S P E L - I N F O

         


  SHERLOCK HOLMES 1: THE MYSTERY OF THE MUMMYUitgever: Wanadoo/Dreamcatcher Intertactive/The Adventure Company/2002 - BigFish/2008 - Focus/2009
Ontwerper: Frogwares
Systeemeisen: Windows 98/2000/ME/XP, Pentium3 600MHz, 128Mb RAM, 16Mb videokaart

Categorie: Detective, 1ste persoon perspectief met scenes in de 3de persoon, point &click besturing.

In 2009 is door Focus interactive een trilogie (Mummy, Earring, Awakened) uitgebracht die geschikt gemaakt is voor Windows XP en Vista. Ook de BigFish versie werkt onder Vista.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving:
Lord Montcalfe, een bekende Egyptoloog, is plotseling verdwenen. Omdat hij zich al een poos eigenaardig gedroeg, is de politie ervan overtuigd, dat hij zelfmoord pleegde. Zijn dochter Elisabeth denkt hier duidelijk anders over en vraagt Sherlock Holmes om de zaak te onderzoeken.
Als Holmes het huis van Montcalfe doorzoekt, merkt hij dat het niet alleen een museum is, maar ook vol zit met dodelijke valstrikken.

Vreemd genoeg speelt Watson in dit hele verhaal geen rol van betekenis. Holmes mist dus ook het publiek waar hij zijn briljante gevolgtrekkingen aan kwijt kan. Dit doet wel enigszins afbreuk aan de typische "Sherlock Holmes-sfeer".
Gelukkig is het huis van Montcalfe een plek waar ruim voldoende te bekijken en de ontdekken is. Geheime panelen en ruimtes, schaduwen waar vanalles in verborgen ligt en alles zeer rijk gedetailleerd.

De puzzels beginnen redelijk eenvoudig, maar worden steeds moeilijker.
Bij sommige puzzels is een tijdslimiet. Meestal heb je voldoende tijd. Maar één van de tijdpuzzels volgt meteen na een tussenscene, zodat je seconden verliest eer je doorhebt wat je moet doen. Vaak je spel opslaan is dan ook noodzakelijk. Je hebt maar 6 plekken om op te slaan, maar kunt ze gelukkig wel overschrijven.
De Japanse puzzel op het einde van het spel is byzonder moeilijk, temeer daar je ook nog zeer krap in je tijd zit. De beste methode is dan ook om het spel even te saven en de puzzel met pen en papier te kopiëren en op te lossen, waarna je hem invult in het spel.

Het commentaar van Holmes tijdens het spel is ondertiteld. De tussenscenes zijn dit echter jammer genoeg niet. De stem van Holmes past wel goed bij hem.

      
  SHERLOCK HOLMES 2: SECRET OF THE SILVER EARRING


Uitgever: Jesters/Ubisoft/2004 - Focus/2009
Ontwerper: Frogwares
Systeemeisen: Windows 98/2000/ME/XP, Pentium3 500MHz, 256Mb RAM, 32Mb videokaart

Soort adventure: detective, 3de persoon perspectief, point &click besturing.

Extra info: Het spel ondersteunt alleen NVIDIA GeForce 2/3/4/FX en ATI Radeon 8500/9000 videokaarten.
Bovendien draait het niet op een laptop.

In 2009 is door Focus Enhancements een trilogie (Mummy, Earring, Awakened) uitgebracht die geschikt gemaakt is voor Windows XP en Vista en ook op een laptop draait.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving:
Als Sherlock Holmes aanwezig is op een feestje van sir Bromsby, wordt de gastheer voor zijn ogen doodgeschoten. Lavinia, sir Bromsby's dochter, stond in de deuropening toen het gebeurde en is meteen de hoofdverdachte. Aan Holmes de taak om haar schuld of onschuld te bewijzen.
Tijdens zijn onderzoek vallen er nog meer doden en lijkt de zaak steeds ingewikkelder te worden.

