S P E L - I N F O

         

ORBITAL CARGO DIVISION


Uitgever: Manuel Schenk Games / 2023
Ontwerper: Manuel Schenk Games

Platform: PC, Mac.

Systeemeisen:
--- Windows 10 - Processor: 64-Bit - 4 GB RAM - Grafische kaart met minstens 512MB Shared VRAM & openGL 2.0 support - 150 MB beschikbare opslagruimte.
--- MAC Big Sur - Processor: 64-Bit - 4 GB RAM - Grafische kaart met minstens 512MB Shared VRAM & openGL 2.0 support - 150 MB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Science fiction, mysterie, humor, ruimte, 2D handgetekende retro pixelbeelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving:
Christopher Novak en zijn assistenten Talli en Zoe bevoorraden ruimtestations van de Galactic Mining Group. Dit mijnbouwbedrijf heeft meerdere mijnlocaties in de ruimte.
Op een gegeven moment lukt het niet een ruimtestation binnen te komen, waar Novak zijn goederen moet afleveren. Hij moet handmatig een luchtsluis openen en ontdekt dan dat de bemanning niet meer leeft.
Aan het begin van het verhaal wordt Novak ondervraagd door Hudson van de militaire politie. Novak vertelt dan wat hij op het ruimtestation meemaakte en wat er op het station gebeurd is.

      

Langzamerhand ontvouwt zich het logische verhaal, dat Novak met ook al logische stappen en logische puzzels moet ontraadselen. De speler heeft daarbij de beschikking over een zeer eenvoudige spelbediening. Je hoeft alleen de linker muisknop te bedienen om Novak te verplaatsen, met figuren te laten spreken of voorwerpen op te pakken en te gebruiken. Voorwerpen haal je slepend uit de inventaris en links klikken geeft meer informatie over die voorwerpen. Meer handelingen zijn niet nodig.

Het begin van het spel is het moeilijkst, omdat Novak de lift niet kan gebruiken. Hij moet terminals aan de gang krijgen om toegang te krijgen en dat vereist meer dan alleen de terminals aanraken. De ene keer heeft hij inventarisspullen nodig om een terminal onder controle te krijgen, de andere keer heeft hij hulp nodig van een onderhoudsrobotje. Er is ook een terminal die op stemgeluid en handpalmafdruk reageert.
Novak moet codes vinden en onderdelen om een satelliet aan de gang te krijgen, waarmee hij hulp kan inroepen. Hij helpt Dr. Miller te ontsnappen uit zijn laboratorium, waarin hij was opgesloten. Dr Miller heeft bloedmonsters nodig om de oorzaak van de sterfte onder de bemanning te weten te komen. Novak helpt hem daaraan.

      

Het zijn vooral inventaris- en dialoogpuzzels, waarmee de speler te maken krijgt. Maar ook andere puzzels komen voor. Zo moet je je weg vinden in een doolhof en computerchips op de juiste plaats zetten.
De puzzels zijn niet al te moeilijk en dus goed te doen. Een geoefend adventurespeler, lost ze redelijk makkelijk op. Een gemiddelde speler zal er wat meer tijd aan kwijt zijn, maar vast komt hij niet te zitten. De verschillende ruimtes in het station en daarbuiten nogmaals onderzoeken, brengt hem dan wel verder.
Novak onderzoekt niet alleen het ruimtestation van het mijnbouwbedrijf met 4 verdiepingen, maar ook een satelliet, zijn eigen vrachtluchtschip dat in een baan om het ruimtestation draait, het grondstation en uiteindelijk ook de mijn waar de mijnwerkers werkten. Op deze plek ontdekt hij wat de oorzaak is voor de dood van de bemanning.
Er zijn dus redelijk wat locaties te onderzoeken.

Er zit humor in het spel. De weerzin van de assistenten om iets te doen buiten het ruimtestation, waardoor Novak de taken maar uitvoert, is grappig. Een sarcastische machine die plaagt dat hij de mensheid uit moet roeien en de omschrijving bij een zaag zijn ook leuk. Aan een idiote tip van Talli je niet te laten pletten door een bewakingsrobot, heb je helemaal niets. Er zijn helemaal geen bewakingsrobots. Die algemene maar overbodige tip komt dus wel grappig over.

      

Het verhaal begint met een kort muziekstukje van aan elkaar geschakelde tonen die passen bij een SF-verhaal. De tonen herhalen zich en laten een galmende naklank horen. De rest van het verhaal laat geen samenhangende muziek horen, maar gierende stormgeluiden met een galm die niet overheersend is of de aandacht afleidt.
Geluid is er verder door piepjes, klikjes en dergelijke geluiden als je bijvoorbeeld terminals bedient. Het onderhoudsrobotje beweegt met klikkende geluiden over de vloer.

Er zijn stemacteurs gebruikt bij de Duitse én de Engelse teksten. De Engelse stemacteurs hebben een licht Duits accent, maar zijn goed te verstaan en te begrijpen. Het is wel wat vreemd dat deze goedsprekende acteurs sommige woorden tóch verkeerd uitspreken. Zo hoor je sweat uitgesproken worden als swiet, bear als bier en examine als examaain, maar de grammatica en zinsopbouw zijn goed en de stemmen komen natuurlijk over.
Iets wat kan storen is de beperkte woordenschat, als je probeert iets voor elkaar te krijgen. Veel te vaak achter elkaar krijg je dan 'Nothing happens' of 'That doesn't work' te horen. Wat afwisseling hierin zou het spel ten goede komen.

      

Aan achtergrondanimatie is weinig aandacht gegeven. De enige plek waar iets op de achtergrond beweegt is de rook uit een kapotgemaakte AI. Dit stoort niet en het is ook niet storend dat muziek, behalve in het begin, ontbreekt. De nadruk ligt in dit spel op het verhaal en de logische puzzels.

De tekeningen zijn in retro pixelstijl. Op die kleine pixelkoppies is uiteraard geen expressie te zien, maar het wordt wel duidelijk dat ze praten, omdat het hele koppie dan beweegt.
Verdere bewegingen zijn wel oké en passend stijf als hoofdpersoon in de ruimte beweegt in zijn astronautenpak.

Novak is met zijn kuifje, of petje, goed te herkennen en ook alle ruimtes zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden, hoewel ze minimalistisch worden weergegeven.
De kleuren zijn niet schreeuwerig fel en bescheiden gehouden.
De retrostijl zal sommigen aantrekken, anderen zullen liever een levensechtere tekenstijl prefereren. De stijl en de statische achtergrond passen echter bij het verhaal en bij andere sf-spelen van vroeger.

      

Al met al is Orbital Cargo Division een onderhoudend verhaal van gemiddelde lengte, dat zowel voor oudere als jongere spelers geschikt is. Het past in de traditie van klassieke point and clickspelen en is eenvoudig te bedienen. Het spel zou goed een begin kunnen zijn van meer adventures met Novak in de hoofdrol. Er zijn ten slotte meer ruimtestations die bevoorraad moeten worden. En Novak lijkt daarvoor een geschikte kandidaat.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.