S P E L - I N F O

         


  SAM & MAX Season 1 - Episode 1 t/m 6 *Uitgever: Telltale Games/2006
Ontwerper: Telltale games / Steve Purcell
Systeemeisen: Windows XP 1.5 GHz, 512 RAM, 32 MB videokaart.

Soort adventure: cartoon, humor, detective, 3de persoon perspectief, point & click.
Extra info: Het hele spel wordt in 6 aparte episodes uitgebracht, maar is ook in zijn geheel te koop op de webside van Telltale.
Episode 4 is inmiddels gratis te downloaden.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving:
Nadat Lucas Arts in 1993, Sam & Max Hit the Road, uitbracht, bleef het jaren stil rond dit detective-duo. Pas nadat oud-werknemers van Lucas Arts hun eigen firma Telltales oprichtten en ook ontwerper Steve Purcell zich bij hen voegde, werd er begonnen aan een waardige opvolger van dit populaire spel.

Sam en Max zijn twee privé-detectives, al noemen ze zichzelf liever Freelance Politie.
Sam is een hond met droge humor en Max is een wit konijn, met een voorliefde voor geweld.
Als op een dag de telefoon rinkelt, blijkt deze te zijn gestolen door een rat, die ook in het kantoor woont. Nadat beide detectives hun telefoon weer in bezit hebben, krijgen ze de commissaris hun eerste opdracht. De buurt wordt onveilig gemaakt door een aantal kindsterretjes uit de 70-tiger jaren. Aan Sam en Max de taak hier iets tegen te ondernemen.
In de volgende afleveringen stuiten Sam en Max steeds weer op gehypnotiseerde mensen. Uiteindelijk brengt het onderzoek hierna hen zelfs tot op de maan, waar een verrassende ontknoping volgt.

De puzzels zijn op de inventaris gebaseerd en niet al te moeilijk. De oplossingen zijn vaak humoristisch. Het is leuk om soms met opzet iets "fout" te doen, alleen al om de reacties te zien.
Veel grappen zijn echter alleen te begrijpen als je het Engels voldoende beheerst en gaan meestal ovr geweld en destructie. Max is beslist geen lief knuffelkonijn.

Het spel is met de hedendaagse moderne technieken, opgebouwd in 3D beelden. De beelden zijn zoals verwacht bij een cartoon, eenvoudig gehouden, maar wel voldoende gedetailleerd, zodat je niet hoeft te zoeken naar een bepaald actief punt en je meteen ziet wanneer iets veranderd is.
De inventaris is leuk vormgegeven als een kartonnen doos, die omvalt als je erop klikt, waardoor je spulletjes eruit rollen.
De karakters zijn, net als in het origineel, humoristisch en absurd. Als je een poosje niets doet, dan begint Max allerlei rare dingen te doen, zoals pluizen zoeken in zijn navel.

De stemmen zijn zeer goed gekozen en ook de jazzy muziek verhoogd de sfeer. De ondertiteling gaat misschien wat snel voor niet-engels sprekenden, maar is gelukkig meestal te herhalen, door nogmaals op een voorwerp te klikken.

      
  SAM & MAX Season 2 - Episode 201 t/m 205


Uitgever: Telltale Games/2007-2008
Ontwerper: Telltale games / Steve Purcell
Systeemeisen: Windows XP/Vista 1.5 GHz, 512 RAM, 64 MB videokaart.

Soort adventure: cartoon, humor, detective, 3de persoon perspectief, point & click.
Extra info: Het hele spel wordt in 5 aparte episodes uitgebracht, maar is ook in zijn geheel te koop op de webside van Telltale.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving:
Sam en Max krijgen in aflevering 201 van Season Two, Icestation Santa, een byzonder agressief cadeautje van Santa Claus. Als ze op de Noordpool een onderzoek instellen, ontdekken ze een wild om zich heen schietende Santa. Is hij bezeten door een demon? En is dat de reden waarom alle cadeautjes dit jaar gevaarlijk zijn?