Het grootste deel van het spel ben je bezig met het ondervragen van verdachten en getuigen, geheel in de stijl van de Sherlock Holmes boeken. Ook is het van belang om de opgetekende dialogen, de rapporten, de gevonden documenten in je inventaris te bekijken. Op het einde van elke dag volgt een quiz, waarin je deze kennis nodig zult hebben.
Er zitten weinig échte doe-puzzels in het spel, het merendeel bestaat uit het vinden en bekijken van voorwerpen. Op sommige plekken is het vinden van een voorwerp zelfs nog niet zo eenvoudig.
Er zijn ook een paar scenes waarvoor een tijdslimiet geldt. De moeilijkste hiervan is een doolhof/bos, waar je wel héél weinig tijd krijgt om er doorheen te rennen

Grafisch ziet het spel er prima uit, al mocht er hier en daar iets meer licht zijn. Er is veel aandacht voor detail, zowel binnen als buiten en het 19de eeuwse London is goed getroffen.
De stemmen zijn byzonder goed gekozen. Holmes spreekt het onderkoelde Engels van de betere klasses en het personeel heeft een duidelijk London's accent. Zelfs het arrogante en de humor is in de stem van Holmes terug te horen. De achtergrond muziek is klassiek en kan ook naar believen uitgeschakeld worden.
Er is Engelstalige ondertiteling gedurende het spel, maar niet in de tussenfilmpjes. En dit kan met name lastig zijn als je niet verstaan hebt wat Holmes wil gaan doen.

      
  SHERLOCK HOLMES 3: THE AWAKENED


Uitgever: Focus Home Interactive/2007/2009
Ontwerper: Frogwares
Systeemeisen: Windows 2000/XP, Pentium 1GHz, 512Mb RAM, 64Mb videokaart

Soort adventure: detective, horror, 1ste persoon perspectief, met 3de persoons scènes, muis en toetsenbord besturing.

Extra info: Het spel is ook verkrijgbaar met Nederlandse ondertitels.

Op sommige computers bevriest het beeld bij het opstarten van het 2007-spel. Klik hier of hier om een patch te downloaden die dit verhelpt. Bovendien zorgt de patch er ook voor, dat je kunt saven tijdens de quiz en dat je dialogen kunt overslaan.

Vista: Het 2007-spel werkt zonder problemen onder Vista, met de compatibiliteit op Windows XP.

In oktober 2008 is een herziene versie (remastered edition) van het spel uitgebracht. Hierin krijg je de mogelijkheid te kiezen of je in 1ste of 3de persoon perspectief wilt spelen.
Verder is er een ingebouwde hulp bij het oplossen van de puzzels toegevoegd en enkele nieuwe animaties.
Het verloop van het spel blijft gelijk.

In 2009 is door Focus Enhancements een trilogie (Mummy, Earring, Awakened) uitgebracht die geschikt gemaakt is voor Windows XP en Vista.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving:
Het humeur van Sherlock Holmes is tot een dieptepunt gedaald van pure verveling, als zijn vriend dr. Watson hem attent maakt op de verdwijning van een jonge Maori bediende. In eerste instantie lijkt de verdwijning op een eenvoudige ontvoering, maar na een macabere vondst wordt duidelijk dat er een sinistere sekte achter zit, met plannen om de hele wereld in het verderf te storten. Dit is het begin van naspeuringen die beide vrienden in Zwitserland, Amerika en Schotland doen belanden.

Het spel is lineair van opzet. De voorvallen en acties volgens elkaar op een logische manier op. Vele actiepunten worden dan ook pas beschikbaar, nadat je andere zaken opgelost hebt. Het nadeel hiervan is, dat je niet verder kunt, als je iets vergeten bent te doen, ook al weet je wat je volgende stap zou moeten zijn. De honderden aanwijzingen die ontrafeld moeten worden maken stapje voor stapje de achtergrond van het hele verhaal duidelijk.
Gelukkig kun je alle dialogen, rapporten en documenten nalezen in je inventaris. En ook de mogelijkheid om het spel op elk moment te saven is een plus-punt.

