AGATHA CHISTIE 2:

MURDER ON THE ORIENT EXPRESSWalkthrough door Marjo © 2006 www.adventurespel.nl

Uitgever: The Adventure Company/Dreamcatcher Interactive/2006
Ontwerper: AWE Games

Voor spelbeschrijving en screenshots, ga naar: Marjo's spel-info.Markt en Sirkeci Station
Deel 1: De Feiten: BaconAfluisterenMoordonderzoekVerbrande brief
Deel 2: Het Bewijs: Verwarming/paspoortenBuitenVingerafdrukken/paspoorten
                             Vingerafdrukken op voorwerpenVinger- en voetafdrukken vergelijken
Deel 3: Poirot leunt achterover en denkt na.: PratenRadioOplossingenIntro

New Paltz, New York 1924: nadat de politie een huis beschoten heeft, komen twee mannen naar buiten en geven zich over.

Istanbul, Turkije 1934: Hercule Poirot, de bekende Belgische detective wil per trein naar London reizen. Antoinette Marceau leest de orders van haar baas, Marcel Boux, Directeur van de Spoorwegen. Ze heeft de opdracht te zorgen dat Hercule Poirot een goed treincompartiment krijgt en dat het hem aan niets ontbreekt.
Poirot loopt op de markt buiten het station en hoort niet dat Antoinette hem roept.Markt en Sirkeci Station  

Maak je inventaris open door te rechtsklikken of door te klikken op het icoon links boven in je beeldscherm. Je ziet dat Antoinette een treinkaartje (trainticket) bij zich heeft. Klik op het vergrootglas om het kaartje van dichtbij te bekijken en om te draaien.
Open het aantekenboek door op het bruine-boekje icoon te klikken Je ziet hier dat Antoinette "crime stories", krantenberichten over moordzaken die Hercule Poirot heeft opgelost, bij zich draagt.
Bij het icoon met de blauwe boekjes vind je Antoinette's paspoort.

N.B.: ---------------
Bekijk in je inventaris alle voorwerpen met het vergrootglas om informatie en aanwijzingen te vinden. Lees ook regelmatig het bruine aantekenboek. Het geeft onder ander informatie over de te volgen stappen (Instructions). En alles wat Antoinette doet, wordt hierin opgetekend (challenge).
----------------------

Loop in de richting van Hercule Poirot en Antoinette's weg wordt versperd door een slager. Hij wil van haar weten welk hakmes van de beste kwaliteit is.
Antwoord hem dat het kapmes in zijn linker hand het beste is (cleaver in left hand).

Volg Poirot verder. Je ziet dat hij staat te praten met een koopman. Klik op Poirot. Hij loopt verder, dus volg hem weer. Nu word je weg versperd door twee mannen, Hardman en Foscarelli, die ruzie maken over aardewerk uit Kütahya of Iznik.
Ze laten Antoinette pas passeren als ze een pot voor hen haalt.
Draai je om en loop terug langs de verkoper.
Je ziet op de hoek van de straat een kraampje. Bekijk het van dichtbij. Leen de bolle Kütahya pot van de tafel en loop terug naar de twee mannen.
Spreek hen aan en Antoinette zal hen uit zichzelf de pot geven.
Nu mag ze doorlopen.

Even verderop staan Prinses Dragomiroff en gezelschapsdame juffrouw Schmidt.
De prinses is haar parasol kwijtgeraakt en Antoinette zal die moeten zoeken eer ze verder kan lopen.
Loop terug naar de twee discussiërende mannen. Links van de mannen staat een kar met graanzakken. Op het hoekje van de kar ligt wat graan (grain). Raap het op en loop daarna verder terug naar de plek waar je een geit ziet naast een kar en een aantal vaten.
Haal het graan uit je inventaris en klik op de geit (de cursor wordt een radertjes-icoon). Antoinette geeft de geit het graan, waardoor hij zal een stukje opzij zal gaan. Nu zie je de parasol. Raap hem op en breng hem naar de prinses.

Als je verder loopt, kom je Greta Ohlsson tegen. Ze stelt zich voor als een zendelinge en verpleegster in een kindertehuis. Ze vraagt of Antoinette haar de weg naar de trein kan wijzen. Ga accoord en loop verder, terwijl Greta je volgt.

Voor de ingang van het station staan Ratchet en zijn assistent MacQueen. Praat met ze. Ratchet gedraagt zich grof, maar laat beide dames uiteindelijk passeren.

Loop tenslotte de trapjes op en maak de deur naar de stationshal open.
Loop naar links, totdat je Hercule Poirot ziet, die een paartje afluistert. Loop vervolgens zelf ook langs Kolonel Arbuthnot en miss Mary Debenham.

Bij de kaartjes controleur aangekomen geeft Antoinette haar kaartje af en krijgt het afgescheurde souche terug. Loop verder naar de trein. Greta Ohlsson blijft achter omdat ze zo snel haar kaartje niet kan vinden.

Bij de trein aangekomen is Poirot in gesprek met treinbediende Pierre Michel, die zegt dat er geen plaats meer in de trein is.
Praat met Michel en hij geeft Antoinette een routebeschrijving, waarop alle halteplaatsen van de trein staan aangegeven, een tijdschema en een plattegrond van de trein, waarop je kunt zien welke wagons er zijn. Ook krijgt Antoinette het "Calais manifest". Hierop kun je zien wie er in elk compartiment van de "Calais-slaapwagon" is ingedeeld.
Al deze documenten kun je in je inventaris bij het bruine-boekje icoon vinden, onder "maps".

Praat met Poirot en aansluitend nogmaals met Pierre Michel.
Ze komen overeen dat Poirot het compartiment van Antoinette (9) krijgt en dat Antoinette bij Greta Ohlsson ingedeeld wordt.Deel 1: De Feiten


Bacon  

De trein vertrekt richting Belgrado.
Antoinette zit tegenover Poirot aan een tafeltje. Poirot vraagt haar om alle medepassagiers te beschrijven. Je hebt ze voor een deel al buiten ontmoet en krijgt nu wat extra informatie.
Ook adviseert Poirot om aan alle hutten van de reizigers te luisteren.

Later probeert Ratchet om Poirot te huren als bodyguard. Hij heeft het gevoel bedreigd te worden en draagt uit voorzorg al een pistool. Poirot weigert omdat het gezicht van Ratchet hem niet aanstaat.

In Belgrado aangekomen, komt Antoinette in de gang de kok Klaus tegen, die kwaad is omdat de bestelde bacon niet is gearriveerd.
Antoinette stapt uit en besluit op zoek te gaan naar de bacon.

Loop naar achteren, langs de trein.
Antoinette ziet een treinbediende in grote haast op de trein stappen.

Loop verder naar de twee mannen bij de bevroren fontein. Het zijn kolonel Arbuthnot en zijn assistent MacQueen. Als Antoinette hen aanspreekt, verdwijnen ze al gauw terug naar de trein.

Loop verder en ze ziet hoe een vrouw, die op een bankje zat, opstaat en wegloopt.
Bekijk de poort die je naast de grote kale boom ziet. Antoinette merkt op dat de vrouw waarschijnlijk de treinbediende uitgeleide deed, die zo haastig op de trein stapte.

Bij de voorkant van de trein aangekomen, praat je met treinbediende Michel. Hij stelt je voor aan Tayyip, de machinist. Ook vertelt hij dat in Belgrado nog 1 passagier is ingestapt, namelijk een Griekse arts. Tayyip laat weten dat het weerbericht erg slecht is. De passen zouden binnen korte tijd vol sneeuw liggen.
Zoom uit en loop dan naar de dozen en kratten die links van de mannen op een wagentje staan. Bekijk de dozen. Antoinette kan de opschriften niet lezen, ze zijn in het Servisch.
Loop terug naar Michel en vraag hem of hij Servisch kan lezen.
Ga vervolgens terug naar de dozen en bekijk elk etiket. De doos rechts van de houten kist, blijkt de bacon te bevatten, die kok Klaus zocht.

