S P E L - I N F O

         

TOHU


Uitgever: The Irregular Corporation / 2021
Ontwerper: Fireart Games

Platform: Mac, PC, PlayStation 4, Stadia, Switch, Xbox One.

Systeemeisen:
--- Windows 7 of later - Processor: Intel i3 3.3 GHz of beter - 4 GB RAM - Grafische kaart: GeForce GTX 660 (2048 MB) of Radeon R9 285 (2048 MB), ge ïntegreerde kaarten worden niet ondersteund - DirectX 9.0c - 13 GB beschikbare opslagruimte - Geluidskaart: DirectX compatible.

Categorie:
Fantasie, visplaneten redden, tijdpuzzels, minigames, 2D/2.5D handgetekend gestileerd beeld, 2 speelbare karakters, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review door Yvonne:
Tohu is een schattig, klein meisje dat op een van de vis-eilanden woont.
Aan het begin van het spel valt er een grote lichtbol op haar eiland en zie je een donkere figuur, een soort klein, dik, zwart spookje, dood en verderf zaaien. De 'heilige machine' is vernietigd. Tohu moet die machine repareren, anders zijn de viseilanden voorgoed verloren.

De eerste stap daartoe is hulp zoeken bij haar vriend Juncle, die op een nabijgelegen viseiland woont en haar aan gereedschap moet helpen. Daarna bezoekt ze de 'Broker' op een ander vis-eiland en dan het eiland waar een goochelaar woont.
Tohu moet óók een totem herstellen. De totemstukjes worden door 'keepers' bewaakt, die allemaal op een ander viseiland wonen. Tohu zal dus ook de andere viseilanden moeten bezoeken voor ze haar taak heeft volbracht. Ze heeft een bee-copter, een door bijen voortbewogen helicoptertje, waarmee ze naar die eilanden kan vliegen.

Tohu is niet alleen op haar zoektocht. Ze heeft een alter ego, robot Cubus, met wie ze van plaats kan wisselen. Dat is handig, want Cubus kan voorwerpen dragen, die een klein meisje niet kan tillen. Hij daarentegen kan weer niet door kleine doorgangen komen of klimmen, wat Tofu wél kan.
Aan het eind van het verhaal is Tohu uiteraard geslaagd in haar missie, maar ze moet daarvoor nog een groot, persoonlijk offer brengen.

      


Spelbediening
Aan het begin van het spel krijg je uitleg over de spelbediening, niet in teksten maar met kinderlijk overkomende tekeningetjes of symbolen als handjes om iets mee te pakken, voetjes om ergens heen te lopen, een ronddraaiende cirkel om Tohu te laten veranderen in robot Cubus en omgekeerd.
Bovendien wordt er bij de aanvang van elk nieuw hoofdstuk de nodige informatie verschaft in een groot ovaal op het scherm. In die grote tekstballon zijn dan ook eenvoudige, expres klungelige tekeningetjes toegevoegd en er zijn teksten in dat ovaal te lezen. Een enkele keer hoor je een verteller de informatie geven. Die informatie gaat consequent over 'the girl' en noemt Tohu's naam niet.
Er is een autosave, maar je kunt ook zelf je spel opslaan.

Tohu heeft een map bij zich. Ze kan haar collectie van insectenplaatjes daarin bewaren. Het spel wemelt namelijk van de insecten en andere grappige kleine diertjes, die je aan kunt klikken en op kunt slaan.
In die map zit ook een hintfunctie en een takenlijstje, waarin steeds de volgende taak wordt weergegeven. Als een taak is afgerond, komt er een rode streep doorheen.
Die hintfunctie wordt niet te makkelijk gemaakt. Je moet maar zien hoe je er toegang toe krijgt en dat is op zich al een puzzel. Bovendien worden de hints dan in andersoortige tekeningetjes gegeven en moet je uitvinden wat ze betekenen. Elke keer dat je de hints wilt bekijken moet je de toegangspuzzel opnieuw doen.

