S P E L - I N F O

         

MURDER IN TEHRAN'S ALLEYS 1933


Uitgever: RSK Entertainment / 2013 - Strategy First / 2017
Ontwerper: RSK Entertainment

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows 98/Xp/Vista/7/8 - CPU 2.2GHz Single Core - 2GB RAM - 16-bit DirectX Compatible geluidskaart - DirectX 9.0C - 256MB 3D videokaart (Geforce6600/Radeon 9600 of beter) - 2.8 GB HD ruimte.

Categorie: Detective, moordonderzoek, Teheran rond 1933, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving:
Je speelt als politie-inspecteur Afshar, die op zoek is naar een mogelijke seriemoordenaar in het Teheran van 1933. Alle slachtoffers zijn gemarteld en het waren allemaal onschuldige kinderen. De media wordt hysterisch en brengt allerlei verhalen in omloop. Slechts één journalist lijkt meer te weten en deze neemt contact op met Afshar.

Het verhaal wordt logisch verteld. Samen met Afshar volg je elk spoor nauwgezet. Je kijkt overal goed om je heen, je lost problemen op als mensen niet mee willen werken en je zoekt creatief naar een oplossing als je bijvoorbeeld een schop nodig hebt, maar die nergens te vinden is. Ook roep je eventueeel de hulp in van een patholoog-anatoom. Je ondervraagt getuigen en verdachten en denkt na over hun antwoorden en overlegt zo nodig met je baas. En aan het eind van een werkdag ga je gewoon naar je eigen huis om te slapen. Een aangenaam realistisch en goed opgezet spelverloop.

      

De puzzels zijn gevarieerd en voornamelijk gebaseerd op je inventaris. Je raapt natuurlijk alles op wat je kunt vinden, combineert het eventueel in je inventaris en gebruikt het inventief, waar het nodig is. Verder zitten er ook enkele fysieke puzzels in, zoals een schuifpuzzel. En ook een rekenpuzzel en een 'stel een portret samen' puzzel ontbreken niet. Het spel eindigt met een reeks vragen, waarin je kunt aantonen, dat je goed hebt opgelet.

De spelbediening is eenvoudig en overzichtelijk. Van alle (opgeraapte) voorwerpen krijg je met een rechtsklik in een neerklapbare inventaris een omschrijving en de hotspots in het scherm worden met de spatietoets zichtbaar. Voorwerpen zijn combineerbaar en uitroeptekens geven aan als een actie niet mogelijk is.
Als extraatje heeft Afshar, zoals elke goede detective, een dagboek waarin hij zijn vorderingen bijhoudt en ook aanwijzingen geeft over wat zijn volgende stappen zouden kunnen zijn. Dat is een effectieve manier om de speler aan het denken te zetten, zonder hem alles uit handen te nemen.

      

De achtergrondmuziek is gevarieerd en aangenaam om naar te luisteren. Duidelijk afkomstig uit Iran en passend bij het tijdperk waarin alles zich afspeelt.
De gesproken tekst is in het Iraans, de taal van de spelmakers, wat het geheel nog authentieker maakt.
De stemmen klinken merendeels overtuigend. Met name de stem van politie-inspecteur Afshar past precies bij het karakter dat hij speelt en ook aan sommige figuranten is niks op te merken. Enkele andere stemmen zoals die van een vrouwelijke getuige zijn daarentegen ietwat ongeloofwaardig.

Het spel is Engels ondertiteld en alle documenten en Afshars dagboek zijn eveneens in het Engels vertaald. Jammer genoeg in heel slecht Engels. Zo slecht, dat het soms moeilijk is om met name de documenten te begrijpen. Dit heeft ook consequenties voor de vragen aan het einde van het spel.
N.B.: Bij de remake van het spel uit 2017 is dit probleem geheel verholpen en is alles goed vertaald en duidelijk!

      

De grafische beelden zien er beslsit niet slecht uit. De achtergronden zijn statisch, maar fotografisch nauwkeurig en schetsen een mooi beeld van de omgeving van Teheran. Heel leuk zijn sommige locaties ook bij nacht te bewonderen. Je zou er zo op vakantie gaan.
De tussenscènes waarin de moordenaar actief is, zijn in stripvorm weergegeven. Plaatjes in zwartwit, met rood bloed als extra schokeffect. Bijzonder effectief.
Hier en daar zijn de uitgangen in het scherm niet helemaal duidelijk aangegeven, maar door gebruik te maken van de hotspot indicator is dat verder geen probleem. Jammer is wel, dat de teksten soms geel op een lichte achtergrond zijn en dus nauwelijks te lezen.
N.B.: Bij de remake van het spel uit 2017 is ook dit aangepast.

Er lopen niet veel mensen rond, maar degenen die er zijn, zijn zorgvuldig geanimeerd. Ze bukken, gebaren met armen en handen en bewegen heel natuurlijk. Als Afshaar een poosje stil staat, verzet hij zijn voeten en kijkt rond. Zijn schaduw beweegt correct mee bij elk gebaar.
Hoewel Afshar hier en daar te snel 'glijdt' over de vloer als hij loopt, ziet het verder allemaal goed uit. Hij kan zelfs rennen. En ook het 3D effect als hij de verte in loopt, is goed gedaan.

      

Samengevat had Murder in Tehran's Alleys 1933 een verfrissend leuke, realistisch aandoende detective met mooie beelden, een goed uitgewerkte plot met meerdere verdachten en ruim voldoende gevarieerde puzzels.
In de remake van 2017 is het spel een stuk toegankelijker worden. Een aanrader.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de inspecteur Afshar serie:
Murder in Tehran's Alleys 2016
Devil in the Capital