Even later zet de trein zich weer in beweging.Afluisteren  

Antoinette en Greta Olsson zitten in hun compartiment. Greta gaat naar het toilet en Antoinette stapt ook de gang op. Ze herinnert zich dat Poirot haar het advies gaf aan de deuren van de compartimenten de reizigers af te luisteren. Dit lukt echter niet door je oor tegen de deur te leggen.

Loop naar achteren, naar de Salon-wagon. Of kijk aan de bovenkant van je scherm en klik op het salon-wagonnetje.
Loop naar de bar. Kijk dan achter de bar. Links op het bovenste plankje ligt een ijstang (ice tongs). Raap hem op en neem ook 5 waterglazen.
Maak de lade open en haal een rolletje plakband (sellotape) en papieren servetten (napkins) uit.

Ga terug naar de Calais-slaapwagon.
Haal een glas uit je inventaris en klik ermee op de eerste deur. Antoinette hoort nu wat er binnen gezegd wordt.
Als je in je aantekenboek gekeken hebt naar de indeling van de compartimenten, zal bij je cursor de passagier vermeld worden.

Compartiment 1 en 2 van Masterman en Foscarelli:
De Italiaan Foscarelli en de Amerikaan Hardman spelen een spelletje kaart. Ze praten over de afwezige Masterman.

Compartiment 3 en 4 van MacQueen:
MacQueen heeft bezoek van kolonel Arbuthnot. Ze praten over koloniën en economie.

Compartiment 5 en 6 van juffrouw Schmidt en Mary Debenham:
Er is niets te horen. Juffrouw Schmidt is bij de Prinses in compartiment14.

Compartiment 7 en 8 van Antoinette en Greta Ohlsson:
Je hoeft hier uiteraard niet te luisteren.

- Compartiment 9 van Poirot:
Er is niets te horen.

- Compartiment 10 van Ratchet:
Ratchet heeft bezoek van Masterman. Ze praten over het boek dat Ratchet leest.

Compartiment 11 van Caroline Hubbard:
Er is niets te horen.

Compartiment 12 van Gravin Andrenyi:
Gravin Andrenyi heeft bezoek van haar man graaf Rudolf Andrenyi. Ze praten over een nachtmerrie die hopelijk voorbij zal gaan.

Compartiment 13 van Graaf Andrenyi:
Er is niets te horen. De graaf is bij zijn vrouw in compartiment12.

Compartiment 14 van Prinses Dragomiroff:
Juffrouw Schmidt leest de prinses voor uit een boek van Charles Dickens.

Compartiment 15 van kolonel Arbuthnoth:
Er is niets te horen. De kolonel speelt kaart in compartiment1.

Compartiment 16 van Hardman:
Er is niets te horen. Hardman is op bezoek in compartiment 1 bij Foscarelli.

Antoinette wordt door treinbediende Michel betrapt, maar heeft gelukkig een goede smoes bij de hand.
Loop Michel achterna naar de bagage-wagon, via de restauratie-wagon, die nu ook boven in je scherm staat. Bij de bagage-wagon aangekomen, wordt Antoinette tegengehouden door Michel. Ze mag niet de bagage-wagon in. Loop weg en Michel sluit de bagage-wagon af.

Ga terug naar je eigen compartiment (7 en 8) in de Calais-slaapwagon. Greta Ohlsson komt even later ook binnenstappen. Ze heeft Caroline Hubbard een hoofdpijnpoeder gebracht.

Zware sneeuwval zorgt voor een lawine, die de rails blokkeert. De trein maakt een noodstop en Poirot valt uit zijn bed. Hij heeft zijn enkel gekneusd.

Terug in je compartiment hoor je een schreeuw. Loop naar de deur en klik erop. Antoinette kijkt voorzichtig om het hoekje. Treinbediende Michel klopt op de deur van Ratchet en vraagt in het Frans of alles in orde is. Ratchet antwoordt eveneeens in het Frans, dat alles ok is.

Later zie je hoe een conducteur aan boord van de trein stapt.
De bel/lamp bij compartiment 11 begint te knipperen.
Klik weer op de deur en Antoinette hoort hoe Caroline Hubbard beweert dat er een vreemde man in haar compartiment is. Michel ziet echter niemand.

Tegen de ochtend wordt Antoinette wakker van een plop-geluid.
Klik weer op de deur en ze kijkt om het hoekje. Aan de ene kant van de wagon zit conducteur Michel op een stoel een boekje te lezen. Aan de andere kant van de gang loopt een vrouw in kimono naar de salon-wagon.
Loop haar achterna. Probeer de deur van de salon-wagon te openen. Hij blijkt afgesloten!
Loop naar Michel en vraag hem of hij gezien heeft wie de dame in de rode kimono was. Hij weet alleen dat ze uit een van de middelste deuren kwam, het compartiment van Caroline Hubbard, of dat van Ratchett. Praat verder met hem. Hij heeft niets verdachts gezien of gehoord.
Ga terug naar je eigen compartiment.Moordonderzoek  

De volgende ochtend aan het ontbijt in de restauratie-wagon, praat iedereen over de vertraging. Dan komt conducteur Michel aanlopen en vraagt of Antoinette naar Poirot wil gaan.

In Poirot's compartiment hoort Antoinette dat Ratchett vermoord is.
Poirot heeft bevolen dat alle buitendeuren van de wagons gesloten blijven, met uitzondering van de Athene-Parijs slaapwagen. Hier verblijven het personeel en Dr. Constantine, de Griekse arts.
Vraag Poirot of hij de zaak wil onderzoeken en oplossen. Hoe langer het duurt eer met onderzoek begonnen wordt, hoe moeilijker het is de dader te vinden.
Poirot geeft haar gelijk, maar is door zijn enkel aan bed gebonden. Dring aan en Poirot daagt Antoinette nu uit om zelf na te denken en het onderzoek uit te voeren, met slechts minimale hulp van hem.
Kies voor optie 1 (I am honored).

N.B.: Als je kiest voor optie 2 (I am no match....content helping you), zal Poirot tijdens het spel hints geven bij enkele puzzels.
Maar ook als je vast komt te zitten, kun je altijd naar Poirot gaan en om hulp vragen. Vaak krijg je die ook.

Dr. Constantine begeleidt Antoinette naar het compartiment van Ratchett.
N.B.: Bekijk, in je inventaris, alle voorwerpen die je vindt met het vergrootglas!
- Bekijk het lijk.
- Haal een zakhorloge (watch) uit de zak van het pyamajasje. Het staat stil op 1.15 uur.
- Haal Ratchett's revolver (gun) onder zijn hoofdkussen vandaan.
- Op de grond naast het bed ligt een zakdoekje (handkerchief), met monogram "H".
- Op het nachtkastje vind je: een vals gebit flase teeth), een drinkglas (tumbler) met wit poeder op de bodem, een metalen beeldje (metal statue).
Uit de asbak haal je: een sigarenstompje (stub of cigar), een platte lucifer (flat match), een ronde lucifer (round match) en een halfverbrand stuk papier (scrap of burnt paper) waarop de tekst niet goed leesbaar is.

- Kijk uit het open raam. Er staan voetstappen in de sneeuw.
- Haal de koffer uit het bagagerek. Er zit een halfvol flesje slaappoeder (sleeping draught) in.

- Loop naar de deur en haal een doosje ronde lucifers (matchbox) uit de jaszak.
- Rechts van de deur hangt een bolhoed (hat). Neem hem mee. In de binnenrand staat "rev.13.18".
- Op de grond onder de bolhoed zie je nog nét een stukje van een pijpenrager (pipe cleaner).


