S P E L - I N F O

         

TALES


Uitgever: Screen7 / 2016
Ontwerper: Ape Marina

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows 7/8/10 - Processor: Dual core Intel of AMD CPU - 1 GB RAM - Grafische kaart DirectDraw of DirectX compatible - DirectX 11 - 1 GB HD ruimte - DirectX compatible geluidskaart - Muis en toetsenbord.

Categorie:
Humoristische fantasie, historie, mythologie, literatuur, enkele tijdpuzzels, 2.5D retrostijl, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving:
Alfred Walsh denkt dat hij een rustig, makkelijk baantje heeft gevonden, als hij solliciteert als bibliothecaris in een privé bibliotheek. Maar als hij nieuwsgierig naar de inhoud een kist opent, bevrijdt hij per ongeluk Oblivion (vergetelheid), de vernietiger van boeken. En Oblivion bewaken was nou net waarom hij was aangenomen! Nu mag Alfred met hulp van de beroemde Merlijn uit het boek "Arthur en de ridders van de ronde tafel" op zoek naar Oblivion, om hem weer gevangen te kunnen nemen. Hij krijgt van Merlijn een bel, die hem via de catalogus in de bibliotheek van het ene naar het ander boek kan brengen. Oblivion zit intussen ook niet stil, steeds meer boeken in de bieb worden zwart en verliezen hun inhoud.

      

Tales is een klassiek adventurespel, waarin je voorwerpen opraapt en ze gebruikt om problemen op te lossen. Het bijzondere in dit spel is dat elk boek dat Alfred bezoekt, zijn eigen inventaris heeft en Alfred een magische zak krijgt, waarin hij slechts één voorwerp van het ene naar het andere boek kan meenemen. Zo kun je dus bijvoorbeeld een mes in het ene boek gebruiken en later meenemen naar een ander boek om het daar ook te gebruiken of bij het maken van een gerecht, de ingrediënten in diverse boeken zoeken. Het is handig pen en papier bij de hand te houden, zodat je nog weet waar je de voorwerpen kunt vinden die je denkt nodig te hebben.
Naast inventarispuzzels zijn er ook dialoogpuzzels of moet je een wachtwoord zoeken en enkele puzzels waarbij het aankomt op snel reageren.
Tales houdt je niet bij de hand vast en zegt niets voor in een keuzemenu. Zo is er een bijvoorbeeld een raadseltje, waarbij je de oplossing handmatig mag intypen.
Weet je echt niet meer wat je kunt doen, dan kun je wel Merlijn in de bieb bezoeken, hij geeft je de nodige hints.

      

Het spel begint in een gezellige, ouderwetse bibliotheek, handgetekend in retrostijl, met ruim voldoende details, zowel in de achtergrond als in de lopende karakters. Als Alfred te horen krijgt dat hij de bieb niet mag verlaten, ben je nog even bang dat het qua beelden nogal saai zal worden, maar gelukkig merk je al heel snel dat dit niet het geval is. Elk boek dat Alfred bezoekt brengt je naar een uniek getekende omgeving met een eigen sfeer, van een Griekse bergtop tot het Engelse platteland of het huis van de reus aan het einde van de bonenestaak.
Dat de gezichtjes van de diverse karakters op elkaar lijken, is door de variatie in kleding niet storend en past bij een retro-spel. In de dialogen verschijnt een portretje van de spreker en dat gezicht vertoont wel een passende, statische gezichtsuitdrukking
De animaties in Tales verlopen vloeiend. In de achtergrond beweegt bijvoorbeeld een molenrad of groeit een bonenstaak en de karakters lopen soepel.

      

Elke plek die je bezoekt heeft zijn eigen sfeerbepalende en absoluut passende muziek. Met je ogen dicht waan je je meteen in het juiste tijdperk, of dit nu Merlijns vrolijke middeleeuwen zijn of een meer rustig deuntje dat zo uit de renaissance komt. De melodietjes zijn niet al te lang en worden herhaalt, maar storend is het niet.
Wat wel hier en daar stoort is het stemacteren. Te snel spreken, te nadrukkelijk een jong persoon imiteren, een barse stem van een Griekse held om zijn belangrijkheid aan te geven, je hoort dat de acteurs hun best doen en plezier in hun werk hebben, maar juist dat geeft er een onnatuurlijk effect aan. Alleen de stem van Alfred past uitstekend bij het karaktertje.
De achtergrondgeluiden zijn ruim voldoende aanwezig en passend, of dit nu juichende stemmen bij een toespraak, een hinnikend paard, voetstappen op de bibliotheektrap of het belletje om in de bibliotheek te komen zijn.

      

Tales is door de vele unieke plekken die je bezoekt en de uitgediepte karakters een interessant spel. Voeg daarbij heel veel leuke puzzels en prima grappige dialogen, omlijnt met sfeerbepalende passende muziek en je hebt een echte aanrader.

Eerst uitproberen?    Download de demo, op de site van Screen7.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Van dezelfde maker:
Donald Dowell and the Ghost of Barker Manor (gratis)