S P E L - I N F O

         

WANDA: A Beautiful Apocalyps


Uitgever: KISS ltd / 2016
Ontwerper: Kodots Games

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7/10 - Processor: Intel Pentium 4 2.0 GHz gelijkwaardig of sneller - 512 MB RAM - 400 MB beschikbare HD ruimte - DirectSound-compatible geluidskaart.

Categorie:
Science fiction, apocalyptische robotwereld, lief drama, handgetekende 2D of 2.5 D beelden, casual minigames, 3de persoon, point & click.

Beschrijving en review:
Wanda speelt zich af in een post-apocalyptische wereld. Een robot ontwaakt uit een stasisslaap zonder dat hij zich kan herinneren wat er gebeurd is. Om hem heen overal kapotte capsules met dode robots. Hij gaat op onderzoek uit in de woestenij om hem heen en vindt op een gegeven ogenbik een ander, klein robotje dat nog actief is. Dat stemt tot grote vreugde, want deze bijzondere robots hebben "gewone" menselijke emoties, zoals vreugde, verdriet, verwondering, die uitstekend op de speler wordt overgebracht. Zie een robotje maar eens in een plas water springen of kijk naar het kleine robotje als ze een vervanging voor een hondje krijgt. Ervaar het verdriet bij het zien van een dode robot. Het is allemaal overtuigend realistisch in beeld gebracht met lichaamstaal en geluidjes.
Als je goed zoekt, kun je hier en daar stukjes van een soort fotoalbum vinden, die je een beeld geven van de wereld voor de catastrofe.

      

De twee naïeve vrienden lopen verder en verder, hier en daar kristallen oprapend om energie te verzamelen. En samen lossen ze onderweg alle problemen op.
Je hebt geen inventaris, dus ook geen bijbehorende puzzels. Wel zijn er gevarieerde minigames, zoals het wegschuiven van keien die je weg versperren, of het van kleur veranderen van laserstralen, zodat je erdoor kunt. Zelfs transporteren in een portal vergt enig denkwerk en samenwerking van de robotjes. Om het een beetje moeilijker te maken, hebben de robots een energiemeter, die het aantal bewegingen binnen de puzzel beperkt. Ook meerdere blunders, zoals tegen een laserstraal blijven lopen, zorgt ervoor dat je zonder energie komt te zitten en opnieuw moet beginnen. Maar de puzzels zijn best leuk om te doen en er is altijd een mogelijkheid om ook zelf de puzzel te resetten en soms zelfs over te slaan.
Het enige nadeel is het save systeem, dat handmatig op vaste punten moet gebeuren. Omdat het spel niet zo heel erg lang is en er voldoende savepunten zijn, kan dit vergeven worden.

      

Grafisch ziet het spel er schitterend uit. De achtergronden zijn ondanks de verwoesting van de planeet prachtig vaag en in pastel tinten gehouden. Overdag een stoffig geeloranje oppervlakte, 's nachts blauwgrijs met rode planeten in de lucht, binnen een chroomkleurtje. Wat je ook bekijkt, alles ziet er eigenlijk lief en onschuldig uit.
De robotjes zijn wat hoekiger omlijnd en je ziet ze in vogelperspectief, maar dat accentueert juist dat het machientjes zijn.
Er zijn heel veel tussenfilmpjes, die naadloos aansluiten op de puzzelvelden en een overgang vormen van het ene naar het andere scherm.
Je laat de robotjes bewegen door middel van het toetsenbord. Kunnen er andere toetsen voor een actie worden gebruikt, dan wordt het duidelijk met een popup schermpje aangegeven. De emotie- en spraakicoontjes staan in een tekstballonnetje.

      

Er zijn geen gesproken stemmen in het spel, maar de robots civilisatie heeft wel een eigen geschreven taal. Je kunt het hele spel spelen, zonder letterlijk te weten wat er geschreven staat. Emoties zie je als icoontjes en samen met de lichaamstaal van de robotjes en enkele electronische piepgeluiden, is dat ruim voldoende. Maar je kunt als je wilt, ook de moeite nemen om elk teken te "vertalen" naar een letter en zo (in het Engels) te lezen wat er staat.
De achtergrond muziek is prachtig, zacht emotioneel melancholisch of triest. Hij onderstreept perfect de sfeer die de wandel- en zoektocht van de robotjes oproept.

      

Wanda is een niet alleen een mooi getekend avontuur met casual puzzels, maar ook een ontspannen verblijven in een vreemde emotionele wereld, waar je vriendschap en liefde ziet ontstaan. Perfect voor een regenachtige zondagmiddag.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.