S P E L - I N F O

         

OUTCRY (Sublustrum)


Uitgever: The Adventure Company / 2008
Ontwerper: Phantomery

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista - 1.5 GHz Pentium 4 of equivalent - 256 MB RAM - 16x CD-ROM drive - 128 MB DirectX 9-compatible videokaart met 2.0 Shader support - DirectX 9-compatible geluidskaart - 2 GB opslagruimte.

Categorie:
Science fiction, surrealistisch, psychologische thriller, ander bewustzijn, geïllustreerd realisme, 1ste persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Je krijgt een brief van je broer die je al jaren niet meer hebt gezien. Hij vraagt je te komen, omdat hij iets ontdekt heeft, dat je kan helpen met het boek dat je schrijft.
Als je aankomt in het appartement van je broer, blijkt hij al dagen verdwenen te zijn. terwijl je rondsnuffelt in zijn spullen, ontdek je dat hij bezig was met vreemde experimenten in ander bewustzijn. Hij heeft machines geconstrueert, die je naar je eigen verleden kunnen brengen.
Natuurlijk probeer je de experimenten van je broer te herhalen, om er zo achter te komen waar hij gebleven is.

      

Het verhaal klinkt nog redelijk logisch als je met het spel begint. Maar terwijl je meer ontdekt en de notities leest, wordt het steeds vreemder. Ook de bizarre wereld in het andere bewustzijn zit vol psychologische verwijzingen naar een leven na de dood en het ontastbare van het bestaan.
Het spel is niet zo lang, maar het verhaal is heel apart uitgewerkt en het heeft een verrassend einde.

De puzzels in dit spel zijn niet eenvoudig. Je loopt vaak rond, zonder dat je precies weet hoe je een machine aan de gang moet krijgen, of waarnaar je op zoek moet. Er worden wel aanwijzingen gegeven in notities en dagboekfragmenen, maar die zijn niet altijd even duidelijk. Het spel is niet geschikt voor mensen met een gehoorprobleem. Er zijn 3 puzzels waarbij je geluiden moet herkennen om ze te kunnen oplossen.

      

De grafische beelden zijn prachtig en doen heel bevreemdend aan. Het begint al met het gevoel dat je in het verleden rondwandeld, doordat het lijkt alsof je naar een oude film met strepen kijkt. De kleuren in het "heden" zijn bruinig als op een oude foto. De beelden in de wereld van je andere bewustzijn zijn niet compleet, alsof je je maar fragmenten herinnert. De hele sfeer is bijzonder knap vormgegeven.

De muziek draagt nog eens bij tot de vreemde sfeer. Hij is zwaar en dramatisch orkestraal.
Het stemacteren is goed gedaan. Het spel is van oorsprong Russisch en de Engelse gesproken tekst (en ondertiteling) is duidelijk vertaald uit een andere taal. De zinnen zijn kort en worden heel goed en duidelijk uitgesproken. Schoolengels, als het ware. Maar ook dit draagt weer bij om je een onwerkelijk gevoel te geven, iets wat de hele opzet van het spel is.

      


Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.