S P E L - I N F O

         

PNEUMA: Breath of Life


Uitgever: Deco Digital / 2015
Ontwerper: Deco Digital, Bevel Studios

Platform: PC, Xbox One, Oculus Rift.

Systeemeisen:
--- Windows 7 64bit/Win 8.1 64-bit - Processor: Core i7-920/A8-3870K - 8 GB RAM - NVIDIA GeForce GTX 670/ATI Radeon R9 280 videokaart - DirectX 11 - 12 GB HD ruimte - Voor virtual reality mode wordt GTX 970 of hoger aanbevolen.

Categorie:
Filosofische science fiction, tijdgebonden omgevingspuzzels, getekend realisme in realtime 3D, 1ste persoon, toetsenbord/gamepad besturing.

Beschrijving en review:
In Pneuma kijk je door de ogen van een net ontstane god. Hij voelt zich machtig, want marmeren trappen, muren, bekleed met goud en schilderijen en zelfs hele Griekse paleizen ontstaan terwijl hij rondloopt en ze wenst. Hij voelt zich oppermachtig als hij ontdekt dat hij deuren kan openen door er naar te kijken. Nou ja, niet echt naar die deuren, maar naar een blauw oog dat een mechanisme in werking stelt.

      

Terwijl de God zichzelf geniaal vindt en quasi filosofisch babbelt (Als iets in de verte kleiner wordt, dan ben je zelf het grootste in het universum), mag jij in zijn plaats deuren openen en brugdelen verplaatsen, terwijl je de schitterende omgeving bewondert. Maar pas op. In het begin gaan deuren nog open als je naar een oog kijkt, maar een stukje verderop zal een andere deur juist sluiten als je naar dat blauwe oog blijft kijken. De kunst is dan om eerst te kijken en dan met afgewende blik verder te lopen. Ook trappen en bruggen en zelfs vloertegels veranderen van plaats als je er naar kijkt.
Een doolhof dat deels in het plafond ligt en deels op de vloer, waarbij je het bolletje door te kijken schuift, een draaischijf met een afbeelding die door te kijken juist gelegd moet worden. Kijken en analyseren wat je ziet en waar het probleem zit, blijft in het hele spel de belangrijkste bezigheid bij het oplossen van allerlei puzzels. En dat klinkt eenvoudiger dan het is.

      

Grafisch zit het spel prima in elkaar. Je kunt lopen waar je wilt en 360 graden om je heen kijken en overal is dat de moeite waard. Niet aleen omdat je een puzzel moet oplossen, maar ook zeker voor de prachtige achtergronden, waar ruim aandacht is besteed aan details. Ook de animaties verlopen vloeiend en nergens stokkend, of dat nu het draaien van een platform of bij het overhalen van een hendel is.

Op je dwaaltocht word je gelukkig niet alleen bezig gehouden door het irritant vrolijke gebabbel van de god, maar hoor je ook goed gekozen orchestrale klanken. En voor de oplettende wandelaar zijn er enkel specifieke geluidjes die een hint geven op plekken die je speciale aandacht nodig hebben.

      


Al met al is Pneuma een goed gelukt puzzelspel, waar je een paar uur ten volle kunt genieten door goed om je heen te kijken.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.