- Nadat je alles opgeraapt en bekeken hebt, praat je met dr. Constantine. Hij zegt dat er 12 steekwonden zijn, die ná de dood van Ratchett zijn aangebracht. De wonden zijn zeer gevarieerd. Alsof ze zijn toegebracht door een man of een vrouw, krachtig doelbewust maar ook oppervlakkig, door een links en een rechtshandig persoon.

Ga na het gesprek naar Poirot en bespreek al je bevindingen.
Als je niet alles gevonden en bekeken hebt, zal Poirot zeggen dat je naar meer aanwijzingen in Ratchett's compartiment moet zoeken.
Heb je wel alles gedaan, dan zal Poirot zeggen dat de tekst op de halfverbrande brief leesbaar gemaakt kan worden. Hij heeft hiervoor enkele dingen nodig: een tang om het papier mee vast te houden, 2 draadnetjes om het papier op zijn plek te houden en iets om het mee te verhitten.Verbrande brief  

Ga op zoek naar de voorwerpen die Poirot nodig heeft: tang, draadnetjes, brander.
Ga als eerste naar de restauratie-wagon. Loop helemaal naar achteren, waar een lange tafel tegen de wand staat. Op deze tafel vind je een kleine koperen spiritusbrander (spirit lamp). Neem hem mee en ga terug naar de Calais-slaapwagon.

Doorzoek alle compartimenten.
Compartiment 1 en 2: De deur is gesloten.

Compartiment 3 en 4: De deur is gesloten.

Compartiment 5 en 6:
Bekijk de hoedendoos die in het bagegerek ligt. Het frame onder de hoed voldoet niet; het is niet van metaal.
Maak de koffer van juffrouw Schmidt open. Er zit een klein houten doosje (box) in. Bekijk het in je inventaris. Het doosje bevat recepten-kaartjes.
Maak de koffer van Mary Debenham open. Neem de zakdoek met CMH monogram eruit.

Compartiment 7 en 8:
Bekijk beide koffers in het bagagerek. Greta's koffer is stevig afgesloten.
Op een plankje onder het bagagerek staat een hoedendoos. Maak hem open. Je vindt hierin een metalen hoedenframe (wire hat frame).

Compartiment 9: Hier verblijft Poirot.

Compartiment 10: Hierin ligt de dode Hatchett. Je hebt het compartiment reeds doorzocht.

Compartiment 11:
Als je naar binnen stapt, zie je meteen, op de grond naast de linkervoet van Antoinette, iets geels liggen. raap het op. Het is een metalen knoop van een uniform. Antoinette vraagt zich af welke conducteur hier een knoop verloren heeft.
Bekijk de koffers en de hoedendoos. Het hoedenframe is niet geschikt. In de koffer van Caroline Hubbard vind je een brief van haar dochter (chatty letter).

Compartiment 12: De deur is gesloten.

Compartiment 13: De deur is gesloten.

Compartiment 14:
Op de bank ligt de hoedendoos van prinses Dragomiroff. Hierin vind je je tweede metalen hoedenframe (wire hat frame).
Open de koffer die op het bagagerek ligt. Er zit een puzzeldoosje in. Antoinette wil wel proberen om het open te maken.
- Klik op de korte zijkant en er verschijnen pijlen.
- Schuif de bovenste helft naar rechts en de onderste helft naar links.
- Klik op de lange zijkant en schuif hem een stukje naar boven.
- Schuif beide delen van de korte zijkant weer op hun plek.
- Klik weer op de lange zijkant en schuif hem een stukje verder omhoog.
- Klik op de korte zijkant en schuif nu de bovenste helft naar links. Schuif de onderste helft naar rechts en dan naar beneden.
- Klik op het deksel van het doosje en schuif hem helemaal open naar links.
In het puzzeldoosje ligt een hangertje met medaillon (locket). Het bevat een fotootje van een klein meisje. Het gezichtje komt Antoinette bekend voor.

Compartiment 15:
De gangdeur van dit compartiment is afgesloten. Maar als je even teurug naar compartiment 14 gaat, kun je via de tussendeur van de gemeenschappelijke badkamer toch bij nummer 15 naar binnen.
Doorzoek de koffer van Arbuthnot en je vindt een pakje pijpenragers (pipe cleaners). Het pakje lijkt onaangebroken.

Compartiment 16:
Op de bank ligt een plat doosje. Maak het open en haal er een rolletje schrijfmachinelint (typewriter ribbon) uit. In de koffer van Hardman vind je een soort smal leren etuitje (leather sap), gevuld met loodkorreltjes. Dit handzame ding wordt gebruikt om iemand bewusteloos mee te meppen.

De brief
Ga nu naar Compartiment 9, waar Poirot nog in bed ligt.
Neem van het nachtkastje zijn snorkrultang (curling tongs) en vertel hem dan dat je alle benodigdheden bij elkaar hebt.
Vervolgens mag Antoinette op een speciale manier het verbrande papier nogmaals verbranden, zodat de letters heel even leesbaar worden.

- Haal een metalen hoedenframe uit je inventaris en leg hem rechts op het werkblad.
- Pak in je inventaris het verbrande papier en klik op het radertjes icoon (rechts in je inventaris). Plaats het verbrande papier in een van de vier vakjes aan de linker kant.
Ga terug in je inventaris en pak de snorkrultang. Klik weer op het radertjes icoon en plaats de snorkrultang ook in een linker vakje.
Klik nu op het radertjesicoon in het midden en beide voorwerpen worden in het rechter vakje gecombineerd tot een krultang met verbrand papier.
- Leg het papier op het metalen hoedenframe.
- Neem je tweede hoedenframe en plaats dit over het frame-met-papier heen.
- Neem de spiritusbrander en plaats hem links op het werkblad.
- Steek tenslotte de brander aan, met het doosje lucifers.

De tekst op het papier luidt: "member little Daisy Armstrong". (herinner je kleine Daisy Armstrong).

Zowel Poirot als Antoinette kennen het verhaal van kleine Daisy. Ze was het ontvoerde dochtertje van Kolonel Toby Armstrong en Sonia, de dochter van actrice Linda Arden. Het kind werd dood teruggevonden.
Sonia Armstrong, in verwachting van een tweede kind, kreeg een miskraam. Moeder en kind overleefden dit niet. Toby Armstrong schoot zichzelf toen in wanhoop door het hoofd.
Het kindermeisje werd ondervraagd en pleegde later zelfmoord. Ze was onschuldig.
Twee mannen, Jeffrey en Robert, werden gearresteerd (de intro-scene) op een boerderij waar ze met een onbekende vrouw woonden. Jeffrey kreeg de doodstraf en Robert wist te ontsnappen.
Het brein achter de ontvoering was een zekere Cassetti. Hij verdween met het betaalde losgeld. Cassetti was voor soortgelijke ontvoeringen reeds bekend bij de politie.

Poirot concludeert dat de vermoorde Ratchett in werkelijkheid Cassetti was. Antoinette en Poirot zijn niet rouwig om zijn dood.
Poirot geeft Antoinette opdracht om naar bewijsstukken te zoeken, die naar de dader kunnen leiden en alle paspoorten van de passagiers te verzamelen. (zie bruine aantekenboek)Deel 2: Het Bewijs


Verwarming en paspoorten  

Antoinette vindt dat het koud geworden is in de trein. Treinbediende Michel komt aanlopen en vertelt dat tijdens de lawine een rotsblok op de stoompijp is gevallen. De pijp, die onder de trein zit, is gebroken, zodat de trein niet meer verwarmd wordt. Antoinette besluit dit probleem als eerste op te lossen.

Je kunt de trein niet verlaten, want op bevel van Poirot zijn alle deuren naar buiten afgesloten, behalve die in de Athene-Parijs slaapwagon.
Loop naar rechts. De deur naar de Athene-Parijs slaapwagon is gesloten.
Praat met Michel, die op zijn stoeltje in de hoek zit. Hij heeft alleen de sleutel van de bagage wagon (key).

