S P E L - I N F O

         

WATCH OVER CHRISTMAS


Uitgever: Dionous Games / 2021
Ontwerper: Dionous Games

Platform: PC, Mac, Linux.

Systeemeisen:
Vereist een 64-bitsprocessor en -besturingssysteem.
--- Windows Vista/7/8/10 - Processor: 2.5 GHz (Single Core) of 2 GHz (Dual Core) - 4 GB RAM - 3D grafische kaart, compatible met OpenGL 2.0 en 1 GB RAM - DirectX 9.0 - 1 GB beschikbare opslagruimte.
--- MAC OS X 10.15 of later - Processor: Intel 2 GHz (Dual Core) - 4 GB RAM - 1 GB beschikbare opslagruimte.
--- LINUX Ubuntu 14.04, Mint 17 - Processor: 2.5 GHz Single Core Processor of 2 GHz Dual Core - 2 GB RAM - Grafische kaart: OpenGL 2.0 compatible met 1 GB RAM (Shared Memory is niet aanbevolen) - 1 GB beschikbare opslagruimte - Geluidskaart: OpenAL compatible.

Categorie:
Fantasie, kerstman helpen, casual puzzels, handgeschilderde 2D en 2.5D beelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review door Yvonne:
Cisco is een 12-jarig jochie met een rode krullenbol. Hij woont bij zijn ouders en zusje en verheugt zich op Kerstmis en de komst van de kerstman de volgende dag.
In bed hoort hij door de ruis van de radio heen een oproep om Kerstmis te redden. De kerstman is gekidnapt door zijn tegenhanger, de kwaadaardige Krampus. Cisco doorzoekt zijn huis en vindt een gloed van licht dat niet levende dingen kan bezielen: de geest van Kerstmis. Die gloed komt in teddybeer Kosmos terecht. Kosmos beantwoordt vragen als Cisco iets wil weten.
Na behoorlijk wat problemen te hebben opgelost, komt Cisco terecht op een kermis ter ere van de heks La Befana, een medestander van de kerstman. La Befana zorgt ervoor dat Cisco op bezoek kan bij de Oude Man, die in een betoverd bos woont. De Oude Man geeft hem toegang tot een andere, spirituele wereld.
In die wereld komt Cisco terecht in een verdeeld elfendorp. De ene, donkere kant wordt beheerst door Krampus en de andere, lichte door de Kerstman. In het dorp zoekt Cisco de spullen waarmee La Befana een spreuk kan maken om Krampus te verslaan.
Na nog meer puzzels en bijzondere ontmoetingen, lukt het Cisco om de kerstman te bevrijden.

      

Het verhaal is niet zoet, zoals je van een kerstverhaal zou kunnen verwachten. Er zijn behoorlijk wat avonturen te beleven die niet gaan over geijkte onderwerpen als muisjes, rendieren en Santa's slee.
De tv in de slaapkamer van Cisco's ouders laat stukjes over Martin Luther King horen en andere nieuwsfragmenten.
Het spel zegt bijvoorbeeld, dat heksen tegenwoordig liever wiccans worden genoemd, omdat er meer soorten mensen bestaan dan alleen mannen of vrouwen, die zich bezig houden met magie. Dit sluit goed aan bij de gesprekken over gender en sekse van onze tijd.

De karakters passen bij de figuurtjes. Cisco's moeder bijvoorbeeld heeft Cisco ervan weerhouden een raketje te maken en in plaats daarvan een planten-watergeefsysteem in te leveren op school.
Grappig zijn ook de hobby's van de heksenjury in een heksenwedstrijd. Cisco vraagt zich af bijvoorbeeld of er een heks is die graag verschillende sokken wil dragen zonder daarop beoordeeld te worden. Zo'n gedachte past bij een kind.

      

De figuurtjes zijn sympathiek en vaak grappig. Aan subtiele humor geen gebrek, maar nooit is de humor grof of kinderachtig.
Elf Idril werkt onvermoeibaar door omdat de klok niet werkt en ze dus niet weet wanneer het pauze is.
Cisco vraagt zich af waarvan baby-olie wordt gemaakt als olijfolie van olijven afkomt.
Bewaker Blitz is geweldig in zijn domheid. Als hij iets doms opmerkt, weet Cisco vaak niets te zeggen. Dan zie je dus puntjes in plaats van woorden. Blitz vraagt dan geŽrgerd of Cisco dat puntjes zetten kan stoppen.

