S P E L - I N F O

         

RAINSWEPT


Uitgever: Frostwood Interactive / 2019
Ontwerper: Armaan Sandhu, Frostwood Interactive

Platform: PC, Mac.

Systeemeisen:
--- Windows 7 - Processor: Intel i5 Quad-Core - 4 GB RAM - Grafische kaart: Intel HD 4000 - 1103 MB beschikbare opslagruimte.
--- Mac OS X 10.8 - Processor: Intel i5 Quad-Core - 4 GB RAM - Grafische kaart: Intel HD 4000 - - 1103 MB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Moordmysterie, detective, interactief psychologisch drama, handgetekende 2D sidescrolling beelden, 3de persoon, toetsenbord- en muisbesturing.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Michael Stone wordt in het stadje Pineview op de zaak gezet van een door kogels gedood stelletje Chris en Diane. De politie in Pineview weet al wat er aan de hand is: Chris zou Diane hebben gedood en daarna zichzelf. Stone, met zijn assistente Amy Blunt, onderzoeken of dit werkelijk het geval is.
Ze ontmoeten verschillende stadsbewoners, die allemaal hun mening hebben over het stel en er zijn veel flash-backs te zien. Die flash-backs variŽren. Je ziet gebeurtenissen tussen Chris en Diane en flashbacks van de bewoners, meestal in relatie tot hen. Daarnaast droomt Stone regelmatig over zijn overleden vrouw Abigail en zie je haar ook in flash-backs.
Langzamerhand onthult het verhaal de werkelijke toedracht van de dood van Chris en Diane en zie je hoe Stone in de toekomst met zijn verlies van Abigail om zal gaan.

      

De karaktertekening van vooral Chris en Diane, maar ook Stone is psychologisch knap uitgewerkt.
Er komen veel moeilijke momenten en levensvragen aan bod en het verhaal gaat empathisch met die problemen om. Problemen als misbruik, gebrek aan vertrouwen daardoor, zodat je een muur om je zelf heen bouwt, de zin van het leven, door moeten leven na de dood van je partner, het meemaken van ruzie tussen ouders, zelfdoding, de vriendschap tussen Brad en Chris die afloopt omdat Diane een struikelblok is.
En er zijn nog meer levensvragen die aan bod komen. Je kunt je goed inleven in de problemen die deze personen hebben en de teksten zijn meevoelend van aard. Je krijgt nooit het idee dat je een mening over de problemen wordt opgedrongen. Maar luchtig is het verhaal niet en aan het eind kunnen die flash-backs en het gefilosofeer irriteren.

      

Hoewel de issues waarmee de personen te kampen hebben behoorlijk zwaar zijn, ontbreekt de humor niet. Als bakker Grandpa die een oogje op Mrs. Brown heeft, wordt gevraagd of hem iets vreemds is opgevallen, noemt hij alleen het feit dat Mrs. Brown haar knotje wat strakker had dan anders. Als Stone een dichtregel moet verzinnen voor een muzikant die de eerste zin opgeeft, kan hij kiezen uit verschillende regels die rijmen. Sommige daarvan zijn absurd en werken op de lachspieren. Die worden dan door de muzikant afgewezen. Dat is een van de weinige keren dat je het spel interactief kunt noemen, als je een andere regel moet kiezen. Verder maakt het niet uit welke keuze je maakt, het verhaal verandert er niet door.

      

Rainswept is in de strikte zin van het woord geen adventure- of detectivespél, hoewel de hoofdpersonen Stone en Blunt een moordzaak oplossen. Je wordt namelijk zonder moeite het verhaal door geleid en tegenstrijdigheden in verklaringen of alibi's die niet kloppen, hoef je niet zelf te achterhalen. Die dienen zich vanzelf aan in het verhaal dat voor je ligt.
De enige moeilijke actie is Stone wakker te maken uit nachtmerries. Je moet dan namelijk een stuk of 15 keer op dezelfde toets drukken. Het kost wat moeite daar achter te komen.
Heel soms zijn er voorwerpen te vinden die je dan meteen moet gebruiken. Je hoeft daar niet naar te zoeken. Ze liggen in de buurt en worden aangegeven met een grote loep op het scherm en je weet dan meteen wat je ermee moet doen. Ook verandert het vervolg van het verhaal niet, als je in een gesprek andere opties kiest. Het verhaal wordt eigenlijk al kant en klaar voor je opgediend. Je hoeft het alleen maar te volgen en dat gaat vanzelf.
Stones teksten zijn rood op een zwarte achtergrond weergegeven en dat maakt het lezen ervan jammer genoeg wat lastig.

      

De handgemaakte tekeningen zijn prachtig en gemaakt in een aparte tekenstijl. Als de armen bewegen zijn die niet in proportie met de rest van het lichaam, wat de tekening bijzonder maakt. De manier van lopen komt natuurlijk over. De kleuren zijn mooi. Er is wel een straatje waar de auto's niet rijden maar boven de weg vliegen, wat vreemd overkomt in een verder realistisch verhaal. Enkele flash-backs zijn beeldschoon om te zien, zoals een ontmoeting van Diane en Chris op een eiland met een lichtgevende zee langs het strand. De met de wind mee wiegende bomen zijn ook prachtig vormgegeven, sprookjesachtig.
De achtergrondanimatie is niet overdadig maar genoeg aanwezig om het verhaal te ondersteunen en geeft sfeer. Zo lopen er personen rond die niets met het verhaal te maken hebben en wat opmerkingen maken als je ze passeert. Er is een prachtig vuurwerk te zien en Stones dasje en jas bewegen mooi mee met de wind.

      

Op de achtergrond is een voortdurende regen te horen. Realistische onweergeluiden en een luide hartslag zorgen voor extra sfeer. En de muziek bij het verhaal is prettig om naar te luisteren. Een licht klassiek muziekje zoals je in chiquere hotels kunt aantreffen, geen muzak dus of vervelend gejengel of losse tonen aan elkaar geregen. Er is geen moment waar de muziek monotoon is, afleidt of irriteert. De muziek in het spel werd gecomponeerd door Micamic, bekend van The Cat Lady van Harvester games.
Het spel is kortom goed vormgegeven, muziek en afbeeldingen passen goed bij het verhaal en vervelen niet.

      

Rainswept is samengevat een mooi vormgegeven spel met prachtige tekeningen, sfeervolle muziek en een sterk verhaal. Het is jammer dat er geen echte puzzels in zitten en je zonder problemen eventueel te vinden voorwerpen kunt gebruiken en zo moeiteloos van begin tot einde gaat. De omschrijving 'adventure' wekt verwachtingen die het spel helaas niet waar maakt, maar het is wel een levensecht verhaal.

Eerst uitproberen?    Download de demo, op de officiŽle itch.io pagina.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.