Herinner je, dat in compartiment 10, waar de dode Ratchet ligt, het raam open staat.
Ga naar binnen en je ziet Hardman buiten in de sneeuw staan. Hij bestudeert de voetstappen.
Klik met het schaduw icoon op Hardman en Antoinette zal hem volgen.

Athene-Parijs slaapwagon
Even later klimt Antoinette de Athene-Parijs slaapwagon in. Hardman is nergens meer te zien, maar Matteo, de conducteur voor deze wagon komt net uit de badkamer. Praat met hem.

Doorzoek in de Athene-Parijs slaapwagon alle compartimenten.
Compartiment 16: Hier verblijft niemand.

Compartiment 15 van Matteo Riverte:
Op de bank ligt en morsecode boek en op het tafeltje ligt Matteo's paspoort.

Compartiment 14: Hier verblijft niemand.
Kijk naar de bank. Onder de zitting vind je een paar kapot gemaakte sneeuwschoenen (snowshoes). Bekijk ze in je inventaris. Er zitten vegen op de bovenkant van een sneeuwschoen.

Compartiment 13 van dr. Constantine Stavos.
Neem het paspoort van het tafeltje.
Bekijk de koffer die op het bagegerek ligt. Je vindt een aankondiging (announcement) voor een speech die dr. Constantine gaat geven, over Antibiotica bij Primary Chlamydia.
Bekijk de mantel bij de deur. Op het label in de jas, staat "Petite".

Compartiment 12: Hier verblijft niemand.
Op de grond liggen papiersnippers. Raap ze op en puzzel ze ineen tot een brief, die Antoinette vervolgens opbergt in haar bruine aantekenboek (documents).
In de brief zie je een schema van de Calais-slaapwagon. Bij het compartiment van Ratchett staat een kruisje en een grote R. De tekst zegt: "Uniform in Belgrado stationstoilet. Stop de sleutel in de zak. Veel compartimenten in de Athene-Parijs slaapwagon zullen leeg staan. Verberg je in een van deze compartimenten tot in Brod. Het wordt tijd dat de vuile rat krijgt wat hij verdient.

Compartiment 11 van Michel:
De deur is afgesloten.

Compartiment 10 van de machinist:
Het paspoort van Tayyip Sensoy ligt op het tafeltje.

Compartiment 9 van Klaus:
In het bagagerek ligt de koffer van Klaus Herkensheimer. Haal het paspoort van Klaus eruit.

Compartiment 7 en 8: Hier verblijft niemand.
Bekijk het bloemenvaasje en de kastdeur links van het tafeltje. De vlekken erop zijn zeer interessant.
Ga met je gezicht naar de gangdeur staan en open dan de deur rechts hiervan. Dit is de badkamer. Kijk naar beneden, naar het kastje onder de wastafel. Maak het deurtje open en je vindt een waterpomptang (pliers)

Compartiment 5 en 6: Hier verblijft niemand.

Compartiment 3 en 4 van de stoker:
Op de bank liggen vuurvaste handschoenen (fireman's gloves). Neem ook het paspoort van Abdullah Ozbizen mee.

Compartiment 1 en 2 van Lucien:
Hier is niets te vinden.

Alle paspoorten kun je in je inventaris bekijken bij het paspoort icoon rechts onderaan.
Ook wordt het aangetekend op de lijst van verdachten (suspects), die je in het bruine aantekenboek kunt nalezen.

Locomotief
Loop terug naar Matteo en ga links van hem naar buiten.
Loop langs de trein naar voren, tot bij de wagon achter de locomotief.
Bekijk de plek waar de stoom uitkomt. Er is een stuk van de pijp weggeslagen. Die zal vervangen moeten worden.

Loop naar voren, naar de locomotief. Klim de cabine in. Praat hier met machinist Tayyip. Hij kan niet eten omdat zijn tanden getrokken zijn en zijn kunstgebit in reparatie is. Geeft hem het kunstgebit dat in je op het nachtkastje van Ratchett vond.
Vraag vervolgens of je de hamer mag lenen, die rechts op de gereedschapskist ligt. Tayyip heeft hem nodig om de drukmeter te controleren. Geef hem ter vervanging het zware leren etui (leather sap), dat je uit Hardman's koffer haalde. Nu kun je de hamer (hammer) oprapen.
Neem ook nog een stuk steenkool (coal) van de grote hoop en verlaat de locomotief.

Bagagewagen
Loop terug langs de trein tot bij het open raam van Ratchett's compartiment en klim naar binnen.
Als je de sleutel van de bagagewagen al van Michel gekregen hebt, ga je nu naar links.
Loop door alle wagons, tot je bij de bagagewagen bent. Gebruik de sleutel om de deur te openen.

Kijk rond. Aan de wand hangt een klembord. Hierop kun je lezen dat in Belgrado, olijfolie, honing en azijn aan boord werden geladen. In Istanbul werd een speciaal beveiligd pakje aan boord gebracht.
Verder naar links in de bagagewagen zie je een beveiligde deur (security door). Probeer de deur te openen. Dit lukt niet, hij is op slot. Bekijk de klink en de stem van Poirot zegt dat dit interessant is.

Bekijk alle kratten. De grote krat met het label, heeft een deksel dat losjes vastzit met vier spijkers. Gebruik je hamer om het deksel open te wrikken.
Antoinette stopt de 4 lange spijkers (nails) in haar inventaris.
In de kist vind je sneeuwschoenen, die met een koperdraadje aan elkaar gebonden zijn.
- Raap de sneeuwschoenen op en klik ermee op het radertje rechts in je inventaris.
- Plaats de sneeuwschoenen in het rechter vakje.
- Klik op het radertjes icoon in het midden en de sneeuwschoenen en het koperdraadje (copper wire) worden gescheiden in de linker vakjes geplaatst.
- Klik op de kruisjes in de linker vakjes om de voorwerpen naar je inventaris te verplaatsen.

Ga terug naar de Calais-slaapwagon.
Praat met Michel. Ditmaal wil hij de sleutel van de Athene-Parijs slaapwagon wel geven. Maar als je vraagt naar de sleutel van de beveiligde deur in de bagagewagon, krijg je te horen dat alleen de stationschef die heeft.
In ieder geval heb je nu alle sleutels van de wagons, dus dit onderdeel wordt weggestreept op Poirot's instructie-lijst.Buiten  

Gebruik de sleutel om de deur naar de Athene-Parijs slaapwagon open te maken.
Loop door de wagon naar de andere kant en stap hier uit de trein.

Wandel naar rechts en loop verder het bos in.
Loop rechtdoor, tot je voor je een grote rots ziet, waar je links en rechts verder kunt.
Haal de sneeuwschoenen uit je inventaris en klik ermee op Antoinette.
Volg dan als eerste het pad rechts van de rots en Antoinette komt een wolf tegen. Jaag hem weg met het het pistool van Ratchett.Loop verder tot bij de dikke boom, links in het scherm. Aan de rechterkant van de stam zit, moeilijk zichtbaar, een metalen opvangbuisje (collection spout) voor hars.Loop terug, tot je weer voor die grote rots staat.
Ditmaal ga je naar links.
In het volgende scherm kun je recht omhoog en naar links. Ga eerst verder naar links.

In dit scherm zie je rechts een pad omhoog lopen. Negeer dit.
Loop gewoon verder naar links tot bij een boom, waar je weer zo'n metalen opvangbuisje (collection spout) vindt.
Ga dan 1 scherm terug naar rechts.
Volg nu het bovenste pad aan de rechterkant.
Weer kom je de wolf tegen, die je met het pistool wegjaagt.


Ga, waar de wolf stond, omhoog de helling op.
Je staat nu op een plateau aan de rand van een afgrond.
Kijk links van de eenzame boom over de rand. Je ziet een afdruk in de sneeuw. Raap het voorwerp op dat erin ligt. Het blijkt een steakmes (steak knife) te zijn met het logo van de trein!


