S P E L - I N F O

         

QUERN: Undying Thoughts


Uitgever: Zadbox Entertainment / 2016
Ontwerper: Zadbox Entertainment

Platform: PC, Mac, Linux.

Systeemeisen:
--- Windows 7 - Processor: Intel Core i7-3770K of AMD equivalent - 8 GB RAM - Grafische kaart: NVIDIA GTX 950 - 9 GB beschikbare HD ruimte.
--- MAC OS X 10.8 Mountain Lion - Processor: Intel Core i7-3770K of AMD equivalent - 8 GB RAM - Grafische kaart: NVIDIA GTX 950 - 9 GB beschikbare HD ruimte.
--- LINUX Ubuntu Processor: Intel Core i7-3770K of AMD equivalent - 8 GB RAM - Grafische kaart: NVIDIA GTX 950 - 9 GB beschikbare HD ruimte.

Categorie:
Science fiction, mysterie, vreemde planeet, geesten, geïllustreerd realistische beelden, realtime 3D, 1ste persoon, toetsenbordbesturing.

Walkthrough: klik hier voor Hans' Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review door Hans:
Het spel in de eerste persoon begint voor de poort van een kleine nederzetting op een reeks eilandjes die onderling zijn verbonden door bruggen en vlonders. Er is geen levende ziel te bekennen.
Zet een stap naar voren en je hoort achter je een poort sluiten. Je kunt niet meer terug.
Je dringt steeds verder door in gebouwen waarvan de meeste gesloten zijn en vergroot langzamerhand je actieradius. Hoe je hier terecht bent gekomen en waarom er zoveel hindernissen zijn opgeworpen is vooralsnog een raadsel.

Voorwerpen die je aantreft blijk je nodig te hebben om verder te komen. Je komt brieven tegen van een professor die er een eeuwigheid heeft vertoefd maar met de noorderzon lijkt te zijn vertrokken. Hij nodigt je uit op onderzoek te gaan en een hoop te leren over wat hij hier tot stand heeft gebracht.
Ook wordt je af en toe bezocht door een vrouwelijke geest die een heel ander geluid laat horen.
Het begint je te dagen dat er uiteindelijk een keuze van je wordt verwacht. Daarom zijn er twee mogelijke eindes.

      

Spelervaring
Quern is een hommage aan Myst en Riven en ademt daarom dezelfde sfeer, door zijn omgevingen, gebouwen en machines, door zijn geheimzinnige sfeer en de veelheid aan puzzels.
Het achterliggende verhaal wordt heel langzaam duidelijk gemaakt. Zelf zul je de nodige uren op de eilanden ronddwalen, want het is een lang spel.

Hoewel je alle vrijheid hebt om te gaan en staan waar je wilt, voor zover dichte deuren of gesloten poorten je niet tegenhouden, is het spel toch vooral lineair. Dat wil zeggen: je kunt pas verder als je een nieuw gebied hebt ontsloten, een deur open gekregen of een puzzel opgelost. En dan ontdek je weer nieuwe obstakels of objecten die de volgende uitdaging vormen, maar ook de voortgang erin houden.

Ondanks dat je steeds weer op nieuwe plaatsen komt en regelmatig terug moet keren naar een bekende plek, is de omgeving niet zo groot dat je voornamelijk aan het heen en weer lopen bent. Bovendien kun je rennen en worden er geleidelijk binnendoorwegen geopend om sneller op de plaats van bestemming te komen.

Hoewel hekken langs afgronden, hoge torens en sommige liftschachten ontbreken kun je niet vallen, laat staan doodgaan, wat wel zo prettig is. De hele game werkt erg soepel, vooropgesteld dat je PC aan de eisen voldoet.

      

Puzzels
Er zijn bekende puzzels bij, zoals een schuifpuzzel, maar de meeste zijn nieuw en intelligent en zeker niet gemakkelijk!
Ook is er een toonhoogtepuzzel die problemen kan opleveren voor spelers met een gehoorbeperking.
En er zijn puzzels waarbij kleuren een rol spelen, zodat mensen met een kleurzichtbeperking wat hulp kunnen gebruiken.
Verder kom je voorwerpen tegen waarbij je meteen weet waar je ze toe moet passen, zoals sleutels, maar ook dingen waarbij je nog geen flauw benul hebt waar ze voor dienen. Tijdgebonden puzzels ontbreken, maar er zijn wel echte breinbrekers bij. Pen en papier bij de hand is dan welkom.
Het geeft veel voldoening de oplossing van een puzzel te vinden om daarna aan de volgende te beginnen.

