Uiteindelijk gaat het slot open met de combinatie 1 0 4 2.

De kast gaat open en je kunt flesje 815 op de lege plek zetten.
Kijk naar flesje 814, het flesje dat Arno de vorige keer met zijn bloed vulde. Hij heeft de indruk dat er minder in zit dan voorheen.
Sluit de vrieskast.

Electrisch apparaat
Lees de brief met Krüger testinstructies, die voor de vrieskast ligt.
Bij dit onderzoek moet het bloed eerst voorbereid worden door een electrisch apparaat en daarna bekeken worden door een microscoop. Maria heeft de apparaten die je nodig hebt al klaar gezet. Jammer genoeg werkt het electrische apparaat niet.

Kijk naar de grond. Daar zie je de accu, die stroom moet leveren aan het apparaat op tafel. De lamp brandt rood. Maak het klepje op de accu open. De accu staat droog, er moet zuur bij.
Haal het blikje azijnzuur (acetic acid) uit je inventaris en giet het leeg in de accu. Nu brandt de lamp groen.

Maar nog steeds is het apparaat niet in orde.
Op tafel, tussen de blauwe en rode draad, ligt een kapotte gloeidraad (schwarz filament).
Von Krüger stuurde per duif een nieuwe gloeidraad. Omdat hij in het bloed gedoopt wordt, zul je hem eerst moeten steriliseren.

Ga dus naar de keuken en steriliseer de gloeidraad in de pan kokend water.
Was zo nodig je handen en haal de gesteriliseerde gloeidraad (filament) uit de pan.

Loop terug naar de zijkamer.
Plaats de gesteriliseerde gloeidraad aan de bovenkant van het electrische apparaat.
Nu is de machine klaar voor gebruik.


Bloedanalyse - Parameter test 1
- Pak een reageerbuisje uit het rek.
- Maak de vrieskast open en klik met het buisje op
  flesje 815 (2de monster van Arno).
- Maak de vrieskast weer dicht.
- Zet het buisje met bloed op de electrische machine.
- Trek aan de hendel, links aan het apparaat, om de gloeidraad
  in het bloed te dopen.
- Duw dan onderaan het apparaat op de + knop, om de draad op te laden.

- Haal vervolgens de draad-met-bloed uit het apparaat en leg hem onder de microscoop.
- Klik op de lens om door de microscoop te kijken.

Je ziet nu bloedcelletjes op de gekrulde draad.
Sommige cellen hebben 1 donkere kern. Dat zijn de mono-nuclear granulocytes.
Ander cellen hebben 3 donkere kernen. Dat zijn de poly-nuclear granulocytes.

Rechts bovenaan in je scherm kun je op twee knopjes klikken om het aantal cellen automatisch te tellen en te markeren.
- Klik op het knopje met 1 donkere kern, dan zie je het percentage van
  deze gemerkte poly-nuclear cellen (81%).
- Klik op het knopje met 3 donkere kernen en erboven wordt het
  percentage van de gemerkte mono-nuclear cellen vermeld (19%).
- Laat beide knopjes ingedrukt en erboven zie je nu 100% gemerkte cellen staan.


Parameter test 2
In zijn brief schreef Von Krüger, dat je de test een tweede keer moest doen, met een mengsel van geladen en ongeladen cellen.

- Haal de draad met de 100% gemerkte en geladen cellen onder de microscoop uit.
- Hang de gloeidraad met de geladen cellen weer aan het apparaat.
- Gebruik de hendel om de draad in het buisje te laten zakken.
- Duw onderaan het apparaat op de - knop om de geladen cellen van het draadje te verwijderen.
- Wacht een paar tellen.

- Gebruik weer de hendel om het schone draadje in het buisje te laten zakken.
- Duw onderaan het apparaat op de + knop om de draad weer te laden met het mengsel.
- Pak het draadje met het mengsel en leg het onder de microscoop.
- Kijk door de lens.
- Je leest nu boven de knopjes het percentage van de geladen cellen in
  het mengsel (7%).

- Haal het draadje met mengsel onder de microscoop uit.
- Bevestig het draadje aan het apparaat.
- Trek aan de hendel om het draadje in het buisje te laten zakken.
- Duw op de - knop om de cellen van het draadje te verwijderen.

- Pak het buisje met bloed en zet het in het rekje.

Volg nu dezelfde procedure met bloed uit flesjes 814, 813, 812, 811 en 810.


Testresultaten
Open daarna de groene map op de tafel voor de vrieskast. Nu mag je de Krüger test op het onderste deel van het formulier invullen.
Begin met flesje 815, het nieuwe bloedmonster van pater Arno

In het bovenste vakje staan de uitslagen van de eerste parameters, dus 081 en 019.
Klik op de vierkantjes tot in het eerste rijtje 081 staat, de rest vult hij vanzelf in.

In het tweede vak moet het aantal granulocytes per ml vermeld worden. Deze uitslag moet je nog berekenen.
Volgens Von Krügers instuctie in de brief vermenigvuldig je eerst de totaal-percentages van beide parameters.
Dat is altijd 100 x 100 = 10000.
Dit getal deel je door de uitslag van de tweede test. Bij pater Arno is dat 10000 : 7 = 1428.

Nu mag je in het onderste vak aanvinken of dit een normale uitslag is of niet.
Volgens Krügers aanwijzingen:
- P-anomaly: Als % mono-granulocytes minder is dan de poly-granulocytes.
- Unknown anomaly (onbekende afwijking): Als % mono-granulocytes meer is dan de
  poly-granulytes.
- No noted anomaly (geen afwijking): Als % mono-granulocytes ongeveer gelijk is aan de
  poly-granulocytes.


Flesje Naam Mono-
nuclear
Poly-
nuclear
Test 2 Totaal
per ml
Analyse
815 Arno Moriani 81 19 7 1428 unknown anomaly
814 Arno Moriani 56 44 9 1111 no noted anomaly
813 Stephan Luca 57 43 10 1000 no noted anomaly
812 Janos Pekmester 89 11 7 1428 unknown anomaly
811 Ionel Martiescu 46 54 10 1000 no noted anomaly
810 M. Florescu 100 0 6 1428 unknown anomaly


Als je alles correct hebt ingevuld, zal Arno zeggen dat het helemaal goed is naar zijn mening.
Hij wil meteen de uitslagen doorbellen naar Von Krüger.


Deur openen
Maar voor Arno naar de deur kan lopen, slaat deze dicht en is Arno opgesloten.
Kijk naar de deur.
Haal het blikje azijnzuur (acetic acid) uit je inventaris en giet het leeg op het bovenste scharnier aan de rechterkant van de deur.
Daarna kun je de deur open maken.

Ga naar het halletje, waar Arno uit zichzelf professor Von Krüger opbelt om hem de resultaten van het bloedonderzoek te geven.
Verlaat daarna de praktijkruimte.
Decoderen  

Herberg
Ga naar de herberg. Als je binnenstapt, zal Ozana meteen zeggen dat er post voor Arno is gekomen. Arno begint te hoesten.
Klik op het mandje met knoflook, dat links op de balie staat. Arno hoest nog harder en voelt zich niet lekker. Hij verdraagt geen knoflook meer.


Slaapkamer
Loop naar boven naar Arno's slaapkamer.
Klik op de deur en je hoort een stem careful (opgepast) roepen. Het lijkt op de stem van de vogel in Maria's kamer.
Arno neemt de waarschuwing serieus, stap dus niet gewoon naar binnen.

Kijk naar de opening tussen de deur en het kozijn. Je ziet dat er een touwtje gespannen is. (Kijk ter hoogte van onderkant raam/gordijn).
Haal een punaise (thumbtack) uit het doosje in je inventaris en prik hem op het touwtje op het kozijn.
Pak nog een punaise en prik die op het touwtje op de deur.
Nu kan het touwtje aan beide kanten niet meer schuiven.

Haal het mes uit de inventaris en snijd het touwtje tussen de punaises door. Ga dan de kamer in.

Op de vensterbank zit Maria's vogel. Hij roept "boom-boom" en vliegt dan weg.
Arno draait zich om en zit dat op de deur een bom gemonteerd is.
Haal de bom (bomb) van de deur af.

