S P E L - I N F O

         


  THE TALOS PRINCIPLEUitgever: Devolver Digital/2014
Ontwerper: Croteam
Systeemeisen:
-- Windows 7 64 bit - Quad-core 3.0 HHZ processor - 4 GB RAM - DirectX 11 class GPU met 1 GB VRAM (nVidia GeForce 480 GTX, AMD Radeon HD 5870) - DirectX 9.0c - 8GB HD ruimte - DirectX 9.0c compatible geluidskaart.

Platform: PC, MAC, Linux, Playstation 4.

Categorie: Filosofisch puzzel avontuur, science fiction, 1ste persoon, muis- en toetsenbordbesturing.

Beschrijving en review:
Je ontwaakt als een intelligente andro´de. De stem van Elohin (Hebreeuws voor Schepper), vertelt dat je je in een wereld bevindt die speciaal voor jou gemaakt is en dat je op de proef gesteld wordt. Elohin zal al je stappen bewaken, je zo nu en dan aanwijzingen geven of opmerkingen plaatsen.

      

Als je rondkijkt, ontdek je ru´nes en standbeelden die duiden op een oude menselijke beschaving. Elohin zegt dat je puzzelstukjes (sigils) mag zoeken, waarmee je de deuren van zijn tempel kunt openen. Dit zijn de puzzels die je in dit spel mag oplossen en het klinkt eenvoudiger dan het is. Want uiteraard liggen die puzzelstukjes niet zomaar voor het oprapen. Ze worden bewaakt door futuristische robots en laserstralen. Gelukkig kun je zogenaamde 'jammers' oprapen, waarmee je de stralen kunt blokkeren en krachtschermen kunt uitschakelen. Ook zijn er hendels, kristallen en drukplaten die helpen. Vaak heb je al je vernuft nodig om de robots om de tuin te leiden en een 'jammer' op de geschikte plek te zetten.

      

Maar je ontvangt niet alleen een 'sigil' en de voldoening van een opgeloste puzzel. Puzzels die je overigens deels in je eigen volgorde kunt oplossen en die je zelfs niet allemaal hoeft te doen.
Hier en daar zul je computerterminals vinden, waarop je - als je wilt - kunt kijken om antwoord te krijgen op de vragen die je je als speler toch onwillekeurig stelt. Wie ben je? Waar ben je? Waarom word je getest en waarom mag je niet in Elohins toren komen? Waarom hebben al die standbeelden geen hoofd? Lijk jij op uitgestorven mensen? Zijn ze wel uitgestorven? Je vindt boodschappen die door de makers van deze bijzondere wereld zijn achtergelaten, in codes op muren of in brieven op de terminals. Er is veel te lezen voor de liefhebber.

      

De wereld waarin je rondloopt ziet er niet alleen overtuigend realistisch uit, hij is ook groot. Echt groot. Veel groter dan nodig zou zijn om alleen de puzzels op te lossen. Als echte avonturier heb je alle kans om bewonderend om je heen te kijken en loop je dan ook voortdurend achter struiken, muren en in donkere hoekjes te zoeken of er meer te vinden is dan alleen die puzzel. De ongeduldige puzzelaar zal snel door kunnen lopen, maar heb je meer tijd en zin, dan kun altijd terug lopen om een 'onmogelijke' puzzel alsnog op te lossen of informatie en nuttige bonussterren te verzamelen.
Goed gekozen achtergrondmuziek begeleid je op je tocht. En ook de geluiden zijn prima in orde. Je hoort het zelfs of je op zand, rotsen of water loopt.

      

The Talos Principle is een geweldig spel voor de puzzelliefhebber om met-en-met tussendoor of juist uren achter elkaar te spelen. Meer dan honderd verslavende 3D-puzzels in een grote, schitterende omgeving, met een verhaal vol levensvragen die om antwoord roepen.

Eerst uitproberen?   Download de demo, op Steam

Ook gratis op Steam te downloaden: Sigils of Elohim.
Je kunt er codes mee ontgrendelen, die te gebruiken zijn in The Talos Principle.