Voor het eerst is een Sherlock Holmes spel volledig in 3-D uitvoerd. Je kunt vrij rondlopen en de grafisch schitterende omgeving houdt hier rekening mee. Loop door een straat en kijk eens naar binnen in een woning. Zelfs de bovenverdieping is in 3-D, compleet met meubels en figuranten! En in de achterbuurten van New Orleans is zoveel te zien, dat je vergeet om de dief te achtervolgen.

De stemmen in het spel zijn wat vlak en tonen weinig emotie. Zelfs Watson in zijn nachtmerrie klinkt niet echt bang. De achtergrondmuziek past redelijk bij de sfeer van de omgeving.

      
  SHERLOCK HOLMES 4: VERSUS ARSÈNE LUPIN (ook: Nemesis)


Uitgever: Focus Home Interactive/2008
Ontwerper: Frogwares
Systeemeisen: Windows 2000/XP/Vista, Pentium3 1,3GHz, 512Mb RAM, 64Mb videokaart

Soort adventure: detective, horror, 1ste persoon perspectief, met 3de persoons scènes, muis en toetsenbord besturing.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving:
In dit vierde avontuur van Sherlock Holmes, krijgt hij te maken met een tegenstander van formaat. De Franse gentlemen-inbreker Arsène Lupin kondigt aan dat hij vijf voorwerpen gaat stelen, die de trots van Engeland vertegenwoordigen. Hij vindt namelijk, dat de Engelsen een lesje in nederigheid kunnen gebruiken. Daarbij daagt hij Engeland's grootste detective, Holmes, uit, de diefstallen te voorkomen.
Lupin stuurt Holmes een brief met aanwijzingen voor zijn eerste doelwit. Natuurlijk kan Holmes deze Franse arrogantie niet over zijn kant laten gaan en hij vertrekt dan ook meteen naar de National Gallery.
Wat volgt is een speurtocht langs de grootste meesterwerken die Engeland in bezit heeft. Het leuke is, dat de schilderijen die je in het spel ziet, ook in werkelijkheid in de National Gallery in London hangen.
Behalve in de National Gallery, kun je ook nog uitgebreid kennis maken met het British Museum en de Tower of London. En Koningin Victoria in Buckingham Palace speelt een ook nog een zeer merkwaardige rol in het geheel.

De puzzels zijn zoals verwacht echte denkpuzzels, gecombineerd met legpuzzel-achtige onderdelen. Wat het wel extra moeilijk maakt, is dat de aanwijzingen in verzen of lange brieven gegeven worden. En je hebt ze niet alleen nodig om te weten wat je moet gaan doen, maar ook voor de oplossing van de quizzen. Voor niet of niet-goed Engels sprekenden is dit zeker een nadeel.

Grafisch stelt het spel geen al te hoge eisen aan je pc en de beelden zijn dan ook van dezelfde kwaliteit als in The Awakened. Voldoende gedetailleerde omgevingen, waar je vrij in kunt rondlopen en -kijken. Prettig is, dat er een cursor is toegevoegd, zodat je minder snel gedesorienteerd raakt.
En al kan Holmes sneller lopen met de Shift toets ingedrukt, toch is het plezierig om op elke locatie een plattegrond te hebben met plekken, waarin je je in een oogwenk kunt verplaatsen. Want er moet heel wat heen en weer gelopen worden.
Zelfs in de omgeving van Bakerstreet 221B, is een extra locatie toegevoegd.

De muziek, van o.a. Brahms, Schubert en Dvorak is niet slecht. En als Holmes op zijn viool ietwat irritant begint te worden, kun je de muziek altijd uit of zachter zetten, en toch nog de stemmen horen.