S P E L - I N F O

         

OLD GODS RISING


Uitgever: Bad Blood Studios / 2020
Ontwerper: Bad Blood Studios

Platform: PC.

Systeemeisen:
Vereist een 64-bits processor en besturingssysteem.
--- Windows 7 - Processor: Dual-Core Intel i5 CPU 2GHz of gelijkwaardig - 8 GB RAM - Grafische kaart: nVidia GTX 570 of gelijkwaardig met 1GB VRAM - DirectX 11 - 25 GB beschikbare opslagruimte - Elke geluidskaart.

Categorie:
Lovecraftiaans mysterie, oude goden en historie, geïllustreerd realisme, realtime 3D, 1ste persoon, muis/toetsenbordbesturing.

Beschrijving en review door Hans:
Professor Oude Geschiedenis Tom Winston is in opspraak geraakt doordat zijn recente boek blijkt te zijn gebaseerd op frauduleuze bewijzen. Dan wordt hij gebeld door filmregisseur Maz Kayfer die hem vraagt zijn licht te laten schijnen over de geschiedenis van de oude Universiteit van Ashgate in Engeland, waar tijdens de zomervakantie Maz' nieuwste film 'Old Gods Rising' zal worden opgenomen.
Tom gaat op de uitnodiging in en stuit al snel op mysterieuze gebeurtenissen.
Het aardige van het verhaal is de vraag of de eigen opvattingen van Tom over wat hij beleeft de 'waarheid' is of dat de visie van zijn vrouw Lex, met wie hij regelmatig telefonisch contact heeft, een betere benadering van de 'werkelijkheid' is.

      

Spelervaring
Het is een eerste persoons spel met jou als Tom in de hoofdrol. Het speelt zich af op een uitgestrekt universiteitsterrein, dus moet je veel lopen (rennen kan ook). Je hebt alle vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt, dus kun je op ontdekkingstocht waarbij je op allerlei pleintjes en binnenplaatsen belandt met moderne kunstobjecten, doorgangen met humoristische posters, historisch belangwekkende sites, maar ook onverwachte ondergrondse ruimtes.

Je wordt door het spel gedirigeerd doordat Maz je regelmatig via walkie talkie belt en opdrachten geeft. Op bepaalde plaatsen staan grote borden met een plattegrond van het terrein, waarop de plaats waar je bent met een gele stip is aangegeven. Ook is er een knipperende blauwe cirkel die aangeeft waar zich je volgende doel bevindt.

      

Prikborden op het terrein bevatten informatie van allerhande aard, soms voorzien van een telefoonnummer. Als dat in het wit (extra) in beeld verschijnt, kun je met de linkermuisknop klikken en dat nummer daarna bellen bij de eerste de beste telefooncel (Mis de Meditation Society niet!).

Hoewel staf en studenten met vakantie zijn verwacht je leden van de filmploeg aan te treffen, maar het hele gebied lijkt uitgestorven. Dat je niet vereenzaamt komt door het contact met Maz, Lex en later ook met enkele anderen. Tijdens de telefoongesprekken verschijnen er soms antwoordkeuzes in beeld, de bovenste in blauwe letters die je met de linkermuisknop kunt kiezen, en volgende daaronder in het wit waar je naartoe kunt scrollen met je muiswiel.
Ook vind je op tafels van de filmploeg klemborden die je kunt bekijken met je linkermuisknop, en terugleggen met je rechtermuisknop.

      

De bediening is rechttoe rechtaan met toetsenbord en muis: WASD om te bewegen, shift om te rennen, C om te kruipen en de spatiebalk om te springen. De O-toets indrukken laat nog eens zien wat je volgende doel is. Enkele andere toetsen worden uitgelegd als je ze nodig hebt. De cursor bestaat uit twee gebogen streepjes (onderbroken cirkel) in het midden van het scherm en dat blijft zo.

Aan het spel kleven enkele nadelen: Je krijgt soms informatie, van Tom zelf die opmerkingen maakt over wat hij tegenkomt en van anderen over de telefoon, die nogal snel wordt medegedeeld, waardoor je amper de tijd hebt om de details goed in je op te nemen. In het echte leven kun je vragen om het te herhalen, maar dat kan in het spel niet.
Je kunt de voortgang namelijk niet zelf opslaan. Er vindt wel frequent een autosave plaats en bij herstart begin je weer vanaf de meest recente. Herhalen van een scène zit er dus niet in.

      

Puzzels
Puzzels spelen een tamelijk ondergeschikte rol.
Als je opdracht krijgt om ergens naar toe te gaan dan moet je op het grote Universiteitsterrein je weg door de doolhof van gangen en gebouwen zien te vinden. Dat is een puzzel op zich hoewel er bewegwijzering is.
Verder krijg je behoefte aan zoiets als een zaklamp terwijl je geen idee hebt waar je die moet vinden. Je bemachtigt een sleutel waarmee je sloten open kunt maken, maar moet zelf uitzoeken hoe dat gaat. Het zijn allemaal natuurlijke opgaven die je ook in het echte leven zou kunnen tegenkomen.
Er is geen inventaris, maar je neemt wel af en toe iets mee dat op het juiste moment weer opduikt.

      

Beeld
Beeldend ziet het spel er fantastisch uit met gedetailleerde weergave van gebouwen en voorwerpen. Er is veel zorg besteed aan de architectuur. Ook zijn bomen, struiken en bloemen natuurgetrouw afgebeeld.

Er is prachtig gebruik gemaakt van belichting: zonlicht dat speels door ramen valt, weerkaatsingen in ruiten die voor vervorming zorgen als het om oud glas gaat, donkere schaduwen die voor mooie contrasten zorgen.
Ook komen er animaties voor die naadloos zijn ingevoegd.
Veel beweging is er overigens niet, afgezien van planten die zachtjes wuiven in de wind.

      

Geluid
Omdat je de enige persoon in de omgeving lijkt te zijn is het ook vrij stil. Wel hoor je jouw eigen voetstappen die in gangen holler klinken dan op straat. Enig gekwetter van vogels, gezoem van insecten en gesjirp van krekels bewijzen dat er toch wat leven om je heen is. Als je hekken en deuren weet te openen gaat dat met enig lawaai gepaard. Sommige gebeurtenissen leveren zelfs donderende geluiden op.

Af en toe klinkt er rustige en prettige achtergrondmuziek.
Het stemacteren is professioneel gedaan en is een sterke kant van het spel. Dat geldt vooral voor de hoofdkarakters, maar zelfs de stemmen op een antwoordapparaat klinken overtuigend.

      

Samenvatting
Old Gods Rising is een verdienstelijk en onderhoudend mysteriespel met een intrigerend verhaal, prachtige beelden, goede bijpassende geluiden en af en toe aangename achtergrondmuziek. De sfeer is goed getroffen. Puzzelliefhebbers komen er wat bekaaid af maar het stemacteren is daarentegen uitstekend gedaan.
De game is aan te raden voor rustige spelers en ook zeer geschikt voor beginners in het adventure-genre.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.