S P E L - I N F O

         

STORM BOY


Uitgever: Blowfish Studios / 2018
Ontwerper: Blowfish Studios

Platform: PC, Mac, Android, iOS, Nintendo Switch, PS4, XBox One.

Systeemeisen:
--- Windows XP - Processor: SSE2 instruction set support - 4 GB RAM - Grafische kaart met DX9 (shader model 3.0) geschiktheid - 2 GB beschikbare opslagruimte.
--- Mac OSX 10.6 - Processor: SSE2 instruction set support - 4 GB RAM - Grafische kaart met DX9 (shader model 3.0) geschiktheid - 2 GB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Verhaal naar boek Colin Thiele, vriendschap, minigames, 2 speelbare karakters, gestileerde 2D beelden, 3de persoon, muis- en toetsenbordbesturing.

Beschrijving en review:
In 1964 schreef Colin Thiele een jeugdboek over de vriendschap tussen een jongen en een pelikaan. Het boek vormt intussen een geliefde collectieve jeugherinnering voor Australiërs.
In dit spel volg je het originele verhaal in verkorte vorm.
Na de dood van zijn moeder verhuizen Storm Boy en zijn vader naar een baai bij de mond van de Murray Rivier, aan de Australische zuidkust. Storm Boy speelt veel op het strand en op een dag vindt hij een verstoord pelikaannest, waarin nog drie kleine kuikens zitten. Hij ontfermt zich over de weesjes en helpt ze op te groeien tot volwassen pelikaan. Een van die kuikens wordt Storm Boys beste vriend. Hij noemt hem mr. Percival en samen beleven ze leuke en spannende avonturen en ontdekken ze de schitterende natuur.

      

Terwijl Storm Boy over het strand naar rechts loopt, verschijnen er Engelse teksten in beeld, die het verhaal en de achtergronden vertellen. Voor jonge Nederlandse spelertjes zal het nodig zijn dat iemand ze vertaalt. Jammer daarbij is, dat de tekst snel verdwijnt als Storm Boy verder rent. De speler zal dus steeds even moeten stilstaan om de tekst te kunnen lezen en dit onderbreekt het plezier van het rondrennen. Het zijn geen lange lappen tekst, alles is in een paar woorden samengevat, dus de lijn van het verhaal is goed vast te houden.
De emotionele lading van het originele boek is wat afgezwakt. Zo komt de eenzaamheid van Storm Boys vader niet aan bod. Daarentegen is er wel precies genoeg aandacht voor het droevige einde, zonder daarmee jonge kinderen teveel te belasten, een goede keuze in een spel.

      

De beide vrienden zijn onafscheidelijk en beleven prachtige tijden op het strand, in de zee en in de lucht. De band tussen de jongen en de pelikaan wordt nauwelijks verdiept in de teksten. De vriendschappelijke verbondenheid komt in het spel het best tot zijn recht in de minigames, waaraan ze beiden heel duidelijk veel plezier beleven.
Je krijgt de kans te vliegen als een pelikaan, samen gestrande zeelieden te redden, in het zand te tekenen, duiken in de oceaan of kokkels te zoeken, een pelikaan te voeren en je kunt zelfs een ballen gooien naar mr. Percival, die hem dan netjes weer terug brengt. Vind je een bepaald spelletje even niet leuk, dan kun je het altijd afbreken en later nog een keer spelen, zo lang als je wilt. En dat is wel zo prettig voor jonge kinderen.

      

De schitterende tekeningen dragen veel bij tot de sfeer. Ze zijn ogenschijnlijk eenvoudig, maar bevatten waar nodig ruim voldoende details om een indruk te geven van de schoonheid van de kust en het zeeleven van deze Australische kust. De zeer goede animaties dragen daar zeker aan bij. Met liefde en aandacht voor detail zijn de zandduinen en het schuim op de golven van het water vormgegeven. Het gras wuift, er vliegen, lopen en zwemmen vogels. Het is puur plezier om met de pelikaan door de lucht te buitelen of met Storm Boy onder water te zwemmen of op een stuk karton van een duin te glijden.
Er zijn vrijwel geen gesproken teksten in het spel. Je mist ze ook niet. Er zijn achtergrondgeluiden zoals het schreeuwen van vogels en de rustgevende achtergrondmuziek begeleid passend het verhaal zonder te storen.

      

Samengevat is Storm Boy een leuk interactief boek voor kinderen van 6-10 jaar, mits ze spelen met iemand die het verhaal vertelt. De goed geïntegreerde spelletjes zijn zeker voor de jongsten erg leuk om te doen en de prachtige tekeningen en animaties zullen eenieder aanspreken.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.