Hut
Loop vanaf de eenzame boom naar rechts.
Nu zie je een eindje verderop een hut. Loop er naar toe.
De deur is met een hangslot afgesloten. Kijk naar de spijlen die voor het raamje zitten. De middelste zit nogal los. Gebruik je hamer om de metalen staaf (iron bar) los te wrikken.
Gebruik dan de metalen staaf om het hangslot (padlock) open te breken.
Open de deur en ga de hut in.

Raap het uniform op en bekijk het in je inventaris.
Het is het uniform van een treinbediende. Een van de knopen is eraf en er zit een etiket met "petite" in. Draai het uniform om en Antoinette ontdekt in de achterzak een tweede sleutel (pass key), waarmee iemand de trein kon verlaten.

Ga naar de andere kant van de hut. In de zitting van de stoel steekt een stiletto. Raap hem op.
Kijk dan naar de potkachel. Je zou een stuk van de pijp goed kunnen gebruiken. Haal dus de waterpomptang (pliers), die je in het badkamerkastje bij compartiment 7 en 8 vond, tevoorschijn en schroef een stuk kachelpijp (stove pipe) eruit.
Verlaat de hut en trek je sneeuwschoenen weer aan.

Trein
Wandel helemaal terug naar de trein.
Loop langs de trein tot bij de gebroken stoompijp.
Bekijk hem van dichtbij. Plaats het stuk kachelpijp tussen de afgebroken uiteindes.
N.B.: Zorg ervoor dat je de vuurvaste handschoenen uit compartiment 3 en 4 van de Athene-Parijs slaapwagon in je inventaris hebt.Vingerafdrukken en paspoorten  

Kijk, terug in de trein, naar Poirot's instructies in je bruine aantekenboek.
Er is nog een hoop te doen: de rest van de paspoorten en vingerafdrukken verzamelen, alibi's controleren, verdachten ondervragen, de dosering van het slaapmiddel opvragen en uitzoeken wie de dame in de rode kimono was.

Keuken
Ga naar de restauratie-wagon.
Achteraan, op de lange tafel waar het eten reeds klaar staat, ligt ook een pakje onbeschreven menukaarten (blank menu cards. Raap ze op. Neem ook het botermesje (butter knife) mee, dat je rechts in het bakje boter ziet staan.

Loop langs de tafel verder omhoog. Links zie je de deur naar de keuken. Probeer naar binnen te gaan. Klaus, de kok, houdt je tegen. Hij moppert over te weinig olie en azijn.

Loop verder omhoog naar de bagage-wagon. Achterdoor kijk je naar rechts. Hier staan een aantal vaten opgestapeld. Haal een opvangbuisje uit je inventaris en stop hem in de opening op het vat met wijnazijn (white wine vinegar). Zet er een glas onder en Antoinette vult het glas met azijn (vinegar. Doe hetzelfde bij het vat met olie en Antoinette vult ook een glas met olie (oil).

Ga terug naar de keuken. Klaus keurt de olie en azijn goed, maar heeft veel meer nodig, dus hij gaat zelf even naar de bagage-wagon.
Antoinette heeft nu de kans om in de keuken rond te snuffelen en wat dingen mee te nemen.
In de koelkast vind je een karaf sinasappelsap (orange juice).
Links van de koelkast ligt versgebakken brood op een ladekastje. Maak de bovenste lade open en je vindt een pipet (turkey baster), waarmee je bijvoorbeeld olie op een kalkoen kunt druppelen.
Op het hakblok, rechts van de koelkast, ligt het hakmes (cleaver) dat Klaus op de markt kocht.
Aan de andere kant van de keuken vind je nog een kom met beslag (batter).
Verlaat nu de keuken.

Salon-wagon
Als je de papieren servetjes, het schrijfmachinelint en de blanco menukaarten in je inventaris hebt, kun je van iedereen vingerafdrukken nemen. Klik met het praat-icoon op een persoon en Antoinette neemt automatisch een vingerafdruk.

Ga eerst even naar de bagage-wagon, waar Klaus nog bij de vaten staat.
Spreek hem aan en je krijgt de vingerafdruk van Klaus.

Ga dan naar de salon-wagon.
Neem de vingerafdruk van Mary Debenham en praat met haar. Haar paspoort kun je in haar compartiment gaan halen. Ze vertelt verder dat ze in Baghdad een baan als gouvernante had. En dat de kamerjas van juffrouw Schmidt, met wie ze het compartiment deelt, donkerblauw is.

Neem de vingerafdruk van gravin Andreyni en praat met haar. Ze zegt dat ze nog nooit in Amerika is geweest en haar ochtendjas is geel.
Neem dan de vingerafdruk van graaf Andreyni en praat met hem. Hij is als diplomaat al eerder in Amerika geweest. Hij zegt dat hij zo nu en dan een gekregen sigaar rookt. Antoinette krijgt ook het gecombineeerde paspoort van graaf en gravin Andreyni.

Neem de vingerafdruk van barman Lucien en praat met hem. Zijn paspoort ligt in compartiment 1 en 2 van de Athene-Parijs slaapwagon. Hij vertelt dat Klaus kwaad is omdat een van zijn steakmessen verdwenen is. Hij geeft Antoinette het menu van die avond.
Neem de ijsemmer (ice bucket) van de bar, nadat je klaar bent met praten. Zoom vervolgens uit en neem de punchkom (punch bowl) van de bar.

Neem de vingerafdruk van Foscarelli en praat met hem. Hij is Amerikaan en rookt alleen sigaretten. Antoinette krijgt ook het paspoort van Foscarelli.

Calais-slaapwagon
Compartiment 1 en 2 van Masterman en Foscarelli:
Neem de vingerafdruk van Mastermann en praat met hem. Hij was sinds 9 maanden de bediende van Ratchet en vertelt dat zijn meester, de avond voor de moord, een halve dosering van zijn slaapmiddel kreeg. Hij zegt dat hij nooit in Amerika is geweest en alleen sigaretten rookt. Ook vertelt hij dat Ratchet een brief kreeg waar hij nogal door van zijn stuk raakte. Antoinette krijgt ook het paspoort van Mastermann.
Bekijk de beide koffers in het bagagerek. In de koffer van Mastermann vind je het boek "Love's Captive" dat hij las voor het slapen gaan. Bekijk het in je inventaris. Er staat een eigendomsstempel in van de Royal Militairy Library in Twickenham.
In de koffer van Foscarelli vind je een chauffeurs licentie, afgegeven in New York in 1923.

Compartiment 3 en 4 van MacQueen:
Neem de vingerafdruk van MacQueen en praat met hem. Hij blijkt de zoon te zijn van de officier van justitie die de beide kidnappers veroordeelde. Hij kende de Armstrong's. Hij wist niet wie Ratchet in werkelijkheid was. Hij vertelt dat Ratchet de avond van zijn dood zelf een brief typte en die opborg in de veilige kamer in de bagagewagon. Ratchet kreeg de laatste tijd dreigbrieven.
In Belgrado liet MacQueen de treindeur open voor Antoinette, zodat ze terug naar binnen kon. Antoinette krijgt ook het paspoort van MacQueen.
Draai je om. Links naast de deur staat de aktentas van MacQueen. Haal er twee dreigbrieven (threatening leters) uit. Lees ze na in je bruine aantekenboek, bij documenten.

Compartiment 5 en 6 van Schmidt en Debenham:
Neem de vingerafdruk van Schmidt en praat met haar. Ze zegt dat ze nooit in Amerika is geweest. Ze heeft uit een van de middelste compartimenten een treinbediende zien komen, die klein, donkerharig was, met een hoge stem en een klein snorretje. Debenham heeft een mauve ochtendjas. Het dameszakdoekje met het monogram H is niet van Hildegard. Antoinette krijgt ook het paspoort van Hildegarde Schmidt..
Neem van het tafeltje het paspoort van Mary Debenham.