      


Tekeningen
Tohu is een fris en bijzonder aantrekkelijk spel. De handgetekende 2D/2.5D tekeningen zijn een lust voor het oog.
Niet alleen de kleuren, vaak in roze-rode, paarse, bruine en grijze tinten zijn apart, maar vooral de tekeningen zelf. Machines en dieren in stripverhaal-stijl bevinden zich in een volle achtergrond waar veel te zien is. De figuurtjes zijn heel levendig, gedetailleerd en speels weergegeven in de mooie achtergronden.
De menselijke figuren die Tohu tegenkomt, zijn niet naar de werkelijkheid getekend. Zij zien er fantasievol uit met benen als stelten, superdun soms en met grappige attributen bij zich of rare hoedjes op. Er is iemand met drie ogen en een kapitein vaart heen en weer in een theepot als duikboot.

De kleine kruipende of vliegende diertjes zijn geweldig om te zien en heel beweeglijk. Je gaat met andere ogen naar muggen kijken! In een mapje dat Tohu bij zich draagt, zijn er plaatjes van enkele van die insectjes op te slaan. Ze zien er schattig uit, hebben oogjes, waarmee ze knipperen, bewegen vleugeltjes en vliegen wat rond of verstoppen zich in allerlei hoekjes.
De achtergronden zijn druk, er is veel te zien, dus die onderkruipertjes hebben allerlei plekjes om zich te kunnen verbergen. Er zijn muggen, bijen, schildpadjes, slakjes en vissen te zien, soms met een hoedje op of een telescoop die uit een slakkenhuisje steekt. Een muisje piept als zijn hoedje over zijn ogen zakt. Kwalletjes zweven als paardenbloempluisjes in de lucht.
De animatie op de achtergrond is dus helemaal in orde en erg aantrekkelijk om te zien.
Je moet je ogen goed de kost geven, anders zie je die kleine wezentjes misschien over het hoofd. Ze zijn niet alleen bedoeld om het spel te verlevendigen of voor in de plaatjescollectie, maar maken soms ook onderdeel uit van een puzzel, omdat je ze dan bijvoorbeeld moet vangen.

      


Tohu komt behalve mensen en klein grut, ook allerlei grote machines tegen, die dierlijke trekken hebben. Ze hebben vaak ogen of een snavel. Gefantaseerde machinedieren die goed passen in Tohu's fantasiewereldje.
Tohu en haar evenknie robot Cubus, zien er leuk uit. Vooral de robot is een bijzonder leuk figuurtje. Hij heeft een kubus als hoofd en als hij even niets te doen heeft, laat hij zijn hoofd op een vinger ronddraaien of hij jongleert ermee. Hoe er met een enkel streepje als mond, zo veel expressie op zijn gezichtje wordt uitgebeeld, is geweldig om te zien.
Beide figuurtjes spreken niet, maar hebben wel gezichtsuitdrukkingen waaraan je heel veel kunt zien. Af en toe schudden ze nee, als ze je opdracht niet willen uitvoeren en Tohu laat het met lichaamstaal merken, als er meer spierkracht nodig is voor haar taak. Cubus krabt op zijn hoofd als hij niet weet wat hij moet doen en als je hem een paar keer iets laat doen, wat hij niet wil, hoor je het ongeduld in zijn gromstem.

Tohu maakt wat mummelgeluidjes als "oe", "uhm"en "ah", wat overigens wel kan irriteren als je het spel even met rust laat en die geluidjes voortdurend aan moet horen. Gesproken taal wordt niet gebruikt, maar iedereen die Samorost, The Pilgrims of Rusty Lake kent, weet dat taal niet per se nodig is om bedoelingen over te brengen. Er is overigens een stemacteur, die soms als verteller optreedt tussen enkele hoofdstukken in, maar dat is pas later in het spel.
Tussen de hoofdstukken zie je andere, simpeler tekeningen met tekst in een grote spreekballon of je hoort de stemacteur om je te informeren.

      


De animatie van zowel Tohu als de robot is perfect. Ondanks zijn grootte is Cubus erg beweeglijk en lenig. Als hij voor een puzzel insectjes uit de lucht moet plukken, is hij erg beweeglijk in zijn schouders. Hij zwaait rondjes met zijn armen en doet dat vloeiend. Mooi zijn de voetstappen die zijn zware benen maken in tegenstelling tot die van de lichtvoetige Tohu. Als hij een trap op moet, gebruikt hij wielen en niet zijn benen. De afwisseling is mooi om te zien en te horen. Soms heeft hij een zwaar of onhandig groot voorwerp bij zich en die laat hij dan rouleren. De ene keer draagt hij het onder zijn linker arm om het daarna te wisselen naar zijn rechter arm. Heel levensecht komt die beweging over en dat voor een stripfiguurtje!
Beide figuurtjes lopen en bewegen vloeiend.