Loop naar de tafel. Er ligt een pakje van Irina op, dat ze blijkbaar nog voor haar dood kon posten. Maak het open met je mes.
Er zitten bolletjes knoflook in het pakje. Haal het metalen doosje uit je inventaris. Stop de knoflook in de doos.
Lees dan de brief van Irina.
Ze vraagt of Arno de knoflook bij zich wil dragen te bescherming.

In het pakje zit ook een brief van William Yeats aan prof Van Bergen, waarin sprake is van een bijeenkomst tussen Van Bergen en een aantal clubleden, waarin Van Bergen over Transylvania en zijn legendes zal vertellen.
Ook is er een brief van Heimrik von Kreuzberg, die ook de bijeenkomst was. Hij heeft de Thule Society opgericht, omdat hij met een paar uitverkorenen "Het Pad" wil volgen en vraagt of Van Bergen lid wil worden.
Professor van Bergen wil dit beslist niet. Als hij al het Pad zou volgen, dan zou dit zijn om het kwade uit te roeien en niet om het te vereren en gebruiken, zoals de Thule Society nastreeft.


Balie
Verlaat de slaapkamer en ga de trap af naar de balie.
Spreek Ozana aan en vertel haar over de bom. Ze zegt dat Janos Pekmester samen met iemand uit Alba Iula op zijn kamer is geweest en dat ze niks mocht zeggen. Eigenlijk wil ze graag dat Pater Arno vertrekt, zoals Janos haar opdroeg te regelen.

Op de balie ligt een brief voor Janos Pekmester. Arno wil hem lezen.
Klik erop. De brief is van professor Von Krüger en het is een onbeduidend verhaal over de onzin van de opgravng op de kasteelruïne.
Bekijk de brief met je vergrootglas. Er zitten gaatjes in de brief. Arno wil de brief op een lichtbak leggen om te bestuderen.
Bekijk de vierkante dikke punt achter de ondertekening H.von K. Arno ziet een verdikking, maar kan het niet weghalen, zonder het papier te beschadigen.
Neem de brief mee en ga de trap op.


Kamer van Janos.
Ga, tegenover Arno's kamer, de kamer van Janos Pekmester in. Kijk rond.
Op de tafel, die naast de kleerkast tegen de muur staat, vind je een aansteker (lighter). Steel hem.
Op de kalender staat "Dienstag 14 september 1920".
Lees de brief van de Vesnicie Foundation. Janos kreeg toestemming om tot aan de ophaalbrug van Kasteel Twilight opgravingen te doen. Aangezien er in het kasteel munitie was opgeslagen, mag hij onder geen voorwaarde de ophaalbrug repareren en in het kasteel onderzoek te doen.
Lees de Thule brochure ofver raszuiverheid, die onder de brief ligt. Op het aangehechte briefje lees je, dat H.v.K. geïntereseerd is in de ideeën van de auteur.
Sla dan de map open die eronder ligt. Hierin vind je een afbeelding van Siegfried en de draak. Iemand heeft onder de tekening geschreven, dat de "übermensch" niet in water, maar in bloed gedoopt zal worden.

Maak met de sleutelbos (bunch of keys) die je in Janos's broekzak vond, de lade in de tafel open.
Hierin vind je nog een paar pagina's uit Vlad Tepes biografie, genaamd "punishment".
Ook ligt in de lade een Duits paspoort op naam van Hans Beckermeyer, met de foto van Janos Pekmester. Deze Hans Beckermeyer staat op de lijst van de Thule Society aanhangers.


Decodeerapparaat
Bekijk het lage ronde tafeltje bij het raam.
Hierop ligt een doosje en een blad papier, waarop een doorgedrukte tekst nauwelijks zichtbaar is.

Pak het potlood dat boven het blad papier ligt en klik driemaal op het blad papier.
Nu zie je een lijst met 4-letterige codes. Erboven staat: SEPTEMBER IV III I V II.
De letters SEPTE zijn onderstreept.

Maak het doosje open met Janos's sleutelbos.
In het doosje zit een decodeerapparaat en een brief met enveloppe.
Bovenaan het apparaat zie je 5 staafjes. Op de staafjes staan letters en onderaan Romeinse cijfers. Met de wieltjes naast de staafjes kun je de letters veranderen.
De staafjes kun je ook beetpakken en op een andere plek leggen, zodat de Romeinse cijfers op een andere plek liggen.

- Leg de staafjes zó, dat onderaan de Romeinse cijfers staan,
  in de volgorde zoals je op de lijst zag, namelijk: IV III I V II.
- Draai dan aan de wieltjes, tot je het midden van de staafjes
  het woord S E P T E leest.
- Typ nu op het toetsenbord van het apparaat de lijst met letters
  over, van links naar rechts, zonder de spaties:  UARCQRVDUTDCKOHQYVIKYUQQKLBWKXZZRLCX......enz.

Terwijl je typt, verschijnen de gedecodeerde letters onderaan in je scherm. (UARC = VLAD).
Als je een regel of drie getypt hebt, zal de rest van de tekst vanzelf verschijnen en gaat het gedecodeerde document (decoded report) document naar je inventaris.

Lees de brief van Hans Beckermeyer (Janos) aan Heinrich von Krüger.
Hij schrijft dat Martha's graf leeg was, zoals Von Krüger vermoedde.
Arno werd door Janos gebruikt om de papieren van prof. Van Bergen te pakken te krijgen. Uiteindelijk moest hij zelf naar Boedapest gaan en hij vindt dan ook, dat Arno niet meer nodig is.
Hij zegt dat ze contact moeten zien te maken met de Draak, omndat hij niet onuitgenodigd het kasteel wil betreden.
De bloedtesten waren noodzakelijk om te bepalen, wie een dienaar en wie een slachtoffer van de draak is.


Code 2
Haal nu de brief met enveloppe uit het laadje van het decodeerapparaat en leg hem op het zwarte vel papier met codes.
Nu zie je dat deze brief ook helemaal vol staat met lettercodes. Maar je kunt hem niet zomaar ontcijferen. Je hebt de code voor de staafjes nodig.


Bekijk de enveloppe en bestudeer de postzegel met het vergrootglas. De brief is afgestempeld op 28 augustus 1920.
Volgens de kalender op de tafel naast de kast, is het dienstag (dinsdag) 14 september. Als je terugtelt, kom je te weten dat 28 augustus op een zaterdag valt.

Haal "Janos's note", het briefje dat je in zijn boekzak vond, uit je inventaris.
Hier zie je de dagen van de week met een getal staan.
Jammer genoeg zijn de vrijdag en zaterdag onleesbaar.

Bestudeer het blaadje.
De vijf getallen die achter de dagen staan, zijn volgens een vast patroon opgebouwd.
Kijk naar het cijfer dat rechts van een cijfer staat.
Dit bepaalt namelijk de positie in het getal van de volgende dag.

Vergelijk de getallen op zondag en maandag.
Zondag    2 5 1 3 4
Maandag 5 4 1 3 2
Zondag: de 2 staat naast de 5....de 2 komt op de 5de positie op maandag.
Zondag: de 5 staat naast de 1....de 5 komt op de 1ste positie op maandag.
Zondag: de 1 staat naast de 3....de 1 komt op de 3ste positie op maandag.
Zondag: de 3 staat naast de 4....de 3 komt op de 4ste positie op maandag.
Zondag: de 4 staat als je opniew begint, naast begincijfer 2....de 4 komt op de 2de positie op maandag.

