S P E L - I N F O

         

ROCK 'N' ROLL WILL NEVER DIE!


Uitgever: Instant Million / 2022
Ontwerper: Valtteri Tavast

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows 7 of hoger - Processor: Pentium of hoger - 512 MB RAM - Grafische kaart: DirectDraw of DirectX compatible - DirectX 9.0c - 1300 MB beschikbare opslagruimte - Geluidskaart: Elk soort.

Categorie:
Duistere humor, heroprichten rockband, jaren '80, 2D cartoon stripbeeld, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Alle figuurtjes in dit spel zijn vermenselijkte dieren.
Beer Teddy is de hoofdpersoon. Hij is een overjarige rocker, bassist van de band Jüngle Riöt, waarmee hij vroeger ook al geen succes had. Hij wil de band weer op poten zetten. Daarbij houdt niets of niemand hem tegen.
Leeuw Leo, de te dikke zanger van de band, twijfelt. Hij heeft rekening te houden met zijn dochter, die bij zijn ex woont, maar laat zich door Teddy overtuigen. Misschien komt de ex wel terug als de band groupies aantrekt!
Drummer aap Apeshit, heeft zijn heup gebroken na een val in een bingohal en ligt in een ziekenhuis. Eigenlijk wil hij daar niet weg. Hij heeft het er wel naar zijn zin. Later wordt hij vervangen door zijn eigen hologram.
Het 4e groepslid, gitarist Demon, is gesettled en wil zijn geslaagde leven niet opgeven. Zijdelings blijft hij bij de band betrokken. Teddy chanteert hem en zijn geld wordt besteed aan Teddy's wilde ideeën. Een andere gitarist komt voor hem in de plaats: Mutt een jonge hond, de enige niet-veertiger, die bij zijn moeder woont. Zij is zijn grootste fan.

      

Het verhaal begint als Teddy uitgevloerd in het toilet ligt van een bar. Er ligt een spuit naast hem, die echter bedoeld is voor het toedienen van insuline.
Hij overtuigt Leo de band weer op poten te zetten en dan begint het avontuur. Hij bezoekt Apeshit en Demon en hij regelt optredens die vreselijk uit de hand lopen en nooit geld opleveren. Er worden muziekinstrumenten geleend, studio's en busjes gehuurd om naar plekken te gaan waar heel misschien een optreden kan plaatsvinden. De busjes worden kapot gereden, schulden worden niet betaald en de politie pakt Teddy op.
Ook moet er vaak gezocht worden naar publiek, want zonder publiek kan het optreden niet plaatsvinden. Een clubeigenaar wil ten slotte wel wat verdienen.
De band is een onaangepast zooitje ongeregeld. Alle vooroordelen over rockers zijn in dit spel te vinden!

      

Rock 'n' Roll will never die! draait om de humor. Niet alleen door het knettergekke, maar logische verhaal en de idiote gebeurtenissen die rasoptimist Teddy veroorzaakt, maar ook door de vele woordspelingen met bekende namen uit de muziekwereld. De aftiteling is ook al grappig. De maker van het spel, Valtteri Tavast, komt bij alle werkzaamheden voorbij. Niet alleen bij het tekenen, programmeren e.d. maar ook als koffiejuffrouw wordt zijn naam genoemd. Hij is medewerker van de maand en de teksten in het spel zijn gebaseerd op zijn handschrift. Het is knap dat een eenmansbedrijfje zo'n lang en grappig spel wist te creëren.

De handgemaakte tekeningen zijn in comicstijl. Veel verschillende dieren met dikke zwarte contouren om helder gekleurde lichamen. Teddy heeft een tattoo, piercings in zijn oor en een bandana. Ze bewegen op een natuurlijke manier, ook al zijn het stripfiguren en de vingers van Mutt zijn fantastisch weergegeven, als hij een gitaarsolo speelt.
De priester is een in het zwart geklede bidsprinkhaan. Uiteraard wordt hij en de kerk op verschillende momenten bespot. De priester mag bijvoorbeeld niet naar een optreden op een school waar veel jonge kinderen zijn.

      

Het belangrijkste punt van dit adventure is dus de humor en de spot, die niet echt voor jongeren geschikt is. Drankmisbruik, verwijzingen naar andere verboden middelen, groupies, alles waarvoor de rockwereld bekend staat, komt voor. De vileine grapjes over de kerk zal niet iedereen aanspreken en schoolgaan is ook al niet populair.
Voor veel spelers zal het plezier van dit krankzinnige en levendige verhaal echter de overhand hebben.

Bovendien is er veel te puzzelen. Over het algemeen heb je met redelijk makkelijke dialoog- en inventarispuzzels te maken, die logisch in het verhaal verwerkt zijn.
Er zitten ook minigames in, mét een skipfunctie.
Zo is er een 'Torens van Hanoispel' met geluidsbanden en een interessant doolhof dat deels in het donker ligt. Je moet een doodskist in elkaar zetten met een schuifpuzzel, een alarm uitzetten door knoppen met draden te verbinden om dan te ontdekken dat er één draad nog ontbreekt.
Verder kun je valsspelen in een casino in 'Las Vegans' en brandjes blussen met een confettikanon waarin namaakbloed zit. Aardige, maar niet te moeilijke minigames, hoewel de aanwezige kinderen van al dat bloed wel getraumatiseerd raakten en jarenlang therapie nodig hebben.

      

De spelontwikkelaar kent zijn rock-klassiekers. Veel verwijzingen en verbasterde namen wijzen daarop. Hij steekt de draak met al die verschillende rockstijlen die er zijn. Het spel zit vol muziek en dat is niet alleen rock of blues. De jukebox geeft rustige melodieën, waardoor het datende stel elkaar eindelijk kan verstaan en zo ontdekken dat ze elkaar verafschuwen. Ook in het ziekenhuis is de muziek rustig.
Er is hillbilly-muziek te horen en op de achtergrond bij een begrafenis klinkt kerkmuziek. Verder is er natuurlijk op meerdere plekken rockmuziek te horen.

Er zijn geen stemacteurs, maar wel bewegen de mondjes als de figuren iets zeggen. Ogen laten vaak zien dat een middeltje dat is ingenomen, nogal sterk is.
Achtergrondanimatie is er ook, maar niet veel. Dat is ook niet nodig met al die plaatjes waarop zo veel te zien is.
Ook zijn er ruim voldoende achtergrondgeluiden. Een snoeischaar die een bosje in vorm knipt, voetstappen, openende deuren, een vallende pan en Teddy speelt een riedeltje op een synthesizer in een muziekwinkel. Al die muziek, geluiden, mooie tekeningen en animatie maken het spel tot een levendig geheel.

      

Samengevat is dit spel een lang, logisch opgebouwd avontuur met aardige, maar soms wat te makkelijke puzzels. Ondanks de lengte houdt het je aandacht vast.
Het traditionele point and clickspel is enorm grappig en veel volwassenen en adolescenten zullen er veel plezier aan beleven. De spelbediening is eenvoudig en de teksten zijn goed leesbaar. Dat alles maakt het spel ook geschikt voor beginners in het genre.
Voor kinderen is het spel door de expliciete inhoud niet geschikt. Wie echter ironie en parodie waardeert, zal het spel graag spelen.
Het heeft een verrassend einde, dat geen afbreuk doet aan de rest van het verhaal.

      

Eerst uitproberen?    Download de demo, op Steam of op Itch.io.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.