In aflevering 202, Moai Better Blues, belanden Sam en Max op het Paaseiland, waar ze een vulkaanuitbarsting proberen te voorkomen. Een slok uit de Fontein de Jeugd, bewijst daarbij goede diensten.

In aflevering 203, Night of the Raving Dead, worden Sam en Max door een vampier beroofd van hun zielen. Als Zombies moeten ze proberen Sybil aan een nieuwe vriend te helpen en een monster te verlossen van zijn eenzaamheid.

In aflevering 204, Chariots of the Dogs, wordt Bosco opgepikt door een ruimteschip. Aan Sam en Max de taak om hem te redden van de zielvermorzelaar. Daarbij schuwen ze het niet de tijdstroom volledig naar hun hand te zetten.

In aflevering 205, What's New Beelzebub?, helpen Sam en Max de duivel als hij de macht over de hel kwijtraakt aan oude bekenden van het tweetal.

De puzzels zijn in dit tweede seizoen van de serie iets moeilijker dan in het eerste seizoen. Maar nog steeds heel goed te doen, zeker met de ingebouwde hintfunctie.
Leuk is, dat je oude bekenden uit seizoen 1 ontmoet, maar ook een paar nieuwe die een grotere rol spelen.

        SAM & MAX Season 3: The Devil's Playhouse - Ep 301


Uitgever: Telltale Games/2010
Ontwerper: Telltale games / Steve Purcell
Systeemeisen: Windows XP/Vista/7 2-3GHz processor, 1GB RAM, 128 MB videokaart, DirectX 9.0c, DirectX 8.1 geluidskaart.
MAC OS X 10.5 of nieuwer, Intel Core 2 Duo processor, Niet aanbevolen: Geintegreerde grafische kaart.


Soort adventure: cartoon, humor, detective, 3de persoon perspectief, point & click en toetsenbord
Extra info: Het hele spel wordt in 5 maandelijkse episodes uitgebracht, maar is alleen in zijn geheel te koop op de webside van Telltale.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving:
Twee jaar na het vorige Sam & Max spel, komt Telltale uit met 5 nieuwe maandelijkse afleveringen. Dit Seizoen 3 wordt als geheel "The Devil's Playhouse" genoemd.
Het verhaal is op zichzelf staand te spelen, maar er zijn veel verwijzingen naar de vorige seizoenen en de karakters die hier een rol in speelden.
Max heeft de gave om magish speelgoed te gebruiken, zoals een toekomstkijker. De puzzels worden hierdoor lastiger, omdat je moet proberen uit te vinden hoe je een toekomst die je zag, werkelijkheid kunt laten worden. Je moet dus onder andere voorwerpen zoeken, die iets kunnen laten gebeuren of juist voorkomen.
Maar nog steeds is Sam en Max een spel waarin veel dialogen zitten en weinig puzzels. Het is met andere woorden, nog steeds meer een interactieve tekenfilm, dan een spel.

In grafisch opzicht is het spel verbeterd. Er zijn nieuwe lichtefecten toegevoegd, waardoor het geheel meer sfeer krijgt.
Ook de besturing is aangepast. Je kunt nog steeds alleen de muiscursor gebruiken, maar lopen blijkt makkelijker te gaan met gebruik van het toetsenbord. En de gespreksopties worden door middel van tekst naast het icoon van de vraagsteller weergegeven.
De muziek is uitstekend en ook het stemacteren is prima in orde.

In Epsisode 301, The Penal Zone, landt het ruimteschip van generaal Skun-ka'pe in de straat waar Sam & Max hun kantoor hebben staan. Deze ruimtegorilla is op zoek naar magische speelgoed met psychische krachten. Sam en Max zijn ervan overtuigd dat Skunkape, zoals ze de generaal noemen, niet veel goeds in zin heeft. Dit komt mede omdat Max een magische 3D-kijker heeft gevonden, waarmee hij een stukje in de toekomst kan zien en de generaal speelde hierin een kwalijke rol. De beide vrienden besluiten de generaal te stoppen.