S P E L - I N F O

         

SHARDLIGHT


Uitgever: Wadjet Eye Games / 2016
Ontwerper: Wadjet Eye Games / Francisco Gonzalez

Platform: PC, iPhone, iPad.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7/8/9/10 - 1 GHz Processor (1.4 GHz aanbevolen) - 256 MB RAM (512 aanbevolen) - 3D grafische kaart compatible met DirectX 7 (DirectX 9 aanbevolen) - 2 GB HD ruimte - muis en toetsenbord.

Categorie:
Science fiction fantasie, post-apocalyptische wereld, samenzwering, getekende 2D en 2.5 D beelden, 3de persoon, point & click.

Beschrijving en review:
Twintig jaar geleden maakten verwoestende bommen een einde aan het leven zoals wij het kennen. Wat overbleef was een gespleten verarmde gemeenschap in de ban van de dodelijke longziekte 'green lung'. Er is een medicijn, maar dat is moeilijk verkrijgbaar. De kleine elite koopt het. Maar de rest van de mensheid kan alleen een loterijbriefje voor een dosis medicijn winnen, door gevaarlijke opdrachten uit te voeren voor de overheid.

      

Ook Amy Wellard neemt zo'n baantje aan voor het ministerie van energie. Maar nadat ze met succes een reactor repareerde en van een stervende man een brief krijgt, ontdekt ze dat het ministerie verschrikkelijke geheimen heeft en dat beslist niet elke burger gelijke kansen heeft. Ze komt in contact met een ondergrondse verzetsbeweging en een geheimzinnig figuur, die haar stimuleert en ook helpt om achter de waarheid te komen. Amy's overtuiging en haar hele leven wordt overhoop gegooid en uiteindelijk is ze zelfs bereid om haar leven in te zetten in de poging een medicijn voor alle mensen te vinden.

      

De wereld waarin Amy leeft, is overtuigend neergezet. Mensen leven verder op de puinhopen en proberen ondanks het eeuwige tekort aan voedsel en schoon water, te overleven. Ze drijven kleine handel of repareren dingen met behulp van afgedankte onderdelen. Kindere spelen zoals ze altijd en overal doen. Ook is er een godsdienstige groepering die mensen troost biedt als ze daaar behoefte aan hebben.
Zo'n ramp brengt het beste en het slechtste in mensen naar voren. Amy is dan ook een zeer reŽel aanvoelend persoon, met evenzo reŽle vrienden die haar oprecht vriendelijk begroeten en waar ze kunnen, ook helpen. Ook moet Amy soms beslissingen nemen die levensecht aanvoelen en niet makkelijk zijn.
Jezelf identificeren met de hoofdpersonen is dan ook geen enkel probleem en maakt het volgen van het verhaal een aangename bezigheid.

      

De meeste informatie krijg je via de gesprekken die Amy voert. Maar ook rechtsklikken op mensen en voorwerpen geeft belangrijke achtergrondinformatie, die je nodig hebt om je in te leven in het verhaal, of om puzzels op te lossen.
De puzzels zijn gebaseerd op je inventaris en zijn gevarieerd. Je zoekt voorwerpen, die je met een beetje inventiviteit kunt gebruiken om een technisch pobleem op te lossen. Sommige voorwerpen vind je, andere moet je lospeuteren of krijg je van een vriend. Een enkele puzzel kun je oplossen door een lijn te trekken op een bord. Hoe je die moet trekken, kun je dan weer vinden in een boek, die een vriend van Amy in zijn 'bibliotheek' heeft.
De puzzels zijn allemaal logisch en prima geÔntegreerd in het verhaal, zonder dit te verstoren of te onderbreken. Alle benodigdheden vind je in de directe omgeving. Er is gelukkig geen onnodig "alles oprapen, want je weet nooit of je het nodig hebt" systeem.

      

De grafische beelden sluiten goed aan bij de sfeer van het verhaal. Een zwaar bewolkte hemel. De omgeving verlicht door groene scherven. Kapotte gebouwen die geplunderd zijn door armoedige, bruinzwart geklede mensen, die op zoek waren naar bruikbare spullen. Stilstaande gestripte auto's die zo uit het Amerika van 1940 lijken te komen. Maar aan de andere kant van de stad ook mooie huizen, schone straten en Aristrocraten, die elegant gekleed zijn en hun namen aangepast hebben aan de Franse revolutie.
De plaatsen die je kunt bezoeken, verschijnen overzichtelijk met en met aanklikbaar op een overzichtsfoto. Alles is voldoende gedetailleerd in een klassieke retrostijl en ademt levensecht de tegenstellingen uit in een verscheurde maatschappij.

      

Als iemand aan het woord is, verschijnt er linksboven een portretje in beeld. De stemmen zijn professioneel goed passend bij de karakters. Geen overdreven, rare stemmetjes, maar normaal klinkende mensen, die zo je buren konden zijn.
Ook de stemmige muziek past perfect bij de sfeer. En een aftiteling uitzitten is geen straf, bij het beluisteren van het speciaal gecomponeerde lied. Een prima soundtrack, die aangenaam onderstreept en nergens stoort.

      

Samengevat is 'Shardlight' een goed verteld en overtuigend verhaal. Het zou zomaar echt kunnen gebeuren en de problemen die je als Amy oplost voelen dan ook heel reŽel aan, of het nu morele of techtnische zaken betreft. Goed gedetailleerde beelden en een uitstekende sfeerbepalende soundtrack. Al met al een must-have voor echte adventure liefhebbers.

Eerst uitproberen?    Download de demo, op de officiële site.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.