S P E L - I N F O

         

PIZZA MORGANA


Uitgever: Combormite Games / 2009
Ontwerper: Combormite Games

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows 98/SE/ME/2000/XP/Vista, 3D videokaart, Microsoft's .NET Framework 2.0

Categorie:
Fantasie, magie, humor, naar stripverhaal Zbang!, 2D en 2.5D cartoonbeelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Sam en Max, Wallace and Gromit, Tales of Monkey Island. Intussen lijkt het wel een trend te zijn om adventurespellen in episodes op de markt te brengen. Het - hier nog onbekende - IsraŽlische Corbomite Games waagt een poging met Pizza Morgana, een spel dat gebaseerd is op een stripverhaal dat in IsraŽl al zo'n 10 jaar waanzinnig populair is.
Monsters and Manipulations in the Magical Forest is het eerste deel uit een vijfdelige serie, waarvan maandelijks een nieuwe deel zou moeten verschijnen.

Episode 1 - Monsters and Manipulations in the Magical Forest
Als Jackie thuiskomt van school, heeft ze honger. Haar moeder is er niet, maar dat is geen probleem. Jackie weet precies hoe ze een pizza moet bestellen. De pizza wordt echter bezorgd door een vampierkoerier, die per ongeluk in Jackie's wereld terechtgekomen is. De vampier neemt Jackie mee naar haar eigen magische wereld, waar Jackie zo goed als ze kan de vampier probeert te helpen een nieuwe afstandsbediening te toveren.

      

Met deze samenvatting is eigenlijk het hele verhaal van dit eerste deel al verteld. Het spel is zo verschrikkelijk kort, dat het zelfs door een beginnend adventurespeler in een kwartiertje uit te spelen is.
De puzzels in het spel zijn zéér eenvoudig en vormen geen enkele uitdaging. Je kunt in dit spel niet doodgaan, er zijn geen doolhoven en geen minigames en elke dialoog die je aanklikt is de juiste.
Elk doel, hoe klein ook, wordt duidelijk aangegeven op een balkje dat altijd in beeld blijft. Met opdrachten zoals zoek iets te eten of zoek de sleutel blijft er niets te raden over. Al helemaal niet als Jackie ook nog eens duidelijk zegt dat de sleutel in haar schooltas zit.

      

Pizza Morgana is gebaseerd op het stripverhaal Zbang! van de bekende striptekenaar Uri Fink. Voor het spel is dan ook een professioneel team van striptekenaars ingehuurd en dat is te zien. De tussenscènes konden zo zijn gekopieerd uit een goed stripboek. Ze zijn vol vaart en expressie en vormen dan ook het beste deel van dit spel.
De tekeningen in het spel zelf, zijn in dezelfde stijl, met karakters en voorwerpen die voorzien zijn van vrolijke kleurtjes en een dikke zwarte omtreklijn. Jammer genoeg werkt dit in de close-ups ronduit lelijk en lijkt het dan meer op een slechte kleurplaat voor kinderen.

Dat de tekenaars gewend zijn aan boeken, is goed te zien. De animaties zijn ver te zoeken en slecht. De achtergronden zijn in 2D, statisch en details zijn er nauwelijks. Zit je in een close-up, dan is de enige animatie soms een schokkerig heen en weer bewegen van de vampier of een nieuw tekstblok. De karakters bewegen stram en houterig in steeds terugkerend patroon.

      

Voor het stemacteren heeft Carbomite Games een cast van gerenomeerde acteurs weten aan te trekken. Het klinkt dan ook allemaal zeer professioneel. De vampier wordt vertolkt door de actrice Claudia Christian (o.a. bekend van haar rol als Susan Ivanova in Babylon 5) en klinkt dan ook helemaal overtuigend.
Jackie klinkt als een modern tekenfilmfiguurtje. Alles wat ze zegt wordt met een licht hysterische over-the-top schreeuwstemmetje gebracht, wat zeer irritant werkt als ze steeds Leave it alone, I have a vampire running around in the house roept als je ergens op klikt, wat volgens het spel niet van belang is.

De achtergrondgeluiden en muziek passen prima bij een tekenfilm. Spannend als het spannend moet zijn en neutraal als er niets opwindends te doen is.

      


Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.