Alle puzzels zijn met intuļtie en logisch nadenken op te lossen, maar het helpt wel als je open staat voor soms hele subtiele hints (goed kijken overal!). En dan nog zul je je op sommige momenten de vraag stellen: en hoe nu verder?

      

Bediening
De bediening is een combinatie van toetsenbord WASD en muis. Je kunt rennen met Shift en de Alt-toets laat actieve plekken oplichten zodat je weet waar iets te doen is.
De muiscursor is in neutrale toestand een open rondje, maar kan veranderen in een oog (kijken), tandwiel (actie) of handje (pakken).
De inventaris kan met de muis of met het toetsenbord geopend worden. Bovendien kun je de voorwerpen in de inventaris van alle kanten bekijken en soms manipuleren.

Je krijgt een schetsboek om schetsen te maken. Het werkt als een camera en is erg handig om schema's en zo  vast te leggen.
Het spel heeft ook een hintfunctie en een plattegrond. Alle brieven die je vindt zijn te herlezen.
Het spel wordt na het bereiken van bepaalde mijlpalen en bij afsluiting vanzelf opgeslagen, maar er zijn daarnaast nog zeven vrije opslagmogelijkheden. Kortom: het spel is heel gebruikersvriendelijk. Je zou willen dat meer spellen al deze functies hadden.

      

Beeld
Wat meteen opvalt is dat de kleuren nogal bleek zijn met veel grijstinten. Daardoor is het spel erg rustig aan de ogen. Bovendien zijn bijvoorbeeld geel en blauw oplichtende kristallen, net als gekleurde vloeistoffen, des te opvallender. Verder is de weergave van omgevingen en voorwerpen verbluffend gedetailleerd.

De beelden zijn niet helemaal statisch, want afhankelijk van waar je bent dwarrelen er pluisjes door de lucht, zweven er nevels boven het water en wapperen gordijnen. Mooi gedaan is de breking van zonlicht onder water en de verschillend gekleurde lichtbundels die je teweegbrengt.
Er komen animaties voor die naadloos in het spel zijn ingelast (bijvoorbeeld een boottochtje naar een ander eiland, het beklimmen van een ladder of het rijzen van wenteltrappen en dalen van zelfs hele torens).

Het enige minpuntje aan Quern is dat het beeld in de verte (bomen en bergen) hier en daar pas laat wordt opgebouwd (een onvolkomenheid van de gebruikte software waarmee het spel gemaakt is).

      

Geluid
Mechanische handelingen (zoals deuren openen, hendels overhalen) gaan gepaard met bijbehorende geluiden (in computerspellen piepen deuren altijd). Je voetstappen zijn hoorbaar. Golfjes slaan klotsend tegen de rotsen. Zware machines bonken, ratelen en stampen als ze in werking zijn. Dieren ontbreken echter geheel. Je hoort dan ook geen enkele vogel fluiten of krekel tsjirpen, wat wel een eenzaam gevoel geeft.
Met een duikpak aan begeef je je onder water. Door het geluid van geborrel en je zware ademhaling, maar ook door de traagheid van je bewegingen, is het een hele authentieke ervaring.

Regelmatig klinkt er rustige achtergrondmuziek, aangenaam maar wel repetitief. Je kunt de verschillende geluiden individueel regelen bij de Instellingen, dus ook de muziek zachter zetten of uitzetten.

Je komt niemand in levende lijve tegen, maar door de professor geschreven brieven worden door hem voorgelezen. En de geest die je bezoekt spreekt je toe met aangename stem. Het stemacteren is door beiden goed gedaan.

      

Samenvatting
Quern is een schitterend spel om in alle rust op verkenning te gaan in een raadselachtige omgeving, waar geen dreiging heerst, maar wel een beroep wordt gedaan op je intelligentie, intuļtie en doorzettingsvermogen.
De sterkste punten zijn: de prachtige gedetailleerd weergegeven omgevingen en toestellen en de veelheid aan intrigerende puzzels die aan de moeilijke kant zijn maar des te meer een uitdaging.
Het onderliggende verhaal is minder belang maar geeft je wel te denken.
Quern is een echte aanrader voor rustige puzzelminnende spelers.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.