Compartiment 7 en 8 van Ohlsson en Marceau:
Neem de vingerafdruk van Ohlsson en praat met haar. Ook zij is naar eigen zeggen nooit in Amerika geweest. Ze heeft per vergissing de deur van Ratchet's compartiment geopend teon ze de hoofdpijnpoeder naar Caroline Hubard bracht. Later probeerde ze op verzoek de tussendeur tussen Ratchet en Caroline Hubbard en ontdekte dat die afgesloten was. Antoionette krijgt ook het paspoort van Greta Ohlsson.
Neem Greta's bijbel (bible) die op het tafeltje ligt.
Doorzoek Ohlsson's koffer in het bagagerek. Er zit een ansichtkaart van Coney Island, New York in. Bekijk hem in je inventaris. Hij is gericht aan Olaf von Sydow. De tekst in Greta's handschrift! zegt: "Als herinnering aan de laatste gelukkige dag bij de zee. Helena ging in de achtbaan, maar ik kon niet."

Compartiment 11 van Caroline Hubbard:
Neem de vingerafdruk van Hubbard en praat met haar. Ze heeft in Ratchet's kamer een vrouwenstem gehoord, niet die van Ohlsson. Nadat ze 's nachts wakker werd, omdat ze dacht dat er een man in haar compartiment was, ontdekte ze dat de tussendeur naar Ratchet open was. het zakdoekje met de H is niet van haar. Op haar zakdoek staan de initialen HMK. Ook is de rode ochtendjas niet van haar. Zij heeft een paarse en een rose.
Antoinette krijgt ook het paspoort van Caroline Hubbard.

Compartiment 12 van gravin Andrenyi:
Doorzoek de koffers in het bagagerek. Bekijk het label dat op de kofferrand zit. De initialen HMK zitten verborgen onder het label.

Compartiment 13 van graaf Andrenyi:
Bekijk de koffer in het bagagerek. Er zit niets byzonders in.

Compartiment 14 van prinses Dragomiroff:
Op het tafeltje ligt het paspoort van prinses Dragomiroff. Raap hem op en neem ook de koperen armband (bracelet). Antoinette wordt door de prinses betrapt.
Praat met de prinses en neem de vingerafdruk van prinses Dragomiroff. Ze vertelt dat Sonia Armstrong haar petekind was en dat ze een goede vriendin is van Linda Arden, de moeder van Sonia. Ze vertelt ook dat Sonia nog een veel jongere zus had.

Compartiment 15 van kolonel Arbuthnot:
Neem de Neem de vingerafdruk van Arbuthnot en praat met hem. Hij rookt pijp en heeft een vouw op de gang gezien. Hij dacht dat het Antoinette was. Hij kende de Armstrongs niet persoonlijk, maar weet dat Armstrong een miltaire onderscheiding kreeg. Antoinette krijgt ook het paspoort van kolonel Arbuthnot.

Compartiment 16 van Hardman:
Neem het paspoort van Hardman van het tafeltje.

Praat tenslotte met Michel, die op zijn stoeltje zit. Hij vertelt dat er een ketting aan de binnenkant op de deur van Ratchets compartiment zat. Toen hij binnen wist te breken zag hij dat het raam open stond. Hij is vervolgens weggegaan om treinbediende Mateo te roepen. Neem de vingerafdruk van Michel.

Athene-Parijs slaapwagon
Compartiment 1 en 2 van Lucien:
Neem het paspoort van Lucien van het tafeltje.

Compartiment 11 van Michel:
Antoinette betrapt hier Hardman die in de bezittingen van treinbediende Michel snuffelt. Hardman overhandigt haar de sleutel (key) die hij uit de broekzak haalde. Neem de vingerafdruk van Hardman en praat met hem. Hij blijkt een privé detective te zijn, aangenomen om Ratchet te beschermen. Als Antoinette over de dood van het kindermeisje van de Armstrongs praat, heeft hij ineens "last van de schittering van de sneeuw". Hardman vertelt dat zijn echte paspoort onder het tafeltje in zijn compartiment geplakt zit.
Doorzoek Michel's koffer in het bagagerek. Je vindt het paspoort van Michel en een oud kiekje, gemaakt in een studio in Frankrijk. Bekijk het in je inventaris. Michel staat erop en een vrouw met kind.

Compartiment 13 van Constantine:
Neem de vingerafdruk van Constantine. De dokter heeft verder niets te melden.

Praat met treinbediende Matteo, die op zijn stoeltje zit. Hij blijkt normalerwijze de morseradio te bedienen, maar iemand heeft de seinknop kapot gemaakt. Hij vertelt dat hij op tijd was in Belgrado en dus niet de man die in allerijl nog op de trein stapte. Neem de vingerafdruk van Matteo.

Buiten
Loop de trein uit en ga naar de voorkant. Neem de vingerafdruk van stoker Abdullah.

Klim de lokomotief in en neem vingerafdruk van machinist Tayyip. Praat met hem en hij vertelt dat hij Matteo te laat zag arriveren in Belgrado.

Ga terug de trein in en loop het compartiment van Hardman in. Kijk onder het tafeltje. Je vindt het echte paspoort van Hardman en een ID-kaart van het detective bureau waarvoor hij werkt. Ook stopt Antoinette de brief van Ratchett aan Hardman in haar aantekenboek bij de documenten. Lees hem.

Zoals je in je aantekenboek kunt zien, heb je nu alle paspoorten en vingerafdrukken van de verdachten (suspects) compleet. Ook zijn alle instructies van Poirot opgevolgd.
Ga, als je wilt, naar compartiment 9 en breng aan Poirot verslag uit. Hij vertelt Antoinette dat ze het prima gedaan heeft, maar dat er nog meer bewijzen te verzamelen zijn.Vingerafdrukken op voorwerpen  

Veilige kamer
Ga naar de beveiligde deur in de bagagewagon.
Gebruik het sleuteltje dat Hardman in de broekzak van Michel vond, om de deur te openen.
In de linkerhoek van de kamer staat een safe. Klik op het handvat. De safe is afgesloten.
Bekijk in je inventaris de bolhoed. In de rand staat rev.13.18.
Bekijk in je inventaris de bijbel van Greta Ohlsson. De bladzijde "revelation 13.18" wordt nu toegevoegd aan de documenten in het aantekenboek.
Bekijk de bladzijde. Op de onderste regel staat "his number is Six hundred threescore and six - 666".

Kijk weer naar de safe.
Zet nu je cursor aan de linkerkant van de draaischijf en klik tot het streepje van de "6" bovenaan staat.
Zet dan de cursor aan de rechterkant en klik terug, totdat de "6" weer bovenaan staat.
Zet tenslotte de cursor weer links en klik weer tot de "6" bovenaan staat.
Antoinette zegt nu dat ze een klik gehoord heeft.
Maak dus de safe open, door op de klink te duwen.

In de safe vind je de brief die Ratchett typte. Bekijk hem in je inventaris bij de documenten. Het is de bekentenis van de moord op het dochtertje van Armstrong, ondertekend door Cassetti.

Rechts in deze kamer zie je een grote kist. Bekijk hem van dichtbij.
Gebruik dan de metalen staaf, om de zijkant van de kist open te wrikken.
In de kist blijkt een slaapplaats te zijn gemaakt. Op de deken ligt een uniform van een treinbediende. Bekijk het in je inventaris. Alle knopen zitten er aan. Op het label staat "petite".
Kijk ook even naar het stapeltje boeken aan het voeteneinde. Interessant.

Vingerafdrukken
Open je inventaris.
- Klik op het stuk steenkool en dan op het radertjes icoon.
- Plaats de steenkool in een vakje aan de linker kant.
- Neem dan de hamer en plaats die op dezelfde wijze in een vakje aan de linker kant.
- Klik op het radertjesicoon en je krijgt kolenpoeder (coal dust).
- Plaats het kolenpoeder in een van de linker vakjes.
- Haal de pipet uit je inventaris en plaats die ook in een van de linker vakjes.
- Klik op het radertjes icoon en de pipet vult zich met kolenpoeder.
- Plaats het pipet met kolenpoeder (baster filled with coal dust)in de inventaris.

Bekijk nu de boeken van dichtbij.
- Spuit met het pipet kolenpoeder op de boeken.
- Neem het plakband (cellotape) uit je inventaris en klik ermee op de vingerafdruk op het boek. De afdruk wordt nu automatisch opgeborgen. Je kunt hem bekijken door te klikken op het vingerafdruk icoon rechts onderaan in je inventaris.

Kijk, terwijl de grote kist nog open staat, naar de sluiting van de krat bovenaan.
Spuit er kolenpoeder op en neem dan met het plakband een vingerafdruk van de kratsluiting.

Bagagewagon
Verlaat de veilige kamer en draai je om. Kijk naar de klink van de deur.
Neem met kolenpoeder en plakband een vingerafdruk van de klink.

Ga naar de krat waar je de sneeuwschoenen vond. Bekijk de krat van dichtbij.
Neem een vingerafdruk van het deksel van de krat.

In de bagagewagon staat ook een kratje met groene kolen.
Bekijk het lege kratje dat er bovenop staat. Neem een vingerafdruk van het lege kratje.

Calais slaapwagon
Ga naar compartiment 10, waar de dode Ratchet ligt. Bekijk het raam van dichtbij.
Neem een vingerafdruk van de onderkant van het raamkozijn.

Ga naar compartiment 11 van Caroline Hubbard. Bekijk de deurknop van de tussendeur naar Ratchet's kamer. Neem een vingerafdruk van de deurknop.


Athene-Parijs slaapwagon
Ga naar compartiment 7 en 8.
Bekijk het tafeltje van dichtbij.
Neem een vingerafdruk van het vaasje.
Bekijk ook de lange koperen handgreep, links van het tafeltje.
Neem een vingerafdruk van de handgreep.

Inventaris
Om een vingerafdruk te maken van een voorwerp in je inventaris, doe je het volgende:
- Neem de pipet met kolenpoeder en klik op het radertjes icoon.
- Plaats het pipet in een van de linker vakjes.
- Haal het voorwerp uit je inventaris en plaats het ook in een van de linker vakjes.
- Klik op het radertjes icoon en je ziet in het rechter hokje het voorwerp met vingerafdruk.
- Neem het voorwerp met vingerafdruk en plaats het in een van de linker hokjes.
- Haal de plakband uit je inventaris en plaats hem ook in een van de linker vakjes.
- Klik op het radertjes icoon en neem dan de vingerafdruk uit het rechter vakje.

Neem een vingerafdruk van het drinkglas (tumbler) uit Ratchett's kamer.
Neem een vingerafdruk van de kapotte sneeuwschoenen uit het compartiment.
Neem een vingerafdruk van de stiletto.
Neem een vingerafdruk van het gebroken hangslot (padlock).Vinger- en voetafdrukken  

Vingerafdrukken vergelijken
Open je inventaris en klik rechtsonder op het vingerafdruk icoon.
In dit schermpje zie je aan de bovenkant alle vingerafdrukken van personen. Aan de onderkant zie je de vingerafdrukken die je van de voorwerpen haalde.
Klik op het lens icoon tussen de pijltjes om beide vingerafdrukken met elkaar te vergelijken.
Scroll de boven of de onderkant voor de volgende vergelijking.
- Op de grote krat in de veilige kamer zit de vingerafdruk van MacQueen.
- De vingerafdrukken op de boeken passen bij niemand.

- Op de klink van de veilige kamer zit de vingerafdruk van treinbediende Michel.
- Op het kratje met de sneeuwschoenen zit de vingerafdruk van Foscarelli.
- Op het lege kratje boven de groene kolen zit ook de vingerafdruk van Foscarelli.

- Op de vensterbank van Ratchett's compartiment zit eveneens de vingerafdruk van Foscarelli.
- Op de deurknop tussen Hubbard's en Ratchetts compartiment zit de vingerafdruk van Greta.

- Op het vaasje in compartiment 7 en 8 van de A-P slaapwagon zit de vingerafdruk van Debenham.
- Op de handgreep in hetzelfde compartiment zit de vingerafdruk van Arbuthnot.

- Op het dikke drinkglas van Ratchett zit de vingerafdruk van Masterman.
- Op de kapotte sneeuwschoenen zit de vingerafdruk van Arbuthnot.
- De vingerafdruk op de stiletto past bij niemand.
- Op het gebroken hangslot zit de vingerafdruk van Matteo.

Voetafdrukken
Ga naar Ratchett's Compartiment en klim door het raam naar buiten.
- Kijk naar de voetafdruk in de sneeuw.
- Haal je beslagkom uit de inventaris en giet het beslag in de afdruk. Het bevriest meteen.
- Haal het afgietsel (footprint cast) met de ijstang uit de sneeuw.
- Stop het afgietsel meteen links in het radertjes combineervak.
- Plaats de emmer met ijsklontjes ook in een linker vak.
- Klik op de radertjes en je hebt een ijsemmer met voetstap afgietsel.

Ga nu dit afgietsel vergelijken met alle heren schoenen. Je kunt de schoenen vinden in de smalle ingebouwde kasten in de compartimenten.
Vergelijk het afgietsel met linker én rechter schoen als je ze in de kast ziet staan.
N.B.: Ook als je de schoenen gevonden hebt die passen bij het afgietsel, moet je verder nog álle heren schoenen controleren, vanwege je "challenge".

Klim weer door het raam de Calais slaapwagon in.
Omdat Foscarelli's vingerafdrukken op de sneeuwschoenen en op de vensterbank in Ratchett's kamer zitten, kun je aannemen dat het ook zijn voetafdrukken zijn.
Ga dus naar compartiment 1 en 2 van Foscarelli en Masterman.
- Neem de ijsemmer met afgietsel en klik ermee op de bovenste schoenen van Foscarelli. Ze passen precies!
- Vergelijk toch ook nog de schoenen van Mastermann met het afgietsel.
- Doe hetzelfde in compartiment 3 en 4 met de schoenen van MacQueen.
- In compartiment 13 staan de schoenen van graaf Andrenyi.
- In compartiment 15 staan de schoenen van Arbuthnot.
- In compartiment 16 staan de schoenen van Hardman.

In de Athene-parijs slaapwagon vergelijk je ook de schoenen met het afgietsel.
- In compartiment 1 en 2 staan de schoenen van Lucien.
- In compartiment 3 en 4 staan de schoenen van de stoker.
- In compartiment 9 staan de schoenen van kok Klaus.
- In compartiment 10 staan de schoenen van de machinist.
- In compartiment 11 staan de schoenen van Michel.
- In compartiment 13 staan de schoenen van dr. Constantine.
- In compartiment 15 staan de schoenen van Matteo.

Als je alle schoenen met het afgietsel vergeleken hebt, ga je naar Poirot.
Vertel hem alles wat je ontdekt hebt. Hij is zeer tevreden over Antoinette. Maar hij vindt ook dat er veel te veel aanwijzingen en verwarringen zijn.Deel 3: Poirot leunt achterover en denkt na.


Praten  

De sneeuwschuiver arriveert. Over een paar uur kan de trein weer verder rijden.
Antoinette krijgt de opdracht de verdachten opnieuw te ondervragen en de trein te doorzoeken naar bewijzen die aantonen dat ze liegen. Ook moet de eigenaar van het zakdoekje nog gevonden worden.

Salon wagon
Ga naar de salon en praat met de personen die je hier aantreft:
- MacQueen: Wil eigenlijk alleen een afpraakje met Antoinette.

- Kolonel Arbuthnot: Weet niet hoe de pijpenreiniger in Ratchett's compartiment kwam en wil niks zeggen over zijn gesprek met Mary Debenham.