Nu weet je hoe je het getal op vrijdag kunt bepalen.
Donderdag 2 4 1 5 3
Donderdag: de 2 staat naast de 4....de 2 komt op de 4de positie op vrijdag.
Donderdag: de 4 staat naast de 1....de 4 komt op de 1ste positie op vrijdag.
Donderdag: de 1 staat naast de 5....de 1 komt op de 5de positie op vrijdag.
Donderdag: de 5 staat naast de 3....de 5 komt op de 3de positie op vrijdag.
Donderdag: de 3 staat naast de 2....de 3 komt op de 2de positie op vrijdag.
Dus vrijdag heeft als code: 4 3 5 2 1

Bereken tenslotte de code voor zaterdag.
Vrijdag 4 3 5 2 1
Vrijdag: de 4 staat naast de 3....de 4 komt op de 3de positie op zaterdag.
Vrijdag: de 3 staat naast de 5....de 3 komt op de 5de positie op zaterdag.
Vrijdag: de 5 staat naast de 2....de 5 komt op de 2de positie op zaterdag.
Vrijdag: de 2 staat naast de 1....de 2 komt op de 1ste positie op zaterdag.
Vrijdag: de 1 staat naast de 4....de 1 komt op de 4de positie op zaterdag.
De code voor zaterdag is: 2 5 4 1 3.
In Romeinse cijfers is dat dan: II V IV I III.


Brief uit decodeerapparaat


Leg de staafjes op het decodeerapparaat zó dat je onderaan II V IV I III ziet staan. Pak een staafje beet en klik op de gewenste plek.

De letters op de staafjes zijn gebaseerd op de eerste vijf letters van de maand.
Draai dus aan de wieltjes en zet de letters op A U G U S.

Typ nu de codes over van de brief: YGROWRCFBJCDRZJDOPFGXCNLXOCV.....enzovoorts.

Lees tenslotte de brief van Von Krüger aan Hans (decoded letter).
Von Krüger is evan overtuigd, dat de laatste test op het Pad plaats vind in de balzaal van Kasteel Twilight. Hij vraagt Hans om niet overhaast daar naar toe te gaan. Direct contact met de Draak is het beste. Daartoe moeten ze zijn slachtoffers bestuderen.
Hij adviseert Hans/Janos om het boek "Svenson's Runic Anthology" te lezen en met name de inscriptie over "Wood of Blood".

Sluit de close-ups en verlaat de kamer van Hans/Janos. Er valt hier niets meer te ontdekken, nu je weet dat Von Krüger en Hans lid zijn van de Thule Society en het Pad van de Draak volgen.
Wasrol en microfilm  

Zolder
Je hebt inmiddels de wasrol van Irina en op zolder ligt een oude grammofoon.
Als je de naald voor de grammofoon nog niet hebt, ga hem dan halen bij Ionel. Je krijgt hem als je een spelletje met hem speelt.

Als je de naald hebt, beklim je de vliezotrap naar de zolder. Kijk aan de rechterkant naar de koffergrammofoon. Zet zo nodig de grammofoon in elkaar en zet Irina's wasrol erop, in plaats van de wasrol die erbij ligt.

Draai aan de slinger en luister naar de stem van Professor van Bergen.
Hij vertelt dat Dracula een huis kocht in Boedapest via Van Bergen's vriend Ioan Hartner. Dracula ging er vervolgens met Ioan's vrouw Luciana vandoor.
Van Bergen en Ioan volgden het stel naar Vladoviste en logeerden daar in de herberg.
's Nachts stond Luciana onder Ioan's raam te roepen. Ioan nodigde haar uit naar boven te komen, hij weigerde te geloven dat Luciana inmiddels ook een vampier was.
Luciana beet Ioan en begon hem leeg te zuigen. Van Bergen forceerde de tussendeur, ging de kamer in en stak Luciana met een houten pin door het hart.
Ioan weigerde te vluchten uit Vladoviste en werd prompt gearresteerd wegens moord op zijn vrouw. Hij overleed in de gevangenis, waarschijnlijk door toedoen van Dracula.

Haal de grammofoon weer uit elkaar. De wasrol van Van Bergen breekt.
Maak het deksel dicht, neem de koffergrammofoon (grammophone) mee en verlaat de zolder.


Praktijkruimte
Je hebt ook nog de brief van Janos, die op de balie lag. Arno wilde hem op een lichtbak bekijken, vanwege de gaatjes en de dikke punt.
Zoals je weet fotografeerde Martha als hobbie. Ze ontwikkelde de foto's ook zelf en had dus een donkere kamer: de kamer aan het voeteneinde van het bed. Verlaat de herberg en ga naar de praktijkruimte.

Ga naar binnen en loop via de keuken en de binnenplaats het schuurtje in.
Ga de kelder in en open de stoppenkast.

Zet de hendel omhoog in de OFF-positie.
Pak een koperen draadje en plaats het in het midden van de bovenste rij op een plaatje.
Zet de hendel weer naar beneden in de ON-positie.

Verlaat de kelder en ga naar Maria's slaapkamer, achter het huis.
Je ziet nu licht branden onder de deur aan het voeteneinde van het bed.
Maak de deur open en ga naar binnen.


Donkere kamer
Het kamertje is ingericht als een donkere kamer, waar Martha en Maria hun foto's ontwikkelden.
Kijk naar de foto op de lichtbak. Het is een foto van Maria.
Arno stoot, heel onhandig een flesje zuur om op de foto. Nu ziet Maria's gezicht er precies zo uit als dat van Martha! Klik op de beschadigde foto om hem van de lichtbak af te halen.

Haal het blikje azijnzuur (acetic acid) uit je inventaris en klik ermee op het omgevallen flesje om het weer te vullen.

Pak de spons die op de wastafel (rechts) ligt, maak hem nat onder de kraan en veeg dan de lichtbak schoon. Spoel de spons schoon onder de kraan en leg hem daarna terug.
Haal de envelop met "Janos's letter" uit je inventaris en leg hem op de schone lichtbak.
Bekijk de brief van dichtbij. Let op de kleine witte gaatjes die je hier en daar onder een letter ziet staan. Ze zijn met opzet met een naald erin geprikt.
Noteer de letters boven de gaatjes: C C H H H H O O N A N A S H H O.

Kijk naar de flessen met chemicalïen op het plankje.
Bekijk het etiket op het linker flesje (dat voorheen omgevallen was).
De scheikundige naam voor azijnzuur is: C2H4O2.
Voluit geschreven is dat CCHHHHOO. Dat zijn de letters boven de gaatjes!
Zoek nu de andere flesjes.
Dat zijn Na2S (NANAS), natriumsulfaat, het derde flesje van links op het plankje.
En H2O (HHO), water, het derde flesje van links op de tafel.

Naast de lichtbak zie je drie lege metalen schaaltjes.
Meng in een van de schaaltjes een portie (1 klik) C2H4O2, Na2S en H2O.
Pak de schone spons (clean sponge) bij de wasbak en doop hem in het mengsel.
Veeg dan met de spons over de brief van Janos.
Spoel de spons weer schoon onder de kraan en leg hem daarna terug.
Pak de metalen schaal bij het handvat, spoel hem schoon onder de kraan en zet hem dan terug op zijn plek.

Bekijk de brief van dichtbij.
Nu de brief doorweekt is, kun je met het pincet (tweezers) uit je inventaris, de verdikking op de vierkante punt achter de ondertekening weghalen. Het is een microfilm en hij blijft tussen de punt van de pincet zitten.


Microfilm
Bekijk eerst het boekje met voorschriften, helemaal rechts op het plankje met chemicaliën.
Hierin lees je wat je nodig hebt om de microfilm te ontwikkelen en de tijd dat je het papier in de bakjes moet dompelen.

Giet eerst de juiste chemicaliën in de schaaltjes.
Developer (linker schaal): Meng Hydroquinone, Metol, Sodium sulfite, Alkaline mix en
                                         Distilled water.
Stop Bath (middelste schaal): Diluted acetic acid (= verdund azijnzuur = een mengsel van
                                               Acetic acid en distilled water).
Fixer (rechter schaal): Meng Sodium thiosulfate met Potassium metabisulfite.


Vergroten
Op de linkerkant van de tafel staat een vergrootapparaat (enlarger).
- Haal het pincet-met-microfilm uit je inventaris en leg de microfilm, halverwege
  het apparaat, op het glasplaatje.
- Klik nu op de lichtknop boven de wasbak en het licht wordt rood.
- Open dan de zwarte doos die links naast de wasbak staat.
- Pak de knijper (tongs) die rechts van de schaaltjes ligt en pak daarmee een blad
  fotopapier beet. Houd de muisknop ingedrukt en leg het papier op de onderkant
  van het vergrootapparaat.
  N.B.: Als je de doos opent met het gewone licht aan, is het bovenste blaadje
  waardeloos geworden en gooit Arno het blaadje weg.
- Klik op het knopje midden onder aan het apparaat en het fotopapier wordt belicht.
  het schakelt vanzelf weer uit.