Op de gezichtjes is van alles af te lezen. Vooral het gezicht van Cisco's vriend Franco is expressief. Zijn mondje is uiterst beweeglijk. Hij praat er mee op steeds andere manieren en ondertussen zie je ook hoe hij houtschilfers wegblaast van de pijp die hij voor de Oude Man snijdt. De paddenstoelen zijn enthousiaste blije wezentjes.
Heel natuurgetrouw probeert Blitz met houten kinderspeelgoed een balletje aan een touwtje op een handvat te gooien met een scherpe punt. Dit komt heel natuurlijk over. Dat geldt ook voor Kosmos die van het dak glijdt en zich omhoog probeert te hijsen. De barkeeper leunt ook al zo natuurgetrouw op de bar.

      

De sfeervolle, kleurige en gedetailleerde tekeningen zijn mooi om te zien. Op het scherm is van alles te zien zonder het overzicht te verliezen. Het elfendorp bestaat uit twee zich spiegelende delen wat mooi in elkaar zit. Twee kastelen, twee ijsbanen, twee stadhuizen enzovoort. Dat helpt je de weg in het dorp te vinden.
Het geheel is levendig. Schaatsende elfen op een vijver, de werkplaats waar cadeautje van glijbanen op een lopende band terecht komen, een helder meer met vissen erin, het zijn prachtige animaties. Ook de achtergrondanimaties zijn volop aanwezig. Een specht in een boomholletje, een smeulend haardvuur, vallende sneeuw, het borrelen van kokend water in een boiler. Dit alles maakt Watch over Christmas een lust voor het oog.

Ook aan omgevingsgeluiden is ruim voldoende aandacht besteed. Je hoort het geklik van een mechanisme als Cisco over een vloertegel loopt, water stroomt uit de kraan, de schaatsijzers van een zittende elf maken een tikkend geluid tegen een stenen muurtje.
Er zijn geen stemacteurs ingezet. Het is de bedoeling dat dat in de toekomst gebeurt. Ook met alleen het Ho Ho Ho-geroep van de kerstman, mis je niets.
De muziek lijkt soms op niet bestaande kerstliedjes met klanken van kerstbelletjes erin. Op de kermis lijkt de muziek op typische draaimolen-muziek zonder schreeuwerig te zijn.
Aan het einde bij de confrontatie met Krampus klinkt de muziek dreigend, wat daar goed past. Zo is er veel meer om van te genieten.

      

De puzzels zijn goed te doen. Niet te makkelijk of te moeilijk, wťl heel gevarieerd.
De spullen in de inventaris worden op een logische manier gecombineerd. Je hoeft niet van alles uit te proberen. Natuurlijk maak je een hengel van een tak, maar met wat nadenken weet je ook wat je met je andere spullen moet doen.
Je hebt de bekende puzzel van het uitschakelen van een bewaker met een laxeermiddel in een drankje, maar er zijn veel andersoortige puzzels. Je moet bijvoorbeeld een soort tangrampuzzel oplossen of met logisch denken een puzzel oplossen om de weg te vinden in een bos waar een altijd liegende paddenstoel en eentje die altijd de waarheid spreekt staan.
Leuk zijn ook de puzzels waarbij je rooksignalen moet geven of die waarbij je kleuren moet mengen om de juiste kleur suiker te maken.

Het determineren van plantenwortels is een realistisch aandoende bezigheid en de kleine doolhoven zijn na wat nadenken goed te doen. Bij de puzzels is altijd een goede instructie aanwezig.
Er is geen hintfunctie en die is ook niet nodig. Wel kun je de hotspots zien als je dat wilt.
De puzzels die geen inventaris- of dialoogpuzzels zijn, worden verspreid over het spel aangeboden, zodat de afwisseling maximaal is.
Niet alleen zul je het adventure tot een goed einde moeten brengen, maar ook kun je 36 cadeautjes vinden. Die zijn over het spel verspreid en je kunt ze uitpakken om te zien wat er in zit.

      

Samengevat is Watch over Christmas een aantrekkelijk spel met 6 lange hoofdstukken. Een traditioneel goed en logisch verhaal in een modern jasje, vol puzzels die je uitdagen, maar niet te moeilijk zijn.
De aantrekkelijke plaatjes, de aangename muziek, goede puzzels en verhaal maken het tot een geweldig adventure. De makkelijke spelbediening, de heldere uitleg bij de vele puzzels en de verschillende karaktertjes die goed van elkaar te onderscheiden zijn, geven veel speelplezier.
Watch over Christmas is kortom een van de betere spelen van de afgelopen jaren.

Eerst uitproberen?    Download de demo, op de officiŽle itch.io site.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.