S P E L - I N F O

         

TRANSIENT


Uitgever: Iceberg Interactive / 2020
Ontwerper: Stormling Studios

Platform: PC, Playstation 4, Xbox One.

Systeemeisen:
Vereist een 64-bits processor en besturingssysteem.
--- Windows 7 64-bit en hoger - Processor: 3.50GHz Intel Core i5-4690K of AMD FX-9370 - 8 GB RAM - Grafische kaart: NVIDIA GeForce GTX 960 of AMD Radeon R7 370 - DirectX 11 - 15 GB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Horror, bovennatuurlijk, cyberpunk, naar Lovecraft, geïllustreerd realisme, realtime 3D, 1ste persoon, toetsenbordbesturing.

Extra info:
In 2021 is een 'Extended Edition' uitgegeven, met extra inhoud voor hoofdstuk 5, een groter gebied om te bezoeken en een nieuwe puzzel.

Beschrijving en review door Hans:
Inleiding
Transient is het vierde spel van een klein team uit Istanbul dat zich laat inspireren door het werk van H.P.Lovecraft. De duistere alien wereld van Lovecraft wordt nu gecombineerd met cyberpunk wat een verrassende afwisseling biedt. Het is een eerste persoons spel met de nadruk op het best wel ingewikkelde maar intrigerende verhaal gecombineerd met puzzels. De vele omgevingen zijn niet zodanig uitgebreid dat je erin kunt (ver)dwalen. Het uit vijf hoofdstukken bestaande spel is namelijk vrij lineair, maar de term loopsimulator doet het geen recht. Er zijn tien verzamelobjecten te ontdekken die je verder niet nodig hebt.

      

Verhaal
Na een catastrofe die de mensheid bijna heeft uitgeroeid leven de overgebleven mensen in een door Voorvaders gebouwde overkoepelde stad: Providence die door Kunstmatige Intelligentie wordt bestuurd, gepersonificeerd door de Avatar Aperion. Het is Aperions taak om de orde te handhaven. De Voorvaders willen de mensheid naar een volgende fase in haar evolutie begeleiden, maar Aperion trekt zijn eigen plan en is uit op de alleenheerschappij. De hackersgroep ODIN bestaande uit Alice, Wilcox, Akeley en de hoofdpersoon Randolph Carter komen daar achter en proberen Aperion tegen te houden, wat levensgevaarlijk blijkt. De hackers hebben dankzij neuro-implantaten de mogelijkheid om virtueel naar andere plaatsen te reizen. Alleen Carter beschikt dankzij het gebruik van bovennatuurlijke methoden waaronder verdovende middelen over buitengewone mogelijkheden, zelfs om zich in het brein van anderen te verplaatsen.

Knap aan het verhaal is de afwisseling tussen de moderne Providence-omgeving en de alien Lovecraft-omgeving, tussen de werkelijkheid van Carters eigen appartement en de virtuele uitstapjes naar zijn kameraden, en tussen droom en werkelijkheid.

      

Spelbediening
De interface is erg eenvoudig gehouden. Je beweegt dankzij de WASD-toetsen en de muis. Je kunt rennen met Shift, maar niet bukken of springen. De spatiebalk dient om PHI (een perceptie verhogend implantaat) te activeren waarmee je de omgeving scant op ongewone activiteiten. Met de J-toets kun je een dagboek en gevonden documenten terugzien. Overigens staan er voortdurend aanwijzingen rechtsboven in beeld welke toetsen je voor de voortgang dient te gebruiken. Er is Engelse ondertiteling.

Puzzels
Echte hersenkrakers komen niet voor, de meeste zijn eenvoudig, sommige vereisen enig uitproberen, maar alle puzzels zijn logisch. In een enkele speelt kleur een rol. Er zijn tijdgebonden puzzels bij die je in 5 minuten moet oplossen, maar als het de eerste keer niet lukt dan kun je het opnieuw proberen. En tweemaal dien je een kruidenmengsel samen te stellen die Carter in staat stelt in trance te gaan.

      

Spelervaring
Er zijn veel teksten, zowel geschreven documenten en dagboekaantekeningen als gesprekken. Af en toe weet je niet of je 'in de werkelijkheid' bent of in een droomwereld, maar dat geldt ook voor de hoofdpersoon zelf. Door het verzamelen van de documenten ontvouwt het verhaal zich langzamerhand.

Af en toe neemt het spel de regie over als in een film en volgt er een reeks gebeurtenissen waar je geen invloed op kunt uitoefenen. Maar daarna kun je het heft weer in eigen hand nemen. Die afwisseling vindt heel soepel plaats. Ook gaat het eerste persoons gezichtspunt zo nu en dan over in de derde persoon en zie je jezelf (dat wil zeggen Carter).

In slechts één geval volgde ik een spoor naar een lift en kon toen niet verder. Pas na herstart en opnieuw spelen van dat deel reageerde het spel weer.

Er komen verschillende minigames voor met onder andere een hommage aan 'Alone in the Dark'. Deze minigames bevatten belangrijke aanwijzingen voor de voortgang maar je kunt ze skippen en dan krijgt je de informatie toch wel.

Nadeel is dat je het spel niet zelf kunt opslaan. Er zijn regelmatig autosave-momenten, wat rechts bovenin je scherm wordt aangegeven. Maar na afsluiting van je spel en herstart zul je soms een deel opnieuw moeten spelen.

      

Beeld
De beelden zijn oogstrelend en maken het gamen tot een bijzonder rijke ervaring. Er is veel met kleur gewerkt waardoor elke ruimte een eigen sfeer ademt. Er beweegt veel: er zoemen insecten rond die hun schaduw op de omgeving projecteren, hier en daar valt water of komt er een vonkenregen naar beneden, pluisjes zweven door de lucht, de vloer en de wanden van gangen lijken te stromen, licht gevende planten bewegen zachtjes heen en weer en knipperende lichten zorgen voor bewegwijzering.

Geluid
Al wat beweegt gaat gepaard met bijbehorende geluiden die heel natuurlijk overkomen. Je voetstappen veranderen van klank als je een andere ondergrond betreedt. Machines zoemen op de achtergrond; in de verte is soms verkeer te horen. Regelmatig kinkt er meest elektronische muziek die is aangepast aan de omgeving waarin je verkeert. Die muziek verhoogt de spanning en helpt mee om je onder te dompelen in de sfeer van hypermoderne zalen, dystopische door neonlicht beschenen steegjes of oeroude door een verdwenen ras gebouwde gangen.

Liefst negen acteurs lenen hun stem om de verschillende personages hoorbaar te maken. Zij doen dat overtuigend en heel natuurlijk. Enkele stemmen lijken op elkaar zodat je je af en toe afvraagt met wie je te maken hebt.

      

Samenvatting
Transient is een prachtig vormgegeven spel met een heel goed, zij het complex verhaal, interessante puzzels, vermakelijke minigames, veel leesvoer en beelden om nooit te vergeten.
Een aanrader voor wie van Lovecraft houdt en de vorige spellen van het team weet te waarderen.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere horrorspellen van Stormling Studios:
Darkness Within: In Pursuit of Loath Nolder
Darkness Within 2: The Dark Lineage
Conarium