Ontwikkelen en afdrukken
- Pak het belichte papier met de knijper van het vergrootapparaat af.
- Leg het papier 12 seconden in de linker schaal. Haal het eruit.
  (tip: pak het als je de foto ziet veranderen).
- Leg het papier 7 seconden in de middelste schaal. Haal het eruit.
- Leg het papier 7 seconden in de rechter schaal. Haal het eruit.
- Hang het papier te drogen aan het lijntje boven de tafel.

Bekijk na een paar tellen de gedroogde foto van de bergtoppen in Turkije.
Bekijk hem met je vergrootglas en je ziet 3 symbolen op de toppen: een drietand, een pi-teken en een ladder.

Verlaat de donkere kamer en de slaapkamer.
Arno heeft een hoop geleerd, maar denkt dat hij nu wel wat hulp kan gebruiken.


Kelder
Ga even via het schuurtje terug naar de kelder.
Open de stoppenkast en zet de hendel omhoog in de OFF positie.
Pak het koperen draadje uit de bovenste rij en plaats het terug in de middelste rij.
Zet de hendel weer in de ON-positie. Nu heeft de koelkast met al dat bloed weer stroom.

Verlaat de kelder en het schuurtje.
Verlaat via de keuken de praktijkruimte.
Luana en Vlad's beker 

Herinner je dat Luana zei, dat als je haar hulp nodig had, je haar kon vinden op het station of in de wildernis.
Loop in de richting van het kasteel. Bij de Dode Eik staat Luana's woonwagen.
Ze roept Arno en zegt dat hij nu zijn vijanden kent.
Zij heeft haar watervoorraad aangevuld en stuurt Arno nu naar de bron. Hij moet daar zoeken naar een afdruk bij het water.

Arno draait automatisch in de juiste richting.
Loop een stap rechtdoor. Pater Arno begint te hoesten.
Draai je om. Je ziet dat je over een stroompje bent gestapt, waarover een grafsteen is neergelegd als bruggetje.
Bekijk de tekst op de steen: Ter herinnering aan Lord Mircea XIII.
Klik nogmaals op de steen. Nu kantelt hij en zie je aan de achterkant staan, dat de steen ter herinnering aan Duke Alexander VIII is!

Loop verder over het pad tot bij het kapelletje. Hier zie je de bron waaraan het stroompje ontspringt.
Links van het kapelletje staan twee grafstenen. Volgens de tekst van Vlad I en Vlad III.
Rechts van de steen van Vlad III stond nog een steen. Dat moet dan de steen zijn, die als bruggetje gebruikt is.

Bekijk nu de achterwand van het kapelletje van dichtbij.
Je ziet de indruk van een beker in de stenen plaat. Op de rand van het plankje lees je dat degene die deze beker steelt gedood wordt, op bevel van Vlad I.
Dit moet de bron en beker zijn waarover je las in de biografie, genaamd "The Punishment".
Bekijk de "zonnewijzer met 13 stralen". De rondjes met het getal I en IX zijn verdwenen.

Loop terug naar Luana en praat met haar.
Luana zegt dat je de gestolen beker moet vinden. Arno blijft vreselijk hoesten.


Ionel
Loop terug naar de kapot geschoten huizen aan de rand van het dorp, waar Ionel rondhangt.
Vraag Ionel of hij weet wie de beker gestolen heeft.
Na enige aarzeling zegt hij dat Ariel en Cedric de beker wegnamen. Hij weet niet wat ze er vervolgens mee deden.


Ozana
Loop naar de herberg en praat met Ozana, die de moeder van Ariel is.
Ze zegt dat haar zoon geen dief is en wil niet dat pater Arno hem opbelt om vragen te stellen.
Arno besluit terug te gaan naar Luana.


Luana
Leg Luana de situatie uit.
Ze kent een andere manier om de beker te vinden en heeft daarbij de volgende voorwerpen nodig:
1. Bloed van een verloren gevecht aan wrede tanden.
2. As van een gedode vampier.
3. Een wichelroede van een hazelaar, geen krans.
4. De ring van een moordenaar, een Ariër, wreder dan Egypte's Seth.
5. Bloesem van een rozenstruik, geplukt waar de lucht ijl maar fris is.
6. Vurige bessen van de struik die bekend staat als Mountain Ash.


Ad 1: Bloed van een verloren gevecht aan wrede tanden.
Je hebt Maria's bebloede sjaaltje al gevonden op de keukenvloer.
Als je wilt, kun je hem alvast op de kist leggen, die voor Luana op de grond staat. Je kunt ook wachten tot je alle voorwerpen bij elkaar hebt.


Ad 2: As van een gedode vampier.
Zoals je op de wasrol hoorde, was Luciana Hartner in een vampier veranderd. Professor van Bergen heeft haar met een staak door het hart gedood, in de herberg. Ze is hier op het kerkhof begraven.

Ga naar het kerkhof.
Loop door de poort. Aan de rechterkant zie je de schop van de grafdelver staan. Klik erop. Arno wil hem niet zonder te vragen wegnemen.
Praat met de grafdelver, die nog steeds op de trapjes zit. Hij weet niet waar de gestolen kelk is, maar in ruil voor lucifers mag je zijn schop lenen. Geef hem dus de lucifers uit je inventaris.
De grafdelver wil ook nog wel je zaklamp hebben, maar Arno wil daar nog even over nadenken.

Pak nu de schop (shovel), draai je om en loop naar het graf naast de rozenstruik, rechts van Martha's tombe. Hier ligt Luciana Hartner begraven.
Gebruik de schop om de deksteen van het graf opzij te schuiven. Kijk in het graf en raap een handvol as (ashes) op.


Ad 5: Bloesem van een rozenstruik, geplukt waar de lucht ijl maar fris is.
Aangezien het kerkhof en het kasteel op een heuvel liggen, waar de lucht dus ijl en fris is, kun je hier de rozen halen.
Haal je mes uit je inventaris en snijd een tak rozen (roses) af, van de struik naast het graf van Luciana Hartner, of van de struik die langs de kant van de weg staat, op weg naar het kasteel.


Ad 4: De ring van een moordenaar, een Ariër, wreder dan Egypte's Seth.
Ga naar Martha's graftombe.
Gebruik de sleutel-met-label, die je in Martha's doos vond, om de ijzeren deur te openen.
Binnen zie je dat de kist leeg is. Op de grond ligt het gebroken deksel. Naast het deksel ligt een kruis (crucifix), dat van het deksel afkomstig is. Raap hem op.
Naast het kruis ligt een kleine ring, die een van de Iron Guards uit Alba Iula verloren heeft, toen hij het graf kwam plunderen. Deze ring heb je nodig voor Luanan, dus raap hem op.

Achter je ligt een reservesleutel van de graftombe op de grond. Toen de grafrover de tombe verlieten, hebben ze hem door de spijlen naar binnen gegooid, veronderstelt Arno.
Verlaat de tombe.


Ad 3: Een wichelroede van een hazelaar, geen krans.
Loop naar Ionel, bij de kapotgeschoten huizen aan het einde van het dorp. Zoals je weet heeft hij een katapult in zijn buidel. De Y-vorm van de katapult, wordt ook gebruikt als wichelroede.
Ionel houdt van muziek. Geef hem de koffergrammofoon en je mag zijn katapult (forked stick), die gemaakt is van een hazelaar, uit de buidel naast zijn voeten pakken.


Ad 6: Vurige bessen van de struik die bekend staat als Mountain Ash.
Loop naar de kasteelruïne. Hier staat de struik, die bekend staat als "Mountain Ash". Pluk een handvol bessen (rowan berries), als je dit nog niet eerder deed.


Loop dan terug naar Luana bij de Dode Eik.
Leg de gevonden voorwerpen op het kistje dat voor haar op de grond staat.
Als je alles correct deed, zegt Luana nu dat je haar even alleen moet laten. Pater Arno zal dan automatisch terugkeren naar de herberg.


