S P E L - I N F O

         

THE PAINSCREEK KILLINGS


Uitgever: EQ Studios / 2017
Ontwerper: EQ Studios

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows 7/8/10 64-bit - Processor: i5-2500 3.3GHz - 8 GB RAM - Grafische kaart: NVIDIA GTX 770 (of AMD equivalent) - DirectX 12 - 11 GB beschikbare opslagruimte - Aanvullende opmerkingen: SSD voor snellere laadtijd (na updates).

Categorie:
Mysterie, moordonderzoek, verlaten stadje, fotorealistisch getekend beeld, realtime 3D, 1ste persoon, muis-/toetsenbordbediening.

Beschrijving en review door Hans:
Het is 1997. Je bent Janet, een jonge, aankomend journaliste van een krant, die door de uitgever is gevraagd om een bezoek te brengen aan het inmiddels uitgestorven stadje Painscreek, waar enkele jaren eerder een moord is gepleegd op een daar bekende vrouw Vivian Roberts.
Misschien zit er wel een pakkend artikel in. De moord is nooit opgelost en de vragen zijn wie de dader was, waarom zij is gedood en met welk wapen.
Al gauw blijkt dat er zich meer mysterieuze sterfgevallen en verdwijningen hebben voorgedaan en dat sommige zaken beter verborgen hadden kunnen blijven.

      

The Painscreek Killings is een detectivespel in de eerste persoon waarin je je vrij kunt verplaatsen. Er zijn geen ontmoetingen en gesprekken dus je bent volkomen alleen. Het is daarom geen actiespel. Het tempo bepaal je zelf. De nadruk ligt op verkennen en het ontrafelen van het uitstekende verhaal.
Het spel is niet-lineair dat wil zeggen: het staat je vrij om door het stadje te dwalen zoals jij dat wilt en te kiezen welke toegankelijke gebouwen je het eerst wilt bezoeken. Er is veel te lezen: dagboeken, krantenartikelen, brieven, kattenbellen en andere documenten die samen een beeld geven van de afschuwelijke gebeurtenissen van de voorbije jaren.
Door het lezen van de dagboeken krijg je steeds meer informatie vanuit het perspectief van de schrijvers.
Het verschil met een boek is dat je de "bladzijden" in je eigen gekozen volgorde mag doornemen om uiteindelijk tot de conclusie te komen wie de moord(en) heeft gepleegd en waarom.

      

Het spannende verhaal is een verzameling verhaallijnen over ongeveer vijftien relevante personen en hun onderlinge relaties.
Er komen puzzels voor die allemaal logisch in het geheel passen, maar in feite kan het spel ook als één grote puzzel worden opgevat. Je moet sleutels en cijfercodes zoeken om toegang te krijgen tot huizen, kamers en bureauladen. En je hebt bepaalde voorwerpen nodig om dingen gedaan te krijgen.

Het knappe van het spelontwerp is dat, ondanks de vrijheid die je hebt om je eigen volgorde van ontdekkingen te kiezen, je toch pas op het eind voldoende informatie hebt verzameld om je conclusies te trekken, al begin je gaandeweg wel vermoedens te krijgen hoe de vork in de steel zit.
Het verdient aanbeveling om zelf aantekeningen te maken.

      

De bediening vindt plaats met toetsenbord en muis. Tijdens de eerste speelminuten worden alle handelingen duidelijk gemaakt. Je kunt rennen en bukken. Je krijgt de beschikking over een camera, waarmee je foto's kunt maken en terugkijken, en een zaklamp die eindeloos lang werkt. Er is een inventaris waarin je een voorwerp kunt aanklikken waarna je informatie over de vindplaats en/of details krijgt. Je vindt plattegronden en talloze documenten die in een logboek (journal) worden bijgehouden als naslagwerk.
Bij het betreden en verlaten van een locatie wordt de voortgang automatisch opgeslagen. Ook bij afsluiting wordt de situatie vastgelegd om de volgende keer via 'Continue' van daar af weer verder te gaan.

Je wordt niet bij de hand genomen; er zijn bijvoorbeeld net als in het werkelijke leven geen oplichtende voorwerpen om je bij het zoeken te helpen. Er is ook geen hintsysteem. Wel krijgt de speler in tekstvorm aanwijzingen in beeld als je dicht genoeg met de cursor bij een actieplek bent, zoals: examine (onderzoek), unlock (ontsluit), open, read (lees), pick up (pak op). Waar nodig is er Engelse ondertiteling beschikbaar.

      

Beeld en geluid zijn prima verzorgd. Er hangt een zonnige beetje mistige sfeer in het stadje. Een riviertje vindt ruisend zijn weg langs de stadsrand. Veel beweegt er niet maar je ziet bomen, struiken en gras wuiven in de wind, die af en toe hoorbaar aanwakkert. Dan dwarrelen er ook wat blaadjes van de bomen en werpt het zonlicht mooie schaduwen op de muren van de huizen. Er is veel detail maar niet alles is in dezelfde mate uitgewerkt. Sommige voorwerpen, die je kunt vergroten en van alle kanten bekijken, zijn heel realistisch met een mooie textuur.

Er zijn wel enkele aanmerkingen te maken. Er zijn wat slordigheden zoals douches zonder douchekraan, open haarden zonder rookkanaal naar buiten, ruimten met verlichting maar geen lichtknop. Er is veel gebruik gemaakt van kopiëren en plakken. In sommige kamers kom je wel vijf keer hetzelfde boek tegen. Of je vindt kleefvelletjes enkele meters uit elkaar met identiek gekrabbel erop. De precies gelijke elektrische voorzieningen buiten de huizen zijn ronduit lelijk en onnodig. En de plattegrond van het burgemeestershuis is niet erg precies.

      

Maar dat is allemaal zeer vergeeflijk gezien het sterke verhaal, dat erg knap in elkaar steekt, de ietwat dromerige sfeer van het lege stadje, de uitstekende geluiden en prachtige rustige muziek.
Regelmatig klinkt er mooie pianomuziek, soms begeleid door zang of orkest, die af en toe filmisch en spannend overkomt. Stemmen die je hoort via antwoordapparaten zijn professioneel gedaan.

Alle deuren, kastjes en laden kraken, piepen en knarsen bij het openen, maar niet steeds met dezelfde geluiden. Ook gaat het rammelen aan gesloten deuren en hekken gepaard met verschillend geluid en klinken je voetstappen anders op een houten vloer, op tapijt of op een zandpad. Grappig is dat in sommige woningen een ingeschakelde verlichting gepaard gaat met een licht zoemend geluid.

      

Het spel geeft vele uren speelplezier, is door de zelf te kiezen volgorde van onderzoekingen heel herspeelbaar. De karakters leer je steeds beter kennen en dat maakt dat je een toenemende betrokkenheid met hen voelt. Kortom: een intrigerend mysterie dat je volledig in zijn ban krijgt en niet meer loslaat totdat je de waarheid boven tafel hebt gekregen.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.