S P E L - I N F O

         

THE SILVER LINING (fanmade King's Quest 9)


Uitgever: Phoenix Online Studios / 2010, 2011
Ontwerper: Phoenix Online Studios

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7 - 1 GHz Intel of AMD CPU, 512 MB RAM (1 GB voor Vista/7) - 256 MB DirectX 9.0c-compatible grafische kaart - DirectX 9.0c of hoger.

Categorie:
Fantasie, magie, zoektocht, eilanden, minigames, gestileerde beelden, realtime 3D, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
In 2000 begon een groepje enthousiaste fans aan het maken van een vervolg op de beroemde Kings Quest serie van Roberta Williams, die het na 8 delen voor gezien hield. Na jaren onderhandelen kregen ze van Vivendi, de toenmalige copyrighthouder, toestemming om het spel als freeware (gratis) uit te geven en karakters in het spel te gebruiken, maar zonder gebruik te maken van de titel Kings Quest.
Maar toen Vivendi in 2008 overgenomen werd door Activision, werd de licentie ingetrokken en begonnen de onderhandelingen opnieuw.
In 2010 was het eindelijk zover dat we twee van de vijf episodes gratis konden downloaden.
In 2011 volgden episode drie en vier.

Episode 1: What Is Decreed Must Be
Het dorp viert feest. Alexander en Rosella, de tweeling van koning Graham, vieren hun 21ste verjaardag. En dat niet alleen! Rosella treedt tevens in het huwelijk met Edgar. Edgars ouders staan als getuige naast het bruidspaar en Graham en Alexander met hun beider echtgenotes staan op het balkon toe te kijken.
Dan verschijnt er plotseling een vreemdeling in een zwarte mantel, die Alexander en Rosella met een magische groene straal betovert, waarna hij verdwijnt met achterlating van zijn mantel. De tweeling ligt bewusteloos op bed en koning Graham neemt de taak op zich uit te zoeken wie deze vloek op zijn kinderen legde en hoe hij hem kan opheffen. Koning Graham trekt zijn oude kloffie aan en gaat op zoek naar het Orakel op een van de eilanden.

      

Episode 2: Two Households
Om zijn kinderen te redden, zal Graham de droomwereld moeten bereiken. De Druide van het Misteiland wil wel de juiste toverspreuk hiervoor maken, maar daar heeft hij wel een aantal speciale ingrediŽnten voor nodig. Graham krijgt van de druide een magische rol, waarop in deze episode drie voorwerpen vermeld staan, die hij moet vinden.
Graham gaat op zoek en komt onderweg meer te weten over de Black Cloak Society en hun leider die verantwoordelijk is voor de toestand waarin Alexander en Rosella zich bevinden.

      

Episode 3: My Only Love Sprung from My Only Hate
Op de magische rol van koning Graham verschijnen weer vier nieuwe ingrediŽnten, die hij mag gaan zoeken. Graham bezoekt oude en nieuwe plekken en heeft er zijn handen vol aan vijanden van het lijf te houden en bondgenoten te overtuigen van zijn goede bedoelingen.
Maar behalve de zorgen om zijn kinderen die nog steeds in coma liggen, komt daar ook nog de zorg om Valanice, zijn vrouw, bij. Is ze gewoon ingestort of is er meer aan de hand? Graham ontdekt dat er in het verleden van zijn vrouw duistere geheimen zijn.
In deze episode is een minispel ingebouwd, waarin je op tijd moet bukken om je leven te redden.

      

Episode 4: Tis In My Memory Locked and You Yourself Shall Keep the Key of It
In deze aflevering voert Graham een race tegen de tijd. Het valt niet mee om op tijd alle ingrediŽnten voor de toverdrank te vinden, die zijn kinderen moet redden.
Tegelijkertijd ontrafelen de mysterieuze geheimen uit het verleden zich meer en meer. Ook de geheimzinnige vreemdeling blijft op vreemde plaatsen en tijden opduiken.
En als in het kasteel Valenice eindelijk ontwaakt, worstelt ze met een lot dat net zo duister is als zijn oorsprong. De nachtmerrie is nog niet voorbij.

      

De bediening is klassiek eenvoudig. Er zijn vier iconen: oog, hand, voetjes en uitroepteken, die je door rechtsklikken kunt roteren en met een links klik op een persoon of voorwerp kunt activeren. Dubbelklikken laat Graham rennen.
De ondertiteling kun je in het optiemenu in een groter lettertype zetten en bij de audio-instellingen aan of uit vinken, evenals de stem van de verteller, die commentaar geeft op alles wat je doet.

De eerste episode is meer een interactieve tekenfilm of uitgebreide intro, dan een adventurespel. Er zijn maar drie voorwerpen die je kunt oprapen en slechts ťťn enkele simpele puzzel!
Vanaf de tweede episode volgt er gelukkig meer puzzelwerk, dat voornamelijk bestaat uit het vinden gebruiken van het juiste voorwerp om een probleem uit de weg te helpen.
Het is heel positief dat de makers van het spel ervoor gezorgd hebben dat niet alleen de fans van de Kings Quest serie zich in kunnen leven in het spel. Kijk naar schilderijen of in spiegels, praat met mensen, kortom, klik overal op en je krijgt van de verteller achtergrondinformatie over koning Graham en zijn eerdere avonturen.

      

De kwaliteit van de grafische vormgeving is verrassend goed voor een fanmade spel. Ook op een breedbeeld laptop is het spel goed te spelen. Het beeld wordt dan niet uitgerekt, maar er verschijnen aan de zijkant zwarte balken.
De karakters zijn hier en daar wat hoekig in close-up, maar de gezichtsuitdrukkingen en de lipsynchronisatie zijn uitstekend.
Maar niet alleen de intro en de vele tussenfilmpjes zijn plezierig om te bekijken. In het spel zelf zijn de achtergronden goed gedetailleerd en de geanimeerde details zoals Graham's schaduw, regendruppels in een waterplas, draaiend vuurtorenlicht en waaiende bomen geven het geheel een levendige en natuurlijke aanblik.

Het stem acteren is voor het grootste uitstekend en professioneel gedaan in dit spel. Een enkele acteur klinkt wat emotieloos.
De achtergrondmuziek en -geluiden zijn uitstekend. Geen veelvuldig herhaalde riedeltjes die in je hoofd blijven hangen, maar wel muziek die de sfeer onderstreept, spanning accentueert en prettig op de achtergrond blijft. Voetstappen op een houten steiger, het ruisen van de wind en de zee, het draagt allemaal bij tot het gevoel in een spannend avontuur te zitten.

      


Meteen spelen?    Download dit   gratis spel   op de officiële site.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de King's Quest serie:
King's Quest 1: Quest for the Crown
King's Quest 2: Romancing the Throne (Ook: Romancing the Stones)
King's Quest 3: To Heir is Human
King's Quest 4: The Perils of Rosella
King's Quest 5: Absence Makes the Heart Go Yonder
King's Quest 6: Heir Today, Gone Tomorrow
King's Quest 7: The Princeless Bride
King's Quest 8: Mask of Eternity