Herberg
Pater Arno schrijft in zijn dagboek. Daarana besluit hij om het dagboek naar monseigneur Briganti te sturen. In geval er iets met Arno gebeurt, is er tenminste iemand die weet wat er aan de hand is.,br> Raap de enveloppe met het dagboek (letter to mail) op en verlaat de slaapkamer.

Ga de trap af, naar de balie.
Ozana zegt dat Luana een stok voor je achtergelaten heeft. Raap de gevorkte stok (forked stck) op, die op de balie ligt.
Op de rechterkant van de balie staat een houten doos waar je de post voor monseigneur Briganti in kunt gooien. Verlaat daarna de herberg.


Kapelletje
Loop richting kasteel, naar de Dode Eik. Luana is vertrokken met haar woonwagen.
Haal de gevorkte stok uit je inventaris. Hij is nu zichtbaar in je scherm. Ga dan het pad tegenover de Dode Eik in.

Als je over het bruggetje bent, zie je dat de punt van je wichelroede krom trekt in een richting aangeeft. Draai tot de wichelroede recht vooruit wijst en aan de punt je radertjescursor verschijnt.
Klik en Arno zegt dat hij hier wil graven.
Haal dus de schop uit je inventaris en graaf.


Arno ziet de gouden beker liggen. Bekijk hem van dichtbij. Hij ligt half onder een mortiergranaat! Trek de beker dus niet gewoon eronder uit.
Zoek je radertjescursor en graaf voorzichtig het zand rondom de granaat weg.
Dan realiseert Arno zich dat hij werktuigen nodig heeft om de bom te ontmantelen.


Kerkhof
Ga naar het kerkhof en vraag de grafdelver, die nog altijd op de trapjes zit, of hij een baco-sleutel (monkey wrench)voor je heeft. Hij wil hem wel ruilen voor je zaklamp.


Beker
Ga terug naar het gat met de gouden beker en de mortiergranaat.
Zet de baco-sleutel op de moer aan het rechteruiteinde van de bom. Trek de baco-sleutel dan naar je toe en de moer valt eraf.
Daarna kun je zonder gevaar tegen de kop van de granaat duwen.
Raap tenslotte de gouden beker op.
Lees de inscriptie in de bker: "Hij die intelligent is, volgt de weg van de onsterfelijken. Drie gegraveerde grafstenen geven de zes op de wijzerplaat".


Wijzerplaat
Loop naar het kapelletje met de bron.
Bekijk achterwand van dichtbij.
Zet de gouden beker op zijn plek in de holete. Hij schuift naar binnen en de cijfers van de wijzerplaat komen naar buiten.

Twee cijfers zijn verdwenen.
Haal de kogelhulzen die je op het kruispunt bij de Dode Eik vond, uit je inventaris en stop ze in de gaten. Ze passen precies! Nu moet je nog de de juiste cijfers vinden die je op de wijzerplaat moet indrukken om de deur te kunnen openen.

Volgens de aanwijzing op de beker heb je de 6 getallen op de grafstenen nodig.
Links van de kapel staan de stenen van Vlad I (1) en Vlad III (3).
Op de steen over het stroompje staan Lord Mircea XIII (13) en Alexander VIII (8).
Je hebt dus al 1 - 3 - 8 - 13.

De wijzerplaat heeft 13 getallen, de getallen liggen dus tussen de 1 en de 13.
Je hebt al 1 - 3 - 8 - 13.
Als je daar 2 en 5 tussenvoegt, krijg je de reeks: 1 - 2 - 3 - 5 - 8 - 13.
Je ziet dat elk getal de som is van de vorige twee getallen. (1+2=3   2+3=5   3+5=8   5+8=13) Waarschijnlijk zijn dat dus de 6 getallen die je zoekt.

Duw op I - II - III - V - VIII - XIII (1 - 2 - 3 - 5 - 8 - 13) en de deur draait open! Op de rand van de deur lees je een inscriptie: "Enter freely and of your own will" (Kom gerust binnen en uit vrije wil). Betreden op eigen risico?
Kasteel Twilight  

Sarcofaag
Probeer naar binnen te gaan. Het is donker volgens Arno.
Haal de aansteker uit je zak en steek de toorts aan, die je aan de linker muur ziet hangen. Meteen gaan alle toortsen op je weg branden.

Ga nu naar binnen. Loop verder tot bij een doodskist in een ruime grot.
Ineens komen van alle kanten ratten met rode oogjes op je af.
Lees de tekst op het deksel van de kist "Hierin ligt Vlad de Grote".
Klik/draai aan de schedel op het deksel. Het deksel schuift opzij.
Bekijk de botten in de kist. Ze zijn van een paard!

Je kunt de grot niet verlaten, de ratten blokkeren de in- en uitgangen.
Haal de jerrycan met olie uit je inventaris en giet hem leeg op het water.
Steek de olie aan met je aansteker.
Arno klim in de sarcofaag en trekt het deksel dicht, om zich tegen de vlammen te beschermen.

Terwijl hij in de kist ligt, overdenkt Arno de dingen die gebeurd zijn.
Na een poos zijn de vlammen gedoofd, maar Arno kan de kist niet meer openen.
Het is stikdonker in de kist, maar even later krijgt Arno ineens nachtvisie. Hij zit in de kist uit zijn nachtmerrrie!

Boven je zie je een slot met 4 schuiven en een cirkelvormige steen-met-een-gleuf in het midden.
Herinner je het medaillon dat Arno in zijn droom van dr. Maria kreeg en op zijn hoofdkussen vond. Het was een oude munt, die gebruikt werd om aan Sharon de veerman te geven, als betaling voor de overtocht naar het rijk der doden.
Haal dit medaillon (old coin), met de afbeelding van een schedel, uit je inventaris en steek het in de gleuf boven je hoofd. De stenen schijf valt naar beneden.
Nu kun je de schuiven open maken. Schuif ze alle vier naar het midden.
Klik daarna op de middelste knop. Het deksel van de kist schuift opzij en Arno klimt eruit.

De rook is verstikkend. De terugweg brandt nog steeds. Vervolg dus je weg door de tunnel.


Doolhof
Arno valt door een valluik.
Hij arriveert in een kleine ruimte met 4 smeedijzeren klapdeuren met pieken.
Lees de inscriptie op de vloertegel: "Het is niet wenselijk dat het aantal onsterfelijken oneindig groeit. Van degenen die komen, zullen slechts weigingen gekozen worden.

Bekijk de Romeinse getallen boven elke deur.
Boven de enige deur die open staat lees je MDXCVII (1597). Loop hierdoor naar de volgende ruimte. Arno ruikt tabak. De deur achter hem gaat dicht.

Weer sta je in een ruimte met 4 klapdeuren. Ditmaal gaan 2 deuren open.
Maar welke weg moet je kiezen?
Boven de ene deur staat CXXX (130) en boven de andere CMLXXXVII (987).
Je kreeg als hint dat het aantal onsterfelijken niet mocht groeien.
Logisch is dan dat je een weg volgt met afnemende getallen.
Boven de eerste deur stond MDXCVII (1597). Loop dus nu door deur CMLXXXVII (987).

Ditmaal krijg je de keus uit 3 open deuren. Ga door deur DCX (610).
Vervolg je weg door deur CCCLXXVII (377).
Verder door deur CCXXXIII (233).
Verder door deur CXLIV (144).
Verder door deur LXXXIX (89).
Nu ruikt Arno weer tabak van het merk Horizont. Kijk naar de grond. Achter je ligt een sigarettenpeuk en voor je zie je vers bloed.

Loop verder door deur LV (55).
Arno ruikt iets dat sterker geurt dan sigaretten. Op de grond zie je weer een sigarettenpeuk en vers bloed.

Loop over het bloed verder naar deur XXXIV (34). Arno waarschuwt nu en je krijgt de keuze verder te gaan of niet.
Kies voor "Advance in spite of risk" (ga verder ondanks het risico).
Arno wordt even geraakt, maar overleeft het.

