S P E L - I N F O

         


  SCHIZM (ook bekend als Mysterious Journey)Uitgever: Project 3 Interactive/2001
Ontwerper: LK Avalon
Systeemeisen: Windows 98/ME/2000, Pentium2, 300MHz, 64Mb RAM, 8Mb videokaart.

Extra info: Verkrijgbaar op CD en DVD.
De DVD-versie bevat 2 puzzels meer en is grafisch van betere kwaliteit.
Draait ook onder Windows XP en Vista 32, maar met zeer pixelig beeld.

Categorie: science fiction fantasie, 1de persoon perspectief, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving:
Tien maanden geleden landde het ruimteschip Tarquin voor het eerst op de planeet Argilus. Men ontdekte steden, maar absoluut geen bewoners. Argilus was niet verwoest, maar totaal verlaten. De planeet kwam onder quarantaine en er werden schepen gestuurd met wetenschappers, die dit vreemde verschijnsel moesten onderzoeken. Vier maanden later bereikt het bevoorradingsschip Angel een omloopbaan om Argilus. Aan boord Sam Mainey en Hannah Grant, specialisten op het gebeid van buitenaards leven. Het lukt de Angel echter niet om radiocontact te maken, met de verschillende basissen op de planeet. Alles lijkt opnieuw uitgestorven. Dan vallen de systemen van de Angel uit en blijft Sam en Hannah geen ander oplossing over, dan met hun ontsnappingscapsules op de planeet te landen.

Tot zover wordt het verhaal aan het begin van het spel verteld. Hierna krijg je echter zo goed als geen informatie meer. Alleen zo nu en dan wat halve zinnen van de vreemde verschijningen die Sam en Hannah ontmoeten.
De hints voor de logische puzzels zijn dan ook nihil tot minimaal. Uitzoeken wat een machine is, hoe hij werkt en waar hij voor dient, is al een puzzel op zich. Vrijwel alle puzzels zijn zeer moeilijk en kunnen voor een beginnende adventure-speler dan ook alleen maar tot frustratie leiden. Ook een cursus wiskunde is aan te raden, als je bijvoorbeeld de hoogte van zuilen moet berekenen.
De enkele keer dat je iets uit je inventaris moet gebruiken, wordt het duidelijk aangegeven.
Je speelt afwisselend naar eigen keus als Sam of als Hannah en veel puzzels kunnen dan ook door beiden opgelost worden.

Grafisch ziet dit spel er schitterend uit, zeker in de DVD-versie, waar je veel plekken kunt bezoeken alleen maar om van het uitzicht te genieten. Je kunt niet vrij rondlopen, de bewegingen gaan beeld voor beeld.
Het geluid heeft de neiging soms vanzelf harder en zachter te gaan, maar past verder wel bij de sfeer. De stemmen zijn goed te verstaan, als wordt er niet veel gesproken. Er is Engelstalige ondertiteling.