S P E L - I N F O

         


  SECRET FILES 1: TunguskaUitgever: Dreamcatcher Interactive/2006 - Deep Silver/2008 - Fishlabs/2014
Ontwerper: Fusionsphere Systems/Animation Arts

Systeemeisen:
-- Windows ME/2000/XP - 1GHz Pentium 3 - 512 Mb RAM - 32Mb videokaart met 3d accelerator - 16Mb DirectX 9.0c compatible geluidskaart - 2 GB HD ruimte.


Platform:
PC - (2008)Wii, Nintendo DS - (2014) iPhone, iPad, iPod touch.

Extra info:
Er is een patch/update uitgebracht met een alternatief einde voor het oorspronkelijke spel uit 2006. Tevens is de fout van de verdwenen muizenval opgelost.
Download de Engelstalige patch hier. Hij is overigens alleen voor de eerste versie van het spel. Latere versies van het spel zijn reeds aangepast.

Vista: Download een patch hier, om het spel zonder problemen onder Vista te kunnen spelen.
Windows 7: Het spel loopt zonder problemen onder Windows 7.

Categorie:
Historisch mysterie, zoektocht, Tunguska, Cuba, Antarctica, 2 karakters, 3de persoon.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving:
In de ochtend van 30 juni 1908 was er in de heldere hemel boven Tunguska, Syberië, een stralend licht te zien. Even later volgde een explosie die 200 maaal de kracht had van de atoombom op Hiroshima. De schokgolf die erop volgde verwoestte in een paar seconden tijd een enorm gebied en was duizenden kilometers ver te voelen.
Huidige wetenschappers zijn het er nog steeds niet over eens, wat de explosie veroorzaakte. Was het een meteor, een buitenaards ruimteschip, een zwart gat of antimaterie?
Het spel werd vanuit dit historische perspectief gemaakt.

      

Als Nina Kalenkov haar vader in het museum waar hij werkt, een bezoek wil brengen, blijkt hij te zijn ontvoerd. De politie wil of kan haar niet helpen. Uiteraard gaat Nina dan zelf op zoek naar haar vader, samen van Max Gruver, een jonge collega van haar vader, die zijn hulp spontaan aanbiedt. Gaandeweg komt ze erachter dat de ontvoering iets te maken heeft met het incident in Tunguska. Haar vader heeft daar onderzoek verricht en zijn rapporten werden als 'topsecret' geclassificeerd. Nina ontdekt dat er meer aan de hand is dan alleen de verdwijning van een oude man. Haar zoektocht brengt haar niet alleen naar de streek bij Tunguska, maar ook in Cuba, China en zelfs op Antarctica.
Het verhaal wordt goed gedoseerd gebracht via observaties van Nina en is op sommige momenten zelfs spannend te noemen.

      

De puzzels in het spel zijn gebaseerd op de inventaris. Voorwerpen zoeken, die je al dan niet combineert en gebruikt om de nodige obstakels te overwinnen. Dit kunnen hele alledaagse dingen zijn, zoals het plakken van een fietsband. Maar er wordt ook het nodige van je inventiviteit gevraagd, als je een gesprek wilt afluisteren en hierbij de hulp van een kat probeert te krijgen. Zelfs een roestig voorwerp in beweging krijgen kan een uitdaging voor het brein zijn. Voor liefhebbers van 'buiten het boekje denken' is er dan ook ruim voldoende te doen, zonder dat het écht onwaarschijnlijk gaat worden. Als je tenminste normaal kunt noemen dat alles wat je nodig hebt om deuren te openen of te ontsnappen uit een moeilijke situatie vlakbij ligt.
En mocht je niet meer weten waar je heen moet, dan kun je in Nina's dagboek de aandachtspunten nog eens nalezen om inspiratie op te doen.

      

Het zoeken naar bruikbare voorwerpen kan op de iPad door met je vinger over het scherm te wrijven, maar is tevens eenvoudiger gemaakt door een hotspotfunctie. Er verschijnen dan overal in beeld vergrootglaasjes, die aangeven waar de voorwerpen van belang zitten. Als je het spel op de iPhone of iPad speelt, is dit zeker handig en voorkomt pixelhunting.
De schitterende achtergrondbeelden lijken namelijk fotografisch echt en zijn gemaakt met heel veel aandacht voor detail. Gebruik van kleuren en belichting verdienen een groot compliment en dragen bij tot een realistische sfeer, of dit nu een prachtig vergezicht of een bedompte kamer is. De tussenscènes zijn van een filmisch goede kwaliteit met prima gekozen camerastandpunten, die je uitnodigen op de details te letten.
De karakters staan wat stijfjes stil, maar bewegen wel hoofd en lippen en handen en armen als ze in gesprek zijn. Ook loopt Nina soepel en bukt ze als ze iets opraapt.

      

Achtergrondmuziek wordt voornamelijk gebruikt gebruikt om een filmscène te onderstrepen en is vrijwel afwezig in de spelscènes. De noodzakelijke geluiden zijn natuurlijk wel overal aanwezig.
Het stemacteren is goed gedaan, maar het blijft natuurlijk wel vreemd dat Nina met de stem van een 16-jarige Amerikaanse scholiere spreekt. Een klein Russisch of Duits accent had haar niet misstaan. Dit uiteraard alleen als je het spel in het Engels speelt. De oorspronkelijke taal is Duits en je kunt kiezen uit zeven talen. Vervelend is alleen dat het volume van de stemmen niet door het hele spel heen gelijk is. En als je onverwacht iets niet verstaan hebt, kun je het niet laten herhalen met je volumeknop hoger. Op de iPad versie is het overigens allemaal prima in orde.
De Engelse ondertiteling laat te wensen over. Er zitten grammaticale fouten in en hij is soms overduidelijk te letterlijk uit het Duits vertaald. En een enkele keer komt hij zelfs niet overeen met de gesproken tekst, al is het niet echt storend. De verhaallijn blijft goed te volgen.

      

Concluderend is Secret Files Tunguska geen hoogvlieger, maar wel een solide adventure met veel puzzels en prachtige, gedetailleerde beelden van filmische kwaliteit. En dankzij de hotspotfunctie is het ook op een klein scherm van een iPad heel goed te spelen. Een aanrader.

Eerst uitproberen?   Download de demo voor PC, via Gamershell.

Andere delen in de Secret Files serie:
Secret Files 2: Puritas Cordis
Secret Files 3
Secret Files 4: Sam Peters