Loop nu verder door deur XXI (21).
Verder door deur XIII (13).
Verder door deur VIII (8).
Verder door deur V (5).
Verder door deur III (3).
Verder door deur II (2).
Verder door deur I (1).
En tenslotte verder door de deur zonder getal.


Janos - mythische beestenspel
Voor de deur waar "per aspera" boven staat, valt Arno weer door de vloer.
Hij belandt in een cel naast Janos!
De tussenwand tussen de cellen kan verplaatst worden. Aan de zijkant komt dan een deur vrij, waardoor een van de twee mannen vervolgens kan ontsnappen.

Praat met Janos.
Hij zegt dat hij het Pad volgt om onsterfelijk te worden. Hij gelooft niet dat Arno Dracula wil vernietigen.
Hij beweert dat dr. Maria een volgeling van Dracula is. Hij bezocht haar in de hoop dat zij hem naar Dracula zou leiden, maar hij heeft haar beslist niet vermoord. Van wat er gebeurde na het bezoek aan haar weet hij niets meer, totdat hij in het doolhof ontwaakte.
Hij zegt ook niets te weten van een bom in Arno's kamer of van de dood van Irina.
Ook heeft hij Stephan niet vermoord. Hij zegt zelfs dat hij prof. Von Krüger niet eens kent.

Bekijk het paneel voor je. Er staan 5 mythische beesten op: een serpent, een basilisk, een griffioen, een hydra met 2 hoofden en een cerberus met 3 hoofden.
Let op de lijnen die tussen de beesten lopen. Er staan gekrulde pijltjes op, die in de richting wijzen van het beest dat verslagen kan worden.

De bedoeling is dat Arno op één van de beesten klikt.
Vervolgens zal Janos aan zijn kant een beest kiezen, zonder dat hij Arno's keuze kent.
Kijk omhoog en je ziet de gekozen beesten en wie die ronde gewonnen heeft.
De tussenwand zal daarna een stukje opschuiven in de richting van de verliezer.
Nadat je 4 keer verloren hebt, komen uit de achterwand spiezen.
Verlies je een vijfde keer, dan word je gedood.

Maak je keuze, duw op een knop en speel het spel.
Als achter Janos de spiezen verschijnen, ontdekt Arno dat het een dodelijk spel is.
Hij weigert een vijfde keer te winnen en Janos zo te doden.

N.B.: Savegame na 4 keer winnen van het mythische beestenspel is op aanvraag verkrijgbaar.

Kijk naar de deur aan de linkerkant. De metalen schuif zit er nog voor, maar links van de deur is een houten paneeldeurtje vrijgekomen.
Gebruik je bacosleutel om het deurtje te openen.
In het kastje erachter zie je een metalen beugel die met schroeven bevestigd is aan twee stalen kabels. Dit mechanisme zorgt voor het uit de wand komen van de spiezen.
Pak je mes en steek hem in de beugel.
Draai/sleep het mes nu naar links. Op deze wijze draai je de schroeven uit de beugel.
Pak het mes uit de beugel als je niet verder naar links kunt en stop het weer erin.
Draai weer verder naar links. Blijf dit doen tot de schroeven uit de beugel vallen.
Pak de stalen kabel die nog in het kastje hangt.

Kijk naar Janos. De spiezen zijn achter hem verdwenen.
Speel het spel nogmaals om te winnen (Duw op het serpent linksboven).
Maak daarna de deur open en verlaat je gevangenis.


Puzzelgang
Prompt staat Arno voor een volgende deur, die gebarricadeerd is met twee zware balken.
Kijk naar rechts. Hier zie je schedels aan de wand hangen met verschillende soorten hoofdbedekking.
Kijk naar links. Hier zie je een nis waar skeletten liggen.
Het zijn puzzels die opgelost moeten worden om de balken van de deur te verwijderen.


Schedelpuzzel
Bekijk de schedels aan de rechterwand nauwkeurig.
Je ziet dat er 1 schedel is zonder hoofddeksel. En 6 schedels hebben een spijker of een gaatje in hun voorhoofd.
De bedoeling is, dat je een spijker in het juiste voorhoofd plaatst.

Herinner je het verhaal in Vlad's biografie, over de gasten die hij liet doden door een spijker door hun hoofd te slaan, omdat ze hun hoofddeksel niet afzetten aan tafel.
Je hebt hier inmiddels twee afbeeldingen van gekregen, een kopie van het Vaticaan (Punishments (Vat.)) en het origineel van prof. Van Bergen. (Punishments (V.Berg.)).
Bestudeer de tekeningen met een vergrootglas.

     Bestudeer de tulbanden van de 3 Turkse gasten.
Je ziet 6 spijkers op tafel en 1 in de hand van de beul.
Op het schip wappert een vlag met een halve maan uit Turkije.

Bestudeer de hoeden van de 3 gasten uit Genua.
Je ziet hier maar 5 spijkers op tafel en 1 in de hand van de beul.
Op het schip wappert de vlag met het kruis uit Genua.


Bekijk de muur weer.
Plaats een spijker in de drie schedels met een tulband zoals je zag op de tekening.
Plaats een spijker in de drie schedels met de hoeden uit Genua.
Je wilt (volgens de originele tekening) nog een zevende spijker plaatsen. Aangezien je geen spijker meer hebt, haal je de spuit die je wegnam uit Irina's voorhoofd, uit je inventaris.
Plaats hem op de schedel in het midden. Deze schedel heeft een hoed op, met het wapen van Genua (kruis).

Als je alles correct deed, springt de bovenste zware balk van de deur af.


Bloed-zweet-tranen puzzel
Kijk nu naar de nis in de linker muur.
Je ziet een groot veld met vakjes. In 6 vakjes zie je een vloeistof.
Op de rechter buitenrand staat een drinkglas (empty cup).
Pak het drinikglas en klik ermee op elke vakje met vloeistof. Arno zal eerst ruiken. Dan krijg je eenmalig de keus uit proeven (taste) en het glas leeggooien (empty the glass).

Proef (taste) de vloeistof.
In twee vakjes zit iets "indescribable", iets onbeschrijflijk lekkers, dat bijna als wijn smaakt. Dit moet bloed zijn, gezien de toestand waarin Arno zich bevindt.
In twee andere vakjes zit iets "salty" (zoutig). Dit moeten tranen zijn.
In de overblijvende twee vakjes zit iets dat "acrid and acid" (scherp en zurig) is.
Dit zal dan zweet zijn.


Lees de tekst boven de puzzel: "Tranen naar tranen. Zweet naar zweet. Bloed naar bloed.
Dit is precies de bedoeling van de puzzel.
Alle vakjes hebben namelijk 4 "poortjes" die je open kunt zetten.
Zet de poortjes zó open, dat de tranen van het ene vakje met bloed, naar het andere vakje met bloed stroomt. Het zweet naar het zweet en de tranen naar de tranen. Zonder dat de stroompjes elkaar kruisen.


Als je alles correct deed, zal de complete deur uit de sponning vallen.
Loop de volgende ruimte in.


Put
De hele ruimte is een grote put. Aan de overkant zie je paneel met een schedel, dat langs de muur kan schuiven op radertjes. Onder je zie je een rooster.
In de muur zie je op korte afstand van elkaar gleuven, die helemaal tot boven in de put reiken. Hierin zitten traptreden.

Kijk achter je. Hier zie je op de grond een hendel, rechts naast een metalen plaat.
Trek aan de hendel. Een valhek sluit de terugweg af. De metalen plaat schuift weg en je ziet een luik met de tekst: "Noli respicere". Dit betekent: "Kijk niet achterom".
Als je nu het luik optilt, zie je een Japanse tegeltjespuzzel.

Als je je omdraait, zie je dat de schedel op het mechanisme gespleten is. Eronder staat de tekst: "Je bent vervloekt" en tussen de schedelhelften is de oplossing van de Japanse tegeltjespuzzel. Maar je hebt achterom gekeken, dus....

