S P E L - I N F O

         

WHISPERING WILLOWS


Uitgever: Akupara Games / 2014
Ontwerper: Night Light Interactive

Platform: PC, Mac, Linux, PS3, PS4, Switch, Vita, WiiU, Xbox One, Android, iPad, iPhone, OUYA.

Systeemeisen:
--- Windows 7 - Processor 2.3 GHz tot 2,69 GHz - 4 GB RAM - Intel HD Graphics 4000 of hogere videokaart - 3 GB HD ruimte.
--- MAC OS 10.7 of hoger.
--- LINUX Ubuntu 15.04.

Categorie:
Bovennatuurlijk, horror, reddingszoektocht, geesten, gestileerde 2D of 2.5D beelden, 3de persoon, toetsenbordbesturing.

Beschrijving en review:
De jonge Elena Elkhorn gaat op zoek naar haar vermiste vader, die voor het laatst gezien is in de buurt van het spookachtige en vervallen Willows Estate.
Elena heeft een bijzonder amulet en leert hoe ze haar astrale projectie in de geestenwereld laten rondzweven. In die vorm kan ze commmuniceren met verloren zielen en als een vlammetje door nauwe doorgangen gaan. Ook kan ze in die vorm solide voorwerpen 'overnemen' en ze verplaatsen. Dat kan handig zijn bij bijvoorbeeld het gebruiken van een hendel om een deur te openen. Maar Elena's projectie praat niet alleen met de verloren zielen, ze probeert ze ook zoveel mogelijk te helpen, zodat ze inzicht en rust vinden.

      

Als speler krijg je de verhalen van de diverse geesten zo met en met te horen via de vele rollen papier die je overal vindt en de opmerkingen van de geesten. Zo ontdek je gedoseerd het trieste achtergrondverhaal. Elena houdt tevens een dagboek bij, waarin ze de meest opmerkelijke zaken noteert.
De rollen bevatten niet alleen informatie, maar ook vaak aanwijzingen, die dan een opvallend andere kleur tekst hebben. Handig voor spelers die het Engels niet zo machtig zijn en even niet meer weten waar ze heen moeten.
Verder is het vooral een kwestie van goed rondkijken, je astrale projectie gebruiken en alles onderzoeken wat aanklikbaar is.
Dat aanklikken gebeurt dan wel met behulp van je toetsenbord, want het spel heeft geen muisbesturing. Het is even wennen, maar al snel merk je dat je desnoods het hele spel met je linkerhand kunt bedienen.

      

De puzzels zijn eenvoudig. Je opent voornamelijk deuren al of niet met sleutels die je vindt of krijgt nadat je geesten het gewenst voorwerp bracht. Verder zijn er een paar mechanische puzzels, zoals bijvoorbeeld het zetten van een klok op de juiste tijd, of het draaien van een wapen op een harnas in de juiste stand. Bovendien krijg je overal duidelijk zichtbaar vlammetjes in beeld als er iets te doen is, of steeds weer tekst met aanwijzingen hoe je bijvoorbeeld een trap moet oplopen.
Dat wil niet zeggen dat het spel daardoor saai wordt. Integendeel. Het rondlopen in de werkelijk schitterende en gedetailleerde achtergronden is een feest. Alles is in stemmige tinten en heel gedetailleerd. In elke ruimte is wel iets nieuws te ontdekken. Je doorzoekt niet alleen een huis met waaanzinnig veel kamers, maar ook een grafkelder, een tuinhuis, een schuur, een observatorium, een serre en een tuin mét doolhof. En als je wilt, kun je ook nog boven de bomen en daken zweven.

      

De achtergronden zijn beklemmend stil. De vele animaties van vriendelijke geesten die aan een gruwelijk einde zijn gekomen, dodelijke schorpioenen met rode oogjes of bewegende struikmonsters, verhogen de horrorsfeer, zonder dat het te akelig wordt voor jongere spelers.

Er is geen gesproken tekst in het spel, al maakt Elena zo nu en dan wel instemmende geluiden.
De achtergrondmuziek bestaat uit klanken die goed bij de horrorsfeer passen, aangevuld met opvallende geluiden als je in de astrale projectie zit of als je amulet gloeit in de buurt van iets belangrijks. Ook de normale geluiden die Elena maakt als ze loopt of een deur opent, zijn aanwezig.

      

Whispering Willows is samengevat een prima platform-adventure. Of je nu alleen door de kamers loopt en puzzels oplost, of dat je ook het hele (optionele) achtergrondverhaal wilt lezen, voor beide soorten spelers is het spel een prima manier om een rustige zondag mee door te brengen.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.