De muziek bij het opstarten van het spel is een kort, zich herhalend muziekstukje van pianoklanken. Verder lijkt de muziek op losse aan elkaar geregen heldere tonen, die samen geen muziekstuk vormen. Een soort getokkel en kabbelende xylofoonklanken of triangel. Bij de goochelaar is kermismuziek te horen. Er wordt geadviseerd met een koptelefoon te spelen om meer te kunnen genieten van de klanken.
De achtergrondgeluiden hoor je door de muziek heen. Machinegeluiden, wat geluiden van erdoor heen mummelende figuurtjes of blup-blupgeluiden, wat op een viseiland niet zo gek is.

      


Puzzels
Over de puzzels niets dan lof. Het zijn er heel veel, je moet zelf ontdekken wat de bedoeling is en ze zijn voor het merendeel niet makkelijk. Bij sommige puzzels, krijg je aanwijzingen in symbolen.
Er is geen skip-functie of hotspotfunctie, dus ben je wel even zoet met de puzzels.
Behalve steamprestaties verdienen en plaatjes van kleine diertjes verzamelen, is er een veelheid aan diverse, gevarieerde puzzels.
Er komen echter ook gewoon inventarispuzzels in Tohu voor, zoals het ongezien stelen van sleutels. Tohu heeft daarom ook een inventaristasje bij zich. Het merendeel van de puzzels is echter niet zo makkelijk.
Er zijn 'logisch-denkenpuzzels', waar je bijvoorbeeld met twee kannen van een verschillend volume de juiste hoeveelheid vloeistof moet afmeten.

Ook zijn er tijdgebonden minigames waarbij het aankomt op snelheid en behendigheid.
Er zijn traditionele mini games, zoals het aanleggen van een circuit of een raderwerk laten draaien door tandwieltjes te plaatsen. Je moet de weg vinden in een doolhof dat in korte tijd een kwartslag draait. Of je moet bijvoorbeeld in een minuut vier elektriciteitsleidingen doorknippen, waarvan de leidingen verward zijn. In een hamerspel moet je snel een kuiltje induiken, anders word je op je hoofd geslagen voor de tijd voorbij is.
Er zijn zelfs schietspelletjes waar je bijen moet raken voor de bee-copter. Of je moet muggen raken die dan iets laten vallen wat je nodig hebt. De puzzels zijn erg leuk om te doen en geven veel plezier.
Er zijn veel puzzels die je in drieën moet doen en daarbij dan ook nog 3 levels moet afronden.
Er is een armpjedruk-wedstrijd, een legpuzzel maken, een drankje brouwen of bruggetjes maken over valkuilen. Deze puzzels zijn goed te doen, maar vaak gaan er aan de puzzel andere puzzels vooraf of zijn ze onderdeel van een grotere puzzel. Het is dus best lastig een hoofdstuk afgerond te krijgen.

      


Conclusie
Tohu is een lang, lineair spel met heel veel puzzels en tijdgebonden minigames. Je moet alle puzzels hebben opgelost voor je naar een volgend hoofdstuk toe kunt. De puzzels worden niet toegelicht, je moet zelf uitvinden hoe ze zijn op te lossen en dat is best een uitdaging.
Voor onervaren spelers zullen de puzzels soms te moeilijk zijn, zelfs met de tekeningen uit de hints erbij. Tohu is ook niet geschikt voor mensen die niet te lang met eenzelfde spel bezig willen zijn.
De gevorderde speler zal dit verzorgde en mooi vormgegeven spel echter enorm waarderen, plezier hebben in de afwisseling van de verschillende puzzels en er veel plezier aan beleven.
Tohu is een grandioos adventure met een vrouwelijke hoofdpersoon. Een van de betere spelen van het afgelopen decennium, zo niet het beste.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.