S P E L - I N F O

         

MURDER IN TEHRAN'S ALLEYS 2016


Uitgever: Strategy First / 2017
Ontwerper: RSK Entertainment

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP/7/8.1/10 - Processor: 2.5 GHz (Single Core) of 2 GHz (Dual Core) - 2 GB RAM - Grafische kaart: NVIDIA GeForce GTX 260, ATI Radeon 4870 HD, of gelijkwaardig met minstens 512 MB VRAM - DirectX Versie 9.0 - 3 GB beschikbare HD ruimte - DirectX 9 compatible geluidskaart.

Categorie:
Moordmysterie, detective onderzoek, Teheran rond 2016, realistisch 2.5D, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving:
Een crystalmeth verslaafde heeft, terwijl hij zwaar onder invloed van de hallucinerende drug was, zijn hele familie uitgemoord. Als hij weer bijkomt en beseft wat hij heeft gedaan, besluit hij bloederig wraak te nemen op degenen die de drug maken en verspreiden.
Voorgaande is wat de speler in de intro te weten komt. Faramarz Afshar, rechercheur en een kleinzoon van de Afshar die in 1933 de zaak met de kindermoordenaar oploste, wordt op de zaak gezet en weet uiteraard nog niet wie al die gruwelijke moorden pleegt. Samen met Afshar onderzoek je zorgvuldig de plaats delict, stel je bewijsstukken zeker, ondervraag je getuigen en luister je naar de bevindingen van je collega's en de patholoog anatoom, voordat je conclusies trekt.

      

Afshar heeft een PDA notitieboekje in zijn inventaris, waarin hij niet alleen zijn bevindingen noteert, maar ook zijn gedachtes erover. Bovendien denkt hij hardop en zegt hij vaker dan eens wat zijn volgende stap zal zijn. Je hoeft dus nergens vast te zitten.
De puzzels zijn niet moeilijk. De legpuzzels zijn simpel, het gebruik van inventarisspullen wordt door Afshar aangegeven en soms is er zelfs een omweg-oplossing. Zo kun je om een doolhof heenlopen als het je niet lukt er doorheen te wandelen. Alleen bij de weegpuzzel is nadenken sneller dan blijven proberen.
De bediening is prettig eenvoudig. Linksklik voor actie, rechtsklik voor informatie en er is een hotspotfunctie, zodat je niets hoeft te missen. Je kunt zelfs "snel-reizen" via Afshars PDA. Probeer wel goed het verhaal en de motieven te volgen, want aan het einde van het spel krijg je kwisvragen.

      

Het verhaal speelt zich af in Teheran en omgeving. De achtergronden zien er fotografisch goed uit. Huizen met typische trottoirs, muren en poorten, stoffige buitenwijken of kleine steegjes, een modern politiebureau met gebedsruimte, tapijten op de vloer en vrouwen met hoofddoek. Het geheel ademt door al dit soort details een prima authentieke sfeer uit. Het merendeel van de achtergronden is statisch, maar hier en daar zijn geanimeerde details die het wat levendiger maken. Je ziet op kantoor een werkende fontein en diverse collega's lopen en op een melkfabriek bewegen de koeien.
Afshar heeft geen minmiek, maar hij loopt, rent, bukt en gesticuleert heel soepel en natuurlijk. Het is dan ook jammer dat als hij iets opraapt dit niet te zien is of direct van de plek verdwijnt. Dramatische tussenscènes worden in de vorm van een zwart-witte strip weergegeven, wat goed bijdraagt aan het inleven in het verhaal.

      

Het spel is volledig ingesproken in het Iraans en dit geeft het een aangename, authentieke sfeer. Het acteren van de mannenstemmen is goed gedaan. De vrouwenstem klinkt in mijn Nederlandse oren onnatuurlijk schel. Achtergrondgeluiden zijn zeer schaars, je hoort geen voetstappen of verkeer of deuren open en dicht gaan, wel hier en daar de deurbel of kloppen. De filmische achtergrondmuziek van Sohrab Manavi is na een poosje herkenbaar en klinkt sfeervol en beslistt niet slecht als begeleiding van Afshars onderzoek.
De Engelse ondertiteling laat hier en daar wel iets te wensen over. Het is allemaal heel goed te begrijpen wat er precies bedoeld wordt, maar in de vertaling uit het Iraans worden sommige Engelse uitdrukkingen vreemd verkeerd gebruikt en klinken onbedoeld grappig.

      

Samengevat laat dit tweede deel in de detective serie een duidelijke groei van de ontwikkelaar zien. Niet al te moeilijke puzzels en een goed verhaal dat samenhangend opgebouwd wordt en in de originele taal gesproken is, maken dit een goed spel om te spelen voor degenen die eens een andere sfeer en cultuur willen proeven.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de inspecteur Afshar serie:
Murder in Tehran's Alleys 1933
Devil in the Capital