S P E L - I N F O

         

ROGUE QUEST: The Vault of the Lost Tyrant


Uitgever: Expera Game Studio / 2017
Ontwerper: Expera Game Studio

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows 7/8/10 - Processor: 2 GHz Dual Core CPU - 1 GB RAM - Grafische kaart: DX9 support - DirectX 9.0c - 300 MB beschikbare HD ruimte - DirectX 9.0c compatible geluidskaart met de laatste drivers.

Categorie:
Fantasie, schatzoektocht, humor, gestileerde 2D of 2,5D beelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving:
Cassandra Nech is in een grottenstelsel op zoek naar de schat van de legendarische Sea Tyrant. Ook de Pinazza-broers zijn daarnaar op zoek, maar Cassandra heeft niet veel last van hen. De geest van de tiran blijkt voort te leven in een machine. Hiermee kan Cassandra met hem communiceren en informatie verkrijgen over de te nemen acties.
Uiteindelijk zal ze uit de grotten moeten zien te komen met behulp van de ornithopter, een soort vliegtuigje. Ook daarbij krijgt ze hulp van de geest van de tiran.

      

Het verhaal zelf is niet ingewikkeld. Het spel is kort en lijkt een onderdeel te zijn van een serie. Wat er bijvoorbeeld met de schat gebeurt na haar vertrek uit de grotten en hoe ze in de grotten terecht is gekomen, wordt niet duidelijk. Het aantal plekken in de grot is beperkt; er zijn er slechts 6. Toch is deze episode een afgerond geheel: Cassandra vindt na wat puzzels de schat en kan na nog wat puzzels de grot weer verlaten.

De puzzels zijn eenvoudig op te lossen. Het zijn voornamelijk dialoog- en inventarispuzzels waarmee je te maken hebt. De inventaris is overzichtelijk ingedeeld en wordt nooit te vol. Er is slechts één mechanische puzzel waarbij je symbolen moet vinden en die via draaischijven in de juiste volgorde moet zetten. Om de grot te ontvluchten moet een aantal machines uitgezet worden. Dat kan pas als er eerst wat andere puzzels zijn opgelost. De tiran in de machine helpt echter en als je met hem niet verder komt, kun je ook op het vraagteken bij het hoofdmenu klikken voor een hint.

      

De statische achtergronden zijn voldoende gedetailleerd voor een spel in retrostijl. Omdat alles zich afspeelt in een grot, is het uiteraard nogal grauw en grijs. De karakters steken daar met hun kleding in vrolijke kleuren goed bij af. Ze zijn met zorg vorm gegeven en bewegen op een redelijk natuurlijke manier, maar als Cassandra iets oppakt zie je dat voorwerp niet in haar handen. De armen bewegen en daaraan kun je zien dat ze iets oppakt. Er is ook geen mimiek of animatie op de gezichten van de drie figuren te zien.

Gedurende het hele spel hoor je een muziekje dat niet te overheersend is, maar wel steeds hetzelfde. Er zijn geen stemacteurs ingezet. De dialogen lees je in goed leesbare, gekleurde teksten bij de spreker.
Voetstappen zijn wel te horen en er is een deur waarbij je de draaischijven hoort bewegen maar verder zijn geluid en beweging summier aangegeven.

      

Al met al is Rogue Quest een kort en niet te moeilijk spel. De meeste spelers zullen de hintfunctie niet nodig hebben. Het verhaal zou groter kunnen zijn, alleen al om te begrijpen waarom Cassandra in de grot is en hoe het verhaal verder gaat. Voor beginners in het genre dus een prima spel.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Eerdere (gratis) delen in de Rogue Quest serie zijn te vinden op de officiële site: