S P E L - I N F O

         

PANMORPHIA


Uitgever: LKMAD / 2016
Ontwerper: Lydia Kovalenko, LKMAD

Platform: PC, Mac, Linux, Android, iPad.

Systeemeisen:
--- Windows

Categorie: Onderzoek mythisch eiland, casual puzzels, fotorealistische slideshow, 1ste persoon, point & click.

Beschrijving en review:
Volgens de legende in het boek dat je leest, wordt er in elke generatie een kind geboren dat als schildwacht gebonden is aan het land Panmorphia en de vier elementen die erover heersen. Deze schildwachten hebben de gave om elk element te gebruiken en zichzelf met behulp van een amulet te transformeren in het dier dat het beste dat element vertegenwoordigt.
Als je plotseling door een "portal" naar een eiland verplaatst wordt, sta je je nog af te vragen hoe en wat. Maar als je dan een amulet vindt en even later naast een gesloten deur staat, waarop afbeeldingen zijn van een mensenhand, een kat, een vogel en een vis, weet je wat er aan de hand is. Jij bent blijkbaar zo'n schildwacht en je hulp is nodig. Dus ga je op weg en verken je je omgeving.

      

Die omgeving ziet er werkelijk schitterend uit, zowel bij dag als bij nacht. Het zijn dan ook bewerkte foto's, die door Kovalenko genomen zijn op het eiland Cyprus. Je dwaalt niet alleen rond in bossen met bergstroompjes en rotsformaties, maar ook tussen ruïnes met Oud-Griekse resten van tempels en beelden. In de close-ups zie je dat er met aandacht voor detail en lichtinval is gefotografeerd.
Om de achtergronden te verlevendigen zijn er animaties van stromend water, stofdeeltjes in de zon, rondzwevende vuurvliegjes en bijen rond een nest in een boom, alles perfect in het beeld geïntegreerd. Ook de animaties als rook en vuur, die je tijdens het spelen activeert zien er natuurlijk uit.
Na je transformaties in een dier, is de omgeving aangepast. Zo beweeg je je als kat in dezelfde omgeving als je dat eerder deed als mens, maar lager bij de grond en in de schemering. Hetzelfde geldt voor de vogel en de vis. Het is schitterend gedaan en voelt magisch en tegelijk heel normaal aan.

      

De voorwerpen die je zoekt, zijn in het beeld geplakt en steken ietwat af bij de omgeving, zodat je ze ook ziet als je goed kijkt. En dat is soms een hele toer, want je hebt geen cursor die verandert als je over een actief voorwerp gaat. Hier en daar klikken op dingen die "afwijken" is dan ook onvermijdelijk en draagt bij aan het puzzelplezier.
De puzzels zijn deels gebaseerd op het gebruik van de voorwerpen uit je inventaris en deels casual met legpuzzels, draaischijven en kleurknoppen indrukken.
In je inventaris heb je een "notitieboekje", waarin gevonden teksten of gedeeltelijke aanwijzingen genoteerd staan. Pen en papier naast het toetsenbord is niet nodig. Verder is er een overzichtelijke plattegrond van de plekken waar je reeds bent geweest beschikbaar. En mocht je echt vast komen te zitten, dan kun je altijd gebruik maken van het ingebouwde hintsysteem.

      

Er is geen gesproken tekst in het spel, wat past bij de eenzaamheid en je dierlijke transformaties. Gedachtes en omschrijvingen worden in duidelijke tekst weergegeven, naar wens in een van de tien beschikbare talen.
De achtergrondmuziek is aangenaam rustig en sfeervol en wordt in een lange loop afgespeeld. Achtergrondgeluiden zoals de wind, stromend water en een pingelgeluidje als je iets goed doet, zijn waar nodig aanwezig.

      

Samengevat is Panmorphia een aangenaam, niet te moeilijk puzzelspel in een betoverende omgeving die uitnodigt een vakantietrip te ondernemen. De muziek is prettig rustig en past bij de sfeer. Een aanrader voor beginnende en casual gamers, die net iets meer willen.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de serie:
Panmorphia 2: Enchanted
Panmorphia 3: Awakened