S P E L - I N F O

         

PANMORPHIA 3: Awakened


Uitgever: LKMAD Games / 2022
Ontwerper: Lydia Kovalenko, LKMAD Games

Platform: PC, Mac, Linux, Android, iOs, Switch.

Systeemeisen:
Vereist een 64-bits processor en besturingssysteem.
--- Windows: 7/8/10 - 2 GB RAM - Geïntegreerde grafische kaart of GPU met minstens 512 MB VRAM - 905 MB beschikbare opslagruimte.
--- MAC OS X 10.9+ - 2 GB RAM - Geïntegreerde grafische kaart of GPU met minstens 512 MB VRAM - 910 MB beschikbare opslagruimte.
--- LINUX Ubuntu 16.04+ of gelijkwaardig - 2 GB RAM - Geïntegreerde grafische kaart of GPU met minstens 512 MB VRAM - 915 MB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Fantasie, magie, geïllustreerd realistische slideshow beelden, casual puzzels, 1ste persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
De legende vertelt dat in elke generatie een kind wordt geboren, een schildwacht, gebonden aan het land Panmorphia en de vier elementen die het land regeren.
De schildwachten hebben het vermogen om elk element te hanteren en zichzelf te transformeren in een dier dat het element het beste vertegenwoordigt. Met behulp van een amulet kunnen ze alle vier de elementen combineren en door de ether reizen. In tijden van nood wordt er een beroep op hen gedaan.

In het eerste avontuur transformeerde je in een kat, vogel en vis en redde je de vier gevangen elementen!
In je tweede avontuur heb je de Verloren Tempel bezocht en het amulet sterker gemaakt, zodat je vrij kunt wisselen tussen de vier elementaire vormen.
In je derde avontuur ga je terug naar Panmorphia. Je kunt nu het amulet gebruiken en vrij overgaan van de ene naar de andere vorm. Elke transformatie heeft invloed op de manier waarop je naar de wereld kijkt.
De geest van Panmorphia heeft je opgedragen om de vier schildwachten (Sentinels) te vinden en ze te wekken uit hun dode bestaan.

      

Je taak is duidelijk, dus ga je op onderzoek uit in een ruïne met een daarbij gelegen meer, berg en bos en je kunt daarbij de vorm van een mens, kat, vogel of vis aannemen. Door hun ogen zie je de omgeving, zoals de gebruikelijk in een eerstepersoons puzzelspel.
Elke diersoort heeft zijn eigen kwaliteiten en beperkingen. Zo kan een vis uiteraard geen berg of bos onderzoeken en heeft een kat het vermogen in het donker te zien. De vogel kan hoger gelegen plekken in de ruïne zien of naar verder gelegen plekken vliegen, die voor een mens niet bereikbaar zijn.
Het omschakelen van levensvorm gaat uiterst gemakkelijk met behulp van het amulet-icoontje.

Op de realistische, in prachtige kleuren getekende achtergronden vind je hier en daar symbolen als ringen, driehoeken en andere tekens. Het zijn aanwijzingen voor later op te lossen puzzels op andere plekken. Deze hints worden net zo verzameld als voorwerpen, en komen in een hintboekje terecht, dat je kunt raadplegen als je een puzzel op moet lossen. Het hintboek is te vinden in de overzichtelijke inventaris, waar ook gevonden spullen worden opgeslagen.

      

De vele puzzels die worden aangeboden, zijn zeer gevarieerd. Een enkele keer los je ze op met inventarisspullen, maar je moet ook bijvoorbeeld tekens op pilaren op de goede plek zetten, water afmeten met watercilinders van verschillende inhoud, lijnen in blokjes met elkaar verbinden of stenen in de juiste volgorde weghalen uit een muurtje. Sommige puzzels zijn uniek voor dit spel en vergen een beetje "denken buiten gebaande paden". Zo heeft een vis bijvoorbeeld geen handen, maar kan hij wel iets beetpakken met zijn bek!
Omdat een puzzel veelal gedeeltelijk wordt opgelost en je daarna een ander deel moet oplossen, blijft het ook voor de ervaren speler een uitdaging.
En als een puzzel te moeilijk lijkt, is er een skip-functie. In de inventaris zit bovendien een boekrol waarin de plekken die te bezoeken zijn, genummerd staan aangegeven. Daar kun je op een vraagteken klikken en dan een tip krijgen, waar je een gevonden voorwerp moet gebruiken, of je die plaats nu al gezien hebt of niet.

      

De achtergrondanimatie van dit verzorgde spel is prima in orde. Er zijn niet veel bewegingen, maar als vis zie je luchtbelletjes in het water, de boom laat blaadjes los, je ziet schitteringen op het water, lichtschijnsels, stromend water en je roert met een lepeltje in een schaal, waar je de ingrediënten voor een toverdrank hebt gedaan.
Als een puzzel is opgelost, volgt er een soort aardbeving waardoor het scherm beweegt. Op de plaatjes is veel te zien, dus aan bewegingen is er geen gebrek.

Mooi is het, dat je zacht gespin hoort, als je de kat-vorm aanneemt en je hoort als vis de luchtbelletjes in het water. Je hoort de aarde beven, als je een puzzel hebt opgelost. Er zijn niet veel andere achtergrondgeluiden, maar wel is er het hele spel door rustige muziek te horen. Geen symfonieën, muzak of populaire muziek, maar zachte melodieuze klanken als heldere pianoklanken die het spel omlijsten en je niet afleiden of op doen schrikken. De muziek is goed gekozen bij dit geweldige spel en irriteert niet.

      

Panmorphia: Awakened is kortom een lang spel, dat door de vele boeiende en gevarieerde puzzels niet verveelt. De prima hintfunctie zorgt ervoor dat ook de minder ervaren speler plezier aan het spel beleeft. Dit alles gecombineerd met mooie tekeningen en aangename muziek, maakt het spel een aanrader voor de liefhebber van puzzelspellen.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de serie:
Panmorphia
Panmorphia 2: Enchanted