S P E L - I N F O

         

PAVILION


Uitgever: Visiontrick Media / 2016
Ontwerper: Visiontrick Media

Platform: PC, Mac, Linux, Android, iPad, iPhone, Playstation 4 en Vita.

Systeemeisen:
--- Windows 7 - Processor: 2GHz - 2 GB RAM - DirectX 9.0c.
--- MAC: OSX 10.5 Leopard - Processor: 2GHz - 2 GB RAM - OpenGL 3.0+ compatible videokaart.
--- LINUX: 2GHz - 2 GB RAM - OpenGL 3.0+ compatible videokaart.

Categorie:
Puzzels, enkele tijdpuzzels, surrealistische fantasiewereld, 4de persoon, toetsenbordbesturing.

Beschrijving en review:
Pavilion is een droomwereld in je hoofd. Je alter ego is een mannetje dat bang is voor het donker, maar wel in het licht dapper naar de roepende klokken loopt, trappen beklimt, karretjes rijdt en via heel veel doorgangen en niveaus de omgeving verkent.
Je bestuurt echter niet het mannetje, maar een energiebolletje met je pijltjestoetsen (of de WASD-toetsen). Hiermee kun je lichten aan en uit maken, een bel laten klinken of later zelfs grote blokken verplaatsen. En door de omgeving te veranderen, stuur je het mannetje de gewenste richting uit. Dat zou je inderdaad 4de persoon kunnen noemen, zoals de spelmaker claimt.

      

Het begint allemaal intuïtief en eenvoudig. Je maakt een licht aan, laat de bel klinken en het mannetje loopt. Allengs wordt het echter ingewikkelder. Er zijn samengestelde drukplaten die je moet laten activeren en meerdere lichten, die in de juiste volgorde aan en ook weer uit moeten, om het mannetje van zijn vaste route te laten afwijken en een alternatief te zoeken. Soms heb je maar een korte tijdspanne om lichten aan en uit te maken en dat kan wat lastig zijn, maar niet onoverkomelijk. Ook zijn er sleutels te zoeken om poorten te openen. In de latere levels zijn er dan nog schuifblokken en railkarretjes te gebruiken, om de puzzels wat te variëren.
Het lijkt oppervlakkig op een escape-the-room spel, maar is gelukkig vele malen interessanter door de wonderbaarlijke surreële ruimtes die je het mannetje laat betreden.
Voor het eerste (van de twee) delen heb je ongeveer drie uur nodig, maar je kunt ook in menu de optie 'memory map' gebruiken, om elk eerder gespeeld level nog eens op te roepen.

      

En de levels die je al spelende ontdekt zijn fantastisch vorm gegeven. Fantasievolle gebouwen op luchtbergen, maar ook ingerichte kamers en ondergelopen straten met rails en zelfs een zeer apart rioleringssysteem. Werkelijk alles is prachtig gedetailleerd en in natuurlijke kleuren. Er is zelfs gedacht aan het weergeven van een gebarsten klok na gebruik. Het is dan ook een kijkgenot om de scènes te bestuderen, op zoek naar de juiste oplossing voor de looppuzzels.
Je lichtbol en het mannetje zijn goed geanimeerd en bewegen zonder schokken. Kleine details zoals het mannetje dat zijn handen om zijn hoofd slaat en gebukt rent als hij bang is, laten je glimlachen.

Al die mooie plaatjes worden vervolgens ook nog onderstreept met electronische muziek, gecomponeerd door Tony Gerber, die een rustige, zen-achtige sfeer oproept. Heel kundig gedaan.

      

Samengevat is Pavilion een prachtig geïllustreerde droomwereld, onderstreept door sfeervolle rustige muziek, met zeer verslavende puzzels. Een aanrader.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.