S P E L - I N F O

         

OZ ORWELL (2) and the Exorcist


Uitgever: Midian Design / 2016
Ontwerper: Danilo Cagliari / Midian Design

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows Windows XP/Vista/7/8/10 - CPU 1.0 GHz - 1 GB RAM - 128 Mb videokaart DirectX 9.0 compatible - 1.5 GB HD ruimte.

Categorie:
Horror, onverwerkt verleden, paranormale verschijnselen, zwartwit beelden in 2D en 2.5D, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving en review:
Oz Orwell heeft een website over geesten en landhuizen. Zijn populariteit is tanende, omdat zijn website niet meer serieus wordt genomen. Hij wordt gezien als een fraudeur. Het ziet ernaar uit dat Oz "echt" werk moet gaan zoeken.
Gustavo Rol die zich de Exorcist noemt, heeft meer succes met zijn paranormale activiteiten en krijgt veel media-aandacht. De Exorcist leeft met zijn assistent Randolph in een afgelegen pand dat ooit een tehuis was voor mensen met een psychische stoornis. Nu zijn hun geesten daar en zijn er ook wat geesten uit verschillende landhuizen ingetrokken.
Oz wil de Exorcist interviewen, de geesten filmen en er een documentaire over maken. Hij hoopt zo zijn geloofwaardigheid te vergroten en het zoeken naar een baan te voorkomen. Hij is welkom bij de Exorcist en ontmoet verschillende geesten, sommige zijn hem welgevallig, andere jagen hem de stuipen op het lijf. Hij hoort over hun problemen en ontdekt door het contact met hen, dat zich iets gruwelijks in zijn eigen leven heeft voorgedaan. Verschillende keren spelen verwijzingen naar het geheugen daarbij een rol.

      

Oz vindt voorwerpen die de geesten nodig hebben en zij helpen hem ook op weg de geheimen van de eerste leiders van het "gesticht" -Nazi's-, te ontraadselen. Een boek met spreuken dat eigenlijk aan Hitler gegeven zou moeten zijn, komt in het bezit van Oz, maar hij wil het niet hebben. Een demon die zich voedt met angsten en nachtmerries van mensen, krijgt te veel macht.
Oz is niet alleen op zoek naar het verhaal van de opgesloten geesten en zijn eigen verleden of dat van de Nazi's uit het tehuis, maar laat ook zien dat veel zit opgesloten in zijn herinneringen, waarmee hij aan de slag moet.

In elk spel dat Cagliari maakt heeft hij een gastrol voor een werkelijk bestaand persoon. In dit geval is het de Italiaanse denker-schilder Gustave Rol, de Exorcist, die interesse kreeg in paranormale verschijnselen. Humor was er iets te weinig in dit spel, hoewel wel eens aanwezig: een gekleurd personage, die zich voordoet als een ander, vertelt dat gekleurde mensen in Oz' ogen natuurlijk allemaal op elkaar lijken. Verder krijg je, als Oz vraagt naar iemands moeder scorepunten toebedeeld. Een subtiele verwijzing naar Bates Motel/Psycho.

      

Dit horror-avontuur is in zwart-wit uitgevoerd. De tekeningen zijn prachtig in een foto-realistische stijl getekend.
Cagliari doet de muziek, de tekeningen en het programmeren zo goed als in zijn eentje en dat maakt het begrijpelijk dat de animatie niet zo uitgebreid is als je misschien zou wensen. De personages bewegen, op Oz na, nauwelijks. Enkele personages die met Oz spreken worden in de bovenhoeken groot afgebeeld en bewegen hun mond als ze spreken, net als Oz zelf.
Oz beweegt op een natuurlijke manier en een geest speelt op een levensechte manier viool, maar verder staan of zitten de personen voornamelijk onbeweeglijk op hun plaats, maar zijn dan wel erg mooi getekend. Assistent Randolph gaapt en rekt zich uit als hij in zijn stoel tv zit te kijken en ook de deelnemers aan een seance bewegen.
De in grijstinten gehouden videobeelden die Oz maakt, zitten wl allemaal vol beweging, zoals bijvoorbeeld een naderend monster en een opdoemende geest die achter een kamermuur zit opgesloten. Ook uitzicht op een wilde zee laat veel beweging zien.

Het enige probleem is dat het soms te donker is, waardoor je te vinden voorwerpen niet goed ziet. Je moet die dan vinden met de muis, waarna tekst op je scherm laat zien dat er een voorwerp ligt. De meeste voorwerpen die je vindt heb je overigens helemaal niet nodig om het verhaal van Oz te begrijpen of uit te spelen, maar je hebt ze wel nodig om een score van 100% te halen. Zo leveren tien overbodige voorwerpen 10% op, maar je moet ze dan wel alle tien hebben gevonden. Behalve het zoeken naar punten voor de score, vind je inventarispuzzels en drie raadsels waarvoor je het antwoord niet zelf hoeft te verzinnen, maar na kunt vragen. Door de dialogen kom je achter het verhaal van Oz en de geesten.

      

Wat betreft de dialogen is het jammer dat je ze soms niet meer terug kunt zien. Als je je dus tijdens een dialoog verdiept in wat het gesprokene betekent voor de verhaallijn of voor de volgende stappen die je moet zetten, kan het zijn dat de tekst al voorbij is. De meeste dialogen echter gaan volgens het vraag- en antwoordprincipe: je ziet de vragen in tekst op het scherm en je krijgt antwoord. Daarna kun je dezelfde vraag nogmaals stellen door hem weer aan te klikken.
Er zijn geen stemacteurs ingezet. Die mis je ook niet. Je hoort wel gegiechel van een meisje en het vioolspel van een geest in het "gesticht" of het mondharmonicaspel van Oz. Verder is de Engelse vertaling uitstekend. Dat maakt het spel allemaal goed te volgen.

De muziek op de achtergrond is bijzonder prettig om naar te luisteren, passend bij het genre van het spel. Als het de bedoeling is je schrik aan te jagen, is de muziek onheilspellend, hoe melodieus dat onheil dan ook klinkt.
Schrikmomenten krijg je ook door het effect even kort een geest tevoorschijn te laten komen en snel weer te laten verdwijnen. Als dat gekoppeld wordt aan de juiste geluidseffecten, en dat wordt het, geeft dat een kloppende ervaring.
Achtergrondgeluiden zijn minimaal, je hoort de regen, onweer, tv of radio op de achtergrond en je hoort Oz een ladder op lopen. Verder hoor je zijn voetstappen bijvoorbeeld niet, alleen muziek.

      

Oz Orwell en de Exorcist is een prachtig getekend horrorverhaal dat mooi muzikaal omlijst is en diepgang vertoont.
Het verhaal is afgerond, toch suggereert het einde dat we meer van Oz zullen horen. Navraag bij Cagliari meldt dat dat inderdaad het geval zal zijn, maar wanneer is onbekend.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de Oz Orwell serie:
Oz Orwell and the Crawling Chaos