Draai je dus niet om en bestudeer de Japanse tegeltjespuzzel.
Als je op een wit tegeltje klikt, wordt het donkergrijs en na nogmaals klikken, zwart.
Boven en links zie je zwarte getallen staan. Dit geeft het aantal aaneengesloten zwarte tegeltjes in die rij aan. Staat er bv. 2 2, dan betekent dit: 2 zwarte, een aantal grijze en/of witte en weer 2 zwarte tegeltjes.
De bovenste getallen zijn voor de verticale rijen, de linker getallen zijn voor de horizontale rijen.
Aan de onderkant en rechts zie je grijze getallen. Dit geeft dus aantal donkergrijze tegeltjes in die rij aan.

Maak de puzzel. Aangezien de puzzel in elk spel anders is, hieronder enkele oplossingen.Als je de puzzel corect oplost, zullen de traptreden uit de gleuven schuiven en gaat het valhek voor de deuropening weer omhoog.
N.B.: Een savegame na het tevoorschijnkomen van de traptreden, is op aanvraag verkrijgbaar


Armband
Spring naar de onderste traptrede, naast het paneel met de schedel. Klim omhoog.
Ineens hoor je een vrouwenstem die klaagt dat ze haar armband kwijt is. Ze had hem op de rand van de put gelegd.

Loop de traptredes weer af.
Als je op de onderste trede staat, zie je aan de muur een grote haak bevestigd. Haal je stalen kabel uit je inventaris en hang hem aan de haak. Klim dan langs de kabel naar de bodem van de put.


Beneden aangekomen sta je tot aan je knieën in het water. Op de bodem zie je geraamtes liggen.
Voel onder de voetbotjes van het geraamte dat voor je ligt (links van het midden). Arno vindt een metalen armband (bracelet).
Dan hoort Arno een monster grommen. Hij klimt snel omhoog, maar laat in de paniek de armband weer vallen.

Arno wil een manier vinden om het monster weg te jagen.
Spring terug naar de andere kant van de put.

Links van de deuropening zie je een stapeltje stenen liggen. Raap een steen (stone) op en gooi hem in de put. Het monster gromt een beetje, maar gaat niet weg.


Janos
Loop door de deuropening naar de gang. Arno draait uit zichzelf naar de wand met de schedels. Pak de injectiespuit (syringe) uit de schedel in het midden.

Loop verder naar de gevangenis waar Janos nog zit en praat met hem. Vraag of je zijn aansteker mag lenen. Hij wil hem alleen geven als je hem iets te drinken brengt. Arno krijgt een zakflacon (flask).

Loop naar de nis met de bloed-, zweet- en tranenpuzzel
Vul de zakflacon met bloed, want als je Janos putwater, zweet of tranen brengt stuurt hij je terug voor iets anders.
Geef Janos het bloed en je krijgt zijn aansteker (lighter).


Armband
Ga terug naar de put. Daal af langs de stalen kabel.
Pak je aansteker en steek de toorts aan, die je rechts van de tunnel aan de muur ziet.
Een paar vleermuizen worden opgeschrikt, vliegen langs de toorts en waaien hem uit.
Steek de toorts dus nogmaals aan. Het licht houdt het monster op afstand.

Zoek weer iets links van de voetbotjes naar de armband (bracelet).
Als je hem niet met je handen kunt vinden, kun je het ook probren met de gevorkte wichelroede. De punt zal naar de plek wijzen waar de armband ligt.
Klim daarna weer omhoog.

Klim langs de traptreden omhoog en klim ditmaal verder tot je uit de put bent. Hoewel Arno stemmen hoorde, is er niemand te zien.
Draai je om en kijk naar de put. Op de rand ligt een handspiegel. Leg de armband ernaast.
Arno hoort de vrouw, die blij is dat ze haar armband gevonden heeft. Ze raapt hem op en loopt snel weg, naar de balzaal.


Balzaal
De opening waar de voetstappen doorheen gingen, wordt geblokkeerd door twee omgevallen zuilen. Duw ze aan de kant. Werk ook de stapel stenen weg die erachter ligt.
een zwarte veer (feather dwarrelt op de grond. Raap hem op.

Draai je even om, loop naar de put en raap de handspiegel (mirror) op.
Ga dan door de vrijgemaakte opening naar de balzaal.
Arno herinnert zich de woorden van Irina: "Degene die de laatste stap op het pad van de draak aflegt, moet de voorgaande stappen niet alleen afgelegd hebben, maar ook de volgorde kennen en de voorwerpen en symbolen die erbij horen."
Het Pad van de Draak  

Kijk rond in de balzaal. Aan één kant zie je vanaf een balkon de rode vlag-met-draken van Vlad hangen. Daaronder zie je in de bodem een stalen luik in een kleine stenen cirkel.

De rest van de balzaal is cirkelvormig. Langs de rand van de cirkel staan 7 zuilen.
Op iedere zuil zie je twee gargoyles.
De bovenste gargoyle is een niet-brandende toorts.
In de wijd openstaande bek van de onderste gargoyle kun je het voorwerp zetten, dat een stap op het pad van de draak aangeeft.
Op het paneel tussen de twee koppen mag je het bijpassende symbool tekenen.


Volgorde en symbolen
In de bek van de gargoyle die rechts van de rode vlag staat, zie je flesje 814 met Arno's bloed staan. Laat het staan. Dit was de eerste stap op het Pad.
Maar welk symbool hoort erbij? En in welke volgorde leg je de andere stappen af?

Bestudeer met je vergrootglas de plattegrond van de bergen in Turkije (map of Turkish prison) , De "Mount of offering" (Offergaveberg) is de eerste stap.
Rechts daarvan zie je de "Mount of the dragon"(Drakenberg). Dit moet de laatste stap zijn.
De stappen op het pad, zijn dus de namen van de bergtoppen, tegen de klok in:

1. Mount of Offering (Offergaveberg)
2. Peak of Sacrifice (Piek van het offer)
3. Fox Peak (Vossenpiek)
4. Mount of Punishment (Strafberg)
5. Mount of Purifying Fire (Berg van reinigend vuur)
6. Mount of Death (Doodsberg)
7. Mount of the Dragon (Drakenberg)

De symbolen die je hier kunt herkennen zijn:
2. Omgekeerd kruis
3. Omgekeerde vijfpuntige ster
4. Swastika


Bestudeer de foto die Maria maakte (mountains-photo).
Op deze foto herken je twee symbolen.
1. Een "wit strikje"
7. DrietandBestudeer de microfilm met je vergrootglas.
Hier vind je met een beetje moeite nog twee symbolen, rechts van de drietand.
6. Pi-symbool
5. Ladder.Voorwerpen
Om de juiste voorwerpen te vinden, bestudeer je je verzamelde documenten.
Zoek naar verschillen tussen soortgelijke tekeningen.

Ad 1. Mount of Offering (Offergaveberg)
Je weet al dat de offergave van bloed, de eerste stap op het pad van de draak is. Je zag afbeeldingen van de offergaven van ossenbloed en mensenbloed. Je zag ook al eerder de engel met 1 en twee bekers.
Voorwerp: Het flesje met Arno's bloed.

Ad 2. Peak of Sacrifice (Piek van het offer)
In de kamer waar Stephan gedood werd, hing een omgekeerd kruis aan de muur.
Arno pakte de halsketting van Stephan.
Op de twee afbeeldingen van "Iphigeneia's Sacrifice" op de vazen, is er eentje waarbij Iphigeneia een halsketting draagt. Bekijk het met je vergrootglas.
Voorwerp: Stephans halsketting.

Ad 3. Fox Peak (Vossenpiek)
Vergelijk de beide afbeeldingen van "Fox's Flight".
Op de tekening zit een vogel in de boom.
Voorwerp: Vogelveer.

Ad 4. Mount of Punishment (Strafberg)
Vergelijk de beide "Punishments" tekeningen.
Het aantal spijkers verschilt.
Irina werd gedood met een injectienaald door het voorhoofd. Voorwerp: Injectiespuit

Ad 5. Mount of Purifying Fire (Berg van reinigend vuur)
Vergelijk de afbeeldingen "Fire", van Van Bergen/Vaticaan, met de afbeelding "Fire (Ioans suitcase)", die je in de koffer vond. Op de laatste afbeelding heeft de soldaat geen brandende toorts in zijn hand.
Voorwerp: Brandende toorts.

