S P E L - I N F O

         

THIMBLEWEED PARK


Uitgever: Terrible Toybox / 2017
Ontwerper: Ron Gilbert & Gary Winnick / Terrible Toybox

Platform: PC, Mac, Linux, Android, iPad, iPhone, XBox One, Nintendo Switch.

Systeemeisen:
--- Windows 7/8/10 - Processor: 2 GHz - 4 GB RAM - Grafische kaart: Intel HD 3000 of beter - DirectX 11 - 1 GB beschikbare HD ruimte.
--- MAC OS X 10.9.0 en later.
--- LINUX Ubuntu 14.04/16.04 en later.

Categorie:
Humoristisch mysterie, moordonderzoek, klassieke 2D beelden, vijf speelbare karakters, casual en hard mode, 3de persoon, point & click.

Walkthrough casual mode: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige Walkthrough.
Walkthrough hard mode: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving en review:
Thimbleweed was vroeger een bloeiende stad dankzij een kussenfabriek en eigenaar/uitvinder Chuck Edmund. Een modern stadje ook, voorzien van moderne technologie. Nadat de fabriek in vlammen opging is Thimbleweed vervallen tot een stipje op de kaart met slechts 80 inwoners en veel dichtgetimmerde panden.
Op een dag wordt in het moeras een onbekende en vermoorde man gevonden. Agenten Ray en Reyes worden op de zaak gezet en ontdekken al snel dat de moord iets te maken heeft met de oude gebeurtenissen in de stad en de moordenaar dus ook hier gezocht moet worden. Niet eenvoudig, want de bizarre inwoners blijken veel te verbergen te hebben. En ook de doden lijken in de stad een woordje mee te spreken. Maar ook de agenten hebben zo hun eigen verborgen agenda. Complicaties overal.

      

Thimbleweed park is een combinatie van futuristische machines die vingerafdrukken, DNA en foto's kunnen scannen en beoordelen, naast een mengeling van ouderwetse, simpele en compleet gestoorde bevolking, die alles nog handmatig lijken te doen in dit ministadje met 81...ehhh...80 bewoners.

Het spel is in casual mode en hard mode te spelen. In hard mode zijn de puzzels uitgebreider, moeilijker en bewerkelijker om op te lossen, maar wel altijd logisch. Meer plezier en een must voor de ervaren spelers.
Maar ook in casual mode word je niet bij het handje vastgehouden als je speelt. Geen hotspotcursor, hintfunctie, skipknop of klik-maar-raak-altijd-goed muisbediening. Het blijft heel ouderwets een kwestie van zelfstandig heel goed rondkijken, luisteren naar verborgen hints in dialogen, nadenken en natuurlijk alles op iedereen uitproberen.

      

Grafisch gezien lijkt het spel eveneens uit 1990 te komen, al is het uiteraard in een moderne hoge resolutie gemaakt. 2D achtergronden in vrolijke kleuren en aan de onderkant van je scherm een grote balk met actie-opties zoals walk-look-use enzovoorts, naast een uitgebreide hokjes-inventaris waarin je de meest vreemde dingen kunt bewaren om te combineren en te gebruiken of juist niet. De achtergronden zijn daarbij heel gedetailleerd. Zo gedetailleeerd, dat je soms goed moet kijken om het voorwerp te zien dat je nodig hebt, net als in die oude spellen. Hier wordt ook wel de draak mee gestoken, door je te laten zoeken naar pixels. Letterlijk een klein vierkant puntje ergens in een scherm en er zijn er honderd, verspreid door het spel.
Ook in de prima vloeiende animaties worden details niet geschuwd. Geniet van de sterren aan de hemel, die vrolijk knipperen of gruw van de vliegjes boven de snacks. Loop met de clown in zijn woonwagen eens naar links en rechts. Je zult zien dat de woonwagen licht kantelt. Merk in elk scherm wel iets op, dat geanimeerd de boel levendig maakt.

      

Er zijn vijf speelbare karakters, die je tijdens het spelen ontmoet. Je begint met de twee agenten, die elkaar voorwerpen uit hun inventaris kunnen geven. Je kunt naar believen met de een of de ander spelen, door op het icoon met hun portretje te klikken. Elk kan in principe zelfstandig met getuigen of verdachten praten en problemen oplossen. Maar soms moet je ook samenwerken, bijvoorbeeld als je in nood zit.
De andere speelbare karakters ontmoet je in flashbacks of verhalen. Als iemand bijvooorbeeld over haar zus praat, krijg je het verhaal van de zus te zien en te spelen. Dit non-liniaire spelverloop houdt je interesse in het spel goed vast en voorkomt dat het een simpele rechtlijnige speurtocht is naar de dader van de moord. De respectievelijke achtergronden en motieven van de vijf speelbare karakters zijn ook de moeite waard, omdat ze duidelijk onderscheidbare individuen zijn, die elk op hun eigen manier reageren. Zo is het gewoon leuk om te zien hoe een jonge meid met een dansje reageert als ze een baantje krijgt.
Een klein punt van verwarring is het feit dat de ene persoon iets ontdekt, dat niet vertelt aan een ander speelbare karakter, die de kennis vervolgens wél kan gebruiken. Heel onlogisch.

      

De achtergrondmuziek past uitstekend bij de sfeer van het moment. Heuse circusmuziek bij een voorstelling, rustige pianoklanken in het hotel en dergelijke.
Het stemacteren is professioneel goed en de acteurs hebben duidelijk plezier in hun werk.
De dialogen zijn humoristisch, soms overduidelijk, soms alleen voor insiders, zoals bij de sneer naar Lucas Arts en Siera On-Line, twee grote uitgevers van adventures in de vorge eeuw of bij een optioneel gesprek met een figurant op de krantenredactie, die je de Amerikaanse wetten tot in detail wil uitleggen. Let en klik ook zeker op posters of bezoekers van een circusvoorstelling om nostalgisch te genieten. Het is niet voor niets 1987 in Thimbleweed.
Humor vind je niet alleen in de gesproken teksten, maar ook subtiel in de achtergrondbeelden, animaties, puzzels (trap in bieb!) en zelfs onverwacht in een telefoonboek. Bekijk het telefoonboek en bel eens een willekeurig persoon op. Je zult merken dat je antwoord krijgt in de taal, die bij de naam past. De namen en de ingesproken tekst zijn vermoedelijk van de Kickstarter donateurs, net als alle boeken in de bieb, die een titel, schrijver en twee pagina's tekst hebben.

      

Samengevat heeft Thimbleweed Park precies dat wat een goede adventure moet hebben. Een goed uitgewerkt verhaal met gevarieerde puzzels en problemen die een voldaan gevoel geven als je ze op eigen houtje oplost. Overtuigend gedetailleerde beelden en vriendelijke humor in beeld en dialogen, omlijst met sfeerbepalende muziek. Een heerlijk lang spel en een aanrader voor oude fans en nieuwkomers.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.