S P E L - I N F O

         

THE SAFE PLACE


Uitgever: Anate Studio / 2023
Ontwerper: Anate Studio

Platform: PC.

Systeemeisen:
Vereist een 64-bitsprocessor en -besturingssysteem.
--- Windows XP en hoger - Processor: 1 Ghz en hoger - 2 GB RAM - Grafische kaart: GeForce 9500 GT (512 MB) of Radeon HD 6450 (512 MB) - DirectX 9.0 - 3 GB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Sociaal drama, maatschappij beschouwend, jaren 90 Sovjet Unie, economische problemen, 2D en 2.5D handgetekend realisme, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review door Yvonne:
The Safe Place maakt deel uit van een trilogie, waarvan alle delen onafhankelijk van elkaar te spelen zijn.
Dit derde adventure speelt zich af tegen de achtergrond van een industriële omgeving en sombere buurten met troosteloze flats.
Alexander heeft al 3 maanden geen salaris ontvangen en heeft een gezin te onderhouden. Hij steelt oude metalen van de fabriek waar hij werkt en probeert die in een tas mee naar buiten te smokkelen. Alexander vindt het vreselijk dat hij zo diep gezonken is, maar geeft de armoedige en corrupte omstandigheden de schuld. Hij gooit de tas over de fabrieksmuur om die buiten de fabriek op te halen en merkt dan dat iemand zijn tas heeft gestolen. Het lukt hem om de tas terug te pakken maar in het gevecht dat ontstaat, doodt hij de dief per ongeluk.
Er is een getuige, een jong meisje. Christina brengt veel tijd door in dat gebied met afgedankte spullen en wacht op de laatste bus naar huis. Ze belooft hem niet te verraden.
Alexander werkt het lichaam weg en neemt samen met het kind de laatste bus.

      

Je merkt dat Alex het moeilijk heeft met wat hij gedaan heeft. Zoals eigenlijk alle figuurtjes die in Anate Studio's adventures voorkomen, heeft hij een sterk moreel kompas waar hij niet naar kan leven. In een industriële en economisch zware omgeving proberen die figuurtjes allemaal te overleven, wat tot confrontaties leidt met hun normen en waarden.
Je kunt je inleven in hun situatie en hun keuzes begrijpen. De gebeurtenissen zijn begrijpelijk en logisch. Het verhaal zit logisch in elkaar.

Je ziet Alex' eigen woning, zijn werkplek in een fabriek en hij bezoekt Christina in haar 'safe place', een plek op een industrieterrein waar ze een veilige plek voor zichzelf heeft gemaakt. Haar vader zit in de gevangenis en haar moeder werkt veel. Thuis heeft ze dus weinig te zoeken.
Alex ontmoet haar nogmaals om haar te helpen met schoolgenoten, die het op haar voorzien hebben.
Na een telefoontje van Christina's moeder gaat hij ook naar haar woning toe. Christina had tóch doorverteld wat er met de tassendief is gebeurd en Christina's moeder dreigt met politie als Alex haar niet komt helpen. Christina's vader is namelijk uit de gevangenis ontslagen en zint op wraak.

      

Figuurtjes, plekken en verhaal zijn realistisch uitgebeeld met mooie plaatjes.
De dialoog- en inventarispuzzels zitten logisch in elkaar. Het gebruik van de te vinden voorwerpen is begrijpelijk. Je hoeft geen vreemde combinaties te maken om iets voor elkaar te krijgen. Het is jammer dat de inventarisspullen geen tekstlabel hebben in de inventaris, maar de tekeningen zijn duidelijk genoeg om te weten wat erin zit.
Een hotspotfunctie helpt daarbij voorwerpen te vinden.

De puzzels zijn niet moeilijk, maar zeker niet te makkelijk.
Meestal heb je te maken met inventaris- en dialoogpuzzels, maar er komen ook andere puzzels in voor. Zo moet je bijvoorbeeld een grendel verschuiven waar pinnetjes dat verhinderen, als je ze niet omhoog of omlaag zet. Je moet een speeldoosje met te vinden tandwieltjes aan de gang krijgen, blokjes in de goede volgorde indrukken, draden met knoppen verbinden of van een wip een grote katapult maken. Ook moet je voor het openen van een slot een code vinden en een wasmachine aan het draaien krijgen.
De moeilijkheden waar Alex tegenaan loopt zijn realistisch in het verhaal verwerkt en ook de oplossingen zijn dat.

      

De tekeningen van het spel zijn mooi gemaakt. De zachte pastelkleuren van eerdere spelen zijn in dit spel soms iets feller -zoals Alexanders groene jas- maar nooit schreeuwerig. De realistische tekenstijl is speels. Er zijn geen zwarte contouren om de figuren en gebouwen heen, wat een zachte indruk geeft.
Tussenscènes worden in grotere beelden weergegeven, die even zacht overkomen als de kleinere plaatjes.
De figuurtjes bewegen niet met hun mondjes als ze spreken. Onderaan het scherm zie je een tekening van degene die spreekt met de gesprekopties ernaast, zodat daarover geen verwarring kan ontstaan. Op de grotere plaatjes zie je duidelijk emotie op hun gezicht.

Achtergrondanimatie is er niet veel. Je ziet stoom of sneeuw op de achtergrond of een brandende kachel, een wapperende sjaal en lintjes in bomen, maar er is van alles te zien op voor- én achtergrond.
Soms loopt Alexander wat stijf rond, maar al zijn andere bewegingen zijn vloeiend en natuurlijk. Aan zijn voetstappen is te horen of hij op sneeuw loopt of op een andere ondergrond.

      

Op de achtergrond klinkt licht klassieke muziek, die prettig is om aan te horen. Hij past perfect bij de sfeer van de gebeurtenissen. Dramatisch bij de bushalte en rustig in huis of op het werk.
Het Engels in het spel is prima in orde en komt natuurlijk over. Dat is een grote verbetering ten opzichte van de eerdere spelen. Een ander groot verschil is dat er aan dit spel stemacteurs in de Engelse taal zijn toegevoegd. Ze doen hun werk zeer goed. Je hoort de wanhoop en frustratie in Alexanders stem en ook Christina laat haar emoties duidelijk horen.
Dat er af en toe scheldwoorden vallen, past bij het realistische verhaal en de stemacteurs maken het spel af.

      

Samengevat is The Safe Place een écht Anate Studiospel qua sfeer, thema en morele dilemma's, waarin de hoofdpersonen moeten zien te overleven onder vijandige omstandigheden.
Veel humor en plezier valt er in zulke levens uiteraard niet te ontdekken. De eenvoudige spelbediening, mét te ontsluiten hints onder een vraagteken op het scherm, de muziek en mooie tekeningen maken het spel voor alle soorten spelers geschikt.
Anate Studio heeft een aantrekkelijk spel afgeleverd dat veel spelers zal bekoren. Vooral zij, die van realistische verhalen en reële problemen houden, komen goed aan hun trekken.

Spelmaker Anatolii Koval is begonnen aan een nieuw adventurespel. Ook weer een derdepersoons adventure, maar deze keer in 3D. Het is nog in een zeer pril stadium, maar het lijkt erop dat Christina de hoofdrol zal spelen.
Voor liefhebbers van zijn tekeningen en realistische verhalen is dat iets om naar uit te kijken. The Safe Place is een prima spel!

Eerst uitproberen?    Download de demo, op Steam.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de serie:
Little Kite
Repentant