Ad 6. Mount of Death (Doodsberg)
Vergelijk de afbeeldingen van "Funeral of Patroclus" (begrafenis van Patrocles) Op een van de afbeeldingen heeft de dode een munt in zijn mond.
Voorwerp: Oude munt.

7. Mount of the Dragon (Drakenberg)
Vergelijk de afbeeldingen van "Blood of the Dragon". Op een van de afbeeldingen zie je een grote spiegel.
Voorwerp: Spiegel.


GargoylesEerste stap
Loop naar de gargoyle, rechts van de rode vlag van Vlad.
In de geopende bek staat al het flesje met Arno's bloed.
Bekijk het paneel boven de gargoyle van dichtbij.
Teken zo groot mogelijk het "strikje"-symbool op het paneel.
Als je het correct deed, wordt de tekening vurig en blijft staan.
Tweede stap
Loop naar de zuil links van de vorige.
Leg de halsketting van Stephan (small chain) in de bek van de gargoyle.
Teken een omgekeerd kruis op het paneel. (Teken de strepen snel achter elkaar)


Derde stap
Loop naar de zuil links van de vorige.
Leg de veer voor het nest, dat al in de bek van de gargoyle ligt.
Teken een omgekeerde vijfpuntige ster op het paneel.


Vierde stap
Loop naar de zuil links van de vorige.
Leg de injectiespuit in de bek van de gargoyle.
Teken een swastika op het paneel.
Vijfde stap
Loop naar de zuil links van de vorige.
Steek met je aansteker de toorts aan, in de bek van de bovenste gargoyle.
Teken een ladder met vier sporten op het paneel.Zesde stap
Loop naar de zuil links van de vorige.
Leg de oude munt voor Charon (old coin) in de bek van de gargoyle.
Teken een pi-symbool op het paneel.


Zevende stap
Loop naar de zuil links van de vorige.
Leg de spiegel in de bek van de gargoyle.
Teken een drietand op het paneel.

N.B.: Savegame na het tekenen van de drietand, is op aanvraag verkrijgbaar.

Als je alles goed deed, schuift het metalen deksel in de cirkel, tussen zuilen 1 en 2, open.
Daal af in de put.


Sarcofaag
Onderaan in de put aangekomen, zie je aan de wand een hendel. Hiermee kun je het rooster boven je hoofd open, mocht je dat willen. Het rooster sluit de put nu af.

Loop naar de sarcofaag, die achterin de grote ondergrondse zaal staat.
Lees de tekst op het deksel: "Onder dit deksel ligt het lichaam van Vlad de Grote".
Draai aan de schedel op het deksel om de sarcofaag te openen. Schuif het deksel dan opzij.

Ditmaal ligt inderdaad het lichaam van Dracula in de kist.
Haal alles uit je inventaris, waarmee je een vampier kunt doden en gebruik het op het lichaam in de kist: Het kruis, de hostie, de knoflook, de wilde rozen, de Rowan bessen, het gezegende water en zelfs de hamer en houten staak.
Elke keer als je iets gebruikt, zie je de hand van Dracula verouderen, knokiger worden.

Terwijl je bezig bent, hoor je vanuit de put, de stem van professor Von Krüger, die vraagt om binnen gelaten te worden. Je kunt, als je dat wilt, even tussendoor met hem praten, maar het hoeft niet.
Von Krüger zegt dat je aan het P syndrome lijdt, waardoor je last hebt van waandenkbeelden. Hij zegt dat hij het serum bij zich heeft. Hij is beslist te goeder trouw en kan het bewijzen. En van Janos zul je geen last meer hebben.
Als je von Krüger gelooft, trek je aan de hendel om het rooster te openen...

Nadat Arno alle anti-vampier voorwerpen op Graaf Gracula gebruikt heeft, verdwijnt de kist. Het was een optische illusie! Het enige wapen dat hij nu nog bezit is de bom.


Maria/Martha
Dan openen de hoge deuren. Maria komt aanlopen. Zoals je al vermoedde, was zij vroeger Martha. Nadat ze het Pad van de Draak gevolgd was, bood Dracula haar schoonheid en het eeuwige leven aan.
Ze heeft Arno zoveel mogelijk geholpen omdat ze hem graag aan haar zijde wil hebben.
Ze heeft de inspecteur bij de Dode Eik neergeschoten, maar dat noemt ze zelfverdediging.
De keren dat Arno haar zag in zijn dromen, was wellicht meer dan een droom.

Pater Gregoriu wist te veel. Dracula wilde hem uit het dorp weghebben. Dus Maria deed wat nodig was om hem te verzwakken, zonder hem te doden.

Janos Pekmester heeft Stephan Luca en prof. Irina vermoord.
Janos volgde Arno naar Turkije, dus waarschijnlijk heeft hij ook het touw in de Turkse gevangenis omhoog getrokken. In ieder geval heeft hij de bom in de slaapkamer geplaatst.

Von Krüger wilde de testresultaten van het bloed om op die manier in de gunst te komen van Dracula. Maria hield het zoveel mogelijk tegen. Toen stuurde Von Krüger Janos en een Iron Guard. Dracula en Maria rekenden net met hen af, toen Arno in de praktijkruimte arriveerde. Dracula was degene die Arno opsloot in het laboratorium. Dracula spaarde Janos om hem over te halen het Pad te volgen.

Arno vertelt dat hij Krüger de testresultaten gaf. Hiermee heeft hij Krüger een groot cadeau gegeven. Von Krüger is de oprichter van de Thule Society en Janos is een medewerker. Ze wachten beiden boven bij de put, kwaad omdat ze niet naar beneden kunnen. Maria is blij dat Arno hen verslagen heeft op het Pad.

Als laatste raad zegt Maria, dat Arno Dracula niet moet uitdagen, omdat hij dan vermorzeld zal worden. Ook moet hij altijd de waarheid spreken, want Dracula zal het onmiddellijk merken als hij liegt.
Na deze raad laat je Maria vertrekken.


Graaf Dracula
Draaf Dracula komt aanlopen.
Een cirkel van vuur zorgt er echter voor, dat Arno niet op Dracula af kan lopen. Arno wil proberen om Dracula's vertrouwen winnen. Hij kan hem alleen van dichtbij verslaan

Dracula stelt vragen.
Als je de correcte antwoorden geeft, zal Dracula uiteindelijk dichterbij komen. Geef dus naar waarheid antwoord, of blijf vaag.

Vraag 1: Om bij me te komen heb je een graftombe ontwijd, een kapel afgebrand en een bron               vergiftigd. Hoe zal ik je daden beoordelen?
Antwoord: I had no choice: It was the only way to come to you.
                 (Ik had geen keus: Het was de enige manier om naar je toe te komen.)

Vraag 2: Tweemaal lag het leven van je vijand Janos in jouw handen. Waarom spaarde je hem?
Antwoord: Yes, I spared Janos and now I am here before you.
                 (Ja, ik heb Janos gespaard en nu sta ik hier voor je.)

Vraag 3: Laten we over onze kleine Maria praten....Ze is knap. Je begeert haar, nietwaar?
Antwoord: Yes, I desire her.
                 (Ja, ik begeer haar.)

Vraag 4: Zou je me kunnen vertellen wie me inwijdde? Wie gaf me onsterfelijkheid?
Antwoord: Lilith the rebel.

Vraag 5: Ben je bang van mij?
Antwoord: I do not fear you since I have come here!
                 (Ik ben niet bang, ik ben immers hierheen gekomen!

Vraag 6: Vertel me priester, je bent toch niet gekomen met het absurde idee om tegen me               te vechten?
Antwoord: Like Siegfried, I was resolved to do anything to reach my goal...
                 (Net als Siegfried, was ik vastbesloten om alles te doen om mijn doel te bereiken.

Dit waren de juiste antwoorden.
Graaf Dracula besluit dat Arno waardig is zijn bloed te ontvangen....................................Kopiëren en/of wijzigen van Marjo's walkthroughs is niet toegestaan.
Vraag toestemming om naar een walkthrough te linken.