S P E L - I N F O

         

TO THE MOON


Uitgever: Freebird Games / 2011
Ontwerper: Kan Gao, Freebird Games

Platform: PC, Mac, Linux, Android, iPad, iPhone.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7 - CPU 1.2 GHZ - 512 MB RAM - DirectX 9.0 - 75 MB opslagruimte.

Categorie:
Interactieve roman, SF fantasie, gestileerde 2D en 2.5D beelden in vogelperspectief, 3de persoon, point & click, toetsenbord besturing in minigame.

Beschrijving en review:
In een toekomst is er een apparaat uitgevonden, waarmee je herinneringen van mensen kunt manipuleren. De technologie wordt gebruikt om de laatste wens van mensen te vervullen, zodat ze met die valse herinneringen vredig en gelukkig kunnen sterven.
Als Dr. Eva Rosalene en Dr. Neil Watts bij het sterfbed van John arriveren, horen ze dat hij naar de maan wil. Stapje voor stapje gaan ze dieper zijn geheugen in. De bedoeling is dat ze vanuit de allereerste herinnering aan deze wens de latere herinneringen aanpassen, zodat John denkt dat hij dit werkelijk gedaan heeft.
Eva en Neil merken dat de wens naar de maan te gaan in John's verleden helemaal niet bestond. Ze ontdekken ook dat hij hele vroege herinneringen geblokkeerd heeft en dat hij een zeer bijzondere relatie had met zijn inmiddels overleden vrouw River en een vuurtoren. Ook de origami konijnen die overal in het huis te vinden zijn, spelen een grote rol in zijn leven.

      

To the Moon is moeilijk in een categorie onder te brengen, omdat het uniek is in zijn soort. Je zou het misschien een interactieve roman met spelelementen kunnen noemen.
Je speelt vanuit het perspectief zoals je dat in klassieke RPG's ziet, vanuit een bovenaanzicht, met vloeiende 2D animaties in levendige kleuren in de tussenscenes. Er zitten echter geen monsters, helden of een vorm van geweld in het spel, al is er in het begin een grappige verwijzing naar dit soort acties in RPG's en is er bijna op het einde een eenvoudige kleine spring-en-ren minigame.
Voor de rest is het de bedoeling dat je op een aantal voorwerpen klikt die te maken hebben met John's herinneringen. Heb je er vijf, dan worden die via een zogenaamde memento geactiveerd en krijg je een eenvoudige puzzel, waarbij je vakjes moet omklappen tot je de complete afbeelding eronder ziet. Meer is er eigenlijk niet te doen.

      

Het spel moet het dan ook hebben van de dialogen.
Het emotioneel aangrijpende verhaal wordt in korte ervaringen verteld. Vaak ook alleen aangeduid, zodat er van je verwacht wordt dat je tussen de regels door kunt lezen. Als dr. Eva en/of dr. Neil verken je de herinneringen van John. Zij staan als toeschouwers bij de gebeurtenissen, waarbij je steeds meer over John, zijn vrouw River en hun relatie en karakter te weten komt. John is de hoofdpersoon en je leeft mee met zijn wensdromen en de verdrietige en vreugdevolle momenten in zijn leven.
Maar ook de karakters van Eva en Neil worden niet vergeten. Neil gedraagt zich vaak onbesuisd als een jonge hond. Eva is serieuzer, zeer betrokken bij het werk dat ze doet en ze heeft een groot inlevingsvermogen. Ze zijn geloofwaardig vormgegeven, voelen als mensen die je kent en mede door hun dialogen blijf je geboeid verder spitten in John's verleden. Wat is de betekenis van al die origami konijnen? Waarom staan de klokken stil? Waarom duikt steeds die platypus op? Wat was er aan de hand met River? Hoelang kennen ze elkaar al? Wat heeft die vuurtoren met alles te maken? Wat heeft John verdrongen? Wat is de invloed van vroege ervaringen op de rest van je leven? En bovenal: waarom wil hij naar de maan?

      

Er zitten geen gesproken stemmen in dit spel. Het verhaal is vrijwel geheel opgebouwd uit tekstdialogen, die op een schitterende manier ondersteund wordt door de muziek.
Of dit nu een simpele leidmelodie op een piano of een enkel doordringende noot is, die gevaar aangeeft, het is allemaal even effectief. Het prachtige hoofdthema is door Kan Gao, de maker van het spel, gecomponeerd en het pianospel past volmaakt bij de emotionele sfeer van het moment. Op sommige plaatsen is dan ook een doosje tissues aan te raden.
Toch speelt het verhaal niet zomaar makkelijk met je gevoelens. Het is geen bewuste "tranentrekker". Het onderwerp van doodgaan, relaties en levenservaringen wordt op een volwassen manier benaderd waarbij ook de nodige relativerende humor niet wordt geschuwd.
Al met al een prachtig spel voor mensen die niet terugdeinzen voor tekst en bereid zijn mee te leven en te genieten van een mooi verteld verhaal.

      

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.