- Foscarelli: Was de chauffeur van de Armstrong's.

- Caroline Hubbard: Heeft niets toe te voegen aan haar eerdere verklaring.

- Hardman: Zegt dat hij van Franse meisjes houdt.

- Mary Debenham: Is niet in de stemming en spreekt niet.

Restauratie wagon
- Dr. Constantine: Hij is boos dat hij als verdachte ondervraagd wordt.

- Masterman: Hij was militair, diende bij Armstrong en werd later zijn kamerdienaar. Hij werkte samen met Tonio Foscarelli.

- Graaf Andrenyi: Wil eerst niets zeggen over de vlek op het paspoort. Geeft later toe dat het zijn idee was de identiteit van zijn vrouw geheim te houden.

- Gravin Andrenyi: Geeft uiteindelijk toe dat zij Helena is, de jongere zus van Sonia Armstrong. Het zakdoekje is echter niet van haar. Ook vertelt ze dat kindermeisje Susanne uit Frankrijk kwam. Verder was er in huis van de Armstrongs een verpleegster met de naam Neudotter en een gouvernante die Miss Freebody heette.

- Prinses Dragomiroff: Het geborduurde zakdoekje met monogram is van haar.

- Juffrouw Schmidt: Ze werkt 10 of 15 jaar bij de prinses. Ze is een goede kokkin.

- Greta Ohlsson: Ze was het kindermeisje van Helena, de zus van Sonia Armstrong.

- Lucien: Heeft het te druk om nu te praten.

- Klaus: Is boos omdat iemand zijn kom met cake-beslag gestolen heeft.

Calais slaapwagon
Ga naar compartiment 7 en 8 van Antoinette en Greta.
Open de koffer van Antoinette en ze vindt hier de rode kimono!

Zoek naar Michel. Hij zit niet op zijn stoeltje. Maar de deur van de badkamer, links van het stoeltje, is gesloten.

Athene-Parijs slaapwagon
Zoek naar Matteo. Hij zit niet op zijn stoeltje.
Ga compartiment 16 in. Antoinette ziet een man buiten langs het raam wandelen.
Ga ook naar buiten en Antoinette wordt gekidnapped.

Hut
Antoinette wordt opgesloten in de hut.
De spullen uit haar inventaris worden opgeborgen in een kist.

Kijk onder het bed. Hier ligt de parasol van prinses Dragomiroff.
Open het raam en kijk naar buiten.
Gebruik de parasol om het gebroken hangslot van de haak te wippen.

Verlaat de hut en haal je inventaris spulletjes uit de grote kist.
Bekijk je inventaris en je ziet dat het sleuteltje naar de veilige kamer verdwenen is.
Loop nu terug naar de trein.Radio  

Ga naar Poirot en vertel hem alles. Hij vertelt Antoinette dat hij iemand kent die een zendamateur is. Hij suggereert haar om via de zendradio contact met deze Barnaby te zoeken. De brief van Barnaby met instructies ligt in Poirot's koffer. Haal hem eruit en lees hem.

Ga naar compartiment 16 in de Athene-Parijs slaapwagon.
Bekijk de zendradio van dichtbij.
- Combineer in je inventaris het botermesje met de waterpomptang.
- Combineer dan het gebogen botermesje met de hamer en de spijkers.
- Plaats de zelfgemaakte telegraafsleutel op tafel.
- Combineer de koperdraad met het hakmes (of met de knijptang)
- Bevestig de 2 stukken koperdraad aan de telegraafsleutel.

- Plaats de glazen kom op tafel.
- Vul de kom met het sinasappelsap.
- Plaats het kleine metalen beeldje in de kom met sap.
- Combineer de koperen armband met de waterpomptang.
- Bevestig de gebogen koperen strip aan het beeldje in de kom met sap en aan de radio.

Zet de radio aan met de knop in het midden.
Als Antoinette het morseboek in haar inventaris heeft, kun je nu de telegraafsleutel gebruiken en contact maken met Barnaby. Stel hem alle vragen en zet dan de radio uit.
Zet de radio weer aan, gebruik de telegraafsleutel en Antoinette krijgt alle antwoorden.
- Chlamydia is een ziekte die bij dieren voorkomt.
- Michel heeft helemaal geen familie meer.
- Hardman werkt al 15 jaar voor het detective bureau.
- Mark Gilbert is de vader van de kinderen van Linda Arden (Sonia's moeder).
- Graaf Andrenyi is een Hongaarse diplomaat.
- De meisjesnaam van gravin Helena Andrenyi is Gilbert.
- Kolonel Arbuthnot diende bij de Royal Northumberland Fussiliers in India.
- Mary Debenham is een gouvernante.
- MacQueen is precies degene die hij zegt dat hij is.
- Wat Antoinette van Klaus weet, klopt.
- Ook van Matteo heeft Antoinette al alle gegevens.
- Caroline Hubbard staat bekend als een zeer lastige Amerikaanse.
- Greta Ohlsson is verpleegster en missionaris.
- De naam van de kokkin bij de Armstrongs was Hildegarde Schmidt.
- De achternaam van kindermeisje Susanne is Ferrier.

Zet de radio uit.
Zet de radio weer aan en gebruik de telegraafsleutel.
- Antoinette verneemt dat Toby Armstrong ook diende bij de Royal Northumberland Fussiliers.

Zet de radio weer uit en ga naar de restauratiewagen.

Restauratiewagen
Praat met dr. Constantine en hij vertelt dat hij dierenarts is.
Praat met gravin Helena en ze geeft toe dat ze Sonia's zus is.

Salon wagon
Praat met Mary Debenham. Zij was de gouvernante van Helena Armstrong.

Ga nu naar Poirot en bespreek al je bevindingen.
Hij zal Antoinette complimenteren als ze alle gegevens verzameld heeft.
Aan Antoinette de taak om alle gegevens te combineren.Oplossingen  

Na het gesprek, waarin ze tot de conclusie komen, dat in Amerika alle nationaliteiten bij elkaar komen, zal Poirot het gezelschap bij elkaar roepen en drie oplossingen aanbieden.
Antoinette mag hierbij zijn verhaal aanvullen.

Oplossing 1 voor de Yoegoslavische politie.
Kies achtereenvolgens voor:
- Threatening letter (dreigbrief).
- Cyrus Hardman.
- Matteo en dr. Constantine.
- Through the door left unbolted by MacQueen (door de deur die MacQueen open liet staan)
- Attendent's uniform.
- Mastermann confirmed the dosage of the sleeping draught. (Mastermann vertelde de dosering van de slaapdrank)
- Stiletto.
- Torn letter (verscheurde brief).
- Empty room in Athen-Paris coach (leeg compartiment in de Athene-Parijs slaapwagon.

Oplossing 2 door het grote meesterbrein.
Kies achtereenvolgens voor:
- 1.15AM.
- In America.
- Kies uit het rijtje namen. Kies niet voor Count Andrenyi, Cyrus Hardman, Mrs. Hubbard and Pierre Michel. Als alleen deze namen er nog staan, selecteer je "none of the abone".
- Colonel Arbuthnot.
- All of these clues agree with the first solution (alle aanwijzingen komen overeen met de eerste oplossing)
- When he said the snow was bright (toen hij zei dat de sneeuw zo helder scheen).
- Steak knife (steakmes).
- Pipe cleaner (pijpenrager).
- Handkerchief (zakdoek).
- Broken padlock (kapotte hangslot)
- Scarlet kimono (rode kimono)

Oplossing 3.
Kies achtereenvolgens voor:
- The engineer (de machinist).
- Pile of books (stapeltje boeken)

Antoinette krijgt de vraag welke oplossing de beste is. Klik op alle drie de oplossingen en Antoinette zal ze bespreken en een keuze maken...........................................Kopiëren en/of wijzigen van Marjo's walkthroughs is niet toegestaan.
Vraag toestemming om naar een walkthrough te linken.