S P E L - I N F O

         

SLAP VILLAGE, ep. 1: Reality Slap


Uitgever: Tizona Interactive/2016
Ontwerper: Monkey Toons

Platform: PC, Mac.

Systeemeisen:
--- Windows 7/8/10 - Processor: Intel Core i3 2.1Ghz/AMD equivalent - 4 GB RAM - grafische kaart: Intel HD Graphics 4000 of beter - DirectX 9.0c - 5 GB HD ruimte - DirectX 9.0 compatible geluidskaart.
--- MAC: Mac OSX 10.11 - Processor: Intel Core i5 2.6Ghz - 4 GB RAM - Grafische kaart: Intel HD Graphics 5000 - 5 GB HD ruimte - geïntegreerde geluidskaart.

Categorie:
Cartoon, humor, modern 'wilde westen', minigames, 2D of 2.5 D beelden, 3de persoon, point & click, toetsenbord.

Beschrijving en review:
Reality Slap! is de eerste episode van wat een trilogie moet worden.
Je maakt kennis met het jonge meisje Lurditas en haar beste, zeer nuttige vriendje, de muis Rasta. Lurditas pakt haar koffer om de zomervakantie door te brengen bij haar oma in Slap Village. Maar een vervoersmiddel vinden tot aan het treinstation is niet zo eenvoudig als het lijkt. De nieuwe koetsier van de postkoets werkt niet echt mee. Gelukkig zijn de andere inwoners van het stadje, inclusief een alien, aardiger en lukt het Lurditas verder te reizen in een trein met kleurrijke medereizigers en wifi.
Lurdidas is een ietwat naief, aardig, praatgraag en behulpzaam meisje. Bovendien is ze inventief als het aankomt op het oplossen van haar eigen of andermans kleine problemen.

      

Je komt als speler dan ook volop aan je trekken, al is de oplossing vaak op een grappige manier net anders dan je verwachtte, mede dankzij de aparte figuren die je ontmoet.
Praat met iedereen, raap alles op wat je kunt en probeer ook zomaar voor de grap dingen die je invallen. Het is niet nodig voor de voortgang van het spel, maar je kunt bijvoorbeeld de koffie van die vervelende koetsier "opleuken". Een duidelijke cursor geeft aan of je met iemand kunt praten of iets kunt oprapen. Lurdidas' koffer is een zeer overzichtelijke inventaris waarin je voorwerpen kunt combineren of meteen eruit slepen om het te gebruiken.
Naast de inventarispuzzels zijn er ook heel eenvoudige dialoogpuzzels. Het is een kwestie van de juiste vraag aan iemand stellen en goed op het antwoord letten.
En dan zijn er ook nog leuke minigames, die overigens niet altijd even makkelijk zijn. Wat te denken van een potje voetworstelen in plaats van armpje drukken? Of steeds langere woorden herhalen, in plaats van kleurtjes onthouden? Om nog maar te zwijgen van de race naar het station. Je krijgt gelukkig altijd meerdere kansen.

      

Grafisch is Slap Village een plezier voor het oog. De handgetekende achtergronden zijn aantrekkelijk in levendige, niet al te felle kleuren gehouden en voldoende gedetailleerd voor een cartoon omgeving. Hier en daar zie je kleine animaties zoals het knipperen van ogen en dat verlevendigd de verder statishe beelden ietwat.
De 2D karakters zijn vooral in close-up duidelijk omgeven door een zwarte rand, maar dat doet niets af aan de charme en past wel bij het tekenfilmkarakter.
Alle personen die Lurditas ontmoet, zijn duidelijk herkenbare karikaturen, van de smalle alien, tot de goed gevulde Japanse buurman in lotushouding. De filmset die een authenthiek Indiaans dorp voorstelt, compleet met sjamaan, is een geweldige vondst. Zo worden moderne tijd en het "oude wilde westen" een aanvaardbaar geheel.
Lurditas beweegt vloeiend in de juiste verhouding over de achtergrond en kleine animaties vergezellen de acties die ze uitvoert. De tussenfilmpjes passen perfect bij de rest van de beelden.

      

Het stemacteren is uitstekend. De tekenfilm-stemmetjes passen bij de karikatuur, of dat nu het lieve stemmetje van Lurditas is, de donkere stem van de bartender, of het geaffecteerde geluid van de deftige dame. Er zijn veel dialogen in het spel, dus je hoort ze veel, maar het irriteert nergens.
Achtergrondgeluiden zijn niet overdadig aanwezig. Wel hoor je in elke hoofdstukje binnen het spel een eigen muziekje. Soms typische westernmuziek op een banjo, soms gewoon een vrolijk cartoon deuntje. Het stoort niet en zorgt op onopvallende manier voor de juiste speelstemming.

      

Samengevat is Slap Village een vermakelijk spel, met prima dialogen en leuke puzzels in een cartooneske omgeving. Met vijf uur speeltijd en een cliffhanger